Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 6


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: UKHO

Britse zeekaarten langer op papier

Vorig jaar maakte de Britse Hydrografische Dienst (UKHO) bekend dat de papieren zeekaarten ging uitfaseren met als doel eind 2026 geen officiële papieren zeekaarten meer te maken. Deze melding was de bekende steen in een plas water en riep veel (gemengde) reacties op. Reacties en bezwaren die er toe leiden dat de UKHO de uitfasering met nog 4 jaar zal uitstellen. Dat biedt de verschillende gebruikers van zeekaarten waarvoor nog geen geschikt alternatief bestaat de kans wel een alternatief te vinden of te ontwikkelen. 

De Britse Hydrografische Dienst is internationaal toonaangevend en bepalend voor de productie en distributie van zeekaarten en andere nautische publicaties. Waar men het destijds niet eens kon worden over standaarden voor vectorkaarten, kwam de UKHO destijds met een eigen standaard voor digitale rasterkaarten. Tegenwoordig mogen steeds meer professionele gebruikers van zeekaarten volledig digitaal varen en wordt het gebruik van papieren kaarten steeds minder.

Tegen dat licht is het logisch dat er een keer een einde komt aan de productie van papieren kaarten en publicaties.

De meeste officiële zeekaarten zijn tegenwoordig zogenaamde printed-on-demand kaarten. Kaarten die pas geprint worden op het moment dat ze nodig zijn. Deze kaart is dan actueel en bijgewerkt tot het moment van printen. Aan boord hoeft de stuurman dan alleen nog maar de berichten aan zeevarenden van na deze datum bij te houden. En het scheelt stapels aan dure kaarten die leveranciers voor heel de wereld op voorraad moeten hebben.

Zie ook het bericht over de Hydrografische kaart 1809 in de Vaarwijzer Nieuwsbrief van week 4 eerder dit jaar.


Toezicht ILT schiet tekort

In veel sectoren, van scheepvaart tot de chemie, is de veiligheid niet gegarandeerd. Er zijn grote twijfels of benodigde certificaten voor veiligheid en kwaliteit wel terecht worden afgegeven. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De organisatie deed onderzoek naar het eigen toezicht. Dit onderzoek werd opgestart naar aanleiding van een aantal ongelukken in de chartervaart.

ILT omvat ook de vroegere scheepvaartinspectie, de instantie die toezicht hield op de scheepvaart. En nog steeds is ILT de toezichthoudende instantie op scheepvaart (zee- en binnenvaart) en bijvoorbeeld ook op de charterschepen van de Bruine Vloot.


Nieuwe kaarten komen er aan

De komende maanden verschijnen er weer veel nieuwe edities zeekaarten. Uiteraard leest u daar dan over in de Vaarwijzer Nieuwsbrief, maar hier volgt alvast wat u de komende tijd kunt verwachten.

ANWB Waterkaarten en -Almanak

De ANWB brengt niet meer twee-jaarlijks een nieuwe editie uit van de ANWB Waterkaarten. In plaats daarvan wordt een kaart aangepast als de voorraad op is en er wijzigingen nodig zijn. Het ISBN Nummer wijzigt dan ook niet bij het verschijnen van een herdruk. 
Eind februari verschijnen wel de nieuwe edities van de ANWB Wateralmanak deel 1 en deel 2. In deel 1 alle vaarregels voor Nederland en België. In de meeste vaargebieden moet u de meest recente versie van de daar geldende regels aan boord hebben. Heeft u de ANWB Wateralmanak deel 1 2023-2024 aan boord dan voldoet u overal aan deze eis. In ANWB Wateralmanak deel 2  2023 vindt u alle informatie over vaarwegen, havens, bruggen en sluizen voor Nederland en België. Onmisbaar naast de waterkaarten van het betreffende vaargebied. Op de site van Vaarwinkel kunt u uw mailadres opgeven. U krijgt dan automatisch bericht wanneer de nieuwe editie van de betreffende Wateralmanak leverbaar is.

Imray vaarkaarten

De meeste vaarkaarten van Imray worden in kleine oplagen gedrukt en verschijnen wanneer de voorgaande editie op is of als er grote wijzigingen zijn. De kaartensets van Imray (vergelijkbaar met de 1800 Hydrografische kaarten) verschijnen wel regelmatig in een nieuwe editie. 

NV Verlag/ NV Charts

De kaarten van NV Verlag worden als set gebundeld in een atlas formaat. Een set bestaat uit overzichtskaarten, kustkaarten en detailkaarten en beslaan elk een bepaald vaargebied. De atlassen voor Nederland en Duitsland verschijnen jaarlijks. De kaarten voor de Oostzee worden eind februari verwacht. De kaarten voor de Duitse Waddenzee en Noordzee en Nederland verschijnen in maart. De andere kaarten die dit jaar opnieuw verschijnen naar verwachting in april. Dit jaar zijn de kaarten voor Kroatië en diverse kaarten voor Italië, Spanje, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Engeland aan de beurt om vernieuwd te worden.

Afgelopen jaar waren de NV Verlag kaarten in Nederland slecht leverbaar. Ook wij hadden daar last van. Sinds begin dit jaar hebben wij voor deze kaarten een nieuwe leverancier en moeten de kaarten van NV Verlag nu weer goed en snel leverbaar.

Hydrografische kaarten

Dit jaar verschijnen er diverse nieuwe editie van de 1800 serie Hydrografische kaarten(sets). Eind februari verwachten wij de nieuwe 1803 Westerschelde en 1807 Haringvliet + Hollands Diep. Eind maart, medio april worden de nieuwe 1811 Waddenzee West en 1812 Waddenzee Oost verwacht.

Op de site van de Vaarwinkel kunt u bij een kaart waarvan een nieuwe editie verwacht wordt uw mailadres opgeven. U krijgt dan automatisch bericht zodra de betreffende kaart leverbaar is. Zo hoeft u dus niets te missen.


Aanpassing van marifoonkanalen

De invoering van het VHF Data Exchange System (VDES) maakt het noodzakelijk dat diverse marifoonkanalen aangepast worden of al zijn aangepast. Het VDES is een nieuw digitaal maritiem communicatiesysteem. Om VDES te kunnen gebruiken worden enkele bestaande analoge marifoonkanalen gewijzigd en beschikbaar gemaakt voor digitaal berichtenverkeer. Wat zijn precies de gevolgen voor de pleziervaart? Motorboot zet het nog een keer op een rij.

De invoering van VDES staat feitelijk nog maar pas aan het begin en het is eigenlijk voor het eerst in lange tijd dat er in de marifonie veel wijzigingen worden doorgevoerd. Wijzigingen die in het belang van veilig varen noodzakelijk zijn, maar ook voor de pleziervaart best ingrijpend zijn.
Zoals altijd zullen wij deze ontwikkelingen blijven volgen en leest u hierover in de Vaarwijzer Nieuwsbrief.


Schipper redt de Randstad

In "Het water komt" beschrijft Rutger Bregman over de bijzondere actie die schipper Arie Evegroen verricht met zijn 'Twee Gebroeders'. Hij vaart hem in het gat van de dijk bij Nieuwerkerk en redt daarmee de Randstad.

Vijfenzeventig jaar geleden, in de nacht van 1 februari 1953 braken de dijken op meer dan vijfhonderd plaatsen in Nederland. Een gebied van 129.000 hectare overstroomde, waaronder bijna heel Zeeland en een groot deel van Zuid-Holland. Duizenden woningen en boerderijen werden verwoest, 100.000 mensen sloegen op de vlucht en 1.836 Nederlanders kwamen om.

De zeespiegel stijgt. Als we niets doen, kan de Watersnoodramp van 1953 zich herhalen. Tenzij we de strijd met het water aangaan.


Grote donatie voor The Ocean Cleanup

Joe Gebbia, één van de oprichters van het bekende Airbnb, doneert 25 miljoen dollar aan The Ocean Cleanup. Het initiatief van Nederlander Boyan Slat kreeg niet eerder zo'n grote private donatie. Met de gelden worden de activiteiten in oceanen en rivieren uitgebreid. Ook gaan er dollars richting wetenschappelijk onderzoek.
Inmiddels is The Ocean Cleanup druk met een derde systeem te ontwikkelen. Het tweede systeem heeft al ongeveer 200.000 kilo plastic uit de zee gevist. In totaal heeft de organisatie zo'n 2 miljoen kilo plastic uit diverse wateren gehaald.

Bron: MT/Sprout


Dagcursus Meteorologie

Demarage Zeil Centrum organiseert samen met Rob Groenland een cursus meteorologie voor watersporters. Tijdens de cursus leert u een routeplanning te maken "van Vlissingen naar Las Palmas" aan de hand van de actuele weersituatie. Meldt u nu aan voor de cursusdag op zaterdag 18 maart van 09:30-16:00 uur te Dinteloord. De meteo-cursus vindt plaats bij Brasserie Overstag voor €135,- per persoon. Dit is inclusief koffie/thee, lunch en cursusmateriaal. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar info@demarage.nl

In de ochtend start Rob met de basis van weerkunde waaronder algemene circulatie, hoe hoge- en lagedrukgebieden ontstaan, hoe de wind afleiden uit een weerkaart en – erg belangrijk – hoe fronten te herkennen. De middag wordt gebruikt om kleinschalige meteorologische effecten, wolkenstraten, land- en zeewind in kaart te brengen. Al deze kennis gebruikt u om aan het einde van de dag zelfstandig een routeplanning van Vlissingen naar Las Palmas te maken met behulp van ondersteunend materiaal, zoals (Bracknell) weerkaarten, GRIB files, en gedetailleerde wind-, weer- en golfinformatie.

Rob Groenland werkt als meteoroloog bij het KNMI en studeerde meteorologie en fysische oceanografie aan de Universiteit Utrecht. Deze praktisch ingestelde meteoroloog en natuurkundige heeft een analytische en probleemoplossende instelling die hij graag inzet voor onderwijs en communicatie. Centraal in zijn loopbaan staan het onderzoeken van klimaat en (operationele) meteorologie en het opzetten van nieuw les- en trainingsmateriaal. Zijn passie voor het weer zet hij in door als docent op te treden voor allerlei opleidingsinstituten buiten het KNMI, zoals Demarage Zeil Centrum.


De Noordzee is vol

Wat gebeurt er allemaal op de Noordzee en wat gaat er nog veranderen? Journalist Botte Jellema bespreekt in een podcast de drukte op de Noordzee met Bram du Saar, programmamanager offshore windenergie bij Rijkswaterstaat.


Beeld; Seawing Airseas

Megabesparing in de zeevaart

De Franse start-up Airseas trekt zeeschepen voort met een gigantische vlieger. Airseas heeft een zeeschip succesvol voorzien van een vlieger. Door een grote kite aan de boeg vast te maken, krijgt het een extra zetje van de wind. Of liever: een flinke zet. Door de 'Seawing' te installeren, kunnen zeeschepen zo'n 20 procent brandstof besparen, claimt het bedrijf dat onder de vleugels van Airbus is opgericht.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.