Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 9


Examenlocaties RDI en OpenStreetmap

Consultatie Examenregeling marifonie

Het is de bedoeling dat de examinering van de theorie-examens voor de maritieme radiocommunicatie in de loop van dit jaar overgaat van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, voorheen het Agentschap Telecom) naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hiervoor is een aanpassing van de Examenregeling Frequentiegebruik nodig. Deze regeling is belangrijk voor instellingen die examens afnemen die onder deze regeling vallen. Ook voor mensen die een examen willen doen die onder deze regeling valt, zoals radiozendamateurs en mensen die een bedieningscertificaat voor marifonie willen behalen. Daarom organiseert de overheid een consultatie en kan een ieder zijn of haar mening geven.

Het gaat hierbij dus om de examens voor het basiscertificaat marifonie, Marcom-B en Marcom-A. Het plan is dat de theorie-examens voor het basiscertificaat (alleen theorie) en Marcom-B (Basis + Module GMDSS-B) voortaan door het CBR worden afgenomen op de locaties waar u nu ook al terecht kunt voor het Klein Vaarbewijs en dat de praktijkexamens (Marcom-B/GMDSS) blijven bij aangewezen instellingen waar de beschikking is over de juiste zendapparatuur en/of simulatoren.


© Charles Drapeau / GUYOT environnement - Team Europe

Holcim op kop en pech voor anderen

Team Holcim ligt duidelijk op een goede koers in Leg 3 van The Ocean Race. Team 11th hour racing weet goed aansluiting te houden en leidt momenteel het klassement voor de Imoca's.

Team Guyot en Team Malizia zijn minder fortuinlijk. Team Guyot koos ervoor om terug te keren met wat delaminatie in de romp lijkt. Team Malizia kreeg het grootzeil om de één van de foils en een lastige reparatie in de mast werd noodzakelijk. De video van het incident laat zien hoe iedereen kalm bleef en dankzij goede samenwerking het zeil wisten te bergen.


Wordt een betere (wedstrijd)zeiler

Wie een betere wedstrijdzeiler wil worden kan zelf gaan leren, of luisteren naar professionele zeilers. Erik van Vuuren is zo'n professionele zeiler die al veel zeilers heeft geholpen om betere prestaties neer te zetten.
Een betere wedstrijdzeiler word je door vooral veel uren te maken op het water. Wedstrijden varen en leren van je fouten. Het is een les die Erik van Vuuren leert aan de deelnemers van de IJspegel Winterwedstrijden van de Jachtclub Scheveningen. Iedere dinsdagavond ná deze winterwedstrijd presenteert hij de Winning Tactics, waarin de wedstrijd van dat weekend wordt besproken.


Foto: Rijkswaterstaat

Extra baggerschip voor Ameland

Rijkswaterstaat zet met ingang van volgende week een extra baggerschip in om de vaarverbinding tussen Ameland en het Friese vasteland te verbeteren. Bovendien gaat Rijkswaterstaat iedere week de markering van de vaarweg aanpassen aan de actuele situatie. De maatregelen zijn nodig omdat er al langere tijd problemen zijn met de vaarroute. De boten van rederij Wagenborg tussen Holwert en Ameland hebben een vaargeul nodig die diep en breed genoeg is. De route slibt echter dicht en de zijkanten van de vaargeul zijn niet stabiel genoeg.


Seizoen start met Boot Holland

Het aantal watersporters is flink toegenomen in Nederland en voor al deze waterspotliefhebbers is er goed nieuws: Boot Holland staat weer voor de deur. Van 8 t/m 12 maart 2023 meren er meer dan 250 bedrijven uit de watersportsector af in het WTC Expo in Leeuwarden. Na een bezoek aan Boot Holland bent u klaar voor het nieuwe watersportseizoen.
Het aanbod is gevarieerd en er is in overvloed aandacht voor sloepen, tenders, houseboats en zeilboten. De steiger is dé aanlegplaats voor motorjachten en er worden vele primeurs getoond. Daarnaast biedt de beurs ruimte voor alles wat met de watersport te maken heeft. Denk aan motoren, accessoires, verzekeringen, elektronica, veiligheid en nog veel meer. Een boot huren voor de vakantie doet u op het recreatieplein en voor scheepsbenodigdheden en alles over elektrisch varen bent u bij Boot Holland ook aan het juiste adres! Ook de kinderen zijn van harte welkom.

De beurs is geopend van 8 t/m 12 maart 2023 dagelijks vanaf 10.00 uur. Tickets zijn online te bestellen.


Foto: Jan de Nul

België bouwt energie-eiland

België gaat op de Noordzee een energie-eiland bouwen, dat in 2030 klaar moet zijn. Daarmee wordt het wereldwijd waarschijnlijk de eerste in zijn soort. De Belgische aannemers Jan De Nul en Deme hebben de aanbesteding van het project gewonnen, die begin vorig jaar in gang is gezet. Het eiland krijgt een oppervlakte van zes hectare – ongeveer negen voetbalvelden – en komt op 45 kilometer uit de kust in de zogenoemde Prinses Elisabeth windzone.

De voorziening heeft vooral tot doel om windparken op de Noordzee met elkaar te verbinden en zo voor een gelijkmatige stroomvoorziening te zorgen. Zo is het ook de bedoeling om de stroomproductie van het Elisabeth-park te verbinden met die van Britse en Deense windparken.


Oer Hollands

Wie kent er dit silhouet niet? Als er één schip is dat staat voor de Nederlandse watersport in de jaren zeventig en tachtig en nog lang daarna, dan is het wel de Doerak. De motorboot die een ware revolutie teweeg bracht en waarmee nog steeds vele eigenaren en opvarenden plezier beleven op het water.

In 1958 begint Maurits, baron van Wassenaer, in een schuur van het voorvaderlijk slot een constructiewerkplaats. Dat markeert het begin van de Eista Werf. Een paar jaar later komt de scheepsbouwer op de markt met een plezierjacht dat niet meer weg te denken is uit de geschiedenis van de Nederlandse watersport. De Doerak, een betaalbaar en praktisch schip, biedt menig Nederlander de mogelijkheid om met een eigen schip het water op te gaan. Het succes is ongekend: de Doerak wordt het meest gebouwde motorjacht in ons land.

In het boek Revolutie op het water leest u er alles over.


Varen in de Schepencarrousel

Sven Lens is 'product owner' van de Waterkaarten app. In die functie is hij onder meer verantwoordelijk voor de marketing en verdere ontwikkeling van deze populaire navigatie app, de opvolger van de ANWB Waterkaarten App. Ook is hij zelf regelmatig op het water te vinden. Eigenlijk bijna altijd, want hij woont op zijn stalen historische kotter. Voor de nieuwsbrief van de Waterkaarten beschrijft hij hoe het is om op een schip te wonen.


Beeld: Elbe

Boegbeeld van Hollands Glorie

In Maassluis houden ruim 70 vrijwilligers de zeesleepboot Elbe in de vaart. Eigenlijk best een ongelofelijk project om zo'n groot schip met vrijwilligers in de vaart te houden. Met momenteel 70 vrijwilligers in een varende functie, van kapitein tot koksmaat. Twee vrijwilligers op cursus. Vijf monsterboekjes in aanvraag voor nieuwe vrijwilligers. Familiarisatie (introductie en bekend raken met het schip) voor zeven nieuwe mensen. Een hbo-stagiair. Jaarlijkse keuring van reddingsvlotten en mob-boot. Binnen 24 uur schip verhalen voor baggerwerkzaamheden.


Antwerp Nautical Event

Na de voorgaande succesvolle edities vindt het Antwerp Nautical Event opnieuw plaats op 3, 4 en 5 maart aanstaande. Samen met enkele gespecialiseerde partners verwelkom men u op het Antwerp Nautical Event bij Nassau Scheepsbenodigdheden in de Antwerpse stadshaven. Kom en geniet van het uitgebreide pakket aan demonstraties, rondvaarten, bezoek aan diverse schepen en jachten, gratis advies en lezingen voor zowel de pleziervaarder als de binnenvaarder.


Jacht van Jeff Bezos kiest ruime sop

Het door het Nederlandse Oceanco gebouwde zeilschip waarvoor Jeff Bezos naar verluidt $500 miljoen betaalde, heeft haar eerste nautische mijlen gemaakt. En uiteraard cirkelden de botenspotters daar met hun camera's omheen. Afgelopen weken maakte het 127 meter lange schip, dat Bezos Koru zal dopen, op de Noordzee haar eerste proefvaart. Daarbij werden nog niet de zeilen gehesen, maar uit de beelden die Superyacht Times maakte valt al wel te concluderen dat het een plaatje is.

Ook het 75-meter lange hulpschip werd in Nederland besteld. Hierop worden extra 'speeltjes' meegevoerd en dit schip biedt ook de mogelijkheid om een helikopter te ontvangen. Dat is immers lastig op een zeiljacht met drie hoge masten.


Toertochten door Duitsland

Van motorbootvaarder en ANWB-schrijver Frank Koorneef verschijnt in april de nieuwe Hollandia vaargids "23 toertochten in Duitsland". Een logisch vervolg op het succesvolle boek met 35 toertochten voor sloep en motorboot in Nederland (en België).
Frank beschrijft prachtige vaartochten door het land van onze oosterburen. Het boek bevat kaartjes, foto's en nuttige informatie over de regelgeving en met deze gids vaart u goed voorbereid naar de populairste vaarbestemmingen van Duitsland.

Frank Koorneef schreef hiernaast ook de vaarwijzers Nederlandse Binnenwateren en die van de Belgische Binnenwateren, ook stelde hij het leuke boek "Met staande mast door Nederland" samen.

Op de website van de Vaarwinkel kunt u uw e-mailadres opgeven. U krijgt dan bericht zodra dit nieuwe boek leverbaar is.

Onlangs verscheen ook het praktische boek Varen in Duitsland van Henk Nooter. In dit boek vooral korte en praktische beschrijvingen van diverse vaarroutes in Duitsland. 


Pont slaat om

Vier mensen zijn zaterdag naar het ziekenhuis gebracht nadat een wandelaarspont was omgeslagen in natuurgebied Beningerslikken in Zuidland. Eén persoon is gereanimeerd en met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, drie anderen met onderkoelingsverschijnselen per ambulance, aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In totaal raakten 25 mensen te water.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.