Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 07


The Ocean Race Europe start in Kiel

Het was al een beetje te verwachten; dat Kiel een rol zou krijgen in een volgende editie van The Ocean Race. Tijdens de laatste editie kreeg de Duitse stad aan de Oostzee al een 'sail by' van de snellere Imoca racers. Een sail by die opvallend veel enthousiaste toeschouwers trok.
De start van de komende editie van The Ocean Race Europe 2025 is dus vanuit Kiel. Tijdens de presentatie van Kiel als startplaats waren ook de teams Malizia en Holcom-PRB aanwezig en zij bevestigden hun intentie om in 2025 aan de start de verschijnen voor de korte Europese versie van The Ocean Race. De start zal plaatsvinden op 10 augustus 2025 en de finish wordt een havenplaats ergens aan de Middellandse zee. De keuze van de finishplaats zal later dit voorjaar bekend worden gemaakt.

Kiel was in 2002 de finishplaats tijdens de 2001-2002 editie van toen nog de Volvo Ocean Race en heeft met onder andere de jaarlijkse Kieler Woche en twee keer het Olympisch zeilen een rijke zeilhistorie.


Samenwerking op Zeeuwse wedstrijdbanen

De twee gerenommeerde grootschalige meerdaagse zeilevenementen in de Zeeuwse deltawateren, Damen Breskens Sailing Weekend (DBSW) en het Deltaweekend (DW), gaan intensief samenwerken. Hierdoor komt de Veronicarace weer jaarlijks op de zeilkalender, met de start en finish afwisselend vanaf de buitenzijde Roompotsluis naar Breskens en omgekeerd. Verder gelden de resultaten van de drie wedstrijden (Deltaweekend, Veronicarace en Damen Breskens Sailing Weekend) voor het Zeeuws Kampioenschap ORC/IRC. Het Deltaweekend en het Damen Breskens Sailing Weekend willen met dit initiatief de mogelijkheden voor wedstrijdzeilen op open stromend water vergroten en de uitstraling van de zeilsport versterken. Ze willen daarmee de belangstelling en deelname aan het wedstrijdzeilen in Nederland stimuleren en Zeeland als dé watersportprovincie van Nederland promoten.


Knopen die u moet kennen

Iedereen die het water op gaat krijgt vroeg of laat te maken met knopen en steken. Met het nieuwe boek 50 Knopen die je moet kennen leert u stap-voor-stap hoe de belangrijkste knopen en steken te maken. Bij het boek krijgt u twee touwtjes om de knopen uit het boek direct te oefenen. Knopen en steken leert u vooral door ze veel te maken. In het boek vindt u duidelijke uitleg en een selectie van de 50 belangrijkste knopen. Geschikt voor elke watersporter, maar ook aan de bergsport en bijvoorbeeld de kampeerder is gedacht. 


Musto kledingpartner Team DutchSail

Musto wordt de kledingpartner van Team DutchSail op weg naar deelname aan de Youth & Puig Women's America's Cup 2024 in Barcelona. Ook de jeugd- en vrouwenteams Athena Pathway (GBR), Team Australia Challenge en Sail Team BCN uit Spanje kunnen rekenen op de steun van Musto. Daarnaast wordt het performance zeilkledingmerk de Official Sponsor van de Real Club Náutico de Barcelona (RCNB), de officiële gastheer van de 37e America's Cup.


Wordt Sea Ranger

De missie van de Sea Ranger Service is het herstel van de natuur in zee en de opleiding van jongeren om een maritieme carrière te starten. De deadline om aan te melden voor het Sea Ranger Bootcamp in Nederland is 16 februari. Dit jaar zullen de Sea Rangers die vanuit Nederland komen, mariene habitats herstellen in Nederland en Frankrijk. Het is een unieke kans voor mensen van 18-29 jaar om een betaalde baan te krijgen in natuurherstel.

Het Sea Ranger Bootcamp vindt plaats in Nederland van 15-23 maart. Meldt u nu aan. De deadline is morgen 16 februari.


Beeld: Mulder Shipyards

Speciale editie

Mulder Jachtbouw stond op Boot Dusseldorf met het nieuwe speciale model van de Mulder Favorite 1700. Speciaal voor iedereen die niet naar de beurs kon komen maakte de werf een mooie video om met het nieuwe jacht kennis te maken.


Nieuwe verlenging van certificaten

In december kondigde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan eenmalig 117 certificaten van binnenvaartschepen te verlengen. In aanvulling daarop worden nog eens 108 certificaten van binnenvaartschepen eenmalig met 6 maanden verlengd. Het gaat om schepen waarvan het certificaat vóór 1 mei 2024 afloopt. Dit naar aanleiding van de schorsing van het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) waardoor dit bureau al ruim 3 maanden geen keuringen mag doen.

De problemen bij NBKB zijn nog lang niet over. Onlangs maakten vijf expertisebureaus bekend dat zij per direct de samenwerking met NBKB opzeggen. De bureaus geven aan dat zij geen basis voor wederzijds vertrouwen zien. Sinds de schorsing hebben de aangesloten expertisebureaus geen inspecties voor NBKB meer kunnen uitvoeren. Voor veel van deze bedrijven betekent dit een enorme financiële klap.

Belangenorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) doet in een brandbrief een dringende oproep aan de minister om nu in te grijpen. Worden de problemen bij de certificering niet opgelost dan dreigen vele schepen straks niet meer te kunnen varen.

De problemen met de keuringen en verlenging van de certificaten van veel schepen tonen aan dat de keuze van onze overheid om veel taken aan de markt over te laten een zeer kwetsbare manier is. Marktwerking klinkt logisch en efficiënt, maar tegelijkertijd wordt een overheidstaak neergelegd bij een klein aantal commerciële aanbieders. Daardoor is er nauwelijks sprake van een vrije markt. Tussentijdse toetreding is nauwelijks mogelijk en de deelnemende bedrijven investeren in de zekerheid dat zij voor vele jaren een mooie opdracht hebben, maar niet in onderlinge concurrentie. En wat als één van deze bedrijven er vervolgend een rommeltje van maakt? Bij een klein aantal spelers in een markt heeft dat altijd grote gevolgen omdat elke speler een belangrijk marktaandeel heeft en de andere spelers vanwege het vrijwel ontbreken van concurrentie niet geïnvesteerd hebben in extra capaciteit en daardoor niet in staat zijn het werk van de ander van de ene op de andere dag over te nemen. De markt van binnenvaartcertificering bleek nog kwetsbaarder omdat er sprake was van één grote partij en enkele kleinere aanbieders. Nu de grootste aanbieder NBKB in de problemen zit, zijn de kleinere partijen niet in staat de gaten op te vullen. Zelfs als alle keurders morgen bij de andere aanbieders aan de slag kunnen zijn die organisatorisch daar niet klaar voor. En het ligt ook niet voor de hand dat de inspectie deze taak weer zelf op zich neemt. Immers de inspectie ILenT heeft haar organisatie ook afgestemd op de huidige manier van werken en kan niet plots de keuringen dan maar zelf doen.


KNRM-jubileum: programma 2024

Het is een groots jubileumjaar voor de KNRM, de organisatie bestaat twee hele eeuwen. Reden voor een feestelijke viering. Wat is de reddingsmaatschappij allemaal van plan? Het is bijna te veel om op te noemen. Een blik op het programma voor het komende lustrumjaar. Nauticlink zet het voor u op een rij.

Laat zien dat u het werk van de jarige KNRM steunt en hijs de speciale jubileum wimpel van de KNRM in top. De wimpel is leverbaar in twee maten.


Beste maatjes op het water

Dieren... viervoeters spelen een belangrijke rol in ons leven en aan boord is dat al niet anders. Op een op de vier pleziervaartuigen vaart een huisdier mee. In de meeste gevallen is dit een hond. Die gaan met veel plezier uit varen maar helemaal vanzelfsprekend is dit niet. Het is belangrijk dat een onervaren scheepshond rustig de tijd krijgt om te wennen aan het waterleven en bewegen op een boot.
Zorgen dat de viervoeters minstens zoveel plezier beleven aan het varen als de baasjes. Dat is het idee achter de Watersport-TV serie Honden aan Boord. In deze serie geeft Trudie Rutten van Honden aan boord veel tips.

Trudie Rutten is deskundige en heeft een eigen dierenpraktijk. Zij schreef onder andere het boek Honden aan Boord en is de bedenker van de 'dier aan boord' sticker om bij eventuele calamiteiten redders te waarschuwen dat er naast de menselijke bemanning er ook nog dieren aan boord zijn.


Rijkswaterstaat legt rode loper uit

Rijkswaterstaat is creatief in het werven van personeel. Een mooi voorbeeld daarvan is het event 'ToekomstTalks Rijkswaterstaat' dat vrijdag 26 januari in Utrecht plaatsvond. Een aantrekkelijke manier om mensen kennis te laten maken met werken bij het agentschap. "Samen met het ministerie en de partners zetten wij ons in voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland", vertelt Tanja Slinger, extern woordvoerster voor Rijkswaterstaat. Bij Rijkswaterstaat werken meer dan 9.000 mensen. "Zo geven we vorm aan het Nederland van morgen. En bij die uitdaging hebben wij constant nieuw en gedreven talent nodig." In totaal zijn er de komende jaren zo'n 2.000 vacatures.


Maritiem Museum 150 jaar

Het Maritiem Museum in Rotterdam bestaat vandaag precies 150 jaar. En dat wordt gevierd. Het hele jaar door zijn er allerlei feestelijke activiteiten, een speciale jubileumwebsite én een verjaardagsactie om van te smullen in ons museumcafé: een stuk appeltaart voor maar 150 cent.

Het begon allemaal aan de Veerkade. Daar bevond zich het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Yachtclub, geopend in 1852 door koning Willem III. Zijn broer Prins Hendrik, de voorzitter van de Yachtclub, besloot in 1874 de verzamelde voorwerpen van Rotterdamse reders, wetenschappers en verzamelaars, tentoon te stellen voor het grote publiek - en legde daarmee de basis voor het huidige Maritiem Museum.


Haringvlietbrug weer dagelijks open

De Haringvlietbrug wordt vanaf afgelopen maandag 12 februari weer op aanvraag bediend voor de hoge scheepvaart. De brug is in 2023 gerenoveerd en kan nu weer veilig worden bediend, zegt Rijkswaterstaat. Er zijn nog wat laatste kleine werkzaamheden en ook de verlichting op de brug moet worden aangepast. Hierdoor draait de brug vooralsnog alleen overdag – als het licht is. Vanaf 29 maart 2024 kunnen schepen zonder aanmelding de brug passeren. De exacte draaitijden worden in maart bekend.


Boot Holland komt er aan

Boot Holland geldt in Nederland als de aftrap van het seizoen en is de enige overdekte botenbeurs van Nederland. Van 6 tot en met 10 maart kunt u weer terecht op de TWC Expo in Leeuwarden. Meer dan 250 stands en een groot aantal primeurs. Naast nieuwe boten is er een ruime keuze aan accessoires en diensten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.