Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 08


Beeld: Vaarwijzer

Veranderingen in het Klein Vaarbewijs?

Om u op de hoogte te houden van al het relevante nieuws volgen wij veel bronnen. Onder andere houden wij alle overheidscommunicatie in de gaten. Zo viel onlangs ons oog op een zogenaamde planningsbrief IenW, waarin de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer laat weten wanneer men wat over welk onderwerp kan verwachten. In de planningsbrief staat onder de kop Maritieme Zaken onder andere 'Kamerbrief over eventueel aanvullende eisen klein vaarbewijs' gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar.

Aangezien de aanleiding voor deze kamerbrief niet duidelijk is hebben wij contact opgenomen met het ministerie en om uitleg gevraagd. De woordvoerder laat ons weten dat er beslist nog geen besluiten zijn genomen of de eisen voor het Klein Vaarbewijs aangepast gaan worden. Wel is men van plan om te onderzoeken of dit nodig is en zo ja hoe dan. Aanleiding is dat het aantal ongevallen op het water gestegen is. Het ministerie gaat dus nu eerst uitzoeken of aanpassingen in het Klein Vaarbewijs kunnen bijdragen aan het terugdringen van het aantal ongevallen. In het vierde kwartaal verwacht men de Kamer te kunnen informeren met een 'stand-van-zaken' brief. Op dit moment is nog niet bepaald wat de onderzoeksvragen zijn, hoe het onderzoek aangepakt gaat worden en welke partijen daarbij betrokken worden.

Lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief weten dat er de afgelopen tijd twee onderzoeken zijn verschenen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over twee ongevallen met snelvarende watertaxi's. In de aanbevelingen van de OVV wordt onder andere geadviseerd eens goed te kijken naar de eisen die gesteld worden aan schepen die maximaal 12 passagiers mogen vervoeren. Volgens de huidige regels zijn dat formeel geen passagiersschepen en vallen deze schepen daardoor niet onder de strenge eisen wat betreft bouw, uitrusting en bemanning die wel voor passagiersschepen gelden. In reactie op beide rapporten heeft de minister toegezegd daar naar te gaan kijken. En omdat er sprake is van een stijging in het aantal ongevallen op het water wordt dus breder gekeken of een aanpassing van het Klein Vaarbewijs wenselijk is. Wij blijven het nieuws op dit onderwerp voor u volgen.


Nationale Motorboot Varen prijs stopt

De Stichting Bevordering Motorbootvaren is door de initiatiefnemer opgeheven. En hiermee komt een einde aan de jaarlijkse uitreiking van de Nationale Motorboot Varen Prijs. Vorig jaar is de prijs voor het laatst uitgereikt. De Stichting Bevordering Motorbootvaren werd in 2012 opgericht. Het idee was om jaarlijks de Motorbootvaren prijs uit te reiken aan initiatieven en activiteiten die bijdragen aan het plezierig, veilig en attractief motorbootvaren in Nederland.

De bekendste winnaars waren Andre van Duin en zijn scheepsmaatje Janny van der Heijden. Marieke en Pieter van het YouTube kanaal De Canicula gaan de geschiedenis in als de laatste winnaars.


Mark Slats – de documentaire is bij Zeilen te bekijken. Het is de eerste film ooit die over deze intrigerende roeier, zeiler en atleet gemaakt is. In 2017 roeide Mark als snelste solo de Atlantische Oceaan over, en in 2018 deed hij als eerste Nederlander ooit mee aan de Golden Globe Race – en hij finishte zelfs als tweede. Wat drijft hem om telkens tot het uiterste van zijn kunnen te gaan? Zeilen interviewden Mark en filmmaker Lian Jonkman over de persoonlijke en inspirerende film.


Vier miljoen euro voor scheepsbatterij

EST Floattech, ontwikkelaar van hoogwaardige batterijsystemen voor de scheepvaart, heeft Energietransitiefonds Rotterdam als nieuwe aandeelhouder aan boord gehaald. Het fonds investeert 3 miljoen euro in het bedrijf. Bestaande aandeelhouders, waaronder Ponooc en Yard Energy, storten 1 miljoen euro bij. Het Noord-Hollandse bedrijf maakt batterijsystemen voor elektrische en hybride aandrijving voor onder meer binnenvaartschepen, veerboten en jachten.


Watertaxi's varen 's nachts te hard

Naar aanleiding van het fatale ongeluk tussen watertaxi Stormloper en snelboot Tiger in 2022 heeft Omrop Fryslân onderzoek gedaan naar de vaarbewegingen van watertaxi's. Watertaxi's varen 's nachts regelmatig sneller dan de maximumsnelheid. Volgens de wet hoeven watertaxi's op het Wad zich overdag niet aan een maximumsnelheid te houden. In het donker mogen ze niet sneller varen dan 20 km/uur, maar dat werd door verschillende boten meermaals overschreden.


Nieuwe scheepsklokken

Vaarwinkel.nl is dealer geworden van het Spaanse merk Autonautic. Autonautic is een familiebedrijf uit de buurt van Barcelona en maakt al vele jaren nauwkeurige kompassen, scheepsklokken en andere instrumenten als barometers en hygrometers. Het bedrijf maakt een groot aantal verschillende modellen van groot tot klein. "De klokken en andere meters van Autonautic zijn een welkome aanvulling op de klokken van het Amerikaanse Weems & Plath", aldus Vaarwinkel. Autonautic levert wereldwijd aan de beroepsvaart, superjachten en pleziervaart.

Interessant is de Minor serie van Autonautic. Een zeer complete reeks van klokken, barometers, thermometers en hygrometers in verschillende uitvoeringen. Van traditioneel verguld of verchroomd tot modern mat zwart gelakt. Met witte wijzerplaat of juist een zwarte. Bijzonder is dat de modellen in deze serie met een wijzerplaat van 55 mm en een bodemplaat van 72 mm klein zijn en daardoor ook bijzonder geschikt aan boord van schepen waar minder ruimte is.

De andere series van Autonautic verschijnen binnenkort ook online.


NBKB gaat weer keuren

De schorsing van het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) is door de Raad van Accreditatie opgeheven. Op de website van de Raad van de Accreditatie staat het NBKB weer vermeld als een instelling voor technische inspecties. Nu het NBKB als keuringsinstantie weer in bedrijf is, kan een begin worden gemaakt met het wegwerken van de achterstanden, zo stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Daarmee zijn de problemen echter nog niet over. Op de eigen website meldt NBKB: "NBKB is verheugd u te melden dat de schorsing door de RvA is opgeheven, helaas hebben een groot aantal experts hun samenwerkingsovereenkomst met het NBKB opgezegd. Hierdoor kunnen wij op dit moment geen nieuwe aanvragen in behandeling nemen. De aanvragen die nu bij ons binnen zijn, zullen we in volgorde van aflopen van certificaat worden afgehandeld." Door de problemen bij NBKB hebben een groot aantal experts de samenwerking opgezegd met als gevolg dat men nu nog maar beperkte capaciteit beschikbaar heeft. Onduidelijk is hoe men deze problemen gaat oplossen. Ook heeft het bestuur van NBKB een intentie-overeenkomst gesloten voor een overname door Transafe. Onbekend is hoe het daar mee staat.

Lees ook het artikel 'Een schorsing mag nooit meer gebeuren'


Lightleaf carbon zonnepanelen

Smartmarine heeft een distributieovereenkomst te tekenen met de Canadese fabrikant Lightleaf Solar. Dit partnerschap maakt de innovatieve Lightleaf Carbon Solar Panels voor het eerst beschikbaar voor de Europese markt. Deze ontwikkeling belooft een nieuwe standaard te zetten in hoe zeilers energie opvangen en gebruiken, geïnspireerd door de praktijkervaringen van zeiler en oprichter Rick Retzlaff.


Waterkaarten: 'gans eine tolle Sache'

Ook onzer oosterburen zijn enthousiast over de mogelijkheden van de Waterkaarten App. Het Youtube kanaal Boater on Tour maakte zelfs een speciale video over de Windows versie van de Waterkaarten App.

De Waterkaarten App is een navigatie app voor de Europese binnenwateren en beschikbaar als app voor iOS (Apple), Android en Windows. De verschillende versies van de app werken goed samen en u kunt bijvoorbeeld thuis een route uitzetten op uw pc en deze vervolgens openen op de tablet aan boord.


'Krab' wekt energie op met golven

Als u de zee inrent, dan merkt u het: de kracht van een golf. Wat als u deze kracht nu eens kon omzetten naar energie? Daar wordt volop aan gewerkt, op meerdere locaties ter wereld. Op 5 kilometer van het Schotse eiland Orkney is bijvoorbeeld sinds een jaar een groot project gaande om golven om te zetten naar hernieuwbare energie. Het maakt een onderdeel uit van het programma Renewables for Subsea Power.


Bootonderhoud

Uw schip onderhouden is van belang voor behoud van de waarde, uw comfort aan boord en voor de veiligheid van de opvarenden. De 'Bijbel voor bootonderhoud' is hét boek dat u helpt bij het onderhoud aan uw kostbare bezit. In dit dikke en mooi uitgevoerde boek staan vele stap-voor-stap beschrijvingen voor de meeste onderhoudsklussen aan boord. Maar ook meer ingewikkelde klussen en reparaties komen aan bod. Voorzien van duidelijke schema's en illustraties. 

Met de hulp van dit dikke en praktische boek ligt uw schip er bij de start van het seizoen weer goed bij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.