Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 02Binnenvaart lapt regels aan de laars

In de binnenvaart wordt steeds vaker een loopje genomen met de Arbeidstijdenwet of regels voor bemanningssterke. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) was het in 2022 bij één op de drie schepen die gecontroleerd werden niet in de haak. Deze verontrustende cijfers staan in de factsheet Veiligheid binnenvaart 2021-2022 die ILenT vorige maand op haar website publiceerde. 

Bedrijven moeten de regels van de Binnenvaartwet en Arbeidstijdenwet beter naleven en de veiligheid op het water verbeteren, aldus de ILenT. "Dit doen zij door te zorgen voor voldoende bemanningsleden aan boord van binnenvaartschepen, vaar- en rusttijden in acht te nemen, het vaartijdenboek juist en volledig in te vullen."

Was ILenT vorig jaar nog zelf negatief in het nieuws omdat er te weinig was gedaan met de aanbevelingen naar het onderzoek van mastbreuken op de bruine vloot. Nu trekt ILenT zelf aan de bel omdat het slecht gesteld lijkt met de naleving van de regels in de beroeps binnenvaart. Tegelijk wijzen deze cijfers ook op een probleem dat in vele sectoren speelt, namelijk een tekort aan voldoend en juist geschoold personeel. De overtredingen betreffen voornamelijk zaken rond de bemanning en het invullen van verplichte documenten. Als daar veel fouten in voorkomen dan is het naar mijn mening belangrijk om ook eens kritisch te kijken naar de administratieve druk die op schippers rust. Maar voornaamste probleem is natuurlijk het te kort aan geschikt personeel. Een probleem dat zich niet op korte termijn laat oplossen.


Watersport op elektronica beurs

Terwijl de opbouw van Boot Dusseldorf in volle gang is, is in de Verenigde Staten de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas al weer bijna afgelopen. De CES is een beurs waar veel electronica leveranciers hun nieuwste producten en concepten aan het grote publiek presenteren. Opvallend is dat steeds vaker ook watersportproducten op deze beurs te zien zijn.

 Zo staat producent Garmin op de beurs met haar uitgebreide reeks van producten voor de watersport. "Dit is voor het eerst dat wij hier laten zien hoe belangrijk de nautische producten zijn binnen ons bedrijf en hoe omvangrijk ons aanbod op dit vlak is", aldus Dave Dunn van Garmin. "Elk jaar zien wij meer bezoekers uit de watersportbedrijven die zich op de CES oriënteren op nieuwe technieken. Iedereen kijkt naar innovaties en hoe hun producten onderscheidend kunnen maken. Zij komen naar de CES om te zien dat de toekomst brengt en welke richting de technische ontwikkelingen op gaan. Het is daarom voor Garmin nuttig om ons hier te presenteren."

Ook het Amerikaanse conglomeraat van watersportbedrijven Brunswick is nadrukkelijk op de CES aanwezig. Brunswick laat op de beurs zien welke technieken men in huis heeft en hoe moderne waterrecreatie er in 2024 uitziet. Electrificatie, slimme sensoren en foiling zijn daarbij twee sleutelbegrippen. Afgelopen september nam Brunswick nog Fliteboard over, een maker van elektrisch aangedreven surfboards op foils. "Wij zijn nadrukkelijk bezig met grotere pakketten van Lithium-Ion batterijen die worden opgeladen door grotere altenators.", aldus David Foulkes van Brunswick. Ook laat men zien dat steeds meer apparatuur vertrouwt op slimme sensoren en op afstand verbonden kan zijn om storingen op te lossen en zelfs op afstand te bedienen.

Eén van de merken van Brunswick zijn de buitenboordmotoren van Mercury. Op de CES introduceerde het merk twee nieuwe modellen. "We zijn verheugd om de Avator 75e en 110e op een wereldpodium op CES te onthullen," zei John Buelow, president van Mercury Marine.

Een ander bekend bedrijf op de beurs is Volvo Penta, maar ook minder bekende namen als Advanced Tracking, Boatmate of Bmmpr tonen producten of oplossingen voor de waterrecreatie.


Beeld: CCA

Volg de route van de vikingen

Inmiddels is het algemeen bekend dat de Vikingen Noord-Amerika bereikten lang voordat Columbus voet aan wal zette in het zuiden. Deze stoere zeevaarders uit het Noorden van Europa waren meer dan plunderende rovers en wisten een zeer groot gebied te bevaren, zich er te vestigen en er te floreren. Van de ruige kusten van Noord-Amerika, Groenland en IJsland kwam men tot aan de poorten van Constantinopel, het huidige Istanbul. Het nieuwe boek The Viking Route is een vaargids die het mogelijk maakt om de koers van Erik de Rode en zij die na hem kwamen te volgen en via de Faroer eilanden, IJsland en Groenland naar Newfoundland over te steken. Alle aspecten van het varen in het hoge Noorden worden gesproken en dat maakt dit boek ook interessant als u deze oversteek niet wilt maken, maar wel plannen heeft om uw schip uit te rusten voor het varen in koude wateren.


Zeewaterstof

Groene waterstof maken uit zeewater en tegelijkertijd schoon drinkwater en elektriciteit. En uit datzelfde zeewater bovendien waardevolle mineralen als lithium en tafelzout filteren. Onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) laten met de Zeewaterstof-methode (SeaHydrogen) zien dat het kan. "Op deze manier houden we de waterstofeconomie milieuvriendelijk en haalbaar."

De SeaHydrogen-methode van de WUR combineert bestaande en nieuwe watertechnologieën in een geïntegreerd totaalsysteem. Dat ondervangt de huidige nadelen van de productie van groene waterstof en levert tegelijk diverse voordelen op die nuttig zijn voor de maatschappij, zoals het maken van schoon drinkwater, elektriciteit en waardevolle mineralen. "We combineren zeewater met waterstof en houden in het midden zoet water over. Daarom noemen we de methode zeewaterstof", zegt Irma Steemers-Rijkse, programmamanager circulaire watertechnologieën bij Wageningen University & Research (WUR).


Shipping Forecast 100 jaar

De Engelse Maritime and Coastguard Agency staat stil bij de 100e verjaardag van de Shipping Forecast. Op 1 januari 1924 werd het eerste radio weerbericht speciaal voor de scheepvaart uitgezonden. Waarmee duidelijk werd onderstreept dat veiligheid op zee proiriteit is.

In het Verenigd Koninkrijk is het Maritime and Coastguard Agency (MCA) verantwoordelijk voor de maritieme veiligheids informatie, waaronder ook het uitzenden van waarschuwingen en weerberichten. De shipping forecast wordt uitgezonden voor het MCA door de BBC en samengesteld door de Met Office, het Engelse Meteorologische Bureau. 


Doek valt voor Dutch Wooden Boat Festival

Het doek lijkt gevallen voor het Dutch Wooden Boat Festival. Het was de bedoeling dat dit evenement komende zomer weer gehouden zou worden in Den Helder, maar organisator Bert van Baar heeft de hoop dat zijn festival nog zal doorgaan inmiddels opgegeven. "Het valt zwaar om te vertellen dat het festival zoals het was niet meer zal worden georganiseerd, en daarvoor zijn meerdere redenen," aldus Van Baar. "De evenementen-organisatie binnen Den Helder is zo'n beetje opgeheven en dat is belangrijk voor de medewerking van de gemeente. De directie van Willemsoord, toch een belangrijke schakel in dit geheel, is ad-interim. Mijn gezonde verstand zegt mij, na gesprekken met mijn directe omgeving, dat ik het festival niet meer moet organiseren."


Boot Düsseldorf 2024

Boot Düsseldorf betekent voor veel watersportliefhebbers de warming-up voor het nieuwe seizoen. Wie de beurs weleens heeft bezocht, weet dat het verstandig is om thuis een plan te maken van wat je allemaal wilt bekijken. In de 17 hallen van de Messe is namelijk zoveel te zien. Om het u wat eenvoudiger te maken geven de collega's van Watersport TV alvast een rondleiding. De 55e editie wordt gehouden van 20 tot en met 28 januari.


Waterkaarten App op Boot Dusseldorf

De Waterkaarten App staat samen met Smartmarine op Boot Dusseldorf. Bezoek ons daar en maak kennis met het team achter de bekende navigatie app en leer over de mogelijkheden om de app op smartphone, tablet of pc te koppelen met bijvoorbeeld een AIS Ontvanger of Transponder van Smartmarine.

U vindt de Waterkaarten App op stand D02 in hal 10.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.