Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 11Boot Holland trapt het seizoen af

Na 3 jaar stond het WTC Expo in Leeuwarden afgelopen week weer volop in het teken van de watersport. Hallen vol met sloepen, tenders, motorjachten, alles over veiligheid en recreatie, diverse primeurs en nog meer. Tienduizenden watersportliefhebbers hadden koers gezet naar het WTC Expo om het watersportseizoen hier als vanouds af te trappen. De organisatie spreekt dan ook van een succesvolle editie Boot Holland. Watersport en recreëren op het water zijn de laatste jaren in Nederland erg populair geworden. Dit heeft de watersportmarkt zichtbaar veranderd en dit was ook te zien op Boot Holland.
"De beursvloer was dit jaar anders gevuld dan bezoekers gewend waren" vertelt Sjoerd de Jong. "De steiger met staalbouw en motorjachten was kleiner, maar zeker niet minder imposant. De botenbouwers hebben minder aanbod om tentoon te stellen door de toegenomen vraag en de lange levertijden van onderdelen." De segmenten sloepen, tenders en open boten werden groots en breed aan het publiek getoond. "Deze type boten zijn kleiner, maar kunnen wel snel varen waardoor een grote groep (startende) watersporters hier belangstelling voor heeft. Zij konden dan ook hun ogen uitkijken op Boot Holland!" aldus de organisatie.

Verduurzaming met oog voor de natuur en de toekomst is één van de belangrijke thema's binnen elke sector, zo ook in de watersportbranche. Op Boot Holland was volop aandacht voor deze trend. Waar in het verleden de dieselmotoren de boventoon voerden, werden nu op veel stands ook elektrische binnen- en buitenmotoren gepresenteerd. De één nog stiller en zuiniger dan de ander. Daarnaast worden de gebruikte materialen ook steeds duurzamer. Op de beurs konden bezoekers bijvoorbeeld bij het Friese bedrijf Impacd Boats 3D geprinte sloepen bekijken, gemaakt van gerecycled materiaal. Naast vele elektrische sloepen en tenders werden er aan de steiger ook elektrische motorjachten getoond.

Nieuw op Boot Holland was ook het Palaver. Een gezellige ruimte waar alle beursdagen een uitgebreid programma van lezingen plaatsvond. Van pechhulp op het water tot alles wat je moet weten over het (ver)kopen of verzekeren van een boot en een quiz over veilig varen. Eén van de onderwerpen waar ook veel aandacht aan werd gegeven was werken en leren in de maritieme sector. Vanuit diverse brancheorganisaties, opleiders en uitzendbureaus werd er op het Palaver en op het Werken & Leren plein informatie gegeven over de opleidingen en vacatures binnen de watersportsector.
Een ander belangrijk thema op de beursvloer was veilig recreëren op het water. Er was veel informatie te vinden over diverse vaarroutes en jachthavens maar ook over de regels op het water en het behalen van een vaarbewijs

Met deze succesvolle 32e editie van Boot Holland weer achter de rug kijkt de organisatie al vooruit naar de volgende editie. Deze staat van 6 t/m 10 maart 2024 in de agenda en de eerste standhouders hebben al aangegeven ook hierbij aanwezig te willen zijn.


Financiering Kornwerderzand toch rond

Er is dan toch groen licht voor de verbreding van de Kornwerderzandsluis. Een speciale uitzondering voor Urker viskotters moet ervoor zorgen dat alle partijen dan toch accoord zijn. Het bedrijfsleven en de provincie Friesland onderhandelden de afgelopen weken over de bijdrage van 26,5 miljoen door marktpartijen. Onderhandelaar Gert Schouwstra heeft het over 'budgetneutrale aanpassingen'.


Vieste water van Europa

Het gaat niet goed met het Nederlandse water. Dan hebben we het niet over het drinkwater, daar is niets mis mee. Maar slechts 1 procent van ons oppervlaktewater krijgt het label 'goed'.
De Nederlandse wateren scoren het slechtst van heel Europa. Nog niet 1 procent van alle oppervlaktewateren zoals rivieren en meren voldoet aan de eis, bleek uit een rapport van Natuurmonumenten. In 2027 moet dat wél het geval zijn. Als dat niet lukt, dreigen boetes van tientallen miljoenen per jaar vanuit Brussel. In het vakblad Wageningen World wordt gewaarschuwd voor een scenario zoals de huidige stikstofimpasse. "We gaan de Europese doelen niet halen. Het is onmogelijk."


Waterschap en Provinciale verkiezingen

We kunnen er haast niet omheen. De voorlopige uitslag van de verkiezingen van gisteren laat naar onze mening duidelijk zien dat het tijd is dat de politiek een andere koers gaat varen op een aantal belangrijke dossiers die ons allen aangaan.

Als trouwe lezer van de Vaarwijzer Nieuwsbrief weet u dat wij altijd trachten het relevante nieuws neutraal te brengen, maar dat ook wij ons toch vaak ergeren aan onnodige bureaucratie, doordrammen van soms onpraktisch beleid, het verlies van de menselijke maat en niet luisteren naar de belanghebbenden. Als de uitslag één ding duidelijk maakt dan is dat wij daarin kennelijk niet alleen staan. 

Het is zo ontzettend mooi op het water, daar moeten we zuinig op zijn. En dat kan ook heel goed als we het met zijn allen aanpakken. Voorgaande bericht laat zien dat we op sommige onderwerpen nog wel een weg te gaan hebben. Zo wordt er al heel lang gesproken over een aanscherping van het lozingsverbod. Via slinkse weg werd destijds de minister gedwongen daarvoor aanvullende regels te bedenken zonder dat daarbij van te voren werd gesproken met de belanghebbenden en er een duidelijk beeld was bij de technische en praktische mogelijkheden. Een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet, maar waarbij duidelijke parallelen zijn te zien met andere dossiers waarbij de gevolgen voor betrokkenen nog vele male groter zijn.

Terwijl toch ook erg duidelijk is dat dé oorzaak van vervuild oppervlakte water niet ligt bij de pleziervaart. De pleziervaart is slechts één van de vervuilers en de oplossing voor meer schoon water ligt dus echt niet bij de pleziervaart. Die ligt deels bovenstrooms buiten onze landsgrenzen. Bij de industrie, bij de beroepsvaart, bij de consumenten, etc.. En een samenhangend pakket van maatregels zet zoden aan de dijk, niet de symbool politiek van en persoonlijke strijd van één kamerlid tegen de buitenboordafsluiter van enkele pleziervaarders die destijds ook niet om een niet te handhaven lozingsverbod hebben gevraagd.

Laten we dus hopen dat de boodschap van de kiezer overkomt.


London Marina verkocht

De London Marina in het bekende St. Katherine's Dock, hartje London is verkocht voor de lieve som van 395 miljoen pond. St. Katherine's Dock werd als haven al in 1828 in gebruik genomen. De verkoop omvat de haven met 185 ligplaatsen en al het vastgoed rond de haven met kantoren, woningen en winkels. Koper is City Developments Limited (CDL) een investeerder in vastgoed. Jaarlijks brengen maar liefst 5,9 miljoen bezoekers een bezoekje aan de haven en omgeving, waaronder ook vele watersporters en de bezoekers van de British Marine boat show Luxery Lodon Afloat in april en het Classic Boat Festival in september.


Zeilcursus voor Landrotten

Komend voorjaar start de nieuwe cursus voor Landrotten, personen die (bijna) geen zeilervaring hebben en de eerste beginselen van het varen met klassieke vissersschepen willen leren. De Stichting WR60 en WR4 is eigenaar van het uit 1840 daterende Wieringer Skuutje WR60 en de uit 1900 daterende Wieringer Aak WR4. Zij noemen het een cursus Landrotten, omdat als personen met weinig ervaring op een zeilschip aanmonsteren zij vaak ondergesneeuwd worden door personen met meer ervaring. De cursus is dus bestemd voor vrouwen en mannen, jong of oud, die er achter willen komen wat er allemaal bij komt kijken als u met een oud origineel houten vissersschip wilt gaan zeilen.

In overleg met de cursisten worden tot de zomer circa 6 vaarmomenten van 2 tot 3 uur vastgesteld. Daarnaast worden er op 2 avonden theorielessen georganiseerd. De kosten voor de gehele cursus zijn € 90,- per persoon. Op 27 maart vindt er in De Havenboet, de ontvangstruimte op de haven van Den Oever, een voorlichtingsavond plaats waar elke geïnteresseerde welkom is. Graag hoort men of u van plan bent te komen dan staat de koffie/thee en koek voor u klaar. Maandag 27 maart om 20:00 uur in De Havenboet, Havenkade 3a, 1779 GT Den Oever.

Meer informatie of aanmelden: Tjeerdo Wieberdink, Stichting WR60 en WR4, info@wr60wr4.nl


The Ocean Race volgen

De 14e editie van The Ocean Race is in volle gang. De Imoca's zijn bezig met de derde etappe, vanaf Zuid-Afrika naar Brazilië. Op de site van Zeilen volgt men de race op de voet en schrijft men steeds updates op basis van de officiële berichten van de wedstrijdorganisatie. Handig om bij te blijven.

Foto: © Amory Ross / 11th Hour Racing / The Ocean Race

Uiteraard is The Ocean Race ook te volgen op de website van de organisatie en vindt u daar de live tracker met de actuele posities van de deelnemers.

Team 11th Hour Racing wist een afstand van 544,63 zeemijl af te leggen in 24 uur. Een nieuw World Speed Sailing Record voor de IMOCA klasse.

Foto bijschrift: The Ocean Race 2022-23 - 04 March 2023, Leg 3, Day 6 onboard 11th Hour Racing Team. Malama enjoying nice conditions with flat water and a building breeze at 45-degrees south.
© Amory Ross / 11th Hour Racing / The Ocean Race


SavvyNavvy app haalt nieuw geld op

Savvy Navvy, de navigatie app, waar Nederlander Jelte Liebrand aan het roer staat heeft onlangs een nieuwe financieringsronde afgesloten. Het bedrijf is vrijwel volledig gefinancierd met crowdfunding en in de nu afgesloten rond werd maar liefst 1.3 miljoen pond opgehaald. Ruim het dubbele van wat men had verwacht. Deze investerinsronde is naar verwachting de laatste keer dat men een beroep doet op investeerders en men verwacht in de loop van dit jaar winstgevend te zijn.

Dankzij de nieuw verkregen middelen zit het bedrijf goed bij kas en is men klaar om het succes van vorig jaar te evenaren. Het geld zal gebruikt worden voor meer marketing en verdere ontwikkeling van de app. In Europa werkt men met een model waarbij gebruikers een licentie kopen. Sinds vorig jaar is de app in de Verenigde Staten ook beschikbaar als gratis app maar met advertenties. Hierdoor wist men vorig jaar een groot aantal nieuwe gebruikers te interesseren. Vooralsnog zijn er geen plannen om dit model ook in Europa toe te passen.
De Savvy Navvy app werd inmiddels meer dan een miljoen keer gedownload en alle gebruikers samen hebben meer dan een miljoen zeemijl gelogd.

Savvy Navvy is een mooie app die ook goed bruikbaar is op de Nederlandse kustwateren en de meer open wateren waarvoor de Nederlandse Hydrografie kaarten maakt. De app mist wel de gedetailleerde informatie van havens en bruggen in deze wateren die bijvoorbeeld de Waterkaarten app wel heeft. Ook heeft Savvy Navvy geen kaarten en gegevens van de binnenwateren van Nederland en België. Duitse binnenwateren worden deels gedekt. De app toont verder geen scheepvaartberichten in genoemde landen. Voor deze binnenwateren is de Waterkaarten app een betere keuze.


Nieuwe Vaarwijzer Engelse Oostkust

Alle in dit boek beschreven havens en alle ankerplaatsen heb ik zelf aangedaan, alle beschreven routes heb ik zelf gevaren. zo schrijft Anje Valk in het voorwoord van de nieuwe en herziene druk van de Vaarwijzer Engelse Oostkust. Deze al weer 4e druk is compleet herzien en onder andere aangevuld met informatie over alle nieuwe windparken en de nieuwe regels zoals die sinds de Brexit gelden.

Verken het vaarwater aan de 'overkant' met 'Vaarwijzer De Engelse Oostkust' van Anje Valk, een van de meest gekozen bestemmingen voor zowel beginners als ervaren schippers. Ontdek het rivierengebied van East Anglia en ga eropuit naar Lowestoft - de dichtstbijzijnde haven vanuit IJmuiden - of Pin Mill met de beroemde pub aan de Orwell. Anje Valk neemt je mee naar de intrigerende en lastige Theemsdelta, de grotendeels droogvallende Wash en de Noord-Engelse kust tot aan de Schotse grens.

De Vaarwijzer voor de Engelse Oostkust is een zeer uitgebreide vaargids en beslaat een groot vaargebied dat erg in trek is bij de Nederlandse watersporters. Reizen en zeilen vormen samen een superieure combinatie. Zeilend Engeland bereizen: dáár gaat dit boek over. Het is een vaargids die ook een reisgids wil zijn.

Wilt u (weer) een keer naar de overkant, dan mag deze Vaarwijzer niet in uw boordbibliotheek ontbreken.

Oostkust verkennen

Al jaren zeilen Giena en Peter Bartels langs de Engelse oostkust met hun Breehorn 44 Grote Pier. Na de uitbreiding met een Norfolk Urchin Charlie ging er een nieuwe wereld voor hen open. Met dit bootje ontdekken ze deze kust op een heel andere manier. 

Zeilen Webinar

Het blad Zeilen organiseert op 22 maart een webinar speciaal over het varen naar de Engelse Oostkust. Voor abonnees van Zeilen geldt een speciale prijs.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.