Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 04


Leren navigeren op getijdenwater

Vorige week schreven wij u om u te informeren over het nieuws dat NL Tides, de digitale HP33, vanaf dit jaar beschikbaar is als gratis download. Dat hebben wij geweten, want als iets gratis is dan loopt het uiteraard storm. De rook kwam uit de server van de Vaarwinkel website. En dat is in dit geval goed nieuws, want met NL Tides gaat u beter geïnformeerd het water op.

Maar wij kregen ook wel een flink aantal vragen hoe en waar je kan leren om te navigeren op getijdenwater. Daarom leek het ons een goed idee om u daar ook over te informeren.

Wie echt wil leren navigeren kan natuurlijk Klein Vaarbewijs 2 halen, maar daar leert u slechts een kleine basis en zijn de oefenopgaven beperkt. Wie echt wil leren navigeren en de horizon letterlijk wil verleggen kiest dus beter voor een navigatiecursus of een boek dat zich echt op de kustnavigatie richt.


Kustnavigatie

Tot een paar jaar geleden bestond er het vrijwillige diploma Theoretische Kustnavigatie of TKN. Dit sloot perfect aan op de leerstof voor Klein Vaarbewijs 2. Kandidaten die al Klein Vaarbewijs 1 hadden, konden na het examen TKN gelijk hun Klein Vaarbewijs II aanvragen. Nadeel van TKN was dat het vooral theoretisch was. En door de gedeeltelijke gelijkstelling met het Vaarbewijs 2 was de leerstof ook voor een deel al bepaald en was er minder ruimte voor meer praktijk en bijvoorbeeld moderne navigatiemethoden. Toen het Watersportverbond stopte met de examens TKN namen enkele ervaren CWO opleiders het initiatief voor een nieuw examen Praktische Kustnavigatie. Geen gelijkstelling meer met Klein Vaarbewijs 2 en daardoor ruimte voor moderne navigatietechnieken en een meer praktische insteek. Het diploma Praktische Kustnavigatie is een vereiste binnen de CWO opleidingen voor Jachtzeilen Tidal.

Vaarwinkel heeft een eigen online cursus voor Kustnavigatie. Een online cursus maar met een eigen boek. Dus u leest de leerstof in het boek. Het online systeem leidt u door de stof en met de online oefeningen oefent u het geleerde. Bij de cursus krijgt u ook de benodigde leskaarten. Wel heeft u nog een kaartpasser en koersplotter, koersdriehoeken of parallel liniaal nodig.
De cursus heeft een duidelijke opzet en is geschikt voor kandidaten die nog geen kennis hebben van navigatie. Halverwege de cursus heeft u de leerstof voor Klein Vaarbewijs 2 gedaan en kunt u er voor kiezen om dat examen te doen. Na afronding van de cursus weet u voldoende om deel te nemen aan het examen Praktische Kustnavigatie.

Het boek van de cursus is ook los te koop. In plaats van deze Studiewijzer Kustnavigatie is er ook het boek Kustnavigatie. Dit boek verscheen vorig jaar in een nieuwe herziene editie en is afgestemd op de verplichte leerstof voor het examen Praktische Kustnavigatie en geeft een solide basis om te leren navigeren op getijdenwater.

En voor wie nog meer wil leren over het varen op getijdenwater en specifiek op de Wadden is er het veel geprezen Handboek varen op de Waddenzee. In dit boek komt aan de hand van diverse vaartochten het varen op getijdenwater uitgebreid aan bod. Een perfecte aanvulling op de genoemde cursus en de andere twee boeken.


Vaarscholen en opleiders

Er zijn verspreid over het land diverse opleiders en vaarscholen die in groepen navigatieles geven. Er bestaat geen keurmerk voor vaarscholen of opleiders. Een vaarschool kan als bedrijf lid zijn van de HISWA, aangesloten zijn bij de CWO en opleiders kunnen persoonlijk lid zijn van de Viok. Ook zijn er vaarscholen die mogen opleiden voor RYA diploma's.

CWO staat voor de Commissie Watersport Opleidingen. CWO scholen werken met opleiders die zelf ook CWO opgeleid zijn en worden door CWO gecontroleerd. Een CWO diploma geeft een bepaalde garantie. Navigeren komt aan bod binnen de CWO lijn Jachtvaren Zeil en varen op getijdenwater komt vanaf niveau 2 aan bod. Net als de CWO heeft de Royal Yachting Association ook een hele lijn aan diploma's. In Nederland en België zijn er verschillende vaarscholen die deze trainingen aanbieden en diploma's mogen uitgeven. Net als bij CWO houdt dan de RYA toezicht op de kwaliteit. RYA opleidingen werken met de Engelstalige boeken van de RYA. De opleidingen worden wel in het Nederlands gegeven.

Wie met een vaarbewijsplichtig vaartuig op de Waddenzee wil varen moet wel een Klein Vaarbewijs II hebben. De Viok staat voor Vereniging Instructeurs en Opleidingen Klein Vaarbewijs. Om lid te kunnen worden moet een opleider aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Naar onze mening is de leerstof Klein Vaarbewijs 2 echter onvoldoende om echt te leren navigeren op getijdenwater, maar biedt wel een mooie basis om verder te leren.

De HISWA brancheorganisatie voor de waterrecreatie, heeft een eigen afdeling voor vaarscholen, maar houdt niet direct toezicht op de inhoud van de cursussen die worden aangeboden. Alle bij de HISWA aangesloten vaarscholen zijn ook aangesloten bij de CWO.


Examen Praktische Kustnavigatie

Op zondag 10 maart is er weer een landelijk examen Praktische Kustnavigatie. Inschrijven is nog mogelijk en wie nu begint heeft in principe voldoende tijd om zich de leerstof eigen te maken.


1810 wordt 1820

Vorige week schreven wij dat er een nieuwe editie aankomt van de Hydrografische kaart 1810. Dat was niet helemaal juist. Elke IJsselmeervaarder is er waarschijnlijk mee vertrouwd. Ga je varen op het IJsselmeer, het Markermeer of de Randmeren dan neem je de Hydrografische kaartenset 1810 mee. De 1810 is wat dat betreft een begrip.

Al enkele jaren terug heeft de Dienst der Hydrografie echter aangekondigt dat zij haar portfolio verder wil optimaliseren en dat de 1810 een kleiner gebied zou gaan weergeven. Toen in 1821 de huidige editie van de 1810 verscheen werd gezegd dat dit waarschijnlijk in 2023 zijn beslag zou krijgen. Echter vorig jaar verscheen er geen nieuwe 1810. Maar in februari is het dan zo ver; er komt  ... geen nieuwe 1810. Om de erfenis van de 1810 recht te doen heeft men besloten dat de vervanger Hydrografische kaartenset 1820 zal zijn. Voluit: Hydrografische kaart 1820 - IJsselmeer-Markermeer-Noordzeekanaal-IJsseldelta.

De nieuwe kaartenset geeft het IJsselmeer, het Markermeer weer. Het Noordzeekanaal, de havens van Amsterdam en het IJ bij Amsterdam zijn voor de kaart behouden, maar de Randmeren worden niet meer opgenomen. Hiervoor bestaan voldoende alternatieven. Wel wordt een extra kaartblad toegevoegd dat de aanloop van het IJsselmeer richting Kampen en dus ook het Ketelmeer weergeeft. Op de site van Vaarwinkel kunt u zich vast aanmelden voor de nieuwe 1820. U krijgt dan bericht zodra de nieuwe kaartenset leverbaar is.

Na het verschijnen van de 1820 komt de 1810 te vervallen. Dat betekent dat er geen correcties voor deze kaart in de Berichten aan Zeevarenden worden gepubliceerd en dat winkels de kaart niet meer mogen verkopen. Echter wij kunnen ons ook voorstellen dat de fans van de 1810 en zeker zij die merendeels op de Randmeren varen nog even snel een exemplaar van de huidige 1810 willen bestellen. Dat kan zo lang de voorraad strekt.


Booteigenaren in Amsterdam woedend

De gemeente Amsterdam schrapt een flinke milieukorting voor bewoners die overstapten op elektrisch varen. De regeling bleek te succesvol. Het idee was juist dat de korting Amsterdammers zou aanmoedigen om hun bootje te verduurzamen. Hoewel bewoners ook niet veel keuze hebben. De grachtengordel is per 2025 uitstootvrij en de rest van de stad volgt vijf jaar later. De gemeente beloofde in 2020 dat iedereen die zijn boot uitstootvrij maakte, een korting van 70 procent op het binnenhavengeld zou krijgen. Tot 2030. Voor de eigenaar van een sloep ging het al snel om honderden euro's per jaar.

Maar wie daarop rekende, komt bedrogen uit. De gemeente schaft de korting opeens al in 2025 af. Tot woede van bewoners die hun bootje al verduurzaamden. „Ik heb de motor van mijn kajuitboot hybride gemaakt. Alles erop en eraan. Dat heeft echt klauwen met geld gekost", zegt een gedupeerde bewoner. Hij wil niet met zijn naam in de krant, omdat hij bang is voor dieven. Hij investeerde maar liefst 15.000 euro, om als geboren en getogen Amsterdammer in de stad te kunnen blijven varen. De milieukorting zou hem tot 2030 zo'n 7.000 euro opleveren. Hij beschouwt dat als subsidie voor het verplichte overstappen. En dat bedrag blijkt nu duizenden euro's minder dan beloofd.


Nieuwe website voor de Furie

De Stichting Hollands Glorie uit Maassluis heeft haar website voor de bekende stoomzeesleepboot de Furie vernieuwd. Een nieuwe site boordevol leuke weetjes over het schip, historische foto's en mooie verhalen van de bemanning. De vernieuwing van de website is de laatste stap in de invoering van de nieuwe huisstijl.


Beeld: Waterkaarten.app

Boot Düsseldorf 2024

Boot Düsseldorf betekent voor veel watersportliefhebbers de warming-up voor het nieuwe seizoen. Inmiddels zit de beurs al weer bijna op, maar u kunt nog tot en met zondag terecht. In de 17 hallen van de Messe en ook buiten tussen de hallen is weer ongelooflijk veel te zien. Wel pech dat de Duitse spoorwegen net in deze week aan een lange staking begonnen. Maar de beurs is ook over de weg goed bereikbaar en wie slim is boekt net wat verder weg een hotel en maakt er een mini-vakantie van. In de directe omgeving van de beurs is alles vol, maar op een half uurtje rijden is voldoende aanbod te vinden en zijn de prijzen ook beter. En laten we eerlijk zijn. Eén dag is eigenlijk te weinig om alles te zien.

De Waterkaarten App was dit jaar voor het eerst ook op de beurs en er was veel interesse. Met name de koppeling met AIS was iets waar veel naar gevraagd werd. De stand delen met Smartmarine dat verschillende AIS'en levert bleek dan ook een goede keuze. In het belang van de veiligheid wil men gezien worden en ook andere scheepvaart kunnen zien. Een AIS Transponder met Wifi of een USB kabel aansluiten op tablet of laptop is een goede en betaalbare oplossing.

De collega's van Watersport TV waren ook een paar dagen op de beurs en maakten meer dan 20 uur aan beeld. Hiermee werd een mooie rapportage gemaakt ...


Verkeerspost Ouddorp niet langer bemand

Nautische verkeerspost vuurtoren Ouddorp op Goeree-Overflakkee is per 1 januari niet langer bemand. Dit tot onvrede van veel vissers en enkele Kamerleden. Rijkswaterstaat heeft hiertoe besloten, omdat informatievoorziening aan de scheepvaart binnen een niet VTS-gebied niet een kerntaak is. De kosten zijn te hoog geworden. Inmiddels zijn er al kamervragen gesteld en heeft de minister kunnen antwoorden.

Beeld: Waterkaarten.app

Presentator kiest voor Friese jachtbouwer

De Belgische tv-presentator en acteur Tom Waes heeft zijn handtekening gezet onder het contract dat KM Yachtbuilders uit Makkum opdracht geeft om zijn droomjacht, een Bestevaer 53 SY, te bouwen. Hij zette op maandag 22 januari op Boot Düsseldorf zijn krabbel. Het jacht wordt ontworpen op de tekentafel van Dykstra Naval Architects.

"Voor mij heeft Bestevaer altijd iets magisch gehad. Het avontuur, de kwaliteit, robuustheid en de jarenlange expertise hebben me altijd aangesproken," zegt Waes. "Het nauwe contact met de medewerkers van KM Yachtbuilders en het kunnen customizen van mijn schip gaven de doorslag. Ik verklap nog niet wat ik ermee ga doen, maar wees gerust, ik zal richting nieuwe avonturen glijden. Letterlijk.", aldus Tom Waes.
De Friese jachtbouwer is er trots op om bij dit project betrokken te zijn. "De samenwerking belooft een schip op te leveren dat niet alleen voldoet aan de hoogste normen van vakmanschap, maar ook in lijn is met de milieubewuste visie van zowel Tom Waes als de onze."

En het mooie is dat het schip een prominente rol krijgt in een nieuwe reeks programma's van Waes. Wij kunnen niet wachten en hopen dat ook de bouw in de opnames meegenomen wordt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.