Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 8


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: Sander van der Borch / DutchSail

DutchSail naar America's Cup

De Stichting DutchSail heeft afgelopen week haar inschrijving voor de Youth America's Cup en Women's America's Cup onder de vlag van de KNZ&RV en KR&ZV 'de Maas' geformaliseerd. Beide regattas zijn onderdeel van de prestigieuze America's Cup. De America's Cup is het oudste internationale sportevenement en wordt sinds 1851 gehouden. De 37e editie wordt gehouden in het najaar van 2024 in Barcelona, Spanje.

Fantastisch nieuws voor talentvolle Nederlandse zeilers

Hans Huis in 't Veld, voorzitter van de Stichting DutchSail en samen met tweevoudig America's Cup winnaar Simeon Tienpont één van de initiatiefnemers achter DutchSail, is verheugd met de inschrijving. "Dat wij dit als DutchSail onder de vlag van de KNZ&RV en de KR&ZV 'de Maas' voor elkaar hebben gekregen is fantastisch nieuws. Allereerst natuurlijk voor de talentvolle Nederlandse zeilers, mannen en vrouwen, die straks aan boord zitten. Maar zeker ook voor het Nederlands zeilen in het algemeen."

Huis in 't Veld vervolgt: "Als DutchSail hebben we vanaf het begin onze focus nadrukkelijk op drie pijlers: naast de thema's innovatie en duurzaamheid is dat jeugd. Talent moet de kans krijgen zich te presenteren en te presteren in de prestigieuze zeildisciplines, buiten de Olympische zeilwereld. Daar is geen betere plek voor dan op het wereldtoneel van de America's Cup."

America's Cup in rijtje met The Ocean Race en Olympisch zeilen

Michiel van Dis – voorzitter van de KNZ&RV vult Huis in 't Veld aan. "De America's Cup, The Ocean Race en het Olympisch zeilen zijn de drie toonaangevende evenementen in het mondiale zeilen. In het Olympisch zeilen doet het Watersportverbond fantastisch werk, in The Ocean Race hebben wij als Nederland met Team JAJO ook deze editie weer een Nederlandse boot mee varen. En door onze deelname aan zowel de Youth America's Cup als de Women's America's Cup kunnen we ons als Nederland ook nadrukkelijk op dat toneel laten zien."

Arnoud van der Slot – voorzitter van de KR&ZV 'de Maas': "Deze deelname biedt echt een unieke kans waar we als verenigingen trots op zijn. Zowel voor de zeilers, mannen en vrouwen die in 2024 niet ouder zijn dan 25 jaar als aan de Nederlandse vrouwen in de zeilsport. Doordat we met deze campagnes juist deze twee groepen nu een platform bieden willen we nadrukkelijk aandacht vragen voor en kansen bieden aan deze groepen binnen de zeilsport."

Youth en Women's America's Cup

De Youth en Women's America's Cup zijn een aanvulling op de 37e editie van de America's Cup die gehouden wordt in Barcelona, Spanje. In de Youth en Women's America's Cup strijden maximaal 12 teams per categorie om de titel. Beide evenementen beginnen met een oefenweek, gevolgd door twee fleet series en een finale race tussen de twee beste teams om de titel. De evenementen worden gevaren in de foilende AC 40's, dezelfde boten als waarin de deelnemende teams aan de America's Cup zich zullen voorbereiden op hun wedstrijden in de AC75's. De Youth America's Cup vindt plaats van 19 september t/m 2 oktober 2024. De Women's America's Cup vindt plaats van 3 oktober t/m 16 oktober 2024.

Foilen spectaculair en snel

Zowel de Youth – als Women's America's Cup wordt gevaren in AC40's, foilende boten van bijna 12 meter. Het foilen, waarbij de boten door een draagvleugel over het water vliegen in plaats van erin, ziet er spectaculair uit en gaat hard. Zo halen de AC40's naar verwachting snelheden tot wel 80 km per uur.

Van Dis: "Als DutchSail zijn we nu tweeënhalfjaar vanuit verschillende campagnes aan het foilen. Met de 69F campagnes onder de vlag van de Janssen de Jong Groep – tegenwoordig JAJO – hebben we aansprekende resultaten weten neer te zetten. Resultaten die er mede voor hebben gezorgd dat we als één van de eerste teams zowel een plek bij de jeugd als de vrouwen hebben weten te bemachtigen. Dat is uniek. Maar we kijken als DutchSail verder dan de absolute topjeugd, zo zijn er in het verlengde van deze deelname aan de Youth – en Women's America's Cup vergevorderde plannen om de Nederlandse zeiljeugd in de breedte de mogelijkheid te geven om kennis te maken met het foilen in onder andere de WASZP."

Zowel de KNZ&RV als KR&ZV 'de Maas' kent een rijke historie in de zeilsport. Om internationaal met de top mee te kunnen blijven doen werken beide verenigingen rond (semi)professionele zeilcampagnes sinds 2019 nauw samen onder de naam van DutchSail. Door de samenwerking, waarbij alle uitvoerende zaken zijn ondergebracht bij DutchSail, kunnen dergelijke grote projecten keer op keer gerealiseerd worden. DutchSail vormt daarnaast niet alleen een platform voor zeilers en het bedrijfsleven maar ook voor de vele kennisinstellingen in ons land rond het thema innovatie in het water of de watersport.


Historisch schip Céphée verhuist

In de nachten van 7 op 8 en 8 op 9 maart verhuist de Céphée van de kaaien naar het Droogdokkenpark. Tijdens het transport zal er enige hinder zijn voor omwonenden en doorgaand verkeer. In de week van 20 februari zijn er al voorbereidende werken. De Céphée is een houten binnenvaartschip dat in 1937 gebouwd werd op een scheepswerf in Merville (Frankrijk).


Wist u dat het mogelijk is uw zeilboot zichzelf te laten sturen zonder dat daar een stuurautomaat of windvaan aan te pas hoeft te komen?
Oceaanveteraan Dick Huges bepleit dat men altijd een alternatief moet hebben voor de systemen aan boord. Dat geldt dus ook voor stuurautomaten en voor windvanen. Eigenlijk nogal vaak hoorde hij: "Nog een week met de hand moeten sturen omdat de windvaan kapot ging." En nog vaker: "Halverwege Schotland kapte de stuurautomaat ermee, dus maar op de hand verder." Te vaak blijkt het zelfstuursysteem feilbaar. Tijdens de oceaanreizen van Dick Huges ontwikkelde hij, op basis van oude zeilliteratuur zijn eigen alternatieve stuursysteem. Een lijn, twee blokken en een elastiek; meer heeft u niet nodig om uw boot zelfsturend te maken.

Meer weten; bestel dan zijn praktische boek Koershouden met sheet-to-tiller.


Verbreding sluis op de tocht

Acht Urker bedrijven zijn op het laatste moment toch niet akkoord gegaan met de afgesproken financiële bijdrage aan de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. De geplande ondertekening van het 'Sluisdocument' is de avond van tevoren afgezegd. Daarmee staat de verbreding van de sluis op de tocht.


Wandelen in havensteden

Voor iedereen die in havens is geïnteresseerd, is er nu de fraai uitgegeven wandelgids 'Wandelen in Havensteden' van de broers Kees en Hans Volkers. In negen historische havenwandelingen nemen de routemakers u mee naar Nederlandse zeehavens.


Geld voor zeewierboerderij

Een opvallende investering. Webwinkelreus Amazon investeert 1,5 miljoen euro in een zeewierboerderij voor de Nederlandse kust. Het project North Sea Farm 1 wordt voor de Haagse kust gebouwd in een windmolenpark. In het park wordt onder meer onderzocht of zeewier de potentie heeft om koolstofdioxide vast te leggen. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van wetenschappers en partners uit de zeewierindustrie. De Amerikanen betalen 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar de mogelijkheden van grootschalige zeewierteelt.


Nieuwe 1803 en 1807

De nieuwe kaartensets 1803 en 1807 zijn zojuist verschenen. U kunt de sets al in de Vaarwinkel bestellen. De nieuwe kaarten zijn direct uit voorraad leverbaar.

Hydrografische kaart 1803 is dé kaartenset voor de Westerschelde tot aan Antwerpen. Inclusief het kanaal van Gent naar Terneuzen. Met zowel overzichts- als detailkaarten biedt de 1803 het meest actuele overzicht van dit dynamische getijdenwater.

De Hydrografische kaart 1807 is een kaartenset voor het Haringvliet, Hollands Diep, Zoommeer, Spui en Volkerak. Ook deze set bestaat uit verschillende overzichtskaarten en meer gedetailleerde plankaarten.

Elke set is voorzien van een duidelijke legenda met de betekenis van de gebruikte symbolen en afkortingen.

De nieuwe edities voor de Waddenzee (1811 en 1812) worden in april verwacht. Op de website kunt u bij de betreffende kaart uw e-mailadres opgeven. U krijgt dan bericht zodra de nieuwe kaarten leverbaar zijn.


Princess Yachts verkocht

De Engelse botenbouwer van luxe motorjachten, Princess wordt verkocht aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners. Princess stond sinds vorig jaar in de verkoop. Er was fors geïnvesteerd in uitbreiding met nieuwe modellen en voor verdere groei is er meer kapitaal nodig. Investeringen die de huidige eigenaar, investeringsmaatschappij L. Catterton niet meer wenste te doen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.