Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 49


Beeld: WatersportTV

Veiligheid op Waddenzee moet beter

Beter vaargedrag en heldere wet- en regelgeving kunnen de veiligheid van het vaarverkeer op de Waddenzee verbeteren. De Onderzoeksraad voor Veiligheid beveelt aan om concrete en toetsbare afspraken te maken over vaargedrag, regels en communicatie. Tot deze aanbevelingen komt de Onderzoeksraad na onderzoek van een ernstig ongeluk in de vroege ochtend van 21 oktober 2022 ter hoogte van het Schuitengat bij Terschelling. Op deze dag kwamen de watertaxi Stormloper en de snelboot Tiger met elkaar in aanvaring ter hoogte van het Schuitengat bij Terschelling. Bij dit ongeluk raakten 4 personen gewond, zijn 3 personen overleden en raakte een vierde opvarende vermist.

De Onderzoeksraad beveelt de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan te komen met eenduidige regels rond bedrijfsmatig vervoer van 12 personen of minder en de wet- en regelgeving rond handhaving aan te passen. Met de huidige wetgeving kunnen patrouilleschepen op de Waddenzee ook nu al snelheden en vaargedrag handhaven, maar zij mogen alleen optreden op het moment dat ze een overtreding waarnemen.

In het rapport en in de aanbevelingen vallen een paar zaken op. Zo wordt aangeraden om ook gegevens van radar, AIS en andere bronnen te gaan gebruiken voor handhaving. Met name handhaving op basis van AIS gegevens ligt gevoelig in de binnenvaart. En ook wordt aanbevolgen dat het vervoer van maximaal 12 passagiers ook aan regels zal moeten gaan voldoen. Veel regels in de binnenvaart gelden namelijk voor schepen die meer dan 12 passagiers vervoeren, waardoor schepen die minder passagiers vervoeren aan veel minder regels op het gebied van uitrusting, techniek en diploma's voor de bemanning moeten voldoen.


Stakende sluiswachters in Vlaanderen

Sinds maandagochtend worden diverse sluizen op en bruggen over de Vlaamse binnenwateren niet meer bediend. Deze onaangekondigde stakingsactie wordt gesteund door verschillende vakbonden. Voor veel binnenschippers lopen de wachttijden op en ook de bedrijven die kozen voor levering of toelevering over het water lopen economische schade op.

Binnenschepen – en zeeschepen kunnen sinds woensdagnamiddag weer gebruik maken van de sluis van Evergem. Maar op heel wat andere Vlaamse sluizen blijft het personeel verder staken. Dat komt omdat de Vlaamse regering wel een overeenkomst heeft bereikt met de christelijke vakbond ACV, maar niet met de andere vakbonden, de liberale VSOA en de socialistische ACOD.
Houdt u dus de scheepvaartberichten en stremmingen in de gaten.


Logboek bestellen

Coalitie Duurzaam varen

Marcel Schaap, voorzitter van de Coalitie Duurzaam Varen nam deze week een exemplaar van het nieuwe boek Duurzaam varen in ontvangst uit handen van Arno Beuken van uitgever Hollandia.

De Coalitie promoot de transitie naar fossielvrij varen voor de plezier- en beroepsvaart en het nieuwe boek van Peter Hoefnagels toont in praktische stappen hoe booteigenaren hun vaarplezier kunnen vergroten door hun footprint te verkleinen.


Teletekst 722 blijft voorlopig bestaan

Schippers kunnen opgelucht adem halen; teletekst 722 blijft voorlopig in de lucht. Teletekstpagina 722 met de berichten en stremmingen voor de binnenvaart in het buitenland blijft voorlopig in de lucht. Rijkswaterstaat heeft dat besloten na veel reacties van schippers.

Uiteraard goed nieuws. Er bestaan inmiddels ook goede alternatieven om de scheepvaartberichten voor het buitenland te lezen, zoals de Waterkaarten App die berichten toont voor Nederland, Duitsland en België. Het is de bedoeling dat dit uitgebreid wordt als ook de dekking van de app naar meer landen wordt uitgebreid.


Staat van de Infrastructuur

Rijkswaterstaat heeft een rapport gepubliceert over de staat waarin de infrastructuur in Nederland verkeert. Hierin is ook een speciaal hoofdstuk over de staat van het hoofdvaarwegennet opgenomen. 


Beeld: Boot Dusseldorf

Eén boot verwijderd van uw droom

De dagen tot Kerst, Oud- en Nieuw én Boot Düsseldorf kunnen worden afgeteld: van 20 - 28 januari 2024 presenteert boot Düsseldorf, 's werelds grootste jacht- en watersportbeurs, weer talloze boten, jachten en superjachten. Hier vindt u alles wat de markt te bieden heeft.

Zeilwereld schreef alvast over de trends die u op de beurs op het gebied van zeilboten kunt verwachten. Op de grote boten vindt u meer leefruimte boven en onder dek en ze zijn toch te varen met een kleine bemanning of door één persoon. Meer ruimte onder dek betekent ook dat er meer ruimte is voor koken en eten. Die ruimte moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Dat betekent vollere rompvormen en een breder achterschip. Een duidelijke trend is ook dat men lichte interieurs probeert te maken. Dus veel ramen en luiken en volop gebruik van LED verlichting.
Een grotere boot betekent ook meer ruimte voor luxe en comfort. Ruimere kooien, dikkere matrassen, meer sanitaire voorzieningen en meer apparatuur.

Kleine boten leggen juist meer de nadruk op het pure zeilplezier. Waarbij ze naadloos inzetbaar zijn voor een wedstrijd als voor een weekend- of dagtocht.

De duurdere fabrieksontwerpen bieden steeds meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden. Met lange lijsten opties en variatiemogelijkheden worden jachten bijna semi-custombuild.

Elektrische aandrijvingen breken verder door en uiteraard is vrijwel alles gedigitaliseerd en steeds vaker te bedienen met een app.


ShipSoft Marine stopt er mee

Het bedrijf Shipsoft marine, leverancier van enkele merken hard- en software voor navigatie-oplossingen aan boord stopt er mee per 31 december as.. Als reden geeft men op de marktomstandigheden en de leeftijd van de ondernemer. 


Boote kalender 2024

Verplichte check voor bruine zeilvloot

Alle zeilende passagiersschepen in de historische zeilvloot worden vóór 1 april 2024 aanvullend onderzocht. Het is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de vloot voor het begin van het volgende vaarseizoen aantoonbaar veiliger wordt. Dat heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat laten weten aan de Tweede Kamer. De maatregelen volgen op het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in september uitbracht, naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen met historische zeilschepen. De OVV constateerde dat aanbevelingen die na een dodelijk ongeval in 2016 werden gedaan, onvoldoende waren opgevolgd.

De onderzoeken worden uitgevoerd in duo's van experts uit de markt en ILT-inspecteurs. Hoe men aan voldoende experts en inspecteurs denkt te komen om dit allemaal op tijd uit te kunnen voeren.


Is it a boat or is it a plane?

.... Midden vorige eeuw maakten Sovjetwetenschappers gebruik van het grondeffect, een natuurkundig principe dat ervoor zorgt dat luchtvaartuigen die dicht bij een oppervlakte vliegen minder luchtweerstand ondervinden, om een combinatie van een vliegtuig en een boot te bouwen. Die zogenoemde ekranoplans werden nooit populair, maar Amerikaanse techneuten willen nu het idee nieuw leven inblazen.


Beken Yachting Kalender

Praktijktest droogtoiletten

Lezers van het blad Zeilen testen samen met de redactie van het magazine een aantal droogtoiletten voor gebruik aan boord. En hoe zijn ze bevallen. U leest het uiteraard in het blad, maar ook op de website van Zeilen. En, opvallend, alle twaalf testbemanningen willen hun droogtoilet ook na de test aan boord houden.

Het D66 kamerlid Tjeerd de Groot, de man achter de motie om het lozingsverbod aan te scherpen, kwam deze week niet meer terug in de Tweede Kamer? Hij stond op plaats 10 van de kieslijst en omdat D66 uiteindelijk 9 zetels wist te bemachtigen viel hij net naast de boot. De motie is echter aangenomen en dient dus uitgevoerd te worden, tenzij de minister anders besluit en de nieuwe leden van de Tweede Kamer daarmee instemmen. 
Iedereen is voor schoon oppervlakte water, maar tegelijkertijd maakt de recente verkiezingsuitslag wel duidelijk dat burgers niet zitten te wachten op onpraktische regels die burgers met extra kosten opzadelen. Het is dus beslist de moeite waard dat belangenbehartigers van de watersport hier nog eens werk van maken.


Gent krijgt valsluis

Vlaanderen wil aan de Visserij in Gent, een deels gekanaliseerde arm van de Schelde, een valsluis. Dat is een sluis die het waterpeil verlaagd, zodat hogere schepen onder de brug kunnen varen. Eenmaal gepasseerd wordt het peil weer verhoogd en gaan de sluisdeuren weer open. De bestaande hefbrug over het vaarwater kan dan vervangen worden door een vaste brug zonder dat te hoge schepen dan te veel belemmerd worden.

Een verrassend idee, wat uiteraard ook niet goedkoop zal zijn, maar het is interessant om te zien hoe de kosten zich uiteindelijk zullen verhouden tot die van een beweegbare brug.


HP 33 2024

Nieuwe HP33 is verschenen

De nieuwe HP33 voor volgend jaar is verschenen. In de HP33 vindt u alle benodigde gegevens over de getijden en stromen langs de Nederlandse en een deel van de Belgische kust. Getijdetabellen, getijkrommen en stroomkaarten. Met behulp van de getijkrommen in de HP 33 kunt u voor elk tijdstip de waterstand berekenen. Als meest zuidelijke haven zijn de gegevens van Oostende (B) opgenomen. Met de tabellen weet u precies wanneer het waar hoog of laag water is en met de stroomkaarten zie u hoe de stroom loopt en met welke kracht.

Nieuw en helemaal up-to-date voor het komende jaar. En nu uit voorraad leverbaar.

De digitale HP33 NL Tides verschijnt op een later moment. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.