Nationaal Watersportdiploma versus CWO


Afgelopen week is het Nationaal Watersportdiploma (NWD) gelanceerd. “Een nieuw diplomasysteem dat is ontstaan vanuit de wens om een veiliger en kwalitatief hoogwaardiger diplomalijn te ontwikkelen, met een succesbeleving voor elk type watersporter”. 
Dat klinkt heel fraai, maar wat is het? Jeroen Wolthuis, voorzitter van het NWD: “Deze lancering markeert de start van een nieuw tijdperk voor vaaropleidingen bij zowel commerciële vaarscholen als verenigingen. Het NWD is het resultaat van een samenwerking en de gedeelde visie van een aantal commerciële vaarscholen die merken dat het tijd is voor vernieuwing, verdere professionalisering en de lat binnen de watersportopleidingen hoger willen leggen. Waar het watersportlandschap de afgelopen decennia in een 'one size fits all' diplomeringslijn opereerde, stelt het NWD de specialismen van verschillende typen vaarlocaties en kennis centraal. Je hebt immers andere vaardigheden nodig voor het varen van een wedstrijd dan een beginnende zeiler nodig heeft. Concreet zul je zien dat de ontworpen diplomalijnen hier sterk op inspelen. Een lang gekoesterde wens van verenigingen en vaarscholen krijgt hiermee invulling.”

Het Watersport Verbond accrediteert, in eerste instantie voor een jaar, de instructeursopleidingen van de bij het NWD aangesloten locaties. In die periode wordt enerzijds de accreditatie geborgd en gecontroleerd en anderzijds worden sterke punten uitgewisseld en overgenomen. Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond: “Het Watersportverbond neemt het voortouw in de noodzakelijke vernieuwing van watersportopleidingen in Nederland. Het belang van opleidingen is groot: watersport is nu eenmaal leuker en veiliger als je bekwaam bent. Alle partijen vinden elkaar in het belang van de eenheid en één merknaam voor watersportdiploma’s. Dit geeft de kwaliteitsuitstraling die de consument mag verwachten.”

Een nieuwe diplomalijn naast de bekende CWO diploma's van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO)? Maar het CWO is toch nauw verbonden met de HISWA én het Watersportverbond? Hoe dit nieuwe initiatief te duiden? Het lijkt er meer op dat er een scheuring heeft plaatsgevonden binnen de CWO. Kennelijk werd men het niet eens over het tempo en de richting waarin vernieuwingen vorm zouden krijgen. Het Watersportverbond schrijft op de eigen website: “Het Watersportverbond is de afgelopen anderhalf jaar samen met het bestuur van de Commissie Watersport Opleidingen en HISWA-RECRON gestart met de vernieuwing onder de noemer CWO 3.0. Het is nog niet gelukt alle vaarscholen mee te nemen en te overtuigen. Het Watersportverbond trekt zich dit aan en blijft verantwoordelijkheid nemen om te komen tot één breed gedragen systeem. Vanaf 2024 geeft de CWO vernieuwde diploma's uit via het nieuwe registratiesysteem: watersportdiploma.nl. Het Watersportverbond blijft onverminderd samenwerken met HISWA-RECRON en de daarbij aangesloten locaties en bundelt tegelijkertijd de krachten met de nieuwe samenwerkingsorganisatie van commerciële vaarscholen: Nationaal Watersport Diploma (NWD). Het NWD, deels opgericht uit onvrede, wil met nieuw elan de noodzakelijke vernieuwing een impuls geven. Alle partijen vinden elkaar in het belang van de eenheid en één merknaam van het diploma.”

Alleen lijkt dat niet helemaal gelukt. En zo zijn er nu dus ineens twee diplomalijnen. Die van het CWO en die van het Nationaal Watersportdiploma. Dat maakt het voor de consument verre van duidelijk. Zo'n 160 locaties die werken volgens het systeem van de CWO en 9 grote scholen die de eigen lijn volgen. Volgen er meer? Het succes van het NWD zal daar vooral van afhangen. 

Wie op dit moment op de site van het NWD kijkt, wordt inhoudelijk helaas nog niet veel wijzer. Waar op de site van de CWO per lijn is te zien wat deze inhoudt, wat de criteria ed. zijn is deze informatie op de site van het NWD niet te vinden. Daar waar men zegt te streven naar een hoger niveau en meer maatwerk is niet duidelijk wat deze dan zijn. Vanaf de zijlijn weten wij hoe moeilijk het is een goede en evenwichtige opleiding compleet met examinering en diploma op te zetten. Een diplomalijn die uit meerdere niveaus en richtingen bestaat is nog veel lastiger en je kan je afvragen of deze kleine groep scholen in staat is dat op tijd neer te zetten. De CWO uitvoeringsorganisatie is wel is waar klein, maar er zijn een groot aantal scholen en locaties aangesloten met elk kennis, ervaring en menskracht. En daarnaast beschikt een grote groep over meer financiële draagkracht om bijvoorbeeld gezamenlijke automatisering te financieren.
Ter vergelijking in Engeland is het de RYA, het Engelse Watersportverbond, dat een solide, zeer uitgebreide en internationaal erkende diplomalijn neerzet. Hier zijn professionals dagelijks mee bezig en wereldwijd worden door RYA erkende scholen opleidingen gegeven. Nu is het Engelse taalgebied uiteraard vele malen groter, maar juist daarom is de rol van het Watersportverbond in die zin een bijzondere. Aan de ene kant zegt men te streven naar eenheid, maar lijkt tegelijkertijd het nieuwe initiatief van het NWD te omarmen. Nog maar een paar jaar geleden waren er flinke problemen bij de CWO uitvoeringsorganisatie en hebben het Watersportverbond en HISWA er samen de schouders onder gezet. Met als resultaat dat de CWO de storm is doorgekomen en men leek op de juiste weg. Nu blijkt er kennelijk toch al een tijd een onderstroom te zijn die anders wil.

Op de eigen website schrijft CWO: “De CWO heeft, de afgelopen anderhalf jaar samen met het Watersportverbond en HISWA-RECRON, gewerkt aan de noodzakelijke vernieuwing van opleidingen, organisatie en ICT onder de noemer CWO 3.0. In dit project is het helaas niet gelukt om alle vaarscholen mee te nemen en te overtuigen. (*)
Op dit moment hebben 9 zeilscholen een nieuw initiatief opgericht, Nationaal Watersport Diploma. De CWO betreurt de keuze om een nieuw initiatief te starten. De CWO hecht waarde aan één breed gedragen diplomeringssysteem van vaaropleidingen in Nederland.”

(*) Inderdaad dezelfde zin als in het bericht op de website van het Watersportverbond. Een poging van een communicatiemedewerker om toch nog iets van eenheid uit te stralen?

Vaarwijzer heeft enkele opleiders en bij CWO aangesloten scholen om een reactie gevraagd. Een CWO school laat weten dat zij “al 25 jaar zijn aangesloten bij de CWO en HISWA. Als opleider van voornamelijk volwassenen voldoet de CWO diplomalijn ruim voldoende. De CWO lijn biedt voldoende mogelijkheden voor toekomstige watersporters om zich op een juiste en veilige manier te bekwamen op het watersportgebied. Ook biedt de CWO lijn voldoende ruimte om de lesstof en lessen aan te laten sluiten op de behoefte van de diverse klantgroepen. Onze school zal dan ook aangesloten blijven bij de CWO/ HISWA en hen blijven steunen bij verdere ontwikkelingen. Naar ons idee is de klant/ consument niet gebaat bij de huidige ontwikkelingen.”

Wie op de site van CWO kijkt zal zien dat de 'afvallige scholen' die nu een eigen koers varen nog steeds genoemd worden. Van CWO naar NWD kan volgens de site van NWD, maar omgekeerd? Kortom veel onduidelijk en dat is niet wenselijk bij de start van het seizoen en het moment dat de eerste kandidaten zich al inschrijven voor een zomerkamp. En komende weken op diverse scholen ook de trainingen beginnen voor de instructeurs die komende zomer zeilkampen gaan begeleiden.

De watersport en zeker de zeilsport onder de jeugd staat al onder druk. Wedstrijdvelden worden kleiner, de alternatieven binnen de watersport zelf zijn groot en de verleidingen buiten de watersport ook. En waar het aantal zeilers afneemt, wordt ook de pool van mogelijke trainers en opleiders kleiner. Versnippering helpt dan niet echt. 

Wordt vervolgd ...

5 opmerkingen:

  1. Leuk net een nieuw cursusboek gekocht voor vaarbewijs....zeker verouderd nu???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. CWO heeft niets van doen met het Klein Vaarbewijs. Het is het CBR dat daarvoor de examensafneemt en de exameneisen vaststelt. Dat staat dus helemaal los van CWO en NWB. Uw boek is dus zeker nog te gebruiken.

      Verwijderen
  2. De kern van het probleem vind je terug in de conclusie: "De watersport en zeker de zeilsport onder de jeugd staat al onder druk." Hoewel de CWO ooit een solide basis had, mist het tegenwoordig allure en actuele inhoud. Het imago is verouderd, afwezig op social media, en er ontbreekt actieve promotie. Voor een levendige watersportgemeenschap moeten we inzetten op een krachtig merk.

    De kwaliteitsborging van de CWO - inclusief controles - ligt al jaren stil. Positief is dat er nu beweging is om dit aan te pakken. Of het NWD de oplossing biedt, moet nog blijken. Gezien de grote vertegenwoordiging van actieve opleiders bij deze 9 vaarscholen, ben ik hoopvol over de ontwikkeling van het NWD.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben het zeker eens dat CWO meer aan de weg kan timmeren, maar men laat de marketing en promotie aan de individuele scholen en het Watersportverbond. Misschien dat door de nieuwe 'concurrentie' het CWO misschien ook wat meer pro-actief wordt en laten we hopen dat de scholen ook weer meer tot elkaar komen. Wij blijven het volgen.

      Verwijderen
  3. Het is jammer dat een sturende rol van het Watersportverbond geheel ontbreekt. Na opheffen van TKN door het watersportverbond zijn enkele particuliere initiatieven geweest. Waarom spiegelt met zich niet aan de RYA, die zeker bereid zal zijn de helpende hand te bieden. In het kort particuliere vaarscholen met controle en examinering door het watersportverbond.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.