Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 10


Fout hout

Duurzaamheid heeft veel aandacht binnen de jachtbouwwereld en zeker ook bij de bouw van superjachten. De klant vraagt er om en ook de regels worden op dit punt steeds strikter. Op elke boten(vak)beurs wordt er wel aandacht aan het onderwerp besteed. Volkomen terecht. Een sport en vrijetijdsbesteding mag natuurlijk niet ten koste gaan van onze leefomgeving, de natuur, het milieu en generaties na ons. Veel innovaties staan dan ook in het teken van het verkleinen van de voetafdruk van de watersport.

Maar ondanks alle goede bedoelingen, investeringen, regels en richtlijnen zijn er helaas altijd weer partijen die puur uit eigen gewin handelen en er lak aan hebben.

Vorige week schreven wij nog over het nieuwe jacht van Amazon eigenaar, Jef Bezos, dat aan de proefvaart was begonnen. Een mooi staaltje van Nederlandse (super)jachtbouw. Nog geen dag later was in het NRC te lezen dat er toch wel een luchtje zit aan het hardhout dat op dit jacht is toegepast. Hoe het kan dat fout hout op het dek van een superjacht terechtkwam.

Luister naar de Podcast: 'Jeff Bezos, luxe jachten en een militair regime: de strijd om hout uit Myanmar'
Of lees de Engelstalige versie van het artikel: 'Superyacht builders look away at illegal teak trade'. Of de Nederlandse versie alleen voor abonnees.


Naar België

België beschikt over uitgebreid netwerk van kanalen en bevaarbare rivieren en is daardoor een aantrekkelijke bestemming. Veel Nederlandse watersporters richten daarom de boeg richting het zuiden. Soms op doorvaart naar de Franse kanalen of voor het populaire rondje Moezel, maar ook België als bestemming voor een vaarvakantie komt steeds meer voor.

Het is daarom jammer dat er voor België geen goede vaarkaarten of -atlassen meer zijn te vinden. Er waren destijds twee aanbieders: het Belgische De Rouck en het Franse Fluviacarte. De eerste maakte een dikke atlas met zeer gedetailleerde kaarten. Na het faillissement van De Rouck was er alleen nog de overzichtskaart van Fluviacarte. Hierdoor was deze kaart op enig moment ook uitverkocht. Een nieuwe kwam niet omdat Fluviacarte begin vorig jaar besloot de productie van kaarten in zijn geheel te staken. Voor Frankrijk vonden wij een alternatief in de vaarboeken van Du Breil, maar Du Breil maakt geen kaart of boek specifiek voor België. 
Welke kaarten en boeken zijn er dan wel als u in België gaat varen?

Ten eerste is er de Waterkaarten App. Deze bevat ook informatie en kaarten voor België. Niet zo gedetailleerd wellicht als de informatie in Nederland, maar voldoende om veilig in België te kunnen varen. De app is er voor iOS, Android en Windows. En werkt dus op smartphone, tablet of pc/laptop. Nuttig is dat de Waterkaarten app ook de actuele scheepvaartberichten van Vlaanderen en Wallonië toont. Een licentie neemt u voor een maand, 3 maanden of een jaar.

Naast de Waterkaarten App bieden WinGPS en PC Navigo ook digitale kaarten en informatie over bruggen en sluizen in België. 

In de reeks Vaarwijzers is er de Vaarwijzer Belgische Binnenwateren. Dit boekwerk bevat zeer veel praktische informatie en inspiratie voor een vaarvakantie op de Belgische binnenwateren.

Informatie over voorzieningen, bruggen, sluizen ed. in België vindt u ook in de ANWB Wateralmanak deel 2. De nieuwe editie voor 2023 wordt eind deze maand verwacht.

Van Imray in het Engels is er het boek Inlandwaterways of Belgium. Duidelijke vaaraanwijzingen en rijk geïllustreerd. En bevat een gevouwen overzichtskaart van alle bevaarbare wateren in België. Hoewel al een iets ouder boek, bevat deze wel de meeste details van alle binnenwateren van België.

De Franse uitgever Du Breil heeft geen boek voor België, maar in enkele boeken komen wel de Belgische gedeelten van bepaalde vaarwegen aan bod. In Guide 17 - Meuse staat de Maas tot voorbij Namen (B). Ook wordt een deel van de Sambre van namen naar Charleroi weergegeven.
Guide 8 - La Sambre toont het Belgische deel van de Sambre tot aan Namen (B) en overlapt dus deels met deel 17. Ook bevat deel 8 de vaarwegen van Charleroi richting Tournai, Brussel (maar niet helemaal tot Brussel). Tot slot toont Guide 20 - Picardie ook een klein stukje België in de omgeving van Mons (B).


De laatste reis van de Herzogin Cecilie

Pamela Eriksson is 25 jaar als ze in 1934 aan boord stapt van één van de laatste commercieel varende zeilschepen: De 4-mast bark Herzogin Cecilie. Als dochter van de secretaris van oorlog in Zuid-Afrika behoort ze tot de 'Upper Class'. Ze studeert journalistiek aan de universiteit van Oxford en komt terecht bij een krant waar ze de roddelpagina verzorgt. Ze gaat reizen als freelance journalist. Na omzwervingen in de Stille Zuidzee, weet ze dat ze verliefd is op de zee.

Met een zeilschip vol graan onderweg naar Europa bloeit er een romance op tussen haar en de kapitein. Een jaar later trouwen ze en de huwelijksreis wordt een wereldreis naar Australië met de Herzogin Cecilie. Bij terugkomst strandt het schip op de kust van het Engelse Devon. Hier laat Pamela zien wat ze waard is en in een bijna onmenselijke strijd vechten ze maandenlang voor het behoud van het schip. Wat uiteindelijk lijkt te lukken tot een onverwachte zomerstorm alle moeite te vergeefs maakt.

Een waargebeurd verhaal van een bijzonder krachtige vrouw die haar tijd ver vooruit was. Vol spanning, avontuur, romantiek en drama.


Antifouling update

De meteorologische lente is begonnen. En dat betekent dat, hoewel de temperatuur voorlopig nog niet overtuigend naar de dubbele cijfers kruipt, het zo langzaamaan toch weer begint te kriebelen. Het zeilseizoen komt dichterbij en daarom wordt het hoog tijd om – voor wie dat van toepassing is – de boot weer uit de winterstalling te halen. Tijd voor de laatste winterklussen en dan zijn we er weer helemaal klaar voor. Het aanbrengen van een nieuwe laag antifouling is zo'n klus. De redactie van Zeilen schreef een praktische update over de toegestane antifoulings, biocide-vrije alternatieven en gebruikerservaringen.

Ook op Nauticlink staat een artikel over Antifouling.


Den Haag houdt maritieme autoriteit af

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) pleit opnieuw voor oprichting van een maritieme autoriteit, nu als de oplossing voor de certificeringsproblemen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Maar ook deze poging lijkt tevergeefs. Het kabinet werkt niet mee aan de instelling van zo'n overheidsorgaan.


Foto: Sander van der Borch/ DutchSail

Scholieren inspireren

European Dream Cup is een nieuwe internationale regatta die komende zomer plaatsvindt op het Gardameer. DutchSail zal Nederland vertegenwoordigen in het evenement met deelnemers uit in totaal tien Europese landen. Naast een zeilwedstrijd kent het evenement een sterk programma op de thema's inclusiviteit en duurzaamheid. Het programma, dat zowel een digitale als fysieke component kent, brengt in totaal honderd middelbare scholen en tien watersportverenigingen samen.
Vandaag 9 maart was de kick-off van de European Dream Cup met een onlineprogramma voor de honderd deelnemende middelbare scholen. Tijdens deze online meeting worden de scholieren uitgedaagd en gemotiveerd om letterlijk in beweging te komen en om hun persoonlijke ambities en dromen waar te maken.


Robot zorgt voor veilige waterwereld

Wel onbemand, niet onbemind. Slimmer, veiliger, breder inzetbaar, goedkoper én duurzamer. Dát wil je horen als het gaat om het in goede conditie houden van onze vaarwegen, oevers en de waterkwaliteit. Aquatic Drones speelt daar een belangrijke rol in: met hun drones zorgen zij voor een autonome inspectie en monitoring van onze waterwegen, havens en zee. Een innovatief ontwerp dat ook buiten onze watergrenzen is opgemerkt.

Voor een klimaatbestendig en veerkrachtig water- en bodemsysteem moet er meer worden samengewerkt én slimmer worden gewerkt. Slimmer door innovatie en de inzet van data, bijvoorbeeld met de innovatie van Aquatic Drones. Zij bedachten een autonoom meetvaartuig dat goedkoper, duurzamer en veiliger onze waterwegen monitort. Hun slimme robot-boot voorziet in de databehoefte voor het onderhoud en beheer van waterwegen op een veilige én betaalbare manier.


Overtoom gerestaureerd

Op de Trekkade in Vlaardingen is een historische overtoom gerestaureerd. Een overtoom, ook wel overhaal genoemd, stond vroeger overal in het landschap, vaak dichtbij een poldermolen. Veel verkeer ging namelijk over water, ook vanuit de polders. Vaak waren de doorgaans onverharde wegen slecht begaanbaar door regen en ijs. Boeren vervoerden daarom hun producten, melk, boter en kaas, met een schuitje over de bredere molensloot naar een overtoom om daar over gezet te worden in boezemwater. Een lang verdwenen cultuurhistorisch object is weer teruggebracht door Restauratie Werkplaats Schiedam, Domien Akkermans.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.