Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2024 week 01


Gelukkig nieuw jaar

Het nieuwe jaar 2024 is van start. En hoe! De eerste winterstorm is al weer voorbij en overal staat het water bijzonder hoog. Toch wellicht een ander hoogtepunt dat u bij de jaarwisseling in gedachten had. Gelukkig dat het op de meeste plaatsen meevalt, maar ons advies om met regelmaat uw schip te inspecteren blijft uiteraard staan. Juist ook omdat er toch wel serieus vorst verwacht wordt.
En hoewel het nat en koud is, is een bezoekje aan de verstilde haven ook wel weer leuk. Terwijl u in uw boot zit komen herinneringen boven en kunt u vrij dromen over plannen voor het komende vaarseizoen. En dan is er altijd weer die lijst met klussen en klusjes die maar niet korter wil worden.

Wij wensen u en uw naasten in ieder geval een heel fijn en gezond 2024.


Navionics Boating App

Navionics kent u van de digitale vaarkaarten voor de kaartplotter, maar Navionics maakt ook een populaire en heel goed werkende app om te navigeren op uw tablet of smartphone. Naast de Waterkaarten App is de Navionics Boating app waarschijnlijk de meest gebruikte app om te navigeren. Het voordeel van de Navionics app is dat deze overal te gebruiken is waar Navionics kaarten van maakt. En dat is dus vrijwel wereldwijd. De app zelf is beschikbaar voor iOS (Apple) en Android. Voor velen is de Navionics app dé navigatie app en met name geschikt voor de open wateren van de Noordzee en verder.

En hoewel de app één van de makkelijkste is in het gebruik, wordt een handleiding soms wel gemist. Dit praktische boek in het Engels biedt daarom een zeer uitgebreide en duidelijke handleiding voor de Navionics Boating App. Met meer dan 400 afbeeldingen in kleur wordt stap voor stap uitgelegd hoe u de app moet gebruiken.

Alle functies en opties worden besproken. Daarbij put de auteur dankbaar uit zijn eigen ervaring en gebruik aan boord. Elke functie wodt zo niet alleen besproken maar is ook voorzien van duidelijke illustraties. Daar waar er verschillen zijn in de app op smartphone of tablet of tussen iOS en Android dan wordt dit getoond. Stap-voor-stap leert u alle functies te gebruiken.
Naast een handleiding hoe de app te gebruiken is dit boek ook een praktisch naslagwerk. Zeker voor minder vaak gebruikte functies of instellingen een welkome hulp.

De handleiding is spiraalgebonden en kunt u dus makkelijk open laten liggen op de juiste pagina, terwijl u beide handen vrij heeft om de telefoon of tablet te bedienen.

De Navionics Boating App vindt u in de appstore voor iOS of Android. De app zelf is gratis, maar u betaalt per vaargebied voor de kaarten en bijvoorbeeld getijdegegevens.


Belangrijke update Waterkaarten

Met het begin van het nieuwe jaar verscheen ook een belangrijke update van de Windows versie van de Waterkaarten App. In deze versie is het nu mogelijk om al uw routes automatisch te synchroniseren met de routes in de Waterkaarten App op uw tablet of smartphone. Hierdoor is het nog makkelijker om thuis op uw pc een route voor te bereiden en deze komt daarna vanzelf beschikbaar op uw tablet of smartphone.

Naast deze nieuwe functie is de Windows versie van de Waterkaarten App nu ook beschikbaar in drie talen; Nederlands, Engels en Duits. De taal past u aan in de instellingen en daarna is de app direct beschikbaar in de taal van uw keuze. Opnieuw installeren is dus niet nodig.

Als u al een licentie heeft op de Waterkaarten App dan is deze gratis te downloaden en te installeren.

Samen met Smartmarine zal het team van de Waterkaarten App deze maand aanwezig zijn op Boot Dusseldorf. Hier kunt u kennismaken met de ontwikkelaars en de nieuwe mogelijkheden om de Waterkaarten App op smartphone, tablet of PC te koppelen met AIS.


Slimme oplossing voor windmolenparken

Het Noorse bedrijf Aker Solutions heeft een eenvoudige oplossing ontwikkeld die windmolenparken op zee 10 procent goedkoper moet maken. Dat kan simpelweg door windmolens in een bepaald patroon te plaatsen. Dit wordt in Noorwegen voor het eerst in de praktijk gebracht. Aker Solutions wil drijvende windturbines op zee in een sterpatroon verbinden, in plaats van het gebruikelijke serieschakelingspatroon. Daarvoor heeft het bedrijf de Subsea Collector ontwikkeld, een energietransmissieplatform dat windturbines op een optimale manier met elkaar verbindt. Dat moet het eenvoudiger maken om offshore-windparken te bouwen, maar ze ook minder complex en dus goedkoper maken.


Beeld: MARIN

Autonoom zeilen

Een kind kan zeilen, zonder precies de fysica te begrijpen die daarbij komt kijken. Dat gegeven inspireerde onderzoekers van MARIN om een proef te doen met een Optimist en 'digitale kinderen' die het leven zagen door Artificial intelligence (AI). De redactie van Zeilen sprak hierover met Hannes Bogaert, manager bij het maritieme instituut.


Maas bereikt hoogste punt

De Maas bereikt zowel vandaag als vrijdag een hoogste punt. Rijkswaterstaat en waterschap Limburg hielden daar eerder al rekening mee, omdat het in Frankrijk en in de Ardennen ook hard bleef regenen. De Maas bij Maastricht is dinsdag en woensdag heel snel gestegen. Daarna daalde het water iets, om weer toe te nemen. Deze hoge waterstanden komen volgens Rijkswaterstaat gemiddeld eens in de drie jaar voor.


Beeld: Watersport TV

Megaklus voor Big Willi

Veel schepen die eind deze maand te bewonderen zijn tijdens Boot Dusseldorf gaan op hun eigen kiel over de Rijn naar de beurs. Aan de oever bij kilometerpaal 748,2 op de Rijn wacht Big Willi de schepen op. De scheepskraan neemt de boten in zijn sterke armen, tilt ze uit het water en plaatst ze voorzichtig op transportwagens, die ze vervolgens naar de beurshallen rijden. Morgen begint Big Willi aan zijn klus.


Storm op Terschelling

Het nieuwe jaar begon heftig. Windkracht 11 raast in de nacht van 2 op 3 januari over Terschelling. Een bestemming die erg populair is om de jaarwisseling door te brengen. Al die schepen gaan na de jaarwisseling meestal weer snel op huis aan. Maar niet iedereen. De blijvers kregen windkracht 11 voor hun kiezen. Voor Zeilwereld schreven en Annelinde en Jan over hun ervaring.


Begin het jaar goed

Afgelopen jaar was een mooi jaar voor de Vaarwinkel. Veel nieuwe producten, een nieuwe website en uiteraard ook weer heel veel nieuwe klanten. Om al onze klanten te bedanken beginnen we het jaar goed met een kadootje.

Met onderstaande code krijgt u € 5,- korting op uw eerstvolgende bestelling van minimaal € 25,-. Te besteden op de website van Vaarwinkel.nl.

Kortingscode: [alleen voor de lezers van de nieuwsbrief, schrijf u nu in]

Let op: de code is in hoofdletters en is geldig tot en met zondag 7 januari en geldig op elke bestelling van minimaal € 25,-.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.