Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 52


Wij kijken uit naar het nieuwe jaar

De laatste Vaarwijzer Nieuwsbrief van 2023! Ook dit jaar is het ons weer gelukt om bijna elke week een volle nieuwsbrief te versturen. Wij hopen dat de Vaarwijzer Nieuwsbrief u toch elke week wel iets brengt. Ons goede voornemen is om daar ook in 2024 gewoon mee verder te gaan. En wij horen net als dit jaar ook volgend jaar weer graag van u. Heeft u een nieuwtje, een tip of zelf een leuk stukje geschreven. Wij kijken er naar uit van u te horen.

Ook kijken wij uit naar wat het nieuwe jaar ons zal brengen. Graag wensen wij u van deze plek een heel goed begin van het nieuwe jaar. Dat het maar een mooi jaar mag worden en dat u daar allemaal in goede gezondheid en op het water van mag genieten.

Redactie Vaarwijzer Nieuwsbrief
Team Vaarwinkel.nl
Team Waterkaarten App
Promanent b.v


AIS voor handhaving

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het ongeval met de snelle veerboot Tiger en de watertaxi Stormloper op 21 oktober 2022 bij Terschelling houdt de gemoederen bezig. Vooral het advies om AIS en radar voor handhaving op snelheid in te zetten zorgt voor een schok. In de Binnenvaartkrant een artikel waarin de Algemene Schippers Vereniging (ASV) haar verontwaardiging en verbazing uit. Lees hier...

Het is op zichzelf natuurlijk logisch dat de Binnenvaart de overheid aan eerder gemaakte afspraken houdt. 'Afspraak is afspraak.' Het is wel opvallend dat men hiermee tegelijk mogelijke voordelen van nieuwe techniek blokkeert, terwijl men er omgekeerd meestal als eerste bij is om te roepen om een aanpassing van de regels als nieuwe technieken zich aandienen waardoor men bijvoorbeeld met minder bemanning of zelfs helemaal geen bemanning toe kan. De overheid mag geen AIS gebruiken om overtredingen te constateren. Dit vanwege privacy en omdat AIS niet betrouwbaar genoeg is, terwijl alle watergebruikers er straks maar op moeten vertrouwen dat een autonoom varend schip betrouwbaar is. Hoe kunnen wij vertrouwen op een op afstand bestuurd schip als de schipper in de controlekamer ook werkt met een techniek waar iets mis mee kan gaan?

Aan de andere kant is het naar mijn mening geen enkel probleem dat AIS niet gebruikt wordt voor handhaving. Niet omdat dit zo is afgesproken of omdat de techniek kennelijk niet voldoende betrouwbaar is. Maar omdat identificatie nu ook al kan door de radarbeelden te volgen tot het betreffende schip ergens langs een punt vaart waar de identiteit van het schip door een persoon kan worden vastgesteld. Ik ben het er mee eens dat het niet wenselijk is dat de overheid achteraf en volautomatisch AIS gegevens gaat bestuderen of er misschien ergens een overtreding was. Dat zou wel een heel erg hoog 'Big brother is watching you' gehalte hebben. Maar radarbeelden moeten gebruikt kunnen worden, ook al heeft Rijkswaterstaat zich daartoe zelf beperkt in haar eigen privacybeleid. In vrijwel elk winkelcentrum hangen tegenwoordig camera's. Vanwege privacy was daar destijds ook veel over te doen, maar daar is men prima uitgekomen. Dat moet ook op het water mogelijk zijn. 'U vaart nu een sector met verkeersbegeleiding in. Beelden en opnames van uw schip kunnen gebruikt worden voor handhaving.'
We willen immers met zijn allen dat het veilig blijft op het water.

En laten we ook direct afspreken om eens goed in kaart te brengen waarom AIS kennelijk niet betrouwbaar genoeg is. De techiek is afkomstig uit de luchtvaart en werkt daar al vele jaren in een driedimensionale omgeving waarin elke fout direct dramatische gevolgen kan hebben. Waarom het dan in de scheepvaart onvoldoende betrouwbaar blijkt lijkt mij iets dat direct aangepakt moet worden. 


Begin het jaar goed met een nieuw logboek. In de Vaarwinkel vindt u verschillende praktische, maar ook mooie logboeken. Zo is er het mooie Schipperslogboek. Een logboek in een kunstlederen band dat daardoor erg luxe aanvoelt en al jaren favoriet bij ons aan boord. Het ChartCo logboek heeft een hardekaft en is stevig ingebonden. De indeling is bijzonder praktisch voor zowel motorbootvaarders als zeilers. Speciaal voor zeilers is er het Zeilen logboek met een handige spiraal, waardoor het goed open blijft liggen op de kaartentafel. Ook voor zeilers is er nog het Nautisch logboek.
Voor motorbootvaarders is er het Op reis logboek van de uitgever van het blad Motorboot.


Een dag vol binnenvaart

De Historische Vereniging Werkendam en De Werken houden vrijdag 29 december een dag over de Nederlandse en Werkendamse Binnenvaart. De dag bestaat uit een dag- en avondprogramma en wordt gehouden in het verenigingsgebouw van Muziekvereniging Irene aan de Graaf van Hornelaan in Werkendam.


Veiligheid voorop

Vorige week was er een feestelijk momentje op het kantoor van de Waterkaarten App. Dit ter gelegenheid van de samenwerking tussen de Waterkaarten App en Smartmarine. De Waterkaarten app, dé app om veilig en voorbereid het water op te gaan, en Smartmarine, specialist in gebruiksvriendelijke en betaalbare apparatuur, hebben sinds kort de handen ineen geslagen. Beiden hebben veiligheid op het water hoog in het vaandel staan, met de AIS-Pairing functionaliteit, die nieuw in de Waterkaarten app zit, wordt een belangrijke stap gezet.

Het was al mogelijk om uw AIS en GPS te koppelen met de Windows versie van de Waterkaarten App, maar sinds kort is het ook mogelijk om een AIS draadloos te koppelen met de Waterkaarten App op smartphone of tablet. En omdat daarbij dus hardware nodig is, is de samenwerking van Smartmarine meer dan logisch. Smartmarine verkoopt diverse apparaten waarmee een AIS of uw boordnetwerk draadloos is te koppelen met de Waterkaarten App. Daarnaast hebben zij alle kennis in huis om deze apparatuur aan te sluiten, eventuele problemen op te lossen en de gegevens van uw AIS op de vaarkaarten van de Waterkaarten App te tonen.

Smartmarine heeft speciaal voor Waterkaartengebruikers meerdere 'Waterkaarten deals' samengesteld. Scherp geprijsd en met gegarandeerde werking én extra service. Zo kan Smartmarine bijvoorbeeld uw transponder voorzien van uw MMSI nummer en scheepsnaam, of uw de gegevens van uw WIFI-hotspot invoeren in uw receiver. Aanbiedingen die dus ook open staan voor de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief.

Smartmarine en de Waterkaarten App heeft u al samen kunnen zien op één stand tijdens de afgelopen Hiswa te Water. Deze samenwerking beviel goed en daarom staan beiden op een gezamenlijke stand op Boot Dusseldorf. U kunt daar de makers van de Waterkaarten App ontmoeten en zien hoe de apparatuur bij u aan boord te koppelen is met de app. Smartmarine toont daar niet alleen de AIS apparatuur die zij verkopen, maar ook veel meer slimme apparaten voor bij u aan boord.


Vrijwilligers gezocht voor genieschip RV 29

"Wie wil er mee varen op ons museumschip, de RV 29?" Dat vraagt het Geniemuseum. Het is op zoek naar vrijwilligers. Het Geniemuseum herbergt de geschiedenis van het Regiment Genietroepen en is sinds 1970 gevestigd in de Van Brederodekazerne in Vught. "We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Er zijn tal van werkzaamheden te verrichten. Heeft u een groot vaarbewijs? Ook dan bent u van harte welkom als schipper."


Zeilen Scheurkalender

Leuk voor het nieuwe jaar. De Zeilen Scheurkalender. Elke dag een nuttige tip, komische blunder, puzzel of een andere verrassing. De kalender geeft alleen de datum en is daardoor in elk jaar te gebruiken.


Oppassen met oud noodvuurwerk

Vorig jaar overleed met de jaarwisseling een Nederlandse zeiler op de Stille Oceaan, doordat noodvuurwerk in zijn hand ontplofte. Naar aanleiding van het noodlottige ongeval riep de fabrikant het model valschermsignaal terug. Het is niet ongebruikelijk dat tijdens oud en nieuw valschermsignalen of handstakellichten, al dan niet over de datum, worden afgestoken. Uw oude noodvuurwerk met oudjaar gebruiken, is echter strafbaar en zeker niet zonder gevaar.

Met oudejaarsavond voor de deur licht de redactie van Zeilen in verkorte vorm de belangrijkste veiligheidsinformatie over valschermsignalen (ook bekend als vuurpijlen of lichtkogels) uit.

Hou het veilig en begin het jaar goed.


Hoogwater in jachthavens

Veel regen en sneeuw in het stroomgebied van de Maas en Rijn maken dat er heel veel water onze kant opkwam en komt. Slecht weer en veel neerslag in eigen land. Diverse stormen waardoor het water ook minder goed afgevoerd kan worden. En voor het eerst dat alle stormvloedkeringen in Nederland voor het 'echie' werden gesloten. Kortom te samen een recept voor hoog water op vrijwel alle wateren en dus ook in de havens en ligplaatsen langs deze wateren. Ligt uw schip nog in het water dan is het zeker aan te raden om met regelmaat even een kijkje te nemen. Staat uw schip op de kant, ook dan is het goed om als goed voornemen even alles te controleren.


Prijsverhogingen voor 2024

Voor volgend jaar hebben VBO Watersportcursussen en ook uitgever Polestar Publishing de nieuwe prijzen bekendgemaakt. Helaas gaan de prijzen voor 2024 flink omhoog voor de meeste door hen geleverde boeken, producten en online cursussen. Bestel dus nog vóór 1 januari om van de huidige lagere prijzen te profiteren.

Alle producten van VBO Watersportcursussen

Alle uitgaven van Polestar Publishing

4 opmerkingen:

  1. In de laatste nieuwsbrief van dit jaar staat een verhaal over AIS en of dat wel of waarom dat niet gebruikt kan worden voor snelheids controles. In ieder geval kan worden vastgesteld dat een boot wel verdacht snel vaart. Die boot kan je dan stoppen bij een sluis en vragen naar de kaart die bij vrachtauto's in de tachometer zit en de snelheid noteert. Tegenwoordig gaat dat trouwens electronisch. Ooit las ik dat schippers en stuurlui ook een tacho aan boord hebben of een soort prikklok. Houdt die dan niet gelijk de satellietgegevens bij? Daar kan je wel op handhaven.
    Gek dat al die instanties en organisaties zich alleen op het water richten. Alle beroeps vervoer over de weg heeft dit al sinds jaar en dag.

    Beste wensen en ga alsjeblieft zo voort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan boord van een binnenvaartschip wordt geen tachometer gebruikt
      zoals in een vrachtwagen. Een enkel schip dat met een blackbox vaart,
      maar dat is in de binnenvaart niet vereist en die gegevens zijn dan
      ook niet zo maar door de overheid te gebruiken.

      Aan boord van een binnenvaartschip gelden overigens wel regels over
      rusttijden ed., maar die worden op een andere manier bijgehouden,
      namelijk in het vaartijdenboek. Hierin wordt zeker niet de snelheid
      genoteerd.

      Zie een voorbeeld op:
      https://www.ilent.nl/onderwerpen/beroepsvaart-vereiste-documenten/vaartijdenboek/voorbeelden-invullen-vaartijdenboek

      Verwijderen
  2. De 'overheid' in welke vorm dan ook, werkt niet mee om dit noodvuurwerk, dat te oud is om veilig te gebruiken, in te nemen of de mogelijkheid te bieden dit vuurwerk ergens in te leveren.
    De verkopende watersportzaken weigeren, de brandweer heeft alleen maar bezwaren. Dus toch maar ergens dumpen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dumpen moet u beslist niet doen. Als het goed is heeft elke gemeente de mogelijkheid om chemisch afval aan te bieden.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.