Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 38


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: ©Ministerie van Financiën / Martijn Beekman

Wat brengt Prinsjesdag?

De derde dinsdag in september betekent Prinsjesdag waarop de regering traditiegetrouw de miljoenennota en de plannen voor komend jaar presenteert. Uiteraard stond deze voornamelijk in het teken van de stijgende prijzen en dan vooral de plannen hoe het kabinet energie nog enigzins betaalbaar wil houden. Duurzaamheid, stikstof en het milieu was ook verweven door de plannen. Zoals elk jaar keken wij mee met een nautische bril.

De stijgende prijzen raken ons allemaal. Watersporters, beroepsvaart en alle bedrijven in de sector. Voor het kabinet is het alle zeilen bij om de koopkracht van gezinnen nog enigzins in stand te houden. Dat is goednieuws voor de recreatievaart, maar bijvoorbeeld ook de chartervaart. Als gezinnen immers minder te besteden hebben, gaat er minder naar 'luxe' als het eigen schip of een vakantie op het water. Maar het geld hiervoor moet wel ergens vandaan komen. Het is nog even afwachten wat de uitkomst is van de behandelingen in de Tweede Kamer, maar het ziet er naar uit dat een deel ten laste komt van toekomstige generaties door het oplopen van de staatsschuld en voor een deel komt de rekening terecht bij het bedrijfsleven. En dat is toch minder goed nieuws, want als bedrijven minder winst maken gaat dat deels ten koste van investeringen en kan het aan de andere kant alsnog leiden tot hogere prijzen.

De regering is van plan de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Vooral in de sectoren waar dit het hardste nodig is, maar ook met maatregelen die voor alle werkenden gunstig moeten uitpakken. Zo wordt de kinderopvang aangepast, gaat het minimumloon omhoog en is het de bedoeling dat alle werkenden meer overhouden. 
Ook in de scheepvaart, scheeps- en jachtbouw, watersport is er een tekort aan voldoende arbeidskrachten. En dat er in de horeca te weinig mensen zijn, betekent uiteraard ook een tekort in de horeca in havens en aan het water. Alle sectoren vissen ook deels in dezelfde vijver. Technische geschoolde mensen en vaklui zijn overal veel gevraagd. Dat betekent automatisch hogere lonen, dus hogere kosten voor de bedrijven en uiteindelijk hogere prijzen voor de klanten.
De vraag is of de regering deze spiraal weet te doorbreken.

Wat de miljoenennota nog meer betekent voor de watersport en scheepvaart zijn wij nog aan het bestuderen. Bij gelegenheid komen wij daar nog op terug.

Beeld: © Ministerie van Financiën / Martijn Beekman


Meer windparken op zee

In 2050 moeten windparken op zee een vermogen van 70 gigawatt leveren. Dat is een ruime verdrievoudiging van de huidige ambities, meldt de Rijksoverheid. In 2040 moet de teller op 50 gigawatt staan. Momenteel wordt toegewerkt naar 21 gigawatt rond 2030, wat gelijkstaat aan ongeveer driekwart van het huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik. Ook zijn er plannen voor grootschalige waterstofproductie op zee, zodat een flink deel van de industrie van gas kan overstappen naar groene waterstof.


Botenbeurs Gorinchem

Komende vrijdag en zaterdag is er weer de Botenbeurs in Gorinchem. Het beloofd mooi weer te worden. Door corona konden eerdere edities niet doorgaan dus de organisatie pakt dit jaar weer flink uit. 

De beurs is een begrip aan het einde van het recreatieve vaarseizoen. Het is een samengaan van mensen die zich professioneel bezighouden met scheepvaart, als ook de liefhebber die zijn boot zelf te koop aanbiedt. U vindt er nieuwe én tweedehands schepen, van luxe jachten tot kamperen op het water. Op de zaterdag van de Botenbeurs is er een nautische markt rondom de haven en de toegang is gratis. Van tweedehands scheepsartikelen, accu's, motoren, communicatie voor aan boord, tot stoffering en bootkappen: u vindt het er allemaal. Natuurlijk afgewisseld met gezellige kraampjes met een hapje en een drankje. Juist deze mix maakt de Gorcumse Botenbeurs tot een evenement met een uniek karakter, waar door iedereen van de watersport genoten wordt.


Executieveiling

Eerder schreven wij over het failissement van jachtverhuurder Slecht nieuws voor vele huurders die al een deel van hun vaarvakantie hadden overgemaakt. Maar voor sommigen wellicht een buitenkans om op de veiling een mooi jacht of sloep op de kop te tikken.
Er wordt al flink geboden, maar de prijzen rijzen nog niet de pan uit.

Aankomende maandag 26 september sluit de veiling met jachten, kruisers & sloepen. Diverse boten waarvan het merendeel zelfs nog volledig is afgetankt.


De slimme haven

Drones, IoT sensoren, autonome schepen en slimme software, Oscar van Veen, hoofd digitale innovatie bij Havenbedrijf Rotterdam ziet grote verschuivingen in de toekomst. En die zijn hard nodig ook, wil de haven kunnen meebewegen. Van Veen is ervan overtuigd dat over een jaar of vijftien jaar er autonome trucks door de haven rijden en er autonome schepen varen tussen de terminals. Met de voorbereidingen ervan is al begonnen. Rotterdam heeft de ambitie om wereldwijd de slimste haven ter wereld te worden. Het Havenbedrijf Rotterdam zet in op energietransitie, digitalisering en innovatie om logistieke ketens via Rotterdam efficiënter, betrouwbaarder en dus concurrerender te maken.

PortXL, dé accelerator van maritieme innovaties, helpt start-ups en scale-ups uit de hele wereld hun innovaties te versnellen. Elk jaar krijgen deelnemers toegang tot een netwerk van mentoren, investeerders, maritieme en corporate bedrijven en sponsors. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een podcastserie gemaakt over innovaties in de haven.


Twin Disc verkoopt Belgische fabriek

Het Amerikaanse Twin Disc heeft het land en de gebouwen van haar productiefaciliteit in Belgie verkocht. Twin Disc is een bekende fabrikant van koppelingen en is al langer bezig haar bezittingen en locaties opnieuw te bezien. De fabriek zal de locatie blijven huren van de nieuwe eigenaar en blijft dus gewoon in productie. Met de verkoop speelt de fabrikant een aanzienlijk bedrag vrij om te investeren in de bedrijfsactiviteiten.


Mogelijk oplossing voor Kornwerderzand

De provincie Friesland overweegt een fonds in te stellen voor de financiering van de nieuwe sluis Kornwerderzand in de Afsluitdijk. Het bedrijfsleven moet 26,5 miljoen euro bijdragen, maar om voortgang te maken is de provincie bereid dat bedrag voor te schieten. Dat zou betekenen dat kan worden begonnen met de werkzaamheden.

De sluizen bij Kornwerderzand zijn te klein en moeten vergroot worden. Zowel in de breedte en diepgang. Tevens is het de bedoeling dat de bruggen vervangen worden.
Vooral de beroepsvaart en scheepswerven die achter deze sluizen liggen hebben daar belang bij, maar ook voor de pleziervaart betekent een grotere capaciteit immers kortere wachttijden in het hoogseizoen.


Opleidingsschip Prinses Beatrix

Onlangs werd het nieuwe opleidingsschip Ab Inito in gebruik genomen. Dit nieuwe schip vervangt de oudere opleidingschepen, waaronder de Prinses Beatrix. 

Het opleidingsschip Prinses Beatrix is de eerste, in de serie van drie zusterschepen, bestemd voor het opleiden van matrozen voor de Rijn- en binnenvaart. Juist dit legendarisch schip vindt na ruim zestig jaar trouwe dienst, haar definitieve ligplaats in Dordrecht, als vijfde vaartuig bij het Binnenvaartmuseum. Reden om wat nader naar de geschiedenis van dit schip te kijken waarop zo vele schippers hun opleiding kregen.


Stikstofreductie overvalt garnalenvissers

Na boeren hebben nu garnalenvissers ook te maken met stikstofmaatregelen. Sommigen mogen vanaf 1 januari minder vissen. Dat kan oplopen tot over de tachtig procent verplichte reductie van stikstofuitstoot. Er wordt al langere tijd gesproken over verlaging van de stikstofuitstoot, maar deze concrete maatregel valt de sector toch rauw op het dak.
De stikstofreducties gelden voor vissers die in 2021 te dicht bij Natura 2000-gebieden hebben gevist. De vissers moeten om de paar jaar een nieuwe vergunning voor de Wet Natuurbescherming aanvragen. De vergunning van nu loopt op 31 december dit jaar af.


Naderende winter

Hoewel het overdag nog steeds lekker weer kan zijn om het water op te gaan, is het ook tijd om na te denken over het naderende winterseizoen. Welke klussen doen we nog voor de winter. Wat plannen we beter voor het voorjaar. Wat te doen met de winterstalling. In het water, op het land of varen we lekker door.

Onze 'redactieboot' gaat deze winter net als vorige winter in ieder geval een paar maanden op het droge. Met een saildrive vinden wij dat een iets prettiger idee en wij willen zien hoe de door ons zelf gelijmde flap het heeft uitgehouden. Daarnaast een paar klussen aan het berghout en dat is beter te doen op een trap naast de boot dan liggend op een steiger of overboord hangend. Kunnen we van het voorjaar ook goed poetsen en nog een extra laagje antifouling. Binnen staan ook een paar klussen op de rol. Behapbare klussen die gelijk een hele verbetering zijn en dus veel voldoening geven. Zoals het vervangen van een dekventilator en vervangen van de afsluiting van het vluchtluik.

Ook hebben wij een paar verbeteringen uit het praktische boek Handig aan boord geselecteerd om ons leven aan boord wat aangenamer te maken. En wij hebben ons voorgenomen om een paar klussen uit de nieuwe druk van de Bijbel voor Bootonderhoud te doen. Welke weten wij nog niet, want de nieuwe druk verschijnt pas volgende week.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.