Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 09


WK Marathon Wingfoilen en EK Surfen

Op 8 juni vindt de 45e editie van de Ronde om Texel plaats. Naast de bekende race om het eiland, gevaren door catamarans, windsufers en wingfoilers, wordt ditmaal het Wereldkampioenschap Marathon Wingfoilen en het Europees Kampioenschap Marathon Windsurfen(mannen en vrouwen) gehouden. De absolute wereldtop in wingfoilen en windsurfen zal hiervoor begin juni naar Texel afreizen. Vanaf woensdag 5 juni barst de strijd op het water voor Paal17 los met verschillende races voor de kust. Op zaterdag 8 juni zullen beide klasses daarnaast meevaren in de Ronde om Texel als absolute finale.

Dorian van Rijsselberghe, bestuurslid van de Ronde om Texel, moedigt internationale verbreding van het evenement al jaren aan. "De afgelopen drie jaar zagen we de Ronde om Texel verbreden met nieuwe klasses, zo deed ik vorig jaar zelf nog mee op de wingfoil. Super tof dat er dit jaar nog veel meer internationale windsurfers en wingfoilers naar het mooie Texel komen. De timing is daarnaast geweldig, in een Olympisch jaar leeft watersport meer dan ooit in ons land!"


ILT op de vingers getikt

De bestuursrechter heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gedwongen om de aanvraag voor een nieuw bemanningscertificaat, die door de eigenaar van een zeegaand charterzeilschip was ingediend, toch in behandeling te nemen. ILT had dat in eerste instantie geweigerd. De rechter had niet veel woorden nodig om te bepalen dat ILT alsnog binnen 2 weken op de aanvraag moest beslissen. Bovendien werd ILT veroordeeld tot betaling van een dwangsom van € 1.442. De uitspraak van de rechter is hier te lezen.

Helaas is daar de kous niet mee af. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter heeft ILT de aanvraag inderdaad behandeld én meteen afgewezen. Hiertegen heeft de eigenaar weer bezwaar aangetekend. Als ILT ook dat bezwaar afwijst, wacht een nieuwe gang naar de rechter.


Zomerspelen in Parijs

Komende zomer zijn de Olympische Zomerspelen in Parijs. En dat heeft ook zo zijn gevolgen voor de pleziervaart naar de Franse hoofdstad. De rivier de Seine die dwars door de stad loopt krijgt namelijk een bijzondere rol. Op vrijdag 26 juli 2024 vindt de openingsceremonie plaats en voor het eerst in de geschiedenis zal deze niet in een stadion plaatsvinden, maar op de Seine. Tijdens de openingsceremonie vaart een parade van boten langs de belangrijkste monumenten van de stad, zoals de Notre Dame, het Louvre, het Musée d'Orsay en natuurlijk de Eifeltoren. Aan boord zijn de atleten, ruim 10.000 deelnemers verwacht men. Langs de kades worden onder andere tribunes voor het publiek gebouwd. Voor de plaatsen het dichtst bij de rivier moet men een toegangskaart kopen, maar voor de andere hogere plaatsen zijn gratis kaarten te reserveren. Ook worden er grote schermen geplaatst. Men verwacht zo'n 400.000 toeschouwers.

De dik 10.000 atleten nemen plaats aan boord van zo'n 90 boten en men houdt er nog een groot aantal achter de hand en er zijn ook een groot aantal boten op het water voor beveiliging, televisie en de organisatie. Men verwacht dat de vloot zo'n 140-170 boten zal tellen. De eerste boot is die van Griekenland en de boot van gastland Frankrijk sluit de optocht.

Gevolg is wel dat de doorvaart door de stad al een week voorafgaand aan de openingsceremonie verboden is. Dus van vrijdag 19 tot en met 26 juli. Mocht u overwegen die kant op te varen, zorg dan dat u goed voorbereid bent. Het is te verwachten dat ligplaatsen rond Parijs vaak bezet zullen zijn. Reserveren is zeker noodzakelijk.
Enkele lezers wezen ons er op dat er aan absoluut lozingsverbod geldt. Er bestaan al langer zorgen over de kwaliteit van het water van de Seine. De triathlon wordt gezwommen in de rivier door de stad en dan moet het water schoon zijn en blijven. Helaas hebben wij hier nog geen verdere informatie over kunnen vinden.

De zeilwedstrijden zijn verder naar het zuiden op de Middellandse zee bij Marseille. Kanovaren en het roeien vinden plaats in Vaires-sur Marne aan de rand van Parijs.


Contest Yachts opent de deuren

Op zaterdag 6 april aanstaande organiseert Contest Yachts haar jaarlijkse Open Dag. De gerenommeerde jachtbouwer nodigt iedereen uit om een kijkje achter de schermen te nemen en de werf, jachten en het bouwproces te bewonderen. Bezoekers krijgen de kans om diverse jachten uit de Contest range te bezichtigen, zowel in het water als op de werf. Dit is een unieke gelegenheid om het gehele bouwproces van dichtbij te bekijken, van de start van de composietconstructie tot de afbouw en uiteindelijke oplevering. Er worden demonstraties gegeven van het innovatieve vacuum-infusieproces en het team van Contest Yachts staat klaar om uitleg te geven over ontwerp, bouw en oplevering. Bovendien wordt de mogelijkheid geboden om de nieuwe Contest 63CS, ontworpen door judel/vrolijk & co en Wetzels Brown Partners, in productie te zien, samen met andere modellen.


Gebruiksverbod zeilschepen dreigt

Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

Begin december werd bekend dat er een extra inspectie zou komen naar de mast en de tuigage van de boten van de historische bruine vloot. In totaal gaat het om 236 zeilschepen. Voor het nieuwe vaarseizoen begint, op 1 april, moet de controle zijn afgerond. Aanleiding voor de extra inspectie is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onderzoek deed na twee dodelijke ongevallen met zeilschepen in 2022. In beide gevallen brak een giek af. Eind februari is van een derde van de schepen de onderzoeken afgerond en staat een derde gepland. Maar met de rest van de schippers moet er nog contact komen, aldus de projectleider bij de ILT, Lex Borst. "Die gaan we de komende tijd benaderen om te vragen wat de problemen zijn."


Vaarbewijs kopen?

Met regelmaat zien wij websites in de lucht komen die een cursus of training voor het Klein Vaarbewijs aanbieden. Soms van legitieme aanbieders en soms van 'ondernemers' die het iets minder nauw nemen en vooral uit zijn op snel geld verdienen. De kwaliteit die deze laatste groep aanbiedt valt vies tegen. Probleem is wel dat het voor kandidaten erg lastig is het kaf van het koren te scheiden. Er bestaat immers geen keurmerk of erkenningsregeling voor aanbieders van opleidingen voor het Klein Vaarbewijs. Deze week viel ons een wel erg bijzondere aanbieder op. In plaats van een opleiding voor het examen, bieden zij u het Klein Vaarbewijs gelijk te koop aan. Inclusief registratie.

Wij hopen dat bij u direct de alarmbellen gaan rinkelen als u een dergelijke aanbieding tegenkomt. Het Klein Vaarbewijs is niet te koop. Een cursus en lesmateriaal moet u kopen, maar het Klein Vaarbewijs krijgt u pas nadat u met succes het examen bij het CBR heeft gedaan. En net als voor uw rijbewijs moet u daar voor betalen, maar uw Klein Vaarbewijs is dan gelijk bij het CBR en dus bij de overheid geregistreerd. In België bestaat geen vaarbewijs. Het Belgische Klein Vaarbewijs heet Stuurbrevet en wordt daar door de overheid uitgegeven net als in Nederland. Ook daar kunt u een vaarbewijs dus niet kopen.

Deze aanbieder maakt het dus wel erg bont. En als de teksten u al niet afschrikken dan zijn er een paar simpele zaken op een dergelijke site die u zelf kunt controleren. 

  1. Staat op de site een duidelijke vermelding wie de aanbieder is? U moet weten met welke persoon of welk bedrijf u zaken doet. Dus een aanbieder moet met naam en toenaam en een Kamer van Koophandel nummer te traceren zijn. Dat is verplicht in de wet voor verkopen op afstand waar elke internettransactie onder valt.
    Als de domeinnaam geen .nl extentie heeft dan is het lastiger om te achterhalen wie de eigenaar van de domein is. Voor een .nl extentie kunt u echter kijken op de site van SIDN.
  2. Kijk of alle gegevens op de site logisch zijn? Bijvoorbeeld of het mailadres voor contact een gelijk domein heeft als de website. Werken linkjes naar bijvoorbeeld meningen van andere klanten? En zijn die recensies wel echt of lijken ze alleen maar echt? Check eventueel of een test mail met een eenvoudige vraag ook beantwoord wordt.
  3. Er bestaat geen erkenningsregeling of certificering voor aanbieders van opleidingen voor het Klein Vaarbewijs. Wel kunnen bedrijven lid zijn van de branche-organisatie HISWA en individuele opleiders kunnen lid worden van de VIOK. Wie daar lid is staat op de site van deze organisaties. De HISWA heeft een speciale groep van opleiders en vaarscholen. Maar er zijn beslist ook goede aanbieders die geen lid zijn van één van deze organisaties en ook worden er veel cursussen door lokale watersportverenigingen georganiseerd. Vaak in samenwerking met een zelfstandige opleider, maar soms ook door enthousiaste vrijwilligers. Even navraag doen bij uw eigen vereniging en dan weet u direct meer.

En wellicht het belangrijkste. Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is het meestal ook zo.


Terugblik Boot Dusseldorf

Boot Dusseldorf ligt al weer even achter ons. Zoals u wellicht weet waren wij op de beurs aanwezig met de Waterkaarten App in samenwerking met Smartmarine. Op de site van de Waterkaarten App een leuke terugblik.


Onderwatervlieger levert stroom

Het Zweedse bedrijf Minesto heeft met zijn onderwatervlieger voor het eerst stroom geleverd aan het net van de Faeröer Eilanden. De vlieger – de Dragon 12 – heeft een vermogen van 1,2 megawatt en wekt elektriciteit op door onder water met de getijden mee te deinen. "Dit is een grote dag voor Minesto", zegt dr. Martin Edlund, CEO van Minesto.


Demarage Masterclass Zeilen

Komend voorjaar start zeilschool Demarage met een Masterclass Zeilen. De Masterclass biedt  een speciaal voorjaarsprogramma geschikt voor de meer ervaren zeiler. De Masterclass kan gevolgd worden door de wat meer ervaren zeiler met minimaal CWO 1 niveau en het liefst in bezit van het Vaarbewijs (1) en Marifoon certificaat. Gedurende een aantal weekenden zullen de wat meer complexe zaken onder de aandacht worden gebracht, zoals nachtvaren, spinnakeren en het werken aan het CWO 2 en 3 niveau vaardigheden.

De geplande data voor de Masterclass 2024 zijn: 27 en 28 april, 18 tot en met 20 mei en 15 en 16 juni. De Masterclass staat garant voor veel zeilen, theorie op hoog niveau en uiteraard veel plezier. Aanmelding en geheel vrijblijvend meer informatie opvragen kan via info@demarage.nl.


ANWB Wateralmanak deel 2

In de nieuwe ANWB Wateralmanak deel 2 vindt u een compleet overzicht van vaarwegen en watersportplaatsen in Nederland en België. Met onder andere informatie over jachthavens, brandstoftankplaatsen en bedieningstijden van bruggen en sluizen. Een must voor de pleziervaarder. De nieuwe editie voor 2024 is zojuist verschenen en nu uit voorraad leverbaar.

Naast deel 2 bestaat de ANWB Wateralmanak ook uit deel 1 met alle vaarregels voor Nederland en België. Deel 1 verschijnt elke 2 jaar. De huidige editie is 2023-2024. Deel 2 verschijnt elk jaar in een nieuwe editie.

Op de binnenwateren moet u de daar geldende regels aan boord hebben (uitgezonderd kleinere open schepen zonder kajuit). Met de ANWB Wateralmanak deel 1 voldoet u met één boek op al deze wateren aan deze verplichting. Deel 2 is vooral nuttig omdat u hierin de meest actuele en uitgebreide informatie vindt van havens, bruggen en sluizen. Voor alle vaargebieden en vaarwegen biedt de dikke almanak ook praktische informatie en vaaraanwijzingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.