Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 51


Vrolijk Kerstfeest en gelukkig nieuw jaar

Wij wensen u en uw naasten een paar mooie Kerstdagen. 


Oudste kribben

Uit onderzoek blijkt dat de kribben al veel langer toegepast worden dan gedacht. Oorspronkelijk dacht men dat de oudste kribben in China zijn aangelegd, maar nu blijken er nog oudere exemplaren in de Nijl in Egypte te bestaan. Na datering hebben de onderzoekers vastgesteld dat sommige van de ontdekte constructies meer dan 3000 jaar geleden zijn gebouwd. Daarmee zijn ze maar liefst 2500 jaar ouder dan de vorige oudste bekende exemplaren, zoals die langs de Gele Rivier in China. "Dat is heel interessant," vertelt onderzoeker Matthew Dalton tegen Scientias.nl. "Dit betekent dat de wortels van deze techniek, die nu over de hele wereld wordt gebruikt, veel dieper liggen dan eerder gedacht."


Logboek bestellen

Eindejaarsshow Aquatec

In de unieke in-water showroom van Aquatec in Woudsend wordt van 27 tot en met 30 december een Eindejaarsshow gehouden. Bekijk onder het genot van olie-en krentenbollen de verschillende modellen van Antaris, Maril en Makma. Verder ligt er een ruim aanbod van occasions. Tijdens de eindejaarsshow introduceert Aquatec ook een eigen oplossing voor hybride varen. Het beste van twee werelden: de kracht van een dieselmotor en de stilte en duurzaamheid van elektrische aandrijving.


Foto: Laurens Morel, Salty Colours

Zeilers in de prijzen

Tijdens het Zeiler van het Jaar gala afgelopen dinsdag in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam vielen diverse zeilers in de prijzen en werden alle wedstrijdzeilers een keer in het zonnetje gezet. Er waren diverse prijzen te verdelen. Helaas kon niet elke zeiler de prijs persoonlijk in ontvangst nemen, want zo gaat dat met wedstrijdzeilers. De trainingen en wedstrijden gaan voor.

Wereldkampioen op de IQ foil, Luuc van Opzeeland (24), is door Stichting Zeiltrophy uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee. In het rapport prees de jury de overtuigende overwinning van Luuc op het Allianz WK Zeilen in Scheveningen. Een titel die hem zeer werd gegund, omdat hij de afgelopen jaren een aantal keer net naast het goud greep op EK's en WK's. Een opvallende prestatie ook, omdat Luuc zich als TeamAllianz-lid de laatste twee maanden voor het WK heeft voorbereid buiten de bestaande groep met de andere Nederlandse toppers.

In het Scheepvaartmuseum bestegen ook de andere prijswinnaars het podium. Roos Wind (ILCA6) werd verkozen tot het talent van het jaar en ontving daarvoor de Flyer Trofee. Vorige week nog wist zij het goud te bemachtigen op het Wereldkampioenschap in Brazilië. Rick Peacock (coach van 49er-zeilers) won de Coach van het Jaar Trofee en de bemanning van het startschip JAR ontving de Maas Trofee voor de bijzondere verdiensten voor de zeilsport. Het grote publiek kon eerder dit jaar favoriete kandidaten voor de vier prijzen voordragen en de jury koos vervolgens in één keer de winnaars.

De Maas Trofee wordt rechtstreeks door de jury toegekend. Een kwart eeuw lang was het JAR-schip met zijn bemanning niet weg te denken op de Nederlandse wedstrijdbanen. In Medemblik, Workum, Scheveningen en Breskens was de blauw-gele motorkotter een vertrouwd baken op het water. Voor diverse klassen, van Optimist tot brandingzeiler, van combi's tot WK, het schip was een betrouwbare factor voor de zeilers en de wedstrijdleiding. Dit najaar stoppen ze er mee. Gezien de langdurige en continue inzet bij vele nationale (en internationale) wedstrijden heeft de jury besloten om de Maas Trofee 2023 toe te kennen aan de bemanning van het Startschip JAR.

Foto: Laurens Morel

Ook op de site van Watersport TV staat meer te lezen en meer beelden van het gala.


Windpark Hollandse Kust Noord in gebruik

Met de ingebruikname van windpark Hollandse Kust Noord kan Nederland nu in totaal 4,7 gigawatt aan windenergie op zee opwekken. Dat is ruim boven het doel van 4,5 gigawatt, dat in het Nederlandse Energieakkoord voor eind 2023 was gesteld. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee en is gebouwd door een samenwerking van Shell en Eneco. Samen met andere windparken op zee, waaronder Borssele en Hollandse Kust Zuid, wordt 15,8 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte geleverd door wind op zee. Daarmee is de Routekaart 2023 voltooid om 4,5 gigawatt capaciteit aan wind op zee te behalen.

Bron: MSN


Van alles los?

Een droom najagen. Velen dromen er van. Mariska en haar maan deden het. Huis in de verkoop, werk opzeggen, iedereen uitzwaaien en met twee jonge dochters op hun zeilboot Zouterik de oceanen over, los van agenda's en stress - dachten ze vooraf ...

Mariska en haar gezin zeilen met Zouterik via de Kaapverdische Eilanden naar naar Panama. Daar gaat de wereld ook voor hen op slot als corona toeslaat.

Een wereldreis is een uitdaging, maar een pandemie maakt het allemaal echt ingewikkeld. Ze zetten toch hun reis voort en met een omweg belanden ze in Alaska. Vervolgens over de weg terug naar de Atlantische Oceaan en de oversteek richting Europa.

Vorig jaar na 50 maanden weg te zijn geweest, komt het gezin weer in Nederland. Mariska schreef een mooi en lezenswaardig boek over hun bijzondere reis. Het boek 'Los van Alles' is nu te koop in de Vaarwinkel.


Prehistorische rivieren in kaart

Met een nieuwe toepassing van magneto­meter­survey is een deel van de pre­historische landschappen in kaart gebracht dat onder de IJsselmeer­bodem ligt. Dit levert niet alleen waarde­volle nieuwe kennis op over het landschap en de gebruiks­mogelijkheden voor bewoners in die tijd, het biedt ook veel betere mogelijk­heden om archeo­logische resten uiteindelijk op te sporen, te onderzoeken en te beschermen.

Magnetometerkartering worden standaard gebruikt voor het opsporen van ijzeren objecten zoals schepen, vliegtuigen en munitie in waterbodems. In de laatste jaren is echter duidelijk geworden dat deze magneto­meter­data ook informatie kunnen bevatten over begraven en verdronken landschaps­eenheden. Op scans van de IJssel­meerbodem bleken patronen zichtbaar die leken op patronen van oeverwallen en geulen. In de gescande delen van het IJsselmeer en Markermeer vormen de rivierlopen een complex patroon, dat verrassend anders is dan tot nog toe gedacht.


Zeilen Scheurkalender

Leuk voor het nieuwe jaar. De Zeilen Scheurkalender. Elke dag een nuttige tip, komische blunder, puzzel of een andere verrassing. De kalender geeft alleen de datum en is daardoor in elk jaar te gebruiken.


Oslo Boat Show gaat niet door

De jaarlijkse Oslo International Boat Show (Sjøen for alle) volgend jaar gaat niet door. Dat maakte de organisatie Norwegian Boating Industry Association bekend. De beurs was gepland voor 29 februari tot en met 3 maart 2024. In het bericht laat de organisatie weten dat er te weinig vierkante meters zijn verkocht aan standhouders, waardoor men geen goede beurs kan vullen. Helaas is men hierdoor genoodzaakt de beurs te annuleren.


Honden aan boord actie

Speciale aanbieding: Bij aanschaf van het boek een gratis wimpel kado.

Steeds meer hondeneigenaren ontdekken hoe leuk het is om de hond mee te nemen met vakanties en activiteiten bij en op het water. Het veelzijdige boek Honden aan boord komt daarbij van pas. Rondom het water is er sprake van situaties en verleidingen die een hond soms moeilijk kan weerstaan. U krijgt te maken met aan water gerelateerde ziektes en parasieten waar honden gevoelig voor kunnen zijn. Er kunnen zich onveilige situaties voordoen die u als hondeneigenaar goed wilt kunnen inschatten om hem optimaal te beschermen.

Lees over natuurlijk hondengedrag om te begrijpen waarom uw hond reageert zoals hij doet. Wanneer u investeert in een goede begeleiding zal de hond u vertrouwen en zich sneller aanpassen aan nieuwe situaties. Leer hem begrijpen waardoor u hem gemakkelijker kunt begeleiden tot een plezierig maatje. Onderwerpen in dit boek zijn: natuurlijk hondengedrag , het ontstaan en voorkomen van probleemgevend gedrag, leren bij honden, inclusief een handig trainingsboekje met nuttige oefeningen en spelletjes. Hoe een puppy, oude of mindervalide hond optimaal te begeleiden. Gezondheid en veiligheid rondom het water, EHBO, een gifwijzer, tips voor hulpmiddelen.

Met de extra wimpel aan de mast of in het want bent u herkenbaar als varende hondenliefhebber. De vlag is uitgevoerd in zonnig geel en stralend blauw met een 'happy' hond, kijkend door een patrijspoort. Formaat: 20 x 30 cm.


Beken Yachting Kalender

Eerste paal voor kantoor van Vetus

Op feestelijke wijze is eerste paal geslagen voor het nieuwe hoofdkantoor van VETUS. Bedoeling is dat de nieuwbouw eind 2024 is gebruik wordt genomen. Het nieuwe hoofdkantoor omvat straks 9.500 m2. En daarmee wordt de huidige opslagruimte verdubbeld. Het kantoor gebouwd in dezelfde buurt van Schiedam waar VETUS-oprichter Willem den Ouden werd geboren. Roy de Vette, de kleinzoon van de oprichter van VETUS, had de eer om de eerste paal te slaan. "We kunnen niet wachten om aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen nu we verhuizen naar ons hypermoderne hoofdkantoor, dat toevallig ook samenvalt met ons 60-jarig jubileumjaar."


Gun uw boek een luie stoel

Gun uw boek een luie stoel met een kussen van The Book Seat. The Book Seat is afkomstig uit 'laid back' Australië en is eigenlijk meer een soort zitzak voor uw boek. The Book Seat houdt uw boek handig open op de pagina waar u was gebleven. Handig op de kaartentafel voor de vaargids, in de kombuis voor uw kookboek of gewoon naast uw luie stoel thuis voor de kachel.

The Book Seat wordt afgewerkt in sociale werkplaatsen en zo draagt de productie ook een steentje bij aan een mooiere wereld. The Book Seat is leverbaar in verschillende kleuren en uit voorraad te bestellen op de website van de Vaarwinkel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.