Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 13


The Ocean Race vloot rondt Kaap Hoorn

De Imoca's in The Ocean Race zijn bijna allemaal Kaap Hoorn gepasserd en na 30 dagen op zee nadert de volgende stop in Brazilië. De derde leg van de Ocean Race nadert haar ontknoping. De finish in het Brazilaanse Itajaí komt in het zicht, maar de wedstrijd is na ruim een maand zeilen, nog alles behalve beslist. Team Malizia en Team Holcim-PRB zijn in een spannende nek-aan-nek race verwikkeld. Donderdagmiddag was het verschil slechts 5 zeemijlen.

We hebben de hele nacht gekke omstandigheden gehad, zei Will Harris van Team Malizia. "Alles van nul tot 52 knopen wind uit alle richtingen. Het is behoorlijk zwaar geweest... Maar we gaan goed. Sterk nu."

"We hebben een vrij snelle toename van de wind gezien," zei Abby Ehler op Team Holcim-PRB. "Meer dan we hadden verwacht, tussen 48 en 50 knopen wind... De zeegang is niet al te slecht dus we slaan niet al te hard aan, maar we gaan op safe spelen."

Bron: Watersport TV

De race ligt op dit moment nog open. De voorste schepen naderen een gebied met minder wind en de achterblijvers kunnen daar nog hun voordeel mee doen.

In Itajaí worden de vier Imoca's weer herenigd met nummer 5. Guyot - Team Europe moest eerder afhaken en vaart na de benodigde reparaties over de oceaan rechtstreeks naar Brazilië. De leg van Kaapstad naar Itajaí  is de langste leg in de race en de langste leg ooit in de geschiedenis van The Ocean Race.

In juni worden de schepen verwacht in Scheveningen. Ook dat wordt een mooi feest.


ReOcean fonds gelanceerd

Tijdens de Monaco Ocean week kondigde Prins Albert het ReOcean Fund aan. Dit fonds moet € 100 miljoen gaan investeren in innovatieve bedrijven die de oceanen schoner en maken en helpen beschermen.


Bladenuitgever verkocht

Het Engelse Chelsea Magazine Company (CMC), uitgever van bladen als Sailing Today, Classic Boat en Cruise & Travel, is verkocht aan de Telegraph Media Group onder andere uitgever van de krant The Daily Telegraph.


Zeilen vertrekkersdag 2023

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse vertrekkersdag plaats. Voor de redactie van Zeilen een jaarlijks feest vol reislust en inspiratie, voor de vertrekkers een manier om gelijkgestemden te ontmoeten en met elkaar te genieten van de mooie plannen die in het verschiet liggen. Meer dan 80 zeilers verzamelden zich dit weekend in een stormachtig Enkhuizen. Opvallend veel catamarans en grotere boten dit jaar. De kleinste deelnemer met 27 voet viel daardoor des te meer op. Het is een veelzijdige groep. Gezinnen met jonge kinderen of pubers, jonge stellen die alles hebben verkocht en jaren op reis gaan, of juist mensen die tijdens de reis van plan zijn te blijven werken.


Nieuwe editie Atlantic France

De nieuwe druk van dé vaargids voor de westkust van Frankrijk aan de Atlantische Oceaan is verschenen. Van Ouessant in het Noorden tot en met Hendaye aan de grens met Spanje in het Zuiden. De RCC Pilotage Foundation heeft de inhoud van deze pilot grondig herzien en bijgewerkt. Nieuwe plankaarten en de dekking is uitgebreid met details van Lorient en de Gironde. Ook langs de kust van Bretagne van L'Aberwrac'h, de toegangspoort naar de Chenal du Four en nu uitgebreid met de eilanden Ouessant en Molène. In het zuiden zijn Arcachon, Capbreton, Bayonne, St Jean de Luz en de Rada de Higuer tot aan de grens met Spanje.
Veel nieuwe foto's inclusief vele luchtfoto's van Patrick Roach, waaronder enkele unieke beelden van Brest.


Waterkaarten App kortingsactie

In april verschijnt de nieuwe 2023 editie van de Waterkaarten App op iOS, Android en Windows. In april kunt u ook een licentie voor een jaar kopen met een aantrekkelijke korting. U betaald € 35,99 in plaats van € 44,99. Een korting van maar liefst 20%!

En hoewel het nog geen april is, kunt u nu uw licentie verlengen of kopen voor deze tijdelijk lagere prijs. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Verleng uw licentie in de app zelf of via de website. Klik hier ...
  2. Koop een kadokaart en verleng uw licentie met de code op deze kraskaart. Ook leuk om kado te geven. Klik hier ...

Kent u de Waterkaarten App nog niet. Op de site vindt u meer informatie en u kunt de app eerst 7 dagen gratis uitproberen. Zodra de nieuwe editie beschikbaar is kunt u deze als update installeren. De almanakgegevens in de app worden continu bijgewerkt evenals de scheepvaartberichten. De app is te gebruiken in Nederland, België en Duitsland.


Brug Krommenie nog langer gestremd

De onbepaalde tijd waarin de brug bij Krommenie niet wordt bediend voor de scheepvaart is in elk geval opgerekt tot en met het komende vaarseizoen. Er is meer onderzoek nodig naar het beweegbare deel van de brug. Daarom blijft het object voorlopig gestremd voor schepen hoger dan 2,70 meter.

Dat is een tegenvaller voor een ieder die de alternatieve Staande Mastroute door Noord Holland richting of vanuit Alkmaar en Den Helder wil nemen. De gebruikelijke route is al voor onbepaalde tijd gestremd en als de brug bij Krommenie gestremd is resten alleen de routes over zee of via Marker-en IJsselmeer.

Inmiddels hebben diverse partijen aangegeven een schadeclaim in te zullen dienen bij de provincie. Beide bruggen blijven mogelijk nog jaren gesloten. "Eerst lag de Coenbrug in de Zaan er uit. Daarna kon bijna iedereen wel omvaren via de Nauernasche Vaart, maar die brug in Krommenie is sinds dit najaar kapot. Pas recent liet iemand bij de provincie me weten dat die brug zeker nog heel 2023 dicht blijft", laat Wilko Habraken weten. Habraken woont in Zaandijk en heeft zijn boot in Uitgeest in de winterstalling liggen, hij heeft daar ook een ligplaats. "Als ik had geweten dat die brug in Krommenie voorlopig nog dicht blijft, dan had ik geen ligplaats genomen. Ik kijk nu al naar een plek in een haven aan het IJsselmeer, want die ellende in de Zaanstreek gaat nog jaren duren. Maar ik ga mooi een claim indienen bij de provincie voor het liggeld. Dat is toch tussen de 700 en 800 euro. Ik hoop dat meer zeilers met zo'n claim komen zodat Rijkswaterstaat en de provincie haast gaan maken met het repareren van de bruggen."


De nieuwe ANWB Wateralmanak is er

Dit jaar verschijnen zowel deel 1 als deel 2 van de ANWB Wateralmanak in een nieuwe editie. Deel 1 bevat alle vaarregels voor Nederland en België. In deel 2 vindt u alle gegevens van bruggen, sluizen en bijvoorbeeld havens in Nederland én België. Beide boeken zijn weer helemaal up-to-date. Bestel nu, dan bent u klaar voor het komende seizoen.

Bundel voordeel

Bestel nu de nieuwe ANWB Wateralmanak deel 1 en 2 samen voor € 40 euro. U bespaart dan maar liefst € 5,93 korting (€ 3,98 plus gratis verzending binnen Nederland).

Kortingscode: alleen voor de abonnees van onze nieuwsbrief

Ga naar de Vaarwinkel website en doe beide Wateralmanakken in uw winkelwagen. Voeg eventueel nog andere producten toe en ga naar de kassa. Hier geeft u de kortingscode in en klikt u op de knop Code toepassen. Daarna gaat u verder met uw adresgegevens en rekent u af.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.