Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 14


Foto: (c) Sailing Energy/ The Ocean race

Team Malizia wint derde leg

Team Malizia met aan boord de Nederlandse Rosalin Kuiper heeft de derde leg van The Ocean Race gewonnen. Een historische overwinning. Nooit eerder in de geschiedenis van de race om de wereld was een etappe zo lang. Van Kaapstad werd naar het Braziliaanse Itajaí gezeild.

De winst volgde na 35 dagen aan één stuk zeilen én 14.714 zeemijl waarbij de verschillen tussen nummer één en twee soms miniem waren en Team Malizia soms stuivertje moest wisselen met Team Holcim die uiteindelijk als tweede binnenkwam.

Rosalin Kuiper: we kunnen deze race winnen

Na bijna 15.000 mijl en 35 dagen, sleepte Team Malizia afgelopen zondag de winst binnen van de derde etappe van The Ocean Race. Aan boord was de Nederlandse zeilster Rosalin Kuiper, die vlak voor Kaap Hoorn gewond raakte. Omdat er na deze lange leg een lange rustpauze volgt vloog zij 'even' terug naar Nederland. De redactie van Zeilen sprak met haar over de teleoon.


Rotterdam Boat Show

De tweede Rotterdam Boat Show in Jachthaven De Rotterdamsche Admiraliteit is na de succesvolle eerste editie verder uitgebreid om een groter aantal exposanten te kunnen huisvesten. Het Boerengat wodt daarvoor omgetoverd tot een chique toplocatie. De Rotterdam Boat Show is van 7 tot en met 10 april.

De Rotterdam Boat Show mikt overduidelijk op een hoger segment. De prijzen voor een toegangskaart beginnen vanaf 55 euro. De exposanten zitten dan ook vooral in het hogere en dus duurdere segment van de watersportmarkt.


Brits ICC straks niet meer geldig?

Het Britse Watersportverbond, Royal Yachting Association (RYA), staat wereldwijd bekend om het zeer brede aanbod aan opleidingen en diploma's. Diploma's die ook internationaal op veel plaatsen erkend worden. Niet voor niets dat er dan ook in veel landen vaarscholen en opleiders zijn die zijn erkend om RYA opleidingen aan te bieden. Ook in Nederland en België zijn er diversen. Een populaire training is het RYA Powerboat Level 2 certificaat. Ten eerste omdat dit een praktijk opleiding is voor het varen met snelle motorboten, ten tweede omdat het met een klein beetje extra studie en een extra examen mogelijk was om daarmee het ICC of Internationale Vaarbewijs te krijgen. Uitgegeven door de RYA, maar internationaal erkend als vaarbewijs en ook in Nederland erkend als gelijkwaardig aan het Klein Vaarbewijs.

Dat is echter verleden tijd. Al in 2014 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de speciale toestemming van de RYA ingetrokken om ook aan Nederlanders die niet in de UK wonen een ICC uit te reiken. Met als argument dat het extra examen alleen de kennis van de Europese vaarregels in het CEVNI test en dus niet de kennis van de in Nederland geldende vaarregels BPR en RPR toetst.

Het ICC is internationaal geregeld in resolutie 40 van de Verenigde Naties. Landen die deze resolutie erkennen zijn: Oostenrijk, Belarus, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Zwitserland en Oekraïne. Afgesproken is onder welke voorwaarden iemand een ICC krijgt en welke eigen vaarbevoegdheidsbewijzen over en weer erkend worden.

Sinds september 2018 mag de RYA het ICC alleen nog uitgeven aan mensen met de Britse nationaliteit of mensen uit andere landen die in de UK wonen én die het speciale CEVNI examen hebben afgelegd. Ook is het de RYA alleen toegestaan voor deze mensen het door de RYA uitgegeven ICC te verlengen. Een geldig ICC van de RYA blijft in de ICC landen erkend als vaarbevoegdheidsbewijs.
Het ICC van de RYA is 5 jaar geldig en moet dus wel verlengd worden. Dat betekent dat mensen uit de genoemde landen die een ICC van de RYA hebben (hetzij in eigen land gehaald bij een RYA erkende opleider, hetzij omdat zij toen in de UK woonden) het ICC alleen kunnen verlengen als zij nog steeds in de UK wonen. Met enige regelmaat krijgen wij dan ook de vraag van mensen met een ICC van de RYA die inmiddels niet meer in de UK wonen; 'wat nu?'.

Voor inwoners van de genoemde ICC landen die niet meer in de UK wonen rest maar één oplossing en dat is in eigen land examen te doen voor het lokale vaarbevoegdheidsbewijs. In Nederland is dat het Klein Vaarbewijs en in België het Stuurbrevet. Naast het ICC van de RYA worden in Nederland ook het RYA diploma Yachtmaster Offshore en Coastal Skipper erkend als vaarbevoegdheidsbewijs.
Mensen met de Britse nationaliteit of de nationaliteit van andere landen dan de ICC landen kunnen dus nog wel in de UK of elders bij een RYA erkende vaarschool examen doen en het RYA ICC aanvragen en laten verlengen.

In september 2018 zijn de laatste ICC's door de RYA volgens de oorspronkelijke afspraken uitgegeven. Deze zijn 5 jaar geldig en voor aanstaande september moeten houders van een dergelijk ICC dus een oplossing hebben. Hetzij verlengen als zij nog in de UK wonen, hetzij een ander vaarbevoegdheidsbewijs halen.

In Nederland wordt de opleiding voor het RYA Powerboat Level 2 onder andere gegeven door de Ribschool in Scheveningen. Een opleiding die naar onze mening juist dat stukje praktijk biedt die bij het Klein Vaarbewijs wenselijk is om veilig en verantwoord met een snelle motorboot het water op te gaan.


Exmar verdwijnt van de beurs

Het Belgische Exmar NV, moederbedrijf van onder andere Exmar Yachting, verdwijnt mogelijk van de beurs. Grootaandeelhouders, de machtige maritieme familie Saverys, hebben een bod neergelegd voor de overname van de resterende aandelen. Als het bod slaagt verdwijnt het scheepvaartconcern van de Euronext beurs in Brussel.

Exmar Yachting is een dochteronderneming en actief in de markt voor charters, verkoop en speciale diensten voor superjachten.


Nieuwe kaarten verschenen

Van de Duitse kaartenmaker NV Verlag zijn een hele reeks nieuwe kaarten verschenen. Voor Nederland, de Duitse en de Deense kustwateren zijn allemaal vernieuwd in uit voorraad leverbaar.

Voor Nederland maakt NV Verlag een complete set van 7 kaarten. Daarvoor maakt men onder andere gebruik van de gegevens van de Nederlandse dienst der Hydrografie. Omdat NV Verlag de kaarten net iets anders bundelt dan de Hydrografie doet voor de 1800 serie kaarten, bent u met de kaarten van NV Verlag soms voordeliger uit. De Nederlandse Waddenzee wordt bijvoorbeeld gedekt in één Kaartenatlas NL 2, terwijl u uit de 1800 serie twee sets nodig heeft. De 1811 en 1812. De NL 2 Nederlandse Waddenzee is dan een voordeligere optie en u krijgt er ook nog een licentie bij om de betreffende kaarten digitaal te gebruiken in de gratis navigatie app van NV Verlag.

Ook de vaarkaarten van NV Verlag voor de Duitse Wadden en Noordzeekust zijn nieuw verschenen. Evenals enkele kaarten langs de Deense kust. 

Vorig vaarseizoen waren de kaarten van NV Verlag in Nederland helaas minder goed leverbaar. De oorzaak lag bij een conflict tussen de groothandel en de uitgever. Voor dit jaar hebben wij maatregels genomen en zijn wij voor deze kaarten overgegaan naar aan andere leverancier. Alle kaarten van NV Verlag zijn nu uit voorraad leverbaar.


Dokken voor gezonken jacht

De Nederlandse botenbouwer Waterdream van prins Bernhard draait zelf op voor de kosten aan een motorjacht dat in de zomer van vorig jaar voor de kust van het Spaanse eiland Ibiza zonk, heeft de rechtbank deze week bepaald. 

Het betreffende jacht is van het type California 52 en dat het bedrijf zelf verhuurde. Het bedrijf van de prins sloot voor deze boot een plezierjachtenverzekering en het verzekerd gebied was 'Europese Zeeën, ligplaats Europa'. Eind 2021 meldt de jachtenbouwer echter dat het scheepje naar Amerika vaart, dat dus buiten de dekking valt. Het jacht wordt daarop begin 2022 in Amerika verzekerd. De polis voor verzekering in Europa wordt tegelijkertijd geschorst. Begin zomer 2022 wordt het jacht weer teruggeroepen naar Europese wateren. Waterdream vraagt de verzekeraar de boot opnieuw in Europa verzekerd kan worden, deze laat echter weten geen zaken meer te willen doen met Waterdream. Dat betekent dat op het moment dat de boot zonk, het onverzekerd rondvoer.


Waterkaarten voor Windows 2023

De nieuwe editie van de Waterkaarten App voor Windows is verschenen. De 2023 editie is op een aantal punten nog beter geworden. Verbeteringen die u aan de voorkant niet direct zult zien, maar die de applicatie wel sneller en stabieler maken. Voor 2023 zijn ook een aantal nieuwe functies toegevoegd.

In de Waterkaarten App vindt u alle relevantie informatie voor een veilige vaart en het plannen van uw vaartocht. Het was al mogelijk om op de kaart uw eigen notities te plaatsen. In de nieuwe Windows versie is het nu ook mogelijk om zelf collecties van uw eigen favoriete locaties op de kaart te plaatsen. Bijvoorbeeld uw favoriete ankerlocaties, duikplekken of surfspots.

Vaarwinkel.nl is de online winkel met boeken en kaarten van Promanent, de makers van de Windows versie van de Waterkaarten App. De Vaarwinkel brengt de watersportboekwinkel bij u thuis. Door de Vaarwinkel nu te integreren in de Waterkaarten App op Windows brengen wij de winkel bij u aan boord op de kaartentafel.

Uiteraard zijn de gegevens van havens, bruggen, sluizen ed. ook weer vernieuwd. Dat is echter een continu proces en vindt merendeels achter de schermen plaats.

Alleen in deze maand april kunt u een jaarlicentie voor de Waterkaarten App voor Windows, iOS en Android aanschaffen of verlengen met 20% korting.

Een licentie op de Waterkaarten App kan tegelijk op drie verschillende apparaten gebruikt worden. Dus bijvoorbeeld op uw laptop, uw tablet en uw smartphone.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.