Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 03


Beeld: Promanent b.v.

Meer regie en professionalisering nodig

Voor de tweede keer in korte tijd doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoek naar een voorval waarbij een watertaxi betrokken was. Hoewel het twee verschillende aanvaringen betreft zijn er wel degelijk raakvlakken. Veilig personenvervoer over het water kan alleen als alle schippers zich bewust zijn van hun vaargedrag, vakbekwaam zijn en blijven, als de vaarweg duidelijker ingericht is en als iedereen zich aan de regels houdt.

Op de Nieuwe Maas nabij de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam kwamen op 21 juli vorig jaar in de middag de havenrondvaartboot Marco Polo en de snelle watertaxi MSTX 21 met elkaar in aanvaring. De schipper en 5 passagiers van de watertaxi kwamen onder de omgeslagen watertaxi in een luchtbel terecht. Na 9 minuten konden zij dankzij de hulp van een andere watertaxi via de achterzijde uit de watertaxi komen. Kort hierna zonk de watertaxi.

Ook nu vraagt de OVV de minister om te zorgen voor wet- en regelgeving voor het bedrijfsmatige vervoer van twaalf of minder passagiers op het water. Het is te verwachten en ook te hopen dat hier snel werk van wordt gemaakt.

Ons vielen in het rapport over het onderzoek nog een paar punten op die wij graag met u delen. Zo heeft de betreffende Spido rondvaartboot opzij een dode hoek. Ondanks dat er voor die dode hoek wel camera's zijn geplaatst. Voor het Klein Vaarbewijs leert iedereen over de dode hoek van een groot schip, maar wordt daarmee altijd gedoeld op een dode hoek voor het schip. Veel schepen hebben echter meerdere dode hoeken gezien vanuit de stuurpositie. Een schip besturen is niet een statische taak. Een schip bestuur je actief en dat betekent dat je veelvuldig om je heen kijkt en dus ook jezelf verplaatst als je vanuit de stuurstand niet alles kunt overzien. En kan dat niet, dan moet er iemand de taak van uitkijk op zich nemen. En schippers van andere schepen dienen zich er van bewust te zijn dat de roerganger hen niet altijd ziet.

In de beroepsvaart en ook op de Watertaxi's is AIS verplicht. Weergave van de AIS op een kaart is echter niet verplicht. Een lijst van AIS Targets heeft geen toegevoegde waarde als deze AIS geen andere manier heeft om de schipper te waarschuwen als er gevaar voor aanvaring dreigt. Maar AIS lost niet alles op. In de praktijk komen situaties voor waarbij de AIS achterloopt op de werkelijkheid. Deze vertraging kan mede afhangen van de plaats waar men vaart. De Erasmusbrug in Rotterdam blijkt een plaats te zijn waar de AIS inderdaad achterloopt. Vermoedelijk dat dit geldt voor meer plaatsen met veel bebouwing en grote bruggen ed.. Wees u daarvan bewust.

Kleine schepen, zoals watertaxi's, maar zeker ook de pleziervaart zijn op drukke vaarwegen en knooppunten tussen de grotere scheepvaart niet goed te zien. Hou er dus altijd rekening mee dat u niet gezien bent en wees dubbel alert. Heeft u een marifoon, luister dan uit en neem zo nodig deel aan de communicatie. Het is bekend dat ook de technische hulpmiddelen van de walradarinstallaties de kleine pleziervaart niet altijd zien. Dus reken er niet op dat ook de verkeersleiding u gezien heeft en dus andere scheepvaart op uw aanwezigheid kan wijzen.


Hydrografie laat enkele kaarten vervallen

In verband met de herziening van de productenportefeuille van de Nederlandse Dienst der Hydrografie komen per 1 maart 2024 enkele zeekaarten te vervallen. Vervallen wil zeggen dat deze niet meer verkocht worden na deze daum en dat er na 1 maart ook geen correcties voor deze kaarten meer verschijnen, waardoor het lastiger wordt deze zeekaarten bij te werken met de Berichten aan Zeevarenden.
Het gaat om de volgende zeekaarten:

 • Zeekaart 126 - North Sea. Netherlands. Approaches to Den Helder. (*)
  In het betreffende gebied kunnen de zeekaarten 1631 en 1546 en kaarten uit de 1801-serie gebruikt worden.
 • Zeekaart 1457 - North Sea. Netherlands. Terschellinger Gronden to Harlingen. (*)
  In het betreffende gebied kunnen kaarten uit de 1811-serie gebruikt worden.
 • Zeekaart NL1460 - North Sea. Netherlands and Germany. Eems Estuary.
  In het betreffende gebied kunnen kaarten uit de 1812-serie gebruikt worden.
 • Zeekaart NL1555 - Netherlands and Germany. Eems. Doekegat to Eems Flood Barrage.
  In het betreffende gebied kunnen kaarten uit de 1812-serie gebruikt worden.

Voor de pleziervaart is dit eigenlijk goed nieuws. De pleziervaart maakt al nauwelijks gebruik van deze zeekaarten en omdat het belang van de 1801, 1811 en 1812 neemt hierdoor toe. Zodat continuïteit van deze veel gebruikte kaartensets in ieder geval voorlopig zeker is.

(*) Deze twee zeekaarten worden gemaakt samen met de UK Hydrographic Office, maar omdat het Nederlands grondgebied betreft gaan wij er vanuit dat ook deze internationale versies van deze kaarten komen te vervallen. 

Bron: BAZ week 2 2024

In februari wordt een nieuwe editie verwacht van de Hydrografische kaart 1810 voor het IJsselmeer en medio maart-april verschijnen nieuwe edities van de Waddenkaarten 1811 en 1812.


NLTides voortaan gratis download

Efficiëncy is ook één van de redenen dat de Dienst der Hydrografie met ingang van dit haar NL Tides beschikbaar stelt als gratis download. Men hoeft dan geen memorysticks meer te maken en geen doosjes meer te distribueren. En geen mensen meer die support voor het programma geven. En dat levert dus voordeel voor iedereen want NL Tides, de digitale HP33 is nu gratis te downloaden.

NL Tides bevat alle gegevens over stroomrichting, -kracht en waterstanden onder invloed van de getijden langs de Nederlandse kust en voor de stroomgaten en riviermondingen die in open verbinding staan met de zee. Van Cadzand in Zeeland tot aan Nieuw Statenzijl in Groningen bij de grens met Duitsland. En ook gegevens voor het Nederlandse deel van de Noordzee zijn opgenomen.

Nadeel is wellicht dat de software in het Engels is en alleen voor Windows 10 en 11 beschikbaar is.


AI Vaarbewijs Training

Het kan haast niet anders of u heeft al over AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) gehoord. De meest bekende site is die van ChatGPT, maar ook de zoekmachine van Bing (Microsoft) gebruikt AI. Alle grote IT bedrijven zijn er druk mee en overal ontstaan nieuwe bedrijven en bedrijfjes die iets met kunstmatige intelligentie doen. En het moet gezegd de resultaten zijn vaak indrukwekkend.

Een minder bekende functie van ChatGPT is de mogelijkheid om deze zelf te trainen met jouw eigen materiaal. Het wachten was dan ook dat iemand ChatGPT zou 'voeden' met de leerstof voor het Klein Vaarbewijs. Vaarbewijsfilmpjes heeft deze primeur. Zij hebben ChatGPT weten te trainen met de leerstof voor het Klein Vaarbewijs en het resultaat is dat u het systeem nu alles over de leerstof kunt vragen. Omdat wij jarenlang de Examentraining Klein Vaarbewijs voor de ANWB maakten beschikken wij nog over veel oefenmateriaal en namen de proef op de som. Kan ChatGPT nu ook examenvragen beantwoorden?

 In het kort ja, ChatGPT kan examenvragen beantwoorden, maar het antwoord is niet altijd even goed. De examenvragen zijn meerkeuze vragen. Wij hebben ChatGPT deze vragen als open vraag gesteld. Dan is het antwoord soms niet helemaal volledig. Zo stelden wij een vraag over de medewerkingsregel uit het BPR en een klein schip dat een haven uitvaart. ChatGPT ging alleen in op wat dit betekent voor andere kleine schepen in het hoofdvaarwater. En dus niet op wat dit voor eventuele grote schepen in het hoofdvaarwater betekent.
Vragen over de navigatie bracht ChatGPT er beter vanaf, zelfs als er enig rekenwerk nodig was. ChatGPT kan echter nog niet zelf met een kaartpasser en koersplotter aan de slag. Dat zult u dus nog steeds zelf moeten doen. En dat is misschien maar goed ook. Vragen waarbij u op de kaart moet werken leveren veel punten op en hoe meer u daarmee zelf geoefend heeft hoe groter de kans dat u deze punten op het examen Klein Vaarbewijs 2 ook binnenhaalt.

Samengevat: het is nuttig en leuk om met ChatGPT in de chatvorm de leerstof door te nemen, maar doe dit wel pas nadat u de leerstof zelf goed kent. Zo kunt u de gegeven antwoorden kritisch op hun waarde inschatten. En door ChatGPT ook te wijzen op eventuele tekortkomingen kan het systeem weer leren en hebben volgende kandidaten daar weer voordeel van.

De trainer is samengesteld door Vaarbewijsfilmpjes en gratis te gebruiken als u een betaalde account heeft op ChatGPT.

Saffier Yachts in België

Het Nederlandse Saffier Yachts heeft Westdiep Yachting aangesteld als vertegenwoordiger in België. Saffier maakt opvallende dagzeilers en soort boot dat de laatste jaren steeds populairder wordt. Westdiep Yachting is gevestigd in Nieuwpoort en heeft al de faciliteiten nodig om de hoogwaardige zeilboten van Saffier te verkopen en de service te leveren die kopers van een dergelijk jacht mogen verwachten.

Westdiep is in België al vertegenwoordiger voor onder andere Dufour.


Wateralmanak deel 2 komt er aan

De ANWB Wateralmanak deel 2 voor 2024 komt er weer aan. De ANWB Wateralmanak bestaat uit twee delen. Deel 1 bevat alle vaarregels voor Nederland en België. Wateralmanak deel 2 bevat alle gegevens over bruggen, sluizen, vaarwegen en havens in Nederland en België. Informatie die u nodig heeft om uw vaartocht te plannen en ook tijdens het varen een onmisbare bron van informatie. Even de brugwachter oproepen of de havenmeester bellen; het telefoonnummer staat in de Wateralmanak deel 2.

Deel 1 verschijnt elke twee jaar en de huidige editie 2023-2024 is dit jaar dus nog geldig. Deel 2 bevat informatie die vaker verandert en verschijnt daarom elk jaar. 

Wist u trouwens dat:

 • U in de meeste vaargebieden verplicht bent om de daar geldende vaarregels aan boord te hebben. Dat Wateralmanak deel 1 dan wel heel handig is. Hierin staan alle vaarregels en voldoet u overal in Nederland en België aan deze verplichting.

 • De gegevens van bruggen, sluizen, havens en meer ook te vinden zijn in de Waterkaarten App. Wilt u dat ook eens bekijken. Bezoek de Waterkaarten App dan op Boot Dusseldorf (zie verder) of neem een gratis proefversie voor één week.

 • U op de website van de Vaarwinkel uw e-mailadres kunt achterlaten bij de ANWB Wateralmanak deel 2 en u dan automatisch bericht krijgt zodra de nieuwe editie leverbaar is.

Wist u dat u in de Vaarwinkel ook de bekende Enkhuizer Almanak kunt bestellen?
Editie 2024 is de 429e jaargang !


Boot Düsseldorf 2024

Boot Düsseldorf betekent voor veel watersportliefhebbers de warming-up voor het nieuwe seizoen. Wie de beurs weleens heeft bezocht, weet dat het verstandig is om thuis een plan te maken van wat je allemaal wilt bekijken. In de 17 hallen van de Messe is namelijk zoveel te zien. Om het u wat eenvoudiger te maken geven de collega's van Watersport TV alvast een rondleiding. De 55e editie wordt gehouden van 20 tot en met 28 januari.


Waterkaarten App op Boot Dusseldorf

De Waterkaarten App staat samen met Smartmarine op Boot Dusseldorf. Bezoek ons daar en maak kennis met het team achter de bekende navigatie app en leer over de mogelijkheden om de app op smartphone, tablet of pc te koppelen met bijvoorbeeld een AIS Ontvanger of Transponder van Smartmarine.

U vindt de Waterkaarten App op stand D02 in hal 10.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.