Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 37


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Queen Elisabeth overleden

Het nieuws over de dood van Queen Elisabeth ging vorige week donderdag als een golf over de wereld. Maar liefst 70 jaar lang zat zij op de troon van het Verenigd Koninkrijk. Op haar geheel eigen wijze gaf zij invulling aan deze taak met ongelooflijke toewijding en plichtsbesef.

In haar lange leven was zij de naamgever voor diverse schepen. Ook mocht zij een zeer groot aantal schepen dopen en heeft zij ook zelf talloze mijlen aan boord doorgebracht van diverse schepen. In een tijd dat vliegen niet zo gewoon was werden staatsbezoeken vaak gebracht aan boord van marineschepen en later ook met het Koninklijke jacht Brittania.

Haar vorig jaar overleden man Prins Philip diende bij de Royal Navy en als net getrouwd stel woonden zij een tijdje op Malta waar haar man toen een post had.

De Brittania is al weer enkele jaren een museumschip en bij dit museum horen ook enkele andere jachten die in het bezit waren van de Koninklijke familie, waaronder een open zeilboot. De Engelse koninklijke familie heeft wat dat betreft een lange relatie met de watersport, scheepvaart en de marine. Op de site van de Brittania staat ook een voorbeeld van de dagindeling van de Queen als zij aan boord was. Aan boord ging haar werk gewoon door. De bemanning werd speciaal geselecteerd en moest altijd op gymschoenen lopen. Zij mochten beslist geen lawaai maken en zich aan diverse andere strikte instructies houden. Zo was er ook een speciale gang onderdeks waarvan de bemanning gebruik moest maken als zij bijvoorbeeld naar het voorschip moesten. Varen met de Queen moet toch wel een bijzondere baan zijn geweest aangezien sommige bemanningsleden meer dan 20 jaar aan boord van de Brittania dienden.

Queen Elisabeth was beschermvrouwe van vele liefdadigheidsorganisaties en goede doelen. Waaronder diversen die een maritiem of nautisch karakter hadden, zoals de Seecadets, de Engelse zusterorganisatie van de Nederlandse zeekadetten. En zij was (uiteraard) beschermvrouwe van de Royal Yachting Association (RYA).


Grens doorbroken

Een elektrische raceboot heeft de magische grens van 100 knopen doorbroken. Het record werd gehaald in een 32-voets Hellcat Powerboat catamaran. De accu's zijn geplaatst in de speciaal ontworpen romp en de aandrijving vond plaats met twee elektrische E-Motion buitenboordmototoren van Vision Marine.


Roggebotbrug over half jaar klaar

De nieuwe Roggebotbrug over de Randmeren bij Dronten is waarschijnlijk over zes maanden klaar. De beweegbare brugklep werd afgelopen donderdag 1 september geplaatst. De brug is hoger dan de vorige en hoeft daardoor straks minder vaak open om schepen door te laten.


Zwaar weer zeilen

'Als u niet van plan bent een boek te kopen, koop dan toch dit boek', schreef Pete Goss over de nieuwe editie van het boek Heavy Weather Sailing.

Voor meer dan 50 jaar wordt Heavy Weather Sailing beschouwd als het standaardwerk als het gaat over het overleven van een storm op zee en aan boord van een zeil- of motorjacht. De eerste editie in 1967 werd geschreven door Kaines Adlard Coles. Sinds die tijd is er veel verandert. In techniek en materialen en onze kennis van het weer en de omstandigheden tijdens een storm. Onze kennis en materialen zijn dan wel vele malen beter, het weer blijft natuurlijk hetzelfde. Dit is de 8e compleet vernieuwde. Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van de deskundige adviezen van ervaren schippers als Alex Witworth, Dag Pike, Matt Sheahan, Andrew Claughton en Larry en Lin Pardey. Weer helemaal up-to-date en onmisbaar voor het varen op zee.


Onderzoek naar hacken omvormers

Het Agentschap Telecom is een nieuw onderzoek gestart naar de digitale veiligheid van omvormers van zonnepanelen. Dat meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie naar aanleiding van Kamervragen van de VVD. VVD-Kamerleden Queeny Rajkowski en Silvio Erkens hadden minister Jetten vragen gesteld over het hacken van Chinese omvormers bij 42.000 Nederlandse eigenaren van zonnepanelen. Onderzoekers van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure kregen door slechte beveiliging van het monitoringplatform Solarman namelijk toegang tot de omvormers van de zonnepanelen.

Onduidelijk is of dit ook raakt aan zonnepanelen en omvormers die aan boord gebruikt worden. Maar nu meer en meer apparatuur aan boord op de één of andere manier verbinding kan maken met het internet is dit wel een onderwerp waar wij in de toekomst vast meer over zullen horen. Digitale veiligheid is iets dat u beslist moet meenemen in uw aankoop overwegingen.


Pand voor Maritiem Erfgoed

De gemeente Maassluis koopt een pand aan de museale buitenhaven van de stad, de Govert van Wijnkade 44 in Maassluis. De beoogde locatie van het Living Lab voor Maritiem Erfgoed wordt een broedplaats voor samenwerking en verduurzaming van de historische schepen en de haven. De Gemeenteraad Maassluis ging dinsdagavond akkoord. De gemeente Maassluis investeert in de historische kern van de stad en geeft het maritiem erfgoed van Maassluis hierin een centrale rol.


Zeilen winter webinars

De winter webinars van het blad Zeilen zijn een mooie manier om u te verdiepen in verschillende nautische onderwerpen. En om ook in de wintermaanden bezig te zijn met onze favoriete sport. Dit najaar start een nieuwe serie met deze onderwerpen:

  • Het weer voorspellen met Henk Huizinga
  • The Ocean Race met Rosalin Kuiper en Carolijn Brouwer
  • Haal het maximale uit de zeilen met Geert Folkertsma
  • Energie aan boord, alles over accu's
  • Volgend jaar naar Bretagne, tochtvoorbereiding

De webinars zijn niet gratis en kunnen ook achteraf bekeken worden (mits betaald).


Slecht bericht voor Henk de Velde

Zeezeiler en watersportheld Henk de Velde heeft van zijn specialisten te horen gekregen dat hij is uitbehandeld. Hij heeft dit trieste bericht zelf bekend gemaakt. Het is hard maar waar.

Begin dit jaar voelde Henk zich niet goed. Hij had last van zijn darmen. Bij onderzoek bleek dat hij kanker had. Hiervoor werd hij de afgelopen maanden behandeld. Helaas kwam toch het bericht dat Henk is uitbehandeld. The past is history. The future is a mystery. And the present is a gift.


Katwijker Havendagen

Op 17 september herleven oude tijden op en rond de Prins Hendrikkade in Katwijk aan Zee. De jaarlijkse maritieme markt is opgewaardeerd tot de eerste Katwijker Havendagen.
Op vrijdag 16e komen verschillende beurtvaartschepen binnen lopen zoals het type Katwijker, die er oorspronkelijk hebben liggen laden en lossen. Het ging destijds om tonnen met haring en haringnetten van de vleetloggers uit IJmuiden. Zij veilden hun haring in Katwijk, waar de beurtvaarschepen voor het transport zorgden. Er waren veel beurtvaartdiensten naar en vanuit Amsterdam en Rotterdam. In die tijd telde Katwijk wel vijftig binnenschepen en daarnaast was er ook nog een grote vissersvloot.


Waddenthriller

Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper, aangespoeld op de drooggevallen zandplaat De Hond. Voordat de vloed het lichaam meesleurt, bergt de bemanning het en neemt het mee naar Delfzijl.

Het slachtoffer heeft de Duitse nationaliteit, de zandplaat bevindt zich in betwist grensgebied. De Duitse justitie eist dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert. Een internationaal conflict is geboren.

En de toon is gezet voor een spannende roman van Mathijs Deen. Nu te bestellen in de Vaarwinkel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.