Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 12


Historie van de reddingsdiensten

De KNRM bestaat dit jaar maar liefst 200 jaar. Ook de Engelse RNLI en de voorloper van de Franse SNSM zijn in die jaren opgericht. Wat is er sinds die tijd allemaal gebeurd? In een artikel op Nauticlink kijkt schrijver Klaas Wiersma terug op de historie van reddingsdiensten in diverse landen. Tweehonderd jaar geleden waren er verschillende scheepsrampen in genoemde landen die veel publiciteit kregen en een breed gedragen gevoel van onmacht dat men niets kon doen om de slachtoffers te helpen. Met het oprichten van reddingsdiensten in verschillende kustplaatsen wilde men daar een goede oplossing voor bieden.

Laat zien dat u ook het werk van de 200-jarige KNRM steunt en hijs de speciale Jaarwimpel in top.


Faillissement Sweden Yachts Group

Het Duitse tijdschrift YACHT bericht dat de Sweden Yachts Group, het vooraanstaand Zweeds scheepsbouwbedrijf van Mattias Rutgersson, het faillissement heeft aangevraagd. Wanneer Sweden Yachts Group failliet gaat zullen verschillende klanten met onvoltooide projecten en aanzienlijke financiële verliezen achterblijven. Het lijkt er op dat er sprake is van financieel mismanagement. De werf had vrijwel niets in eigendom, alles werd gehuurd of geleased. Ook de administratie blijkt niet op orde. Werfbaas Rutgersson, die verzuimde de werfhuur te betalen en geen salarissen meer uitkeerde, wordt ervan beschuldigd fondsen te hebben verduisterd.

Sweden Yachts was bouwer van de jachten van het bekende Zweedse merk Malö.


Tips voor duurzaam zeilen

Meestal leer je eerst zeilen en koop je daarna een boot. Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer deden het andersom en zijn al geruime tijd op pad met hun Lagoon 42, Horizon. Na dik drie jaar zijn ze heel wat zeemijlen wijzer en bereiden ze zich in de Middellandse Zee voor op de oceanen. Laura den Ouden schrijft elke week een Engelstalig blog over het zeilen met Horizon tijdens hun wereldreis, waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is. Voor Zeilwereld schreef zij 10 tips voor duurzaam zeilen

Wilt u meer te weten komen over Duurzaam varen en hoe dit op een praktische manier te vertalen naar uw eigen schip? Peter Hoefnagels schreef het interessante boek Duurzaam varen. In 13 praktische stappen biedt hij direct toepasbare tips en veel inzichten. Of u nu zeiler of motorbootvaarder bent: met dit handige en praktische boek zet u in een mum van tijd grote stappen om uw boot duurzamer te maken. Van tochtplanning tot volledig autonoom varen: 'Duurzaam varen' maakt u bewust van wat er mogelijk is én leert u om op een duurzame manier logisch na te denken.


Verhalen Engelandvaarders vastgelegd

Gedurende de Tweede Wereldoorlog reisden Nederlandse verzetsstrijders naar Engeland om te helpen in de strijd tegen de Duitse bezetter. Zij staan bekend als de Engelandvaarders. Eenmaal aangekomen in Engeland werden Engelandvaarders verhoord door de Engelse inlichtingendienst en vervolgens door de Politie Buitendienst (PBD) van de Nederlandse inlichtingendienst in Londen.

Vanaf 21 maart staan de scans van de verhoren van 2.150 Engelandvaarders online. Het Nationaal Archief heeft deze gedigitaliseerd en digitaal doorzoekbaar gemaakt. Engelandvaarders zijn Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied vertrokken en naar Engeland afreisden, vaak met forse omwegen. Eenmaal aangekomen in Londen werden zij verhoord door de Nederlandse autoriteiten. "Deze verhoren bevatten een enorme rijkdom aan verhalen over hun reis naar Engeland", vertelt projectleider Pepijn Lucker. "Sommige Engelandvaarders waren voorheen alleen een naam in een lijst, in de archieven komen hun verhalen tot leven en krijgen zij weer een gezicht." Hoewel niet allemaal, maar veel van de Engelandvaarders namen vanuit Engeland deel aan de strijd tegen de Duitse bezetter.

De reis van Engelandvaarders was vaak lang en gevaarlijk en lang niet iedereen overleefde het. Sommigen moesten erg lang wachten op een visum, anderen werden onderweg gevangen gezet of tewerkgesteld in kampen. Er waren drie routes hoofdroutes om in Engeland te komen. Een op de tien lukte het om met een boot via de Noordzee de overkant te bereiken. Zo'n zestig procent nam een Zuidelijke route via België, Frankrijk, Spanje en Portugal en nam daar een schip naar Engeland. Zeelieden reisden vaak via Zweden. Van de 2.150 Engelandvaarders waren er 75 vrouw.

Het Nationaal Archief beheert verschillende archieven over Engelandvaarders en wil deze toegankelijk maken voor een breed publiek. Binnen het project 'De reizen van Engelandvaarders in kaart gebracht' hebben zeventig vrijwilligers de verhoren van 2.150 Engelandvaarders doorgenomen en genoteerd welke routes zij namen, wat hun avonturen waren en met wie zij samen reisden. WO2NET maakte per individu, voor zover mogelijk, een tijdlijn en een kaart van de reisroutes en publiceert deze op www.oorlogsbronnen.nl.

Het project Engelandvaarders is een samenwerking tussen het Nationaal Archief, WO2NET (voorheen Netwerk Oorlogsbronnen) en Museum  Engelandvaarders in Noordwijk. De financiering werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en het ministerie van VWS. Vrijwilligers hebben de reisgegevens in kaart gebracht

Op dinsdag 26 maart 2024 vindt er een bijeenkomst plaats over het project 'De reizen van de Engelandvaarders in kaart gebracht'. 


KM Yachtbuilders Open Dag

Op 20 april 2024 opent KM Yachtbuilders in Makkum haar deuren voor het grote publiek tijdens de jaarlijkse Open Dag, van 10:00 tot 17:00 uur. Met het thema 'Van werkplaats tot water: ontdek het avontuur bij KM Yachtbuilders', belooft deze dag een unieke inkijk te bieden in de wereld van nautisch vakmanschap, innovatie en de bouw van op maat gemaakte aluminium jachten. Bijzondere aandacht dit jaar gaat uit naar de aanwezigheid van de Belgische avonturier en televisiepersoonlijkheid Tom Waes, die zijn ervaringen deelt over het bouwen van een Bestevaer 53 S/Y.


Zeilvaart Lexicon

In 1985 verscheen het Zeilvaart Lexicon van J. van Beylen. Dit uitgebreide werk bevat ongeveer 7.000 nautische termen met uitleg en een vertaling in het Engels, Frans en Duits. Vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een project opgestart met als doel de informatie uit het Lexicon vrij beschikbaar te stellen voor zowel de vrijwilligers als professionele onderzoekers die geïnteresseerd zijn in maritieme geschiedenis.


Nieuwe naam Team Dutchsail

Team Dutchsail dat mee gaat doen aan de America's Cup Youth en Womens gaat vanaf nu verder onder de naam JAJO Team Dutchsail. JAJO was al hoofdsponsor maar wordt nu ook in de naam van het team genoemd. Het betekent niet dat het sponsorpakket wordt uitgebreid. De verandering is volgens de organisatie niet puur symbolisch maar gaat meer om een uiting van waardering. "We hebben een hele goede relatie met Jajo." Vertelt Sander van der Borch.


Beeld: Promanent b.v.

Voorjaarskriebels

Vanochtend ging de Keukenhof weer open en overal op de havens wordt naarstig geklust om de boten op tijd klaar te krijgen, zodat ze snel weer het water in kunnen. Bent u er al klaar voor? Of bent u één van die gelukkigen die al in het water ligt en bij het eerste glimpje zon de trossen losgooit.

Tijdens het klaarmaken van uw schip ziet u waarschijnlijk heel veel van die punten die u ook nog moet doen. Opvallend hoe een lijst met klussen juist tijdens het klussen en schoonmaken al maar langer wordt. Vooral tijdens het schoonmaken en poetsen vallen natuurlijk de kleinste details op. Ik ben van mening dat als je een gebruikte boot (of auto) gaat kopen, je deze eigenlijk een goede schoonmaakbeurt moet geven om echt een goed beeld van de staat van onderhoud te krijgen. Maar ja, meestal doe je dat pas nadat het schip al gekocht is. Op zoek naar een andere boot, bekijk deze dan eerst door een roze bril, vervolgens door uw praktische bril (pas ik wel in die kooi?) en daarna door de poetsbril.

Succes en ook plezier met het klaarmaken van uw schip.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.