Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 10


Beeld: Promanent b.v.

Marifooncertificaten straks ook via CBR

Kandidaten voor marifonie-examens hebben binnenkort één loket waar zij hun examen én certificaten voor radiocommunicatie kunnen regelen. Het CBR neemt het uitgeven van marifoniecertificaten vanaf deze zomer over van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, eerder Agentschap Telecom). Sinds vorig jaar neemt het CBR ook al de theorie examens af. Het is een logische stap dat u dan gelijk bij het CBR het certificaat kunt aanvragen. Het basiscertificaat voor marifonie aanvragen kan vanaf 1 juli 2024 bij het CBR en de certificaten voor Marcom-A en Marcom-B aanvragen kan vanaf 1 september 2024.

Het CBR is ook al de instantie die de grote en kleine vaarbewijzen namens de overheid mag uitgeven.

In de Vaarwinkel vindt u al het lesmateriaal voor de verschillende examens voor het verkrijgen van de certificaten om maritieme zend apparatuur aan boord te mogen bezitten en gebruiken.

Voor de meeste schippers en bemanningsleden is het basiscertificaat marifonie voldoende. U mag dan zenden met een marifoon op 'laag' vermogen; een zogenaamde binnenvaart marifoon. Op alle Nederlandse wateren inclusief de Waddenzee, IJsselmeer en ook langs de kust is dat meer dan voldoende. U heeft ook minimaal het basiscertificaat nodig voor een AIS Transponder die uw eigen positie uitzendt. Dit is ongeacht het type AIS Transponder dat u gebruikt. Voor een AIS ontvanger heeft u geen certificaat nodig. Het examen voor het basiscertificaat is enkel een theorie examen bij het CBR.
Voor het examen voor het Basiscertificaat heeft u voldoende aan een goed cursusboek of een online cursus. Voor wie meer wil weten over AIS bestaat er ook een aanvullend boek. En wilt u voordelig en vooral veel oefenen dan is er een handige app voor iOS met een examentraining.

Voor wie vaak langere tochten op zee maakt is een binnenvaart marifoon niet altijd voldoende. Zij willen kunnen zenden op hoger vermogen op die kanalen waar dat is toegestaan. Hoger vermogen betekent in principe een bereik over grotere afstand. Voor het bedienen van een dergelijke marifoon is minimaal Marcom-B nodig. Marcom-B bestaat uit het examen voor het basiscertificaat aangevuld met de Module GMDSS-B. Voor GMDSS-B doet u zowel een theorie examen als een praktijk examen. Dat laatste kan alleen bij aangewezen exameninstellingen. Welke dat zijn vindt u op de website van het CBR
De meeste cursusboeken marifonie bevatten zowel de leerstof voor het basiscertificaat als de aanvulling voor GMDSS-B. Op het examen wordt ook uw kennis van het speciale nautisch Engels getoetst. Voor dit onderdeel adviseren wij het boek IMO Standard Communication Phrases. Ook voor Marcom-B bestaat er een complete online cursus inclusief boek

Graag wijzen wij u ook op de leerboeken van Polestar Publishing. Deze boeken worden vooral op de zee- en binnenvaartscholen gebruikt, maar het marifonie en GMDSS-B boek zijn zeker ook geschikt voor de pleziervaart. Beroeps- en pleziervaart delen immers elkaars vaarwater, moeten met elkaar communiceren en doen ook hetzelfde examen. Alleen Polestar heeft de leerstof over twee boeken verdeeld. Dus één boek voor basis marifonie en één boek voor GMDSS-B. Naar onze mening zijn dit de meest complete boeken voor marifonie en GMDSS-B.
Naast de boeken is er ook een iOS app met examentraining voor GMDSS-B.

Voor wie nog verder gaat of in de zeevaart of offshore werkt is soms een Marcom-A certificaat vereist. Marcom-A bestaat ook uit een theorie en een praktijk examen. Voor Marcom-A heeft Polestar ook een mooi en compleet boek gemaakt.

Aan boord van elk schip met een marifoon en/of een AIS Transponder moet iemand zijn die minimaal het basiscertificaat marifonie heeft én de zendinstallatie moet bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, voorheen Agentschap Telecom) geregistreerd zijn. Op de site van de RDI staat een handig stappenplan wat u moet doen voor u een marifoon mag gebruiken.


Knut Frostad naar Henri-Lloyd

Voormalig Olympisch zeiler Knut Frostad wordt voorzitter van de Raad van Bestuur van Henri-Lloyd. Frostad was al bestuurder bij Monte Rosa Sports, de eigenaar van Henri-Lloyd en met deze benoeming gaat hij zich actief bemoeien met de gang van zaken bij het sportieve kledingmerk. Na zijn Olympische zeilcarriere en deelname aan de Whitbread en Volvo Ocean race was Frostad jarenlang de baas van de Volvo Ocean Race organisatie. Sinds 2005 zat hij in de Raad van Bestuur van Navico tot deze werd overgenomen door Brunswick.


Beeld: Fish Flow Innovations

Maaicat in de strijd tegen fonteinkruid

De Maaicat. Dit is de toepasselijke naam van een revolutionair vaartuig waarmee het mogelijk wordt om grote velden met waterplanten te maaien. De 30 meter lange catamaran kan in korte tijd een groot areaal bestrijken en dat is hard nodig want het zogenaamde fonteinkruid groeit razendsnel. De Maaicat is een idee van Gerard Manshanden, CEO van Fish Flow Innovations in Medemblik. Jaren geleden voorzag hij al de groeiende problematiek van de waterplanten overlast en ontwikkelde hij deze maaiboot.
Maaiboten zijn er al, maar wat dit werkschip bijzonder maakt is dat het niet alleen veel sneller werkt, maar dat al aan boord het gemaaide fonteinkruid in balen wordt geperst wat vervolgens tot biobrandstof wordt verwerkt. En deze brandstof kan weer worden gebruikt om op te varen.


BPR verplicht aan boord

In de Vaarwinkel krijgen wij nog vaak de opmerking dat de ANWB Wateralmanak deel 1 verplicht aan boord moet zijn. Dat is niet juist. Op de Nederlandse binnenwateren gelden verschillende vaarreglementen, zoals het Binnenvaart Politiereglement (BPR) of het Rijnvaart Politiereglement (RPR). Maar er zijn ook nog andere reglementen voor specifieke vaargebieden, zoals het Westerschelde Reglement voor de Westerschelde. In veel van deze reglementen is een bepaling opgenomen die u verplicht om in het gebied waar de betreffende regels gelden de meest actuele versie van deze regels aan boord te hebben. Vaart u dus op de Westerschelde dan is het voldoende om het Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW) aan boord te hebben. Vaart u alleen in wateren waar het BPR geldt, dan heeft u voldoende aan het zakboekje met het Binnenvaart Politie Reglement.

Vaart u door heel Nederland en/of België dan moet u alle reglementen voor de gebieden waar u door komt bij u hebben. Dan is de ANWB Wateralmanak deel 1 een uitkomst, want deze bevat al deze reglementen in één dik boekwerkje.

Heeft u een marifoon aan boord dan heeft u hiervoor gelezen welk bedieningscertificaat u moet hebben en dat u de zenders aan boord bij de RDI moet registreren. Elk schip met een marifoon aan boord moet echter ook een exemplaar van het Handboek Marifonie in de Binnenvaart aan boord hebben. Ook deze is in de ANWB Wateralmanak deel 1 opgenomen.

Kleine openschepen zonder kajuit zijn vrijgesteld van de verplichting de geldende vaarregels aan boord te hebben en tegenwoordig is het ook toegestaan om de regels digitaal aan boord te hebben, maar dan moeten ze altijd direct zijn te raadplegen. Dus een online versie voldoet niet en de computer, tablet of telefoon waar deze op staan moet altijd direct werken.

Wist u trouwens dat in het SRW in artikel 55 ook staat dat de meest recente uitgave van, of een volledig bijgewerkte zeekaart van de Westerschelde aan boord moet zijn?


Provincie koopt Ecolution toch niet

De koop van het duurzame zeilschip Ecolution van de overleden astronaut Wubbo Ockels werd aangekondigd als een zekerheid, maar de provincie Groningen gaat de beurs toch niet trekken. Het waterstofschip blijft in elk geval tot 2026 in de vaart. De stichting Wadduurzaam is eigenaar van het schip. De provincie is juridisch eigenaar. Het provinciebestuur heeft in een eerder stadium al zes ton overgemaakt om het economisch eigendom te verwerven. De provincie vraagt zich af of het wel echt nodig is om het schip aan te kopen, om het op die manier te behouden voor de provincie.

Het schip van de in Groningen opgegroeide Ockels zal in elk geval tot 2026 rondvaren. De kosten die daarmee gemoeid zijn, honderdduizend euro per jaar, worden gedekt door onder meer de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Albert Keizer van Wadduurzaam laat weten niet ontevreden te zijn met de huidige constructie.


Wat is een multiplexer?

Wie aan boord verschillende apparatuur met elkaar of met een pc wil verbinden heeft er wellicht wel eens van gehoord; de multiplexer. Maar wat is dat nu eigenlijk? Hans van Smartmarine schreef een korte uitleg voor de Waterkaarten App.


Beeld: Boot Holland

Stap aan boord tijdens Boot Holland

Boot Holland, hét watersportevenement dat gisteren de deuren opende en tot en met 10 maart 2024 plaatsvindt in het WTC Expo te Leeuwarden, verwacht dit jaar weer duizenden bezoekers uit heel Nederland en het buitenland te verwelkomen. Met meer dan 250 deelnemers uit de watersportsector belooft het evenement een unieke ervaring te worden voor liefhebbers en nieuwkomers.

Het is niet alleen een showcase van glimmende boten en geavanceerde watersportapparatuur, maar een ontmoetingsplaats voor iedereen die interesse heeft in de watersport. Bezoekers ontdekken hier de mooiste boten van bekende merken zoals Navalia, Maxima, Boot Akkrum, Prins Watersport, Van Baerdt, Witsen, TendR, Isloep, Boat Import, Lifestyle Marine, en nog vele anderen. Voor de snelheidsliefhebbers is er een speciale sectie gewijd aan snelvaren. Op het recreatieplein ontdekken bezoekers een scala aan mogelijkheden, variërend van accessoires en kleding tot verzekeringen en gesprekken met ervaren watersportmakelaars. Het 't Palaver, een centrum voor presentaties en lezingen, biedt boeiende inzichten en uitwisseling van ervaringen. Op donderdagavond staat 't Palaver in het teken van de Skûtsje-avond, waar Gjalt de Jong in gesprek gaat met schippers, bemanning en bestuursleden van de SKS en IFKS. 'Varen doe je Samen!' biedt informatie en voorlichting over vaarregels, in de vorm van een interactieve quiz over veilig varen.

Boot Holland zet ook duurzaamheid in de schijnwerpers met een ruim aanbod aan elektrische boten en het verstrekken van informatie over het ombouwen van brandstofmotoren tot elektrische of hybride motoren. Op woensdagochtend zal De Stille Boot drie primeurs onthullen, waardoor bezoekers de nieuwste innovaties op het gebied van elektrische aandrijving en stille voortstuwing ontdekken. Het evenement, dat het groeiende belang van duurzaamheid en diversiteit in de watersportsector weerspiegelt, nodigt iedereen uit om nog tot en met 10 maart 2024 aan boord te stappen en zich te laten verrassen door de veelzijdige wereld van Boot Holland.


Hanse Yachts verdwijnt van de beurs

Het Duitse Hanse Yachts maakte onlangs zeer goede resultaten bekend, maar maakte ook bekend dat men de notering aan de aandelenbeurs van Frankfurt gaat beëindigen. De aandelen zijn dan niet meer vrij verhandelbaar. De jachtbouwer verwacht daarmee jaarlijks zo'n half miljoen euro aan administratieve lasten te kunnen besparen. Wat de winstgevendheid weer ten goede komt. 

Hanse Yachts is eigenaar en bouwer van merken als Hanse, Dehler, Moody, Fjord, Sealine en Ryck. De meerderheid van aandelen is in handen van de Aurelius Group en deze is voornemens om alle andere aandelen over te nemen.


Nieuwe IJsselmeerkaart verschenen

Generaties IJsselmeervaarder zijn er mee vertrouwd. 'Ga je varen op het IJsselmeer, het Markermeer of de Randmeren dan neem je de Hydrografische kaartenset 1810 mee'. De 1810 is wat dat betreft een begrip. Enkele jaren terug heeft de Dienst der Hydrografie echter besloten dat de 1810 een kleiner gebied zou gaan weergeven. Om de erfenis van de 1810 recht te doen heeft men besloten dat de vervanger Hydrografische kaartenset 1820 zal zijn. Voluit: Hydrografische kaart 1820 - IJsselmeer-Markermeer-Noordzeekanaal-IJsseldelta.

De nieuwe kaartenset geeft het IJsselmeer, het Markermeer weer. Het Noordzeekanaal, de havens van Amsterdam en het IJ bij Amsterdam zijn voor de kaart behouden, maar de Randmeren worden niet meer opgenomen. Hiervoor bestaan voldoende alternatieven. Wel wordt een extra kaartblad toegevoegd dat de aanloop van het IJsselmeer richting Kampen en dus ook het Ketelmeer weergeeft. De voorraad van de nieuwe 1820 is op dit moment naar ons onderweg en daarom kunt u nu alvast bestellen. Zodra de kaarten binnen zijn, gaat uw bestelling op de post.

De nieuwe edities voor 2024 van de Waddenkaarten 1811 en 1812 worden in april verwacht.

De nieuwe kaartenset 1820 geeft dus geen kaarten voor de Randmeren. Zoekt u kaarten voor de Randmeren dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo maakt NV Verlag een kaartenatlas NL3 van het IJsselmeer en Markermeer inclusief de Randmeren (2024 editie verschijnt binnenkort). En ook de ANWB maakt een Waterkaart voor het IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren. Ook geeft Waterkaart 5 Kop van Overijssel een deel van de Noordelijke Randmeren en het Ketelmeer. Waterkaart 9 Randmeren Zuid en Vecht geeft de zuidelijke Randmeren weer.


Rhederlaag gesloten voor jetski's

In recreatiegebied Rhederlaag nabij de Geldersche IJssel wordt overlast ervaren door snel varende jetski's. De hoge snelheid van de jetski's vormt een gevaar voor overige watergebruikers. In het kader van de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer wordt het daarom binnenkort verboden om met jetski's te varen op het water in recreatiegebied Rhederlaag.


Met het zachte weer en af en toe een voorjaarszonnetje begint het natuurlijk weer te kriebelen. En het is niet de hooikoorts, maar het verlangen naar het nieuwe vaarseizoen. In de diverse havens is het goed te merken. Er wordt weer flink aan de schepen in de winterstalling gewerkt. Bent u al begonnen? Of misschien zelfs al klaar? Of misschien heeft u deze winter gewoon doorgevaren?

In ieder geval is het voorjaar hét moment om klussen aan boord aan te pakken. Of om uw kluslijst nog wat langer te maken. In het boek Handig aan Boord vindt u allerhande tips en suggesties om het leven aan boord nog beter te maken. Voorkom dat de lijnen en vallen 's nachts tegen de mast tikken of realiseer extra bergruimte aan boord. U komt talloze handigheidjes tegen voor de meest uiteenlopende zaken aan boord: van een schoenenvakje in de kajuittrap tot een slimme truc om met maar één lijn snel af te meren. Een boek met veel inspiratie om uw schip nog meer op uw maat te maken.


2 opmerkingen:

 1. Vraag: klopt dit wel als alleen een AIS transponder aan boord?
  In het lijstje van de RDI wordt de AIS transponder niet met naam genoemd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De RDI heeft een speciale pagina voor AIS gemaakt:
   https://www.rdi.nl/onderwerpen/marifoons-en-overige-maritieme-communicatieapparatuur/ais-en-lrit

   Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.