Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 35


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: Hiswa te Water

Hiswa te Water

Eindelijk mag en kan het weer. We hebben er twee jaar op moeten wachten; de Hiswa te Water!

Alle stands en ligplaatsen zijn verkocht dus de beurs is helemaal tot de nok gevuld met al het watersportnieuws dat er te tonen is. De standhouders en organisatie hebben er zin in. U ook?
Nog tot en met zondag 4 september in Lelystad.

Naast alle mooie boten in de haven en fraaie stands op de kade is er nog veel meer te doen. Demonstraties op de kade, proefvaren in de haven, heerlijk eten op een van de terrasjes en een bezoek aan Batavia Stad Fashion Outlet of Batavia Museum.

Woensdagochtend opende de Hiswa. Een moment waar door watersportliefhebbers lang naar uit is gekeken. De eerste dag al was het meteen opvallend druk, aldus Watersport TV.

Watersport-TV maakt iedere dag een impressie vanaf de steigers en kade. Bekijk hier de zes minuten durende samenvatting van de eerste beursdag. De Hiswa te water is tot en met komende zondag geopend. Een tip: Neem de tijd, want er is veel te zien.


Zeeniveau stijgt zeker 27 centimeter

Ongeacht welke acties we nu nog ondernemen, de zeespiegel zal sowieso met 27 centimeter stijgen. Dat staat in een nieuw onderzoek, uitgevoerd door verschillende wetenschappers. Het smelten van een deel van de ijskap van Groenland is volgens hen onomkeerbaar. Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature Climate Change, toont aan dat door de opwarming van de aarde tot nu toe een deel van de ijskap op Groenland sowieso zal smelten met als gevolg een zeespiegelstijging van minimaal 27 centimeter.


Beeld; Waterrecreatie Nederland

Update vuilwaterafgiftepunten

Door heel Nederland zijn vuilwaterinnamepunten te vinden. In de online Overzichtskaart Vuilwaterinnamepunten en bijvoorbeeld in de Waterkaarten app ziet u waar vuilwaterinnamepunten in Nederland zijn. In opdracht van het Ministerie van I & W is Waterrecreatie Nederland bezig met een update en uitbreiding van deze kaart. En u kunt meehelpen.

Dat kan door online punten aan te melden of aanpassingen te suggereren.


Parcom stapt aan boord bij Wajer

Het is misschien wel het bekendste speeltje van vermogende Nederlanders, waaronder koning Willem-Alexander: een boot van Wajer. De Nederlandse exclusievebotenbouwer komt nu deels in handen van investeringsmaatschappij Parcom. De investeerder neemt een onbekend minderheidsbelang tegen een onbekend bedrag. Doorgaans investeert Parcom in bedrijven met een omzet van 50 tot 100 miljoen euro.

Parcom is al enige jaren aandeelhouder in jachtenbouwer Royal Huisman. Onlangs gaf directeur Dries Wajer aan dat het bedrijf binnen enkele jaren van 100 miljoen naar 200 miljoen euro omzet wil groeien.


Illustratie Zepp.Solutions

Eerste waterstof-watertaxi Rotterdam

De Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers van Klimaat, Bouwen en Wonen doopte afgelopen dinsdag 30 augustus de eerste waterstof-taxi MSTX 22 van Watertaxi Rotterdam. De MSTX 22 is ontwikkeld door het consortium SWIM, dat bestaat uit Flying Fish, Enviu, Zepp.Solutions en Watertaxi Rotterdam. De eerste emissieloze watertaxi moest eigenlijk eind vorig jaar al varen, maar de Coronacrisis zorgde voor vertraging.


Motorjacht ontsnapt aan faillissement

U koopt een motorjacht van 200.000 euro en twee jaar later moet u het inleveren omdat de verkoper failliet is gegaan. Het overkwam een jachteigenaar, maar die liet het er niet bij zitten en haalde via een kort geding zijn gelijk.

Het bedrijf dat op de fles ging, hield zich bezig met de in- en verkoop van motorjachten. In april 2019 werd zo'n jacht voor bijna 200.000 euro gekocht door iemand die het vaartuig in drie termijnen afbetaalde. In de koopovereenkomst staat onder meer dat het jacht vrij van hypotheken, beslagen en andere financiële verplichtingen van eigenaar wisselde, en dat het jacht niet in enig register was ingeschreven.
Ruim twee jaar later ging de jachthandelaar failliet en werd een curator aangesteld om het faillissement af te wikkelen. Daarbij kwam aan het licht dat het bedrijf eind 2018 het eigendom van het schip in het register van het Kadaster had laten noteren. En op de datum van het bankroet stond de handelaar nog steeds als eigenaar in dat register.

Hoewel niet genoemd in het artikel gaat het vrijwel zeker om de nasleep van het faillissement van de Friesche Jachtcentrale in Heeg. Een faillissement dat veel gedupeerden kent, meerdere zaken waar minstens een luchtje aan kleeft en waarvan de afwikkeling niet eenvoudig is.


Nieuwe vaargids voor Noorwegen

De vaargidsen of 'pilots' die Imray maakt in samenwerking met de Royal Cruising Club Pilotage Foundation zijn uniek en eigenlijk onmisbaar als u naar een buitenlandse bestemming vaart. De vrijwilligers die aan een uitgave meewerken zijn allemaal zeer goed bekend met het betreffende vaargebied en met regelmaat verschijnen er nieuwe en bijgewerkte edities. Zoals afgelopen zomer de pilot Norway met gedetailleerde informatie voor de gehele Noorse kust. Van de grens met Zweeden in het Zuidoosten, helemaal naar het Noorden ver boven de Poolcirkel waar Noorwegen aan Rusland grenst. Inclusief de Lofoten en Vesterålen eilanden, Svalbard (Spitsbergen) en ook het vulkanische Jan Mayen.

Auteur Judy Lomax vaart al 30 jaar langs de Noorse kust en gebruikt een netwerk van lokale contacten om alle informatie up-to-date te houden. Ook zijn in deze editie veel nieuwe foto's en nieuwe plankaarten gebruikt. 

Het Nederlandse jacht Dixbay voer deze zomer naar het hoge Noorden en maakte voor het blad Zeilen mooie beelden. Informatief en ook inspirerend.


Huurders op verkeerde been gezet

Het faillissment van de Friesche Jachtcentrale in Heeg dateert alweer van enkele jaren terug, maar ongetwijfeld dat veel mensen daar aan terugdenken als zij horen van de problemen rond het omvallende Centerpoint Charters eveneens in Heeg.

Terwijl advocaat Gerald de Jong van het omvallende Centerpoint Charters in Heeg in de Leeuwarder Courant van 19 augustus 2022 financier ABN Amro de zwartepiet toespeelt, wat bootverhuurder Evert Jansen zelf ook doet, gaan de huurboten de verkoop in en blijven zo'n 150 huurders met lege handen achter. De vakantievierders, Nederlanders, Duitsers en Tsjechen, kunnen fluiten naar hun vakantie en (aan)betalingen. Ze zijn mogelijk alle op het verkeerde been gezet door het lidmaatschap van Centerpoint Charters van HISWA-RECRON en de daarmee verwante website Vakantievaren.nl. Op een intro op de site stond "Centerpoint Charters is een betrouwbare HISWA-bootverhuurder en staat garant voor kwaliteit."

Naar nu blijkt uit een bericht van 19 augustus 2022 van HISWA-RECRON directeur Geert Dijks aan Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks is Centerpoint Charters sinds 1 januari 2022 geen lid meer van de brancheorganisatie HISWA-RECRON en de daarbijhorende website Vakantievaren.nl. Zodoende zijn de huurvoorwaarden, die de consument enige bescherming bieden bij conflicten, ook niet meer van toepassing, evenmin andere garanties. Wat die garanties precies inhouden is vaag. In ieder geval hebben ze niet de waarde van die van de SGR, het reisgarantiefonds van Nederlandse reisorganisaties en reisbureaus die voortdurend gecheckt worden op betrouwbaarheid en financiële stabiliteit.


Jacht Diana en Dodi te koop

Het luxe superjacht waarop Prinses Diana en Dodi Al-Fayed gezamenlijk vakantie vierden is te koop. Het jacht was destijds eigendom van Mohamed Al-Fayed, de vader van Dodi. Het motorjacht wisselde de afgelopen 25 jaar sinds de tragische dood van Diana en Dodi diverse keren van eigenaar. 


Verzegeling vuilwatertank

Minister Harbers heeft geantwoord dat er na de zomer duidelijkheid zal komen over de plannen voor de verplichte verzegeling van de vuilwatertank of het boordtoilet. Dit is te lezen in het verslag van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat van 5 juli jl..

Tijdens dergelijke vergaderingen kunnen kamerleden vragen stellen aan de minister. Onder andere vroeg D'66'er De Groot 'wanneer het er nou eindelijk eens van komt?'. 'Want eigenlijk is het heel goed te doen; ik heb ook wel ideeën daarover. Gaat de minister daarmee verder? Misschien is het voor 2% of 3% van de schippers een probleem, maar die kunnen dat met goed zeemanschap en een mooi logboek wel oplossen.', aldus De Jong.

Harbers geeft daar op als antwoord: 'Er wordt uitvoering gegeven aan de motie die de heer De Groot in 2018 heeft ingediend over het vuilwater van de schepen. Meteen na het zomerreces wordt de Kamer daarover geïnformeerd. Er is in 2021 uitvoering gegeven aan die motie door een wijziging in te voeren in het Besluit activiteiten leefomgeving. Daar kwamen bijna 4.000 reacties op. Het was even een geploeter om daardoorheen te komen. Inmiddels zijn die reacties verwerkt en is er een handhaafbaarheids-, uitvoerbaarheids- en fraudebestendigheidstoets uitgevoerd. Na het zomerreces zal het ontwerpbesluit naar de Kamer worden gestuurd. De planning is dat de tekst in de loop van 2023 kan worden gepubliceerd. Er wordt dus uitvoering aan gegeven.'

Inmiddels al weer enkele jaren terug kreeg De Groot het voor elkaar dat de kamer zijn voorstel aannam om de minister te dwingen te kijken hoe het lozingsverbod voor de pleziervaart aangescherpt kan worden. Bijvoorbeeld door een verplichte verzegeling van de vuilwaterafvoer of door het verplichten toiletwater aan boord te zuiveren. Sindsdien is het mogelijk geworden om aan boord toiletwater te zuiveren alvorens het te kunnen lozen, maar zijn er geen zuiveringssystemen op de markt gekomen die voldoen aan de Nederlandse regels. Ook toen beweerde De Jong dat die systemen al bestonden. Helaas bleek hij niet goed geïnformeerd en zag er kennelijk ook geen één bedrijf brood in om een systeem voor de Nederlandse markt te ontwikkelen. Dat De Jong nu ook ideeën heeft hoe de verzegeling te organiseren voorspelt wat dat betreft niet veel goeds. Zeker niet omdat hij dat denkt met goed zeemanschap op te lossen. Nu is goed zeemanschap een soort van toverformule uit de vaarregels, maar hoe die regel in de kleinste hut aan boord toe te passen zien wij nog niet voor ons. Bij deze dagen wij de heer De Jong dan ook uit om zijn ideeën uit de doeken te doen!

Uiteraard blijven wij dit 'dossier' voor u volgen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.