Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 15-16


Afgelopen week verscheen er geen Vaarwijzer Nieuwsbrief. Wij waren in Engeland om enkele leveranciers te bezoeken en voor de UK RYA Youth Nationals bij de Weymouth and Portland National Sailing Academy. Het is altijd goed om te zien hoe men in andere landen bezig is de jeugd voor de watersport te interesseren. Helaas gooide storm Noa deels roet in het eten, maar het was een mooi evenement op de voormalige zeillocatie van de Olympische spelen in 2012.


Seizoen van start

De afgelopen dagen maken duidelijk dat het voorjaar nu toch echt van start is. De temperatuur laat misschien nog even afweten, maar als wij op het water kijken en langs havens rijden is duidelijk te zien dat het seizoen toch echt van start is. Bij veel havens liggen de meeste schepen al weer in het water en zijn eigenaren nog druk bezig met de laatste klussen op de wal of met het overvaren van de kraan naar hun vaste ligplaats. Ook langs de staande mastroute is goed te zien dat schepen weer hun thuishaven opzoeken. Dit soms tot ergernis van enkele automobilisten die er inmiddels aan gewend waren dat de bruggen in de winter toch minder vaak open gingen.

Is uw schip al weer klaar? Of bent u nog bezig met enkele klussen? Groot of klein? Laat het ons eens weten.


In het donker de haven in

's Nachts een haven binnenvaren is een heel andere uitdaging dan overdag. Zonder goede voorbereiding kan het beeld in het donker verwarrend zijn. Vaarinstructeur Jon Mendez deelt zijn beste tips in deze Engelstalige video.


Weekend Weerbericht gaat verhuizen

Het vertrouwde Weekend Weerbericht van Henk Huizinga, dat een baken is voor veel watersporters, verhuist naar Zeilen. Na ruim 15 jaar als onderdeel van Zilt Meteo gaat Henk Huizinga in goed overleg verder in samenwerking met Zeilen. Schatplichtig aan, en volledig geïnspireerd door Zilt Meteo heeft het blad Zeilen in samenwerking met Henk een nieuwe Zeilen Meteo-website gebouwd. Zijn vertrouwde Zilt Weekend Weerbericht wordt daar onderdeel van, maar de Zeilen Meteo website zal nog meer bieden.


Tubber verwelkomt nieuwe investeerder

Botenverhuur platform Tubber heeft een vervolginvestering opgehaald voor de realisatie van haar verdere groeiambities en internationalisatie. De Groningse 'scale-up' wil hiermee het marktaandeel in landen waar men reeds actief is verder uitbouwen. Daarnaast zal Tubber uitbreiden naar andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavië.

De nieuwe investeerder is Marnix van der Ploeg, die betrokken was bij het internationale succes van Booking.com in meer dan 50 verschillende markten: "Tubber heeft alles in huis om snel internationaal te kunnen groeien. Net als bij Booking.com destijds, staat schaalbaarheid en ambitie bij Tubber centraal binnen alle aspecten van het bedrijf. En die twee elementen samen, vormen de ideale combinatie voor snelle groei.", aldus de kersverse investeerder in Tubber. Naast Van der Ploeg hebben ook Move Fast Ventures en G-Force Capital, de twee partijen die reeds langer aan boord waren, een vervolginvestering gedaan. Fondsmanager van G-Force Capital Niek Huizenga over deze stap: "De combinatie van een sterk team en ervaren investeerders gaat er voor zorgen dat Tubber het beste platform wordt voor botenverhuur en onvergetelijke zeilvakanties"

Via het online boekingssysteem van Tubber, dat sinds 2010 actief is, zijn meer dan 16.000 boten te boeken in meer dan 750 bestemmingen wereldwijd. Hierbij ligt de focus rond de Middellandse Zee, maar daarnaast zijn er boten verkrijgbaar in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. CEO van Tubber Tessa de Vries over de investeringsronde: "De afgelopen jaren is Tubber uitgegroeid tot de absolute marktleider in Nederland. Nu is het tijd om de grens over te gaan. We hebben achter de schermen keihard gewerkt aan de schaalbaarheid van de organisatie en de automatisering van processen, zonder dat dit ten koste gaat van de klantbeleving en service. Na de Corona-periode heeft de vraag naar onze unieke vaarvakanties een enorme vlucht genomen, ook in andere landen. We zijn er samen met ons team en dankzij deze investeerders meer dan klaar voor om onze internationale groei verder te versnellen."


Brug Krommenie dit seizoen niet bediend

De onbepaalde tijd waarin Brug Krommenie niet wordt bediend voor de scheepvaart is in elk geval opgerekt tot en met het komende vaarseizoen. Er is meer onderzoek nodig naar het beweegbare deel van de brug. Daarom blijft het object voorlopig gestremd voor schepen van hoger dan 2,70 meter.

De betreffende brug ligt in 'het alternatief' van de alternatieve staande mastroute door Noord-Holland. De alteratieve route is namelijk ook al langdurig gestremd. Voor schepen met staande mast rest niets anders dan de routes over de Noordzee of via de Waddenzee en het IJssel- en Markermeer.

De Staande Mastroute (SMR) is een veilige doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. De route biedt zo een doorgaande route door heel Nederland. De Staande Mast route wordt bevaren door zowel beroepsvaart als de recreatievaart. De route is een veilig alternatief voor de tocht buitenom over de Noordzee.

De Staande Mastroute en de alternatieve routes staan in de ANWB Wateratlas voor de Staande Mastroute. In principe bevat deze atlas alle informatie nodig om de route te varen. Toch adviseren wij wel om ook de ANWB Wateralmanak deel II aan boord te hebben. Hierin vindt u meer informatie en deze bevat alle informatie over bruggen, sluizen, vaarwegen en havens in Nederland en België.

Het boek Met staande mast door Nederland is een mooi boek met daarin allerlei suggesties voor vaartochten met staande mast over de Nederlandse binnenwateren. Buiten en aansluitend op de Staande Mastroute is er namelijk nog veel meer te ontdekken zonder de mast te strijken.


Nieuw hoofdkantoor voor Vetus

Vetus, de bekende Nederlandse maker van een groot aantal watersportproducten, motoren en onderdelen heeft het contract getekend voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor plus nieuw magazijn. Niet ver van de huidige locatie in Schiedam en aan het water verrijst het nieuwe hoofdkantoor dat ergens volgend jaar in gebruik wordt genomen. 


Watersport in perspectief

Een bijzondere tentoonstelling van het werkt van Robbert Das op twee locaties.

Op 27 mei 2023 opent Het Scheepvaartmuseum Amsterdam aan het Kattenburgerplein 1, de aan tekenaar/ontwerper Robbert Das gewijde expositie: Watersport in Perspectief. Deze tentoonstelling staat volledig in het teken van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das. De publiekspresentatie toont diverse gedetailleerde perspectieftekeningen van Das, samen met andere objecten uit de omvangrijke watersportcollectie van het museum. Gelijktijdig is het werk van Robbert Das te zien aan Voorstraat 45 Colijnsplaat bij GalleryMaritime. 

Van jongs af aan maakte Robbert Das (1927), samen met zijn tweelingbroer Rudolf (1927-2020), tal van opengewerkte perspectief-tekeningen van onder meer de scheep- en luchtvaart en vervoer over land. Vanaf 1966 publiceerden de gebroeders Das in een reeks boeken hun toekomstvisie op ruimtelijke ordening en transport en de eerste aanzetten tot de, volgens hen, noodzakelijke energietransitie. Sommigen van hun ideeën en voorspellingen zijn later werkelijkheid geworden, waardoor de broers steeds vaker als futurologen worden beschouwd.
Elk van de tweelingbroers had een eigen voorkeur voor de onderwerpen die zij in 3D tekening onder de aandacht van opdrachtgevers zowel als hun, toen al grote schare, volgers wilden overbrengen. Rudolf Das koos voor architectuur en stedenbouw, Robbert volgde zijn grote liefde voor de maritieme wereld. 

Robbert Das dacht graag en veel na over de toekomst en tekende diverse schepen 'voor de toekomst' met bijvoorbeeld draagvleugels die het schip bij hoge snelheid uit het water tillen. Hij bedacht een zwenkkiel voor meer stabiliteit en waardoor met een groter zeiloppervlak kon worden gezeild, wat veel meer snelheid van het schip mogelijk maakte. Überhaupt bijzonder is dat hij twintig jaar voordat de eerste zwenkkiel werkelijkheid werd reeds een ontwerptekening ervan maakte. Ook ontwerpen van multi-hull schepen, die reeds tientallen jaren geleden van zijn hand zijn verschenen, zijn ultramodern en licht van gewicht. Met minimale waterweerstand lijken deze, op papier zeer snelle schepen, nagenoeg over het water te scheren. In het door Robbert uitgewerkte perspectief ogen de schepen in staat hoge snelheden te behalen. Kortom, een feest voor het oog van elke watersporter, surfer, liefhebber van pen/aquarel tekening in 3D.

De tentoonstellingsruimte in het Scheepvaartmuseum Amsterdam bevindt zich naast de opstelling met navigatie-instrumenten en scheepsmodellen van zeil- en motorjachten. De tentoonstellingenreeks is zowel een feest van herkenning voor de watersporter als een uitdaging voor de scheepsontwerper die op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Robbert Das blijft zijn bewonderaars fascineren met zowel esthetische als ontwerptechnische details.
Van mei t/m december 2023 is het werk van Robbert Das ook vast onderdeel in de verkooptentoonstelling in GalleryMaritime Voorstraat 45 Colijnsplaat, waar ook zijn boek Ocean Pioneers en kalender met, in twaalf Robbert Das tekeningen, de bouw van de Batavia 1927 te koop is. 


Het nieuwe boek Binnenvaart 2023 is verschenen. In dit boek worden alle Nederlandse binnenvaartschepen met specificaties vermeld, alle ruim 5.500. Ook vindt u een handig overzicht van werven, reparatiebedrijven, bevrachters, machinefabrieken, toeleveranciers, makelaars, scheepshandelaren, schippersbeurzen en verenigingen en bonden. Geïllustreerd met foto's in kleur.


Blue Jeans genomineerd

Motorjacht Blue Jeans, gebouwd door de Nederlandse Van der Valk Shipyard, is genomineerd voor de prestigieuze World Superyacht Awards 2023 van het blad Boat. Blue Jeans is een motorjacht van 34 meter lang en ontworpen door Guido de Groot en Diana Yacht Design. Halverwege de maand mei wordt in Istanboel bekend gemaakt welk jacht de winnaar wordt.

Maar ook de door Holterman gebouwde Lady Fleur is één van de genomineerden. Dit 32 meter lange motorjacht won eerder al een Design & Innovation Award. Het jacht wordt gekenmerkt door een extra lang achterdek dat plaats biedt aan een tender van 11 meter, welke te water gelaten wordt door het dek te laten zakken en daarna ook nog eens omgetoverd kan worden tot zwembad. Hoe dat werkt ziet u in de video ...


Werkzaamheden aan Haringvlietbrug

Vanaf dinsdag 11 april vinden er werkzaamheden plaats om het vaste deel van de Haringvlietbrug te versterken. Deze onderhoudswerkzaamheden hebben geen impact op het wegverkeer en het vaarwegverkeer ondervindt nauwelijks hinder. Tegelijkertijd heeft Rijkswaterstaat vanaf 5 april de trailerhellingen bij de Haringvlietbrug afgesloten om aanmeerplaatsen voor twee ponten te maken. Deze ponten worden ingezet als alternatief voor (brom)fietsers en voetgangers en het landbouwverkeer tijdens de zomerafsluiting van de brug voor de vervanging van de klep.


De nieuwe ANWB Wateralmanak is er

Deze maand verschenen zowel deel 1 als deel 2 van de ANWB Wateralmanak in een nieuwe editie. Deel 1 bevat alle vaarregels voor Nederland en België. In deel 2 vindt u alle gegevens van bruggen, sluizen en bijvoorbeeld havens in Nederland én België. Beide boeken zijn weer helemaal up-to-date. Bestel nu, dan bent u klaar voor het komende seizoen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.