Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 06


Beeld: Omroep West

Werf en botenopslag in de as gelegd

In een bedrijfspand in Poeldijk is een grote brand uitgebroken. Vlammen sloegen uit het gebouw waarin onder andere boten liggen opgeslagen. Rond middernacht stortte een deel van het gebouw in. Het vuur, waarbij dikke rookwolken vrijkwamen, sloeg vervolgens over naar een bedrijf vol bouwmaterialen. Er is vanwege de rook een NL-Alert verstuurd. De ME moest in actie komen op publiek op afstand te houden. Zo berichtte Omroep West op 2 februari. Al snel werd duidelijk dat het ging om het pand van Bola Maritiem waarbij onder andere een aantal binnen gestalde vaartuigen in de vlammen op zijn gegaan. Brandweerkorpsen uit alle omliggende dorpen werden ingezet. In het pand was ook Jupiter jachtbouw gevestigd. Een onderdeel van Bola Maritiem


Superjacht slecht voor het milieu?

Dat in Nederland veel superjachten gebouwd worden is iets om trots op te zijn. Scheeps- en jachtbouw is een ambachtelijke industrie, levert veel werkgelegenheid en is een belangrijke bron van allerlei innovaties. Toch is kennelijk daar niet iedereen even blij mee. Want superjachten zouden ook slecht zijn voor het milieu. Zo blijft het jacht van Amazon eigenaar Jeff Bezos de gemoederen bezig houden. Zijn zeiljacht Koru is maar liefst 127 meter lang én in Nederland gebouwd. Nu is een zeiljacht waarschijnlijk wel milieuvriendelijk, maar helaas blijkt dat niet op te gaan voor een jacht in deze buitencategorie. Deskundigen berekende dat de Koru in een jaar tijd ongeveer net zo veel CO2 uitstoot als 1.500 mensen bij elkaar. Dat is dan ook de reden dat de organisatie Oxfam (in Nederland Oxfam Novib) aan het betreffende onderzoek meewerkte. Het is natuurlijk wel heel erg scheef dat alleen één van de jachten van één van de rijkste mensen op aarde al net zo veel uitstoot als 1.500 gewone wereldburgers. Begrijpelijk dat de onderzoekers dit voorbeeld er uit pikten om de extreme mate van ongelijkheid te illustreren.

Helaas geeft het online artikel over dit onderwerp onvoldoende aan of Bezos de CO2 uitstoot bijvoorbeeld ook compenseert. En ook is niet bekend welke innovaties en dergelijke aan boord zijn toegepast die de uitstoot verlagen ten opzichte van oudere technologie. En helaas is ook niet bekend hoe Bezos er zelf over denkt en of hij bereid is iets met de geuite zorgen te doen.

Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema in de Nederlandse jachtbouw. Werven investeren hier substantieel in en de innovaties volgen elkaar snel op. De werven doen dit mede omdat hun klanten er naar vragen. Het ultrarijke deel van de wereldbevolking wil genieten, maar wil ook hun geld laten rollen om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Voor de Nederlandse sector is het belangrijk om hierin voorop te blijven lopen, zodat de klanten hun kant op blijven komen en deze sector voor Nederland behouden blijft.


Beeld: Waterkaarten App

AIS mag gebruikt worden bij opsporing

Onlangs deed de rechtbank van Amsterdam uitspraak in een zaak over varend ontgassen. Door de verdediging werd aangevoerd dat de overheid de AIS gegevens van het schip niet had mogen gebruiken. De rechter bepaalde echter dat dit onder voorwaarden wel is toegestaan. Zoals vorige week besproken hebben wij de uitspraak van de rechter bestudeerd.

Persoonsgegevens mogen door de overheid alleen onder strenge voorwaarden gebruikt worden. De vraag is of AIS gegevens persoonsgegevens zijn. In principe niet. De AIS zend gegevens uit over een schip en niet een persoon. Veel binnenschepen zijn eigendom van de schipper die vaak ook aan boord woont. Om die reden is het schip nauw verbonden met de schipper en zijn familie en kunnen bepaalde AIS gegevens als persoonsgegevens beschouwd worden. Dat gaat echter niet op als de schipper niet aan boord woont of zijn zaak niet drijft als een éénmanszaak. In de zaak waarin de rechter uitspraak deed was dat inderdaad het geval en was het gebruik van de AIS gegevens toelaatbaar.

De uitspraak maakt het niet makkelijker. De AIS zendt immers niet uit wie de eigenaar van een schip is, of hij een éénmanszaak drijft en of hij wel of niet aan boord woont of zelf aan boord is en niet toevallig een ingehuurde aflosschipper. In principe kunnen AIS gegevens dus gebruikt worden bij de handhaving, maar zodra men constateert dat het hier om de woning van de schipper gaat of het een éénmanszaak betreft, zal men terughoudend moeten zijn en er voor moeten zorgen dat men zijn zaak zorgvuldig opbouwt. Zo mag de overheid bijvoorbeeld wel op MarineTraffic kijken om welk schip het gaat, maar geldt dat niet als bewijs en zal men daarna dus een formeel verzoek moeten doen om de betreffende gegevens bij de verantwoordelijke overheidsdienst op te vragen.


Haven Antwerpen klaar met testen

Na zes testvaarten is de haven van Antwerpen klaar om schepen met een diepgang van 16 meter onder het reguliere toelatingsbeleid te laten vallen. De 'MSC Aurora' was het eerste schip dat eind vorige week normaal afmeerde in het Deurganckdok in de haven. De Port of Antwerp-Bruges is er drie jaar druk mee geweest om het Antwerpse dok klaar te stomen voor de ontvangt van containerschepen met een diepgang van 16 meter. Door de extra centimeters kunnen in de haven grotere schepen terecht, wat een winst van maximaal 1000 teu oplevert. Antwerpen hoopt door de verdieping de eerste Europese aanloophaven te zijn voor zeeschepen vanuit Azië.

Dat betekent ook dat op de Westerschelde vaker de nieuwere en grotere containerschepen te zien zullen zijn.


Beeld: Naupar

NAUPAR maakt TopHosts 2023 bekend

Boekingskantoor NAUPAR pakt het Tophost-concept weer op en maakt de Tophosts van 2023 bekend. "Een aantal van onze schippers krijgt zóveel lof en complimenten, dat we die hebben uitgeroepen tot Tophost. Daarmee geven we onze schippers erkenning en maken we het onze gasten nog makkelijker om een top-accommodatie te boeken voor hun bedrijfs-, school-, of familie-uitje", vertelt Arjan van der Meer, directeur van NAUPAR.

Na de onrustige coronajaren heeft NAUPAR de wind weer in de zeilen. Letterlijk, want het boekingskantoor van authentieke zeilschepen heeft een prachtig zeilseizoen achter de rug. Dat is ook terug te zien in de enthousiaste beoordelingen van gasten. De schippers die het afgelopen jaar uitzonderlijk goed voor hun gasten gezorgd hebben, zijn de schippers van De Vriendschap, de PelikaanZorg met VlijtTsjerk HiddesKlundert26, en Alliantie. "Ik wil overigens benadrukken dat ál onze schippers goede schippers en bekwame vakmensen zijn", zegt Arjan stellig. "Schippers die geen Tophost zijn, leveren niet per se minder goede prestaties, maar hebben (nog) niet voldaan aan de eisen die we stellen aan een Tophost."

Foto: Uitreiking Tophost award aan boord van de Vriendschap. Op de foto: links eigenaresse Christel de Jong, midden schipper Jeroen Valk en rechts directeur NAUPAR Arjan van der Meer


Olympische Zeilers

Deze zomer is het weer zover; de Olympische Spelen en dit keer eigenlijk bijna in onze achtertuin. Het Olympisch Zeilen is wellicht nog wat verder rijden, maar het weer aan de Middellandse Zee bij Marseille maak veel goed. De Nederlandse ploeg is compleet. Met nieuwe gezichten en oude bekenden en ook enkele interessantie nieuwe disciplines wordt het vast een mooi evenement.

Op Zeilwereld wordt de ploeg aan u voorgesteld.

De redactie van Zeilen bracht al eens een aantal van de Olympische boten bij elkaar om ze eens tegen elkaar te laten varen. Kijken hoe dat vaart ...


London Afloat uitgesteld

De beurs London Afloat gaat dit jaar niet door. De beurs in het beroemde St. Katherines dock is een voortzetting van London Luxery Afloat. De beurs wordt aangepast om een bredere doelgroep aan te spreken. De organisatie geeft aan meer tijd nodig te hebben en dat de markt op dit moment niet mee zit. Men verwacht voor 2025 wel een beurs te kunnen organiseren. De vooruitzichten voor dat jaar zien er beter uit en ook in de evenementen kalender kan het evenement dan een beter moment kiezen waardoor het publiek en standhouders niet te maken hebben met samenvallende beurzen.


Fietspaden op de Westerschelde

Op Boot Dusseldorf sprak ik met een gebruiker van de Waterkaarten App. Hij vertelde dat hij op de Westerschelde voer en daar het fietspad naast de hoofdgeul volgde. Hij werd op enig moment  aan de stuurboord kant opgelopen door een groot binnenvaarschip. Hij vroeg of dat wel mag.

Kennelijk bestaan er meer van dergelijke vragen en misverstanden over de fietspaden op de Westerschelde, want de Rijkshavenmeester en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust publiceerde op 30 januari een bekendmaking met daarin nog eens uitleg over de fietspaden.

Fietspaden langs de vaarweg dienen om de grote scheepvaart te scheiden van de kleinere scheepvaart. Langs de rivieren zijn er dergelijke fietspaden te vinden en dus ook op de Westerschelde. Op de rivieren dienen de fietspaden om de kleinere pleziervaart te scheiden van de grotere beroeps binnenvaart. Maar groot en klein zijn relatief en op de Westerschelde is een groot binnenvaartschip, maar klein vergeleken met de containerreuzen die naar Antwerpen varen. Daarom mag de binnenvaart op de Westerschelde ook gebruik maken van de fietspaden. Als er een fietspad is dan volgt u deze aan uw kant van de vaarweg en u vaart in de richting die bij deze kant van de vaarweg hoort.

De betreffende watersporter werd opgelopen aan zijn stuurboord kant, wat over het algemeen als de verkeerde kant wordt beschouwd. Inderdaad heeft de bakboordszijde de voorkeur, maar is oplopen aan beide kanten wel toegestaan, mits dat veilig kan gebeuren. Voor de Westerschelde is dat bepaald in artikel 13 lid 5 van het Scheepvaartreglement Westerschelde.

De wijdsheid van de Westerschelde geeft een extra dimensie aan het varen op dit drukke vaarwater. Het is dus erg belangrijk om de betonning goed in de gaten te houden en continu de navigatie bij te houden. De tonnen van de fietspaden zijn geel (bijzondere markering) en beginnen met een F en dan het nummer van de mees nabije ton van de hoofdgeul. De gele tonnen markeren de stuurboordkant van het fietspad en de ton van de hoofdgeul markeert de bakboordkant.


Rustenburgersluis zoekt vrijwilligers

De Rustenburgersluis in Rustenburg kampt met een tekort aan vrijwilligers, waardoor sluiting van de sluis op sommige momenten dreigt. Met het vaarseizoen in aantocht roept het Recreatieschap Westfriesland daarom vrijwilligers op om zich te melden. De sluis in Rustenburg is de enige in West-Friesland die wordt geschut door vrijwilligers.

Renate Zwart van het Recreatieschap Westfriesland: "De huidige groep bestaat uit negen personen. Met meer vrijwilligers zijn de taken beter te verdelen, en komt niet alles op dezelfde groep terecht. Er is een schaarste aan vrijwilligers. De nieuwe vrijwilligers krijgen een cursus 'Instap Brug- en Sluisbediening' aangeboden, alsmede een BHV-cursus. Bij de cursus komen de elementen terug die ook aan bod komen bij het behalen van een klein vaarbewijs."


Bootonderhoud

Uw schip onderhouden is van belang voor behoud van de waarde, uw comfort aan boord en voor de veiligheid van de opvarenden. De 'Bijbel voor bootonderhoud' is hét boek dat u helpt bij het onderhoud aan uw kostbare bezit. In dit dikke en mooi uitgevoerde boek staan vele stap-voor-stap beschrijvingen voor de meeste onderhoudsklussen aan boord. Maar ook meer ingewikkelde klussen en reparaties komen aan bod. Voorzien van duidelijke schema's en illustraties. 

Met de hulp van dit dikke en praktische boek ligt uw schip er bij de start van het seizoen weer goed bij.


2 opmerkingen:

 1. De gegevens, die via Marine traffic of Ship Finder worden verkregen, hoeven niet te kloppen. Regelmatig heb ik mijn boot zien varen, terwijl de boot in de haven ligt. Mijn boot vaart volgens Marine Traffic soms met 32 kn, terwijl de maximum snelheid 8 kn is.

  De boot ligt sinds begin december op de wal in Harderwijk, jachthaven De Knar.
  Volgens Marine Traffic voer ik 15 dagen geleden bij Willemstad.
  Ik heb dit van meerdere booteigenaren gehoord. Ik heb het ook gemeld bij Telecom, maar die kunnen er niets mee.
  Dit speelt hoofdzakelijk, als de boot in de haven ligt, want dan heb ik de AIS uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is bekend dat het vaker voorkomt dat een MMSI expres of per
   ongeluk overgenomen wordt. Als een schip die dat nummer heeft een
   tijdje niet gebruikt wordt, dan neemt het spookschip inderdaad het
   over op deze websites.

   De overheid weet dat uiteraard ook, maar een dergelijke site is een
   makkelijk en snel middel om vervolgens een handhaver op pad te sturen
   die dan bij de volgende sluis of brug kan kijken of het inderdaad om
   het betreffende schip gaat.

   Agentschap Telecom (RDI) kan daar inderdaad niet veel mee, anders dan
   dat men het andere schip een keer op heterdaad zou betrappen. En ik
   ben bang dat men daar niet voldoende mensen voor heeft. Het is
   overigens wel strafbaar om verkeerde AIS gegevens uit te zenden.

   Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.