Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 12


Foto: Wouter van Dusseldorp

Nieuwbouw bruggen en sluizen valt stil

Stikstof. We kunnen geen krant open slaan of nieuws bulletin bekijken of dit geur en reukloze gas komt in de één of andere vorm aan bod. En dat terwijl stikstof (N2) al overal om ons heen is. Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof zelf is niet schadelijk. Maar er zijn chemische verbindingen van stikstof die wel schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Dit zijn stikstofoxiden (NOx, een verbinding van stikstof en zuurstof) en ammoniak (NH3, een verbinding van stikstof en waterstof). Stikstofoxiden worden voornamelijk uitgestoten door de industrie en brandstofmotoren. Ammoniak onstaat voornamelijk bij de (intensieve) veehouderij.

De stikstofcrisis dwingt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om voorlopig af te zien van nieuwe infrastructuurprojecten. Dat betekent ook dat nieuwbouw van enkele bruggen en sluizen voorlopig niet van start kan gaan. In plaats daarvan wordt een jaarbudget van vijf miljard euro uitgetrokken voor het onderhoud van vaarwegen, spoorwegen en autowegen. Dat heeft minister Mark Harbers 17 maart bekendgemaakt. Dat is uiteraard goed nieuws voor alle kunstwerken langs de waterwegen die met achterstallig onderhoud hebben te maken. Maar slecht nieuws voor enkele nieuwbouwprojecten die bedoeld zijn om belangrijke knelpunten op te lossen.

Op de foto de Coenbrug die tot 2024 gestremd is. Mede hierdoor is de alternatieve route van de Staande Mastroute door Noord-Holland gestremd. Het alternatief door Noord Holland via Krommenie voor kleinere schepen is op dit moment ook nog steeds gestremd voor schepen met een staande mast.


Nederlands zeilschip vastgelopen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond. De Noorderlicht was onderweg van Trondheim naar Nørvik toen het schip afgelopen nacht vastliep bij een klein eiland bij Rugholmen. Het schip maakt slagzij.

Alle opvarenden hebben zonder problemen het schip kunnen verlaten. De kapitein en machinist bleven aan boord. Naar verwachting komt het zeilschip weer los bij hoog water.


Foto: Daily Record

Onderzoeksschip van Microsoft miljonair ?

Het nieuws dat een onderzoeksschip van Microsoft miljonair in het dok is gekapseist haalde zelfs het nieuws op diverse televisiezenders. Helaas dat men het nieuws van elkaar overnam zonder even uit te zoeken hoe het precies zit.

Paul Allen was samen met schoolvriend Bill Gates één van de oprichters van softwaregigant Microsoft. Allen verliet het bedrijf al eerder omdat hij ernstig ziek werd. Hij bleef wel altijd aandeelhouder van het bedrijf en daardoor één van de rijkste mensen op aarde. Geen miljonair dus, maar multimiljardair. Zijn geld gebruikte hij onder andere voor het najagen van zijn eigen passies. Eén daarvan was de maritieme geschiedenis en daarvoor kocht hij onder andere een onderzoeksschip annex superjacht. Met dit schip Petrel werden diverse expedities ondernomen en zo werden maar liefst een dertigtal wrakken uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.  Waaronder het diepste scheepswrak ooit ontdekt. Volgens sommigen is de Petrel één van de belangrijkste onderzoeksschepen sinds de Calypso van Jacques Cousteau.  Allen bezat ook nog andere (expeditie)jachten. Uiteindelijk kwam de kanker toch terug en Allen is in 2018 overleden. Tijdens Covid was het schip opgelegd en hebben zijn erfgenamen het schip aan de Amerikaanse marine verkocht.

Dus het nieuws is eigenlijk dat een onderzoeksschip van de Amerikaanse marine in het dok is omgevallen en er een groot aantal gewonden valt te betreuren.


Extra CBR locatie Rijswijk blijft open

De extra examenlocatie van het CBR in Rijswijk blijft nog heel 2023 open. Op deze locatie worden alleen praktijkexamens voor het rijbewijs afgenomen om de druk op de hoofdlocatie in Rijswijk te verminderen. Gunstig voor kandidaten die op de hoofdlocatie de theorie-examens voor de pleziervaart en beroepsvaart moeten afleggen. 

Het CBR neemt de theorie-examens af voor het Klein Vaarbewijs, het Groot Pleziervaartbewijs en de diverse examens voor de beroeps binnenvaart. Vanaf juli komen daar ook de theorie-examens bij voor het Basiscertificaat Marifonie en Marcom-B (Module GMDSS).


Bouw superjachtwerf begonnen

'Straks superjachten van 200 meter in Nederland' De eerste damwanden voor de Dutch Superyacht Tech Campus in Amsterdam zijn geplaatst in het Noordzeekanaal. Daarmee is de bouw begonnen. Het is een belangrijke stap in de plannen van projectontwikkelaar Wim Beelen en zijn investeringsmaatschappij Larendael.
De plannen voor de Dutch Superyacht Tech Campus zijn niet mis. Superjachten tot 200 meter worden straks in Amsterdam ontworpen én gebouwd. Dat is uniek voor de Nederlandse jachtbouw. Ter vergelijking: Oceanco heeft het tot nu toe grootste superjacht gebouwd op Nederlandse bodem. Dat is het 127 meter lange superjacht Koru, in opdracht van Amazon-topman Jeff Bezos.


Veilig door een windpark op zee

Columnist, schrijver en zeiler Toine Heijmans heeft de Noordzee de afgelopen 15 jaar steeds drukker zien worden. "Het wordt nog veel drukker. De komende zeven jaar komen er 2.500 van die monsterlijke dingen in zee terecht", vertelde hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik heb geen hekel aan ze, maar er wordt altijd gezegd: zet ze maar op zee. De zee is nog de laatste wildernis die we nog hebben."


De nieuwe ANWB Wateralmanak is er

Woensdag zonden wij u al een extra nieuwsbericht over het verschijnen van de nieuwe ANWB Wateralmanakken. Voor ons een experiment om te zien of u als lezer een dergelijk extra bericht tussendoor op prijs stelt. En dat blijkt zo te zijn want vele lezers hebben gebruik gemaakt van de speciale kortingscode. Heeft u het bericht van woensdag gemist? Dan herhalen wij dat bij deze nog even inclusief de speciale korting.

Dit jaar verschijnen zowel deel 1 als deel 2 in een nieuwe editie. Deel 1 bevat alle vaarregels voor Nederland en België. In deel 2 vindt u alle gegevens van bruggen, sluizen en bijvoorbeeld havens in Nederland én België. Beide boeken zijn weer helemaal up-to-date. Bestel nu, dan bent u klaar voor het komende seizoen.

ANWB Wateralmanak deel 1 - 2023 - 2024

Regelgeving en tips voor Nederland en België

Opgenomen zijn alle wet- en regelgeving die voor de watersporter van belang zijn. In Nederland en België geldt de wettelijke verplichting om van bepaalde scheepvaartreglementen en het 'Handboek voor de Marifonie in de Binnenvaart' het meest recente reglement aan boord te hebben. Met ANWB Wateralmanak 1 aan boord, voldoet u aan deze verplichting. Verder bevat de almanak een schat aan praktische informatie als vaaraanwijzingen, vlagvoering en 'watersport en de wet'.

 • Vaaraanwijzingen voor de Nederlandse en Belgische wateren
 • Binnenvaart Politie Reglement (BPR)
 • Rijnvaart Politie Reglement (RPR)
 • Scheepvaartreglement Gem. Maas (SRGM)
 • Scheepvaartreglement Kanaal van Gent naar Terneuzen
 • Scheepvaartreglement Westerschelde
 • Scheepvaartreglement Eemsmonding
 • Scheepvaartreglement Bepalingen op zee
 • Internationale Bepalingen op zee (BVA)
 • Scheepvaartreglement territoriale zee België
 • Algemeen reglement der scheepvaartwegen van het Koninkrijk
 • Algemeen Politiereglement voor de scheepvaart op binnenwateren
 • Politiereglement van de Beneden Zeeschelde
 • Politie- en scheepvaartreglement Belgische territoriale zee, de haven en de stranden van de Belgische kust Nederland en België

ANWB Wateralmanak deel 2 - 2023

Vaargegevens Nederland en België

Wateralmanak Deel 2 2023 is een compleet naslagwerk met alle bedieningstijden van bruggen en sluizen in Nederland. In de almanak zijn brugnummers opgenomen die verwijzen naar de actuele ANWB Waterkaarten, zodat u altijd de juiste informatie voorhanden hebt. Daarnaast bevat de almanak praktische informatie, zoals openingstijden en voorzieningen van meer dan 1000 jachthavens. Van Wateralmanak Deel 2 verschijnt jaarlijks een herziene versie waardoor u altijd de meest actuele informatie aan boord hebt. Wateralmanak Deel 1 wordt om het jaar herzien.

Bundel voordeel

Bestel nu de nieuwe ANWB Wateralmanak deel 1 en 2 samen voor € 40 euro. U bespaart dan maar liefst € 5,93 korting (€ 3,98 plus gratis verzending binnen Nederland).

Kortingscode: alleen voor de vaste lezers van de nieuwsbrief

Ga naar de Vaarwinkel website en doe beide Wateralmanakken in uw winkelwagen. Voeg eventueel nog andere producten toe en ga naar de kassa. Hier geeft u de kortingscode in en klikt u op de knop Code toepassen. Daarna gaat u verder met uw adresgegevens en rekent u af.


Verplicht aan boord

In diverse vaarregels staat een verplichting om een actuele versie van die regels aan boord te hebben. Wat betekent dat nu eigenlijk precies?

In bijvoorbeeld het Binnenvaart Politiereglement staat artikel 1.11 Reglement aan boord. Hierin staat:

 1. "Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige Binnenvaartpolitiereglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan."
 2. "Dit artikel is niet van toepassing op een groot schip zonder bemanningsverblijf noch op een klein open schip."

Diverse andere reglementen kennen een vergelijkbaar artikel. Duidelijk is dat u op een open schip (een schip zonder accomodatie) geen exemplaar van de vaarregels aan boord hoeft te hebben. Op elk ander schip met een accomodatie moet dus een actueel en bijgewerkt exemplaar aan boord zijn. Tegenwoordig mag dat ook digitaal. Bijvoorbeeld op uw smartphone, maar dan moet deze wel op elk moment beschikbaar zijn. Dus telefoon opgeladen en gedownload op het apparaat.

Wat nu als bijvoorbeeld het BPR wordt gewijzigd? Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak, maar als dat gebeurt dan bent u formeel dus verplicht die wijziging op de één of andere manier mee aan boord te nemen. De wetgever verwacht dus ook van u dat u zich goed informeert en zorgt dat u op de hoogte blijft van wijzigingen in de vaarregels. Wijzigingen worden meestal langer van de voren aangekondigt en zeker rond ingrijpende wijzigingen zal de overheid ook doen aan publieksvoorlichting en zal hieraan aandacht geschonken worden in de diverse media kanalen, zoals de bekende watersportbladen en natuurlijk in de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Wijzigingen in het BPR en andere scheepvaartreglementen hoeven niet in de Tweede en Eerste Kamer behandeld te worden en komen daarom sneller tot stand dan wijziging van b.v. de Scheepvaartverkeerswet. De Wet regelt op hoofdlijnen en laat de details over aan lagere reglementen. De laatste grote wijziging van het BPR dateert uit 2009, maar nadien zijn er diverse correcties en aanpassingen geweest. 

Heeft u een marifoon aan boord dan bent u ook verplicht om een exemplaar van het Handboek voor de marifonie in de binnenvaart aan boord te hebben. Dit naast het registratiebewijs en uw bedieningscertificaat. Vaart u op zee en heeft u maritieme zendapparatuur aan boord dan moet u formeel ook de IMO Publicatie IAMSAR Manual deel III aan boord hebben. Dat is een erg duur boek. Gelukkig mag de pleziervaart volstaan met een speciale versie zoals onder andere opgenomen is in de Reeds Nautical Almanac.

Alle vaarregels voor Nederland en België en het Handboek Marifonie staan in de ANWB Wateralmanak deel 1. Vandaar dat er voor het gemak vaak gezegd wordt dat u de Wateralmanak verplicht aan boord moet hebben. Dat is dus niet zo. Als u geen marifoon heeft en alleen vaart in gebieden waar het BPR geldt dan kunt ook volstaan met een boek met het BPR. Vaart u door heel Nederland en/of België dan is de ANWB Wateralmanak deel 1 de meest praktische oplossing.


Verwacht

De Vaarwijzer Nieuwsbrief wordt elke week op donderdag verzonden. Volgende week al weer de laatste van maart en dan begint april. De maand dat de meeste boten weer het water in gaan en het vaarseizoen dus echt van start kan gaan. Van de Waterkaarten app horen wij dat zij in april weer hun jaarlijkse kortingsactie houden; 20% korting op de prijs van een licentie voor één jaar Waterkaarten app op iOS, Android en Windows. U kunt de app eerst een week lang gratis uitproberen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.