Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 36


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: Hiswa te Water

Hiswa te Water succesvol

Eindelijk mag en kon het weer. We hebben er twee jaar op moeten wachten; de Hiswa te Water!

Alle stands en ligplaatsen waren verkocht en de beurs was tot de nok gevuld met al het watersportnieuws dat er te tonen is. Zo'n 350 boten waren te bewonderen in de Bataviahaven in Lelystad. Standhouders en organisatie hadden er zin in. En het publiek ook. Ruim 30.000 bezoekers werden verwelkomt. Het weer was mooi en de sfeer was goed.

De eerste editie van de Watersport Carrièredag was zeer succesvol en zal zeker een vervolg krijgen. De Hiswa te Water 2023 wordt volgend jaar wederom in de Bataviahaven in Lelystad gehouden en wel van 30 augustus – 4 september 2023.

Ook werd bekend dat het de bedoeling is dat de Bataviahaven de komende vijf jaar de thuishaven blijft voor de Hiswa te Water. Wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra en de directeur van Hiswa te Water, Arjen Rahusen, hebben daarvoor een intentieverklaring getekend. Eind dit jaar worden de definitieve afspraken gemaakt.

Met het succes van de afgelopen Hiswa te Water mogen we echter niet vergeten dat het totaal aantal bezoekers van Nederlandse watersportbeurzen de afgelopen jaren - corona jaren niet meegeteld - flink gedaald is. De voornaamste oorzaak daarvan is het wegvallen van de 'droge' Hiswa die altijd in de Amsterdam Rai werd georganiseerd. Deze beurs trok altijd nog meer bezoekers dan de andere Nederlandse watersportbeurzen gezamenlijk.

Dus de watersport groeit en neemt toe in populariteit, maar er is een steeds grotere groep watersporters die niet bereikt wordt met het huidige aanbod van beurzen. Een groep die ook niet bereikt wordt door de reguliere watersportbladen en waarvan onbekend is of zij wel bereikt worden door de nieuwere online media.

Ter vergelijking trokken de Havendagen afgelopen weekend in Rotterdam ongeveer 350.000 bezoekers. Genoeg mensen dus die in schepen en het water geïnteresseerd zijn.


Beeld: The Ocean CleanUp

Plastic afval vooral afkomstig van visserij

Een nieuw onderzoek van The Ocean Cleanup laat zien dat het overgrote deel van het plastic in de Stille Oceaan van de visserij afkomstig is. Visnetten, vislijnen en vispluis domineren de grootste drijvende afvalberg op aarde.

Het onderzoek van The Ocean Cleanup is uitgevoerd bij de Great Pacific Garbage Patch. Dat is een drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï. Het gebied heeft een enorme oppervlakte en is drie keer zo groot als Frankrijk. Naar schatting drijven er 1.800 miljard stukken afval, die samen ongeveer 80 miljoen kilo wegen.

Daarnaast heeft men ook onderzocht van welke landen het meeste plastic afval afkomstig is. Veel afval belandt namelijk via de rivieren van de continenten in de oceanen. Omdat echter grote hoeveelheden plastics afval afkomstig zijn van activiteiten op zee (visserij en viskwekers) is het opvangen van plastic afval in de rivieren dus niet afdoende om de problemen in de oceanen op te lossen.

In andere oceanen zal het beeld waarschijnlijk niet veel anders zijn. De Stille Oceaan heeft veel last van illegale visserij en het is naar onze mening meer dan waarschijnlijk dat de illegale vissers ook een voorname bron zijn van het dumpen van hun niet meer bruikbare visgerij en ander afval. Deze schepen kunnen immers niet zo maar havens aanlopen om hun spullen af te danken en brengen vaak maanden achter elkaar door op zee en worden zelfs op zee bevoorraad. 

Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of er inderdaad een oorzakelijk verband is tussen illegale praktijken en de hoeveelheid afval.


De zeekaart begrijpen

Wij vertrouwen allemaal op zeekaarten voor een veilige navigatie, maar geven zij ons wel alle informatie die wij nodig hebben? In een zeekaart staan heel veel gegevens en deze informatie begrijpen en op een juiste manier gebruiken is niet altijd even makkelijk. Hoe betrouwbaar zijn bijvoorbeeld de dieptecijfers? Het boek Understanding a Nautical Chart helpt u om meer uit uw zeekaarten te halen en de gegevens in de kaart op de juiste wijze te begrijpen en te gebruiken.

Al weer de tweede druk van dit in Engeland populaire boek. Het boek legt eerst uit hoe kaarten gemaakt worden alvorens u bekend te maken met alle onderdelen van de nautische kaart. Na het lezen van dit boek begrijpt u alle informatie die op zeekaarten wordt weergegeven en hoe kaarten een belangrijke bijdrage leveren aan de veilige navigatie.

Zeekaarten zijn relatief duur en in de kaartentafel lig soms voor een flink bedrag bij elkaar. Dit boek helpt u meer uit uw kaarten te halen.


Koninklijke Dirkzwager failliet

Het 150 jaar oude Koninklijke Dirkzwager in Maassluis is failliet. Het bedrijf begon in 1872 met het registreren van alle in- en uitgaande zeeschepen. De activiteiten van Royal Dirkzwager namen in de loop van die anderhalve eeuw flink toe. In de controlekamers werd 24/7 in de gaten gehouden welke schepen de haven in- en uitvoeren, maar ook welke schepen offshore-platformen aandeden. Jaarlijks registreerde het bedrijf 200.000 scheepsbewegingen.

In 2020 werd het bedrijf overgenomen door de Ahrma Group, een logistiek IT-bedrijf uit Deventer. Dit bedrijf ging echter al een week eerder failliet, waarna het faillissement van Royal Dirkzwager niet kon uitblijven. Bij Royal Dirkzwager zelf wil men niets kwijt over het faillissement. 'Wij wachten het verslag van de curator af.' Wel zou er gewerkt worden aan een doorstart van het bedrijf.


Gobius overgenomen

De Zweede Albin Group Marine neemt het eveneens Zweedse Gobius Sensor Technology over. Albin is bouwer van onder andere pompen en Gobius maakt sensoren voor tanks. Activiteiten die elkaar mooi aanvullen.
De overname omvat alle merken, patenten en technieken van Gobius. Het merk zal blijven bestaan binnen het aanbod van Albin.


Nieuwsgierigheid als kompas

In 'Nieuwsgierigheid als kompas' volgen we Janneke Kuysters en Wietze van der Laan, die samen een ultieme wereldreis maken met hun zeiljacht. Ze hadden alles op een rijtje. Totdat ze besloten dat het genoeg was en hun levens achter te laten om op wereldreis te gaan, met hun zeiljacht Anna Caroline. Acht jaar lang reisden ze de wereld rond over alle oceanen en zeeën, langs Europa, Afrika, Azië en Australië.

In dit autobiografisch reisverhaal lees je over deze prachtige reis, over de lijnen losgooien en kiezen voor een ander leven, over genieten en het uiterste uit het leven halen. Maar bovenal lees je over het ontdekken van nieuwe mensen, plekken en ontmoetingen. 'Nieuwsgierigheid als kompas' is een inspirerend reisverhaal voor de armchair traveller van nu én de wereldreiziger van de toekomst.


Dyneema verkocht

Dyneema kennen de meeste watersporters van de moderne lijnen en touwen. Dyneema was eigendom van het Nederlandse DSM concern. Was, want de divisie Protective Materials inclusief Dyneema is verkocht aan Avient Corporation. Avient is een internationaal beursgenoteerd bedrijf gespecialiseerd in verschillende soorten moderne kunststof materialen en composieten.


Ab Initio gedoopt

Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) heeft vrijdag 2 september het nieuwe, futuristische opleidingsschip Ab Initio van het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam gedoopt. De doop van het schip is net op tijd voor het nieuwe schooljaar. Met de Ab Initio kunnen leerlingen van het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) leren varen, erop overnachten en ook experimenten uitvoeren. 'In een fieldlab aan boord gaan we ook bezig met de toekomst. Onderzoek doen aan het schip en naar nieuwe mogelijkheden, zoals autonoom varen', vertelde lid van het college van bestuur van STC, Jan Kweekel eerder aan Schuttevaer. De Ab Initio gaat ook varen met basisschoolklassen, met als doel ze te interesseren in de binnenvaart.


Een kijkje achter de schermen

Bij de klantenservice van de Waterkaarten App kunt u 7 dagen per week terecht met al uw brandende vragen en uw feedback over de app. Jaarlijks ontvangen zij duizenden e-mails van onze gebruikers, die altijd persoonlijk beantwoord worden. Hoe gaat het er aan toe bij het Waterkaarten supportteam? In dit artikel een kijkje achter de schermen.


Reeds Nautical Almanac 2023

De nieuwe Reeds Nautical Almanac voor 2023 is verschenen en direct uit voorraad leverbaar. Weer helemaal bijgewerkt en compleet up-to-date. En met de gratis updates op de website van de uitgever blijft de almanak ook altijd actueel gedurende het vaarseizoen 2023.

Vaste lezers weten nog dat al voor het vaarseizoen echt begonnen was de 2022 editie al overal uitverkocht was. Ook al lijkt de zomer van 2023 nog ver weg; vis dus straks niet achter het net en bestel nu al de nieuwe almanak. En profiteer van de tijdelijke 'vroege vogel korting' van 25% met onderstaande kortingscode én gratis verzending binnen Nederland.

Kortingscode: VWNSWRNAC231

De kortingscode is van toepassing op de reguliere Reeds Nautical Almanac en op de speciale losbladige uitvoering en de Eastern, Western en Channel edities van de almanac. Maar let op: de kortingscode is enkel geldig tot en met 30 september 2022.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.