Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 34


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


HISWA te water uitverkocht

Het is feest op de kantoren van de Hiswa te Water organisatie. De beurs die van 31 augustus tot en met 4 september in Lelystad wordt gehouden is voor exposanten totaal uitverkocht. Ruim 330 boten hebben een plek in de Bataviahaven tijdens de Hiswa te Water 2022. Directeur Arjen Rahusen van de Hiswa te Water is trots dat de beurs van dit jaar alle records van de voorgaande edities in Lelystad zal verbreken. Na twee verloren Corona jaren is het fijn dat de bedrijven in de watersport zich loyaal hebben getoond en massaal op de beurs hebben ingeschreven. Dat maakt dat we een geweldig divers aanbod van boten en accessoires kunnen tonen. We verwachten veel spektakel, dat begint al met de opening door Olympisch kampioen windsurfen Kiran Badloe.

De Hiswa te Water 2022 is de plek om je te laten inspireren en informeren over boten, jachten, motoren en al het andere dat de watersport zo mooi maakt. Hiswa te Water, 31 augustus tot en met 4 september Bataviahaven Lelystad.


Geomagnetische storm

De Amerikaanse weerdienst SWPC waarschuwde voor een geomagnetische storm, die afgelopen donderdag en vrijdag het hevigst was. Hoewel het dit keer meeviel kunnen ook watersporters hier last van krijgen: de GNSS-ontvangers (GPS) zijn gevoelig voor verstoring, met fouten tot gevolg. Tot nu zijn er echter geen grote storingen of fouten gerapporteerd.

Een geomagnetische storm is het gevolg van tijdelijk verhoogde zonneactiviteit. Geladen deeltjes die met hoge snelheden worden uitgestoten vanaf het oppervlak van de zon stormen op de aarde af en interacteren bij aankomst met het aardmagnetisch veld in de ionosfeer. Dit kan navigatiesystemen in de war brengen en zelfs zorgen voor problemen met het elektriciteitsnet. Ook de GNSS-ontvangers aan boord en in tablet of smartphone kunnen storingen ondervinden als gevolg van een geomagnetische storm. Dat uit zich in problemen met de positionering. Deze wordt mogelijk minder betrouwbaar.

Wilt u zeker weten of u veilig kunt varen? Check dan de actuele Kp-index, een schaal waarop de kracht van de zonnewind wordt uitgedrukt. Deze schaal loopt van 1 tot 9. Bij een Kp-index van 5 of hoger is er sprake van een geomagnetische storm en is het verstandig om extra voorzichtig te zijn.

U kunt de actuele Kp-index onder andere checken op de website van het Space Weather Prediction Center. Ook kunt u een app als UAV Forecast gebruiken. Het kan echter zijn dat de Kp-index komende dagen alsnog weer stijgt.


Onderzoek vaarwegen Nederland

Rijkswaterstaat wil meer inzicht krijgen in hoe watersporters de recreatievaart op de vaarwegen ervaren. Bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid, informatievoorziening en stremmingen. Daarom voert I&O Research onderzoek uit naar de tevredenheid van recreatievaarders over de vaarwegen in Nederland. De resultaten uit het onderzoek worden door Rijkswaterstaat gebruikt om het beheer van de vaarwegen te verbeteren. Het onderzoek loopt tot 1 september 2022.

Vaart u weleens op de Nederlandse vaarwegen? Doe dan mee aan het onderzoek en geef uw mening. Het invullen van de online enquête duurt ongeveer 15 minuten.


Beeld: https://www.degrouster.nl/item/biografisch-portret-over-douwe-visser-van-de-sneker-pan

Heer en meester

"Skûtsjesilen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel skûtsjesilen." Was getekend Douwe Jzn. Visser (1957). Geen wonder dat zijn biograaf Ton van der Laan (1993) de bekende SKS-skûtsjeschipper Douwe Visser 'de Johan Cruijff van het skûtsjesilen' noemt. Op de laatste zaterdag van juni 2022 werd op het Starteiland midden in de Snitsermar het eerste exemplaar van de biografie 'Douwe Visser, heer en meester' aan Commissaris van de Koning in Fryslân, Arno Brok, overhandigd. Een bijzonder boek over een binnenvaartschipper die volgens velen, waaronder Van der Laan, uitgroeide tot de beste skûtsjeschipper van zijn generatie.

Dat Ton van der Laan journalist van professie is - hij is parlementair journalist van de Leeuwarder Courant en verslaat sinds 2014 het SKS-skûtsjesilen voor die krant - is duidelijk na het lezen van deze biografie. De lezer gaat mee 'op interview' en geniet met volle teugen van wat de charismatische schipper te vertellen heeft. Een biografie omdat Douwe aan het woord komt, de verhalen vertelt vanuit zijn perspectief en beleving. Het is Douwe zijn waarheid en niet dé waarheid. Hij kijkt in z'n eigen spiegel en ziet het leven tot nu toe aan zich voorbijgaan.

"Wie is de man in het hemd als hij niet aan het helmhout van de Sneker Pan zit?", is een cruciale vraag die Ton van der Laan stelt. En de biograaf krijgt heel veel antwoorden. Eerlijke en ontwapende antwoorden. Het antwoord op deze vraag bijvoorbeeld: "Wat zou je met alle bagage die je nu hebt verzameld anderen willen meegeven?" Douwe Visser: "Blijf leren. Je bent nooit te oud om te zeggen dat je nog niet alles weet. Stel je kwetsbaar op, maak je niet druk om wat andere mensen daarvan vinden, en doe wat je het liefste doet. Ken je gebreken, erken ze, en ga ermee aan de slag. Je steeds blijven voeden met nieuwe inzichten, nieuwe materie, houd je jong en scherp. Je hoeft geen natuurtalent te zijn om iets goed te kunnen. Met passie bereik je veel meer."

Bron: GrootSneek.nl


Foto: Vereniging Zeilvracht

Kolksluis Spaarndam officieus heropend

Met een kleine vloot klassieke schepen, soms met livemuziek aan boord, en koffie en cake werd de monumentale Kolksluis in Spaarndam officieus heropend. Het volledige team sluiswachters is opgewekt uitgerukt voor de officieuze heropening. Op 8 september heropent Hoogheemraadschap de sluis officieel. Maar deze zaterdag wordt de Kloksluis weer aan de Stichting Kolksluis overgedragen en kunnen ze eindelijk weer hun geliefde sluis bedienen. Dit is een fantastische dag, vindt sluiswachter Silvain Benistant. We hebben het gemist, natuurlijk.

De kleine sluis bij Spaarndam is de oudste sluis van Nederland en dateert al uit 1280.


Staande mastroute (vervolg)

De Staande Mastroute loopt van Zuid naar Noord en voert onder andere door Amsterdam van de Ringvaart naar het IJ. Er is ook een alternatief via het Noord-Hollands kanaal naar Den Helder. Dit jaar hebben wij dit deel afgelegd. Hier schreven wij al eerder over. Vorige week was het tijd om de route te vervolgen. Van Akersloot naar Zijkanaal C.

De route loopt via Zaandam, maar omdat de Coenbrug bij Koog aan de Zaan langdurig gestremd is, is dat deel van de Staande Mastroute niet bruikbaar. Er is gelukkig een alternatief via de Nauernasche vaart. Dit stuk is minder bekend, maar dat is niet terecht. Weliswaar is de diepgang wat minder, maar verder is dit deel goed toegankelijk en de bruggen worden vlot bediend.

De Nauernasche vaart komt uit bij de historische Schermersluis welke uitmondt in het Zijkanaal D. Vandaar is het een vrij kort stukje over het Noordzeekanaal naar Zijkanaal C dat richting Haarlem voert. Zowel in Zijkanaal C als D zijn prima jachthavens.

Deze week voeren wij deel 3 van het traject. Via Haarlem naar Aalsmeer. De doorvaart door Haarlem is een aanrader. Waar je in Amsterdam sinds dit jaar een speciaal vignet moet bestellen geldt in Haarlem al langer dat je voor de doorvaart moet betalen, maar dat kan nog aan de wal of via de AanUit app. En bij overnachten in Haarlem is de doorvaart dan gratis. Door een slecht contact was één van de bruggen gestremd, maar het was beslist geen straf om een nacht in Haarlem te blijven liggen. Gezellige drukte in de stad en op het water en een mooie route over het Spaarne dat zich slingerend een weg baant door de stad.

De route vervolgt via het Westelijke deel van de Ringvaart en bij het Braasemermeer komt de route samen met de route via Amsterdam. Door Haarlem en verder vaar je steeds in konvooi. Met de vele bruggen in het traject is dat ook logisch. De bedieningstijden zijn daar ook zo veel mogelijk op afgestemd. 


Foto: Jeff Brown

Superjacht geveild

De veiling van het superjacht Axioma trok veel belangstelling. Dit omdat het jacht het eerste superjacht is van een Russische eigenaar die op een internationale sanctielijst staat. En ook werd er druk geboden tijdens de veiling. Voldoende kopers op zoek naar een koopje. Hoewel dat natuurlijk relatief is.

Het jacht was in beslag genomen door de bank JP Morgan die een hypothecaire lening had verstrekt aan de eigenaar, de Russische miljardair Dmitry Pumpyansky. Doordat hij op de sanctielijst staat kon hij de lening niet meer betalen en legde de bank dus beslag op het onderpand. De beslaglegging is dus wel een consequentie van de sancties, maar niet afgedwongen door een overheid. Daardoor ook dat de veiling zo relatief snel volgt op de beslaglegging. 

Er was voldoende interesse en er werd meer dan 63 keer geboden. Alleen geregistreerde bieders konden meebieden en er is nog niet bekend gemaakt op welke prijs de veiling sloot. De geschatte waarde van het jacht bedraagt ongeveer $ 75 miljoen, terwijl de uitstaande schuld 'slechts' $ 20 miljoen bedraagt. Het is nu aan de bank om te besluiten of het winnende bod voldoende is en het jacht gegund wordt. Daarbij hoort ook een onderzoek naar de achtergrond van de winnende bieder. Uit de opbrengst moeten ook nog andere openstaande posten betaald worden en het resterende bedrag komt in principe toe aan de eigenaar. Omdat deze op de sanctielijst staat zal dat bedrag bevroren worden. Maar als het winnende bod onder de $ 20 miljoen bleef dan kan dit gevolgen hebben voor de hele superjacht sector.

Hoewel eigenaren van superjachten onmetelijk rijk zijn zit veel van hun kapitaal vast in het eigen bedrijf, beleggingen, vastgoed ed.. Dat een superjacht dient als onderpand voor een lening is zeker niet ongebruikelijk. Een gewongen veiling komt niet vaak voor. Op het moment dat banken zien dan de opbrengt van een gedwongen verkoop niet voldoende is dan zal dit gevolgen hebben voor de bereidheid van financiers om superjachten nog als onderpand te accepteren, waardoor het voor eigenaren lastiger wordt een dergelijk schip te bekostigen.


Drone filmt extreme droogte

Het is momenteel extreem droog in ons land. Het grondwaterpeil staat in meerdere provincies lager dan ooit, havens zijn veranderd in modderpoelen, binnenvaartschepen kunnen amper nog zware vrachten vervoeren en akkers, bossen en heidegebieden staan er verdord bij. Videobedrijf Drone Chiefs maakte confronterende opnamen van de extreme droogte in Nederland.


Extra beperkingen nog niet nodig

Rijkswaterstaat en de waterschappen proberen extra beperkingen voor de scheepvaart door de extreem lage waterstanden uit te stellen. Het helpt dat de Rijn bij Lobith rond het weekeinde een kleine piekafvoer zal hebben doordat het begin deze week hard heeft geregend in Zwitserland. De waterbeheerders proberen het kleine beetje extra water vast te houden zodat maatregelen als eenrichtingsverkeer op de IJssel en afsluiting van sluiscomplexen nog niet nodig zijn, staat in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.


Rekenkunstje zorgt voor extra water

Rivierkundigen van Rijkswaterstaat hebben er met ingewikkelde berekeningen voor gezorgd dat er de komende dagen extra water kan worden vastgehouden op de Nederrijn tussen Driel en Amerongen. Door dit rekenwerk is er wat meer water beschikbaar voor het uitgedroogde gebied rond de rivieren en zijn extra beperkingen voor de scheepvaart nog niet nodig.


Foto: Jan van der Wiel

Eerste mast geplaatst

De eerste mast is geplaatst op het nieuwe zeiljacht van Amazon oprichter, Jef Bezos. En De Hef hoeft er toch niet voor uit elkaar. Geschrokken van alle ophef heeft Oceanco besloten om de masten te plaaten op een locatie waarvandaan het schip zonder hindernissen van wal kan steken.

Het door Oceanco gebouwde Project Y721 ligt op de scheepswerf van Greenport Rotterdam. Het schip is hier in alle stilte naar toe gevaren via de Oude Maas en vooralsnog alleen de eerste mast is (liggend) door Rotterdam getransporteerd.

Over het algemeen houden opdrachtgevers van dergelijke jachten niet van rumour. Aangezien de ophef over De Hef zelfs internationale media haalde is het niet ondenkbeeldig dat Jef Bezos zich er persoonlijk mee bemoeid heeft en de werf verzocht heeft een andere oplossing te zoeken.

Het jacht ligt nu bij Greenport in de Rotterdamse Eemhaven en is daar vrij goed beschermd tegen al te nieuwsgierige blikken.


Beeld: Candela

Polestar gaat varen

Volvo-zusterbedrijf en automerk Polestar gaat samenwerken met de Zweedse maker van e-boten Candela. Dat bedrijf bouwt elektrische draagvleugelboten met de hydrofoiling technologie: vanaf een afstandje lijken die boten over het water te 'vliegen'. Het bedrijf gaat zijn accutechnologie leveren aan Candela, de maker van elektrische draagvleugelboten die zuiniger, stiller en schoner moeten varen. De bedrijven denken samen te kunnen zorgen voor een doorbraak voor elektrisch varen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.