Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 05


Beeld: Waterkaarten App

AIS mag gebruikt worden bij opsporing

De AIS-gegevens van binnenvaartschepen mogen gebruikt worden als opsporingsmiddel. Alleen als het gaat om particuliere schepen gaat de privacy van de schipper voor het opsporingsbelang. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een themazitting over varend ontgassen. Tegelijk heeft de rechter ook bepaald dat zogenaamde 'eNoses' niet primair door de ILT gebruikt mogen worden om illegaal ontgassende binnenvaartschepen op te sporen. De elektronische neuzen die sterke verandering van de luchtkwaliteit meten, mogen alleen als aanvullend bewijs door de ILT worden ingezet. Dat heeft de rechter op 18 januari bepaald in vier rechtszaken over varend ontgassen.

Dit klinkt als een ingewikkelde uitspraak en verdient enige uitleg. Stel een eNose meet langs een kanaal dat er sprake is van een verandering van de luchtkwaliteit. Op de AIS kan men dan zien welke schepen daar varen. Eén daarvan is een tankschip. Er kan dan sprake zijn van varend ontgassen, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Terecht dat de rechter zegt dat hier niet in één keer gevolg, oorzaak en dader aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Meer onderzoek en dus meer bewijs zal nodig zijn.

Wij hebben de uitspraak nog niet verder kunnen bestuderen en indien nodig komen wij hierop in een volgende nieuwsbrief nog terug.


Fietspaden op de Nieuwe Maas

In 2023 deden zich geen ernstige ongevallen met schepen voor in de Rotterdamse haven. Dat was voor het eerst in vijf jaar. Het aantal minder ernstige ongevallen steeg wel: van 137 naar 159. (Rijks)Havenmeester René de Vries kijkt terug op een veilig jaar, maar het aantal incidenten met de passagiers- en pleziervaart blijft om aandacht vragen. De Vries: "We zien het gebruik van het vaarwater in de stadsregio drukker en drukker worden. We doen ons best om het vaargedrag in de recreatie- en passagiersvaart te beïnvloeden. Maar dat is niet genoeg. We praten al enige tijd met het ministerie over het maken van aparte vaarstroken voor pleziervaart en passagiersvaart, maar nog niet met het gewenste resultaat. Het zou een goede zaak zijn als we dit jaar komen met concrete maatregelen op de Nieuwe Maas."


Zeilschool Naarden overgenomen

Vaarschool Vaarplezier timmert flink aan de weg en blijft komen met nieuwe activiteiten om mensen met plezier het water op te helpen. Deze week werd bekend dat Vaarplezier de legendarische Zeilschool Naarden overneemt. Per 1 maart wordt de zeilschool overgenomen en krijgt Vaarplezier daarmee de beschikking over een vloot van 5 Randmeren, die zowel voor lessen als voor losse verhuur ingezet worden. De vloot zal bovendien in het voorjaar uitgebreid worden met een aantal kleine motorboten voor de verhuur, en diverse andere schepen.

Arjen Bergijk van Vaarplezier: "Tot nu toe hebben we ons veel op motorboten gericht, maar eigenlijk zit zeilen heel erg in ons persoonlijke DNA. Het was dus logisch dat we op enig moment ook zeilen wilden toevoegen aan ons portfolio van nautische opleidingen. Met de komst van Vaarplezier Zeilschool Naarden kunnen cursisten nu ook – tegen een kleine meerprijs – kiezen voor een hele dag theorie-op-de-zeilboot, i.p.v. een halve dag op een motorboot. Behalve de stof van het Klein Vaarbewijs, krijgt de cursist meteen een introductie in het zeilen. Een prachtige combinatie in onze ogen."

Zeilschool Naarden werd destijds opgericht door Richard Vooren, auteur van diverse boeken waaronder Het Zeilboek en de Leidraad voor het Klein Vaarbewijs. Vooren overleed in 2008, maar zijn boeken worden nog steeds veel gebruikt en steeds opnieuw uitgegeven. Hele generaties zeilers werden door hem opgeleid en veel instructeurs en opleiders die nu nog actief zijn begonnen hun carriere bij Zeilschool Naarden. De Leidraad voor het Klein Vaarbewijs is populair onder opleiders en bijvoorbeeld Vaarplezier maakt in de cursussen ook gebruik van dit boek.


Waterland Yacht Charter verlegt koers

Waterland Yacht Charter kondigt een significante verandering in hun bedrijfsstrategie aan voor 2024. De verhuurder zal zich vanaf nu richten op het verhuren van dagboten, een verschuiving die de verkoop van hun huidige vloot kajuitzeiljachten inluidt. Het bedrijf, dat bijna vier decennia ervaring heeft in de charterbranche, heeft besloten tot deze koerswijziging na een opmerkelijke daling in de bezetting van hun verhuurvloot. De directie van Waterland Yacht Charter benadrukt hun overtuiging dat ze over de mooiste vloot van het IJsselmeer beschikken. Echter, het uitblijven van voldoende gebruik van deze zeilboten heeft hen ertoe aangezet een nieuwe richting in te slaan. Deze stap markeert een terugkeer naar de essentie van het zeilen en speelt in op de huidige trends en voorkeuren binnen de zeilgemeenschap.


Een uitbundige collectie keramiek

De Nederlandse cultuur vormt de basis voor het werk van Edith Madou. Haar inspiratie haalt zij vooral uit ons verleden, de geschiedenis van Nederland. Edith is vooral geïnteresseerd in het leven tussen 1850 en 1950. Hoe de mensen leefden, hoe ze werkten, hoe ze gehuisvest waren. De focus ligt daarbij vooral op de verhalen en geschiedenis van de zee, de visserij en de visverwerking. Met de inspiratie die zij daar uit haalt maakt zij bijzondere keramiek objecten. De hele maand februari te bewonderen in Gallery Maritime Colijnsplaat, Voorstraat 45, 4486 AJ Colijnsplaat, openingstijden elke dag van 12.00 – 17.00 uur en op afspraak 0622591452.


214.00 bezoekers Boot Düsseldorf

De organisatie van Boot Düsseldorf blikt samen met de exposanten terug op een succesvolle beurs. Ondanks het winterweer en de treinstakingen in Duitsland bezochten 214.000 watersportliefhebbers de bootshow. Volgens de organisatie deden de exposanten goede zaken en veel nieuwe internationale klantcontacten op. Op Watersport TV zijn twee impressies te zien ...

Deel 1 ....

Deel 2 ...

Ondanks zeer moeilijke omstandigheden - van de komst van het winterweer tot stakingen - bewijst Boot Düsseldorf opnieuw zijn uitstekende internationale reputatie in de branche. CEO & President van de Messe Düsseldorf Wolfram Diener: "Met 214.000 bezoekers uit 120 landen hebben we een goed resultaat bereikt en kunnen we meer dan tevreden zijn in deze uitdagende tijden. Bezoekers en exposanten hebben hier een uniek platform om te netwerken. We waren opnieuw in staat om de leidende positie van Boot Düsseldorf te ondersteunen met een inspirerende zakelijke sfeer in de beurshallen."

De volgende Boot staat gepland voor 18 tot en met 26 januari 2025.


Transafe wil NBKB overnemen

Het veiligheidsbedrijf Transafe wil het Nederlandse Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) overnemen. Transafe heeft al een intentieverklaring getekend voor de overname. Het bestaan van deze intentieverklaring is door voorzitter van het bestuur van NBKB, Frouwke Klootwijk-de Vries en Transafe na vragen van de redactie van het blad Schuttevaer bevestigd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.