Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 32


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Komkommertijd

Nu ongeveer iedereen op vakantie is (en sommigen al weer terug) breekt in de Vaarwinkel ook een iets rustiger tijd en aan was het afgelopen dagen mogelijk om weer eens met de eigen boot op pad te gaan. Even op en neer naar Texel en daarna een stukje Staande Mastroute door Noord Holland verkennen.

Op Texel is maar één haven en omdat het op Vlieland en Terschelling erg druk is, was het dus ook op Texel erg druk. Een volle haven, maar professioneel team van havenmeesters die met passen en meten voor iedereen wel een plekje weten te vinden. Mooie faciliteiten en een bestemming die met het weer van de afgelopen dagen prima te bereiken is. Maar varen op stroom is wel iets anders dan zonder getijden. Stroom mee of tegen maakt echt het verschil en goed plannen dus noodzakelijk.
Zoals u ook in het Handboek varen op de Waddenzee kunt leren. En aan boord hadden wij uiteraard de 1811 Waddenzee West en de HP 33 en op de laptop de Waterkaarten App en de digitale versie van de HP33. Deze laatste biedt net wat meer informatie dan de gewone HP33. 

De Staande Mastroute voert schepen met een mast van het zuiden in Zeeland helemaal tot aan Delfzijl in het Noorden. Vanaf Amsterdam gaat de route over het Markermeer en IJsselmeer richting Friesland. Maar een alternatief stuk voert door Noord-Holland tot aan Den Helder. Den Helder is weer een mooi uitgangspunt voor de oversteek naar bijvoorbeeld Texel.
Hoe druk het was op Texel zo rustig was het op het Noord-Hollands kanaal. En natuurlijk een totaal andere beleving door het rustige mooie landschap. De bruggen werden allemaal heel soepel bediend en wij hoefden slechts twee keer vijf tot tien minuten te wachten voor de twee spoorbruggen op het traject Den Helder - Alkmaar. De Blauwe Golf (oa. beschikbaar in de Waterkaarten App op de smartphone) doet wat dat betreft zijn werk goed.

De afgelopen vaardagen bleek onze handmarifoon zijn geld meer dan waard. Overal  was prima bereik en het geeft zo veel rust als je even contact hebt met Port Control Den Helder of de brugwachter van bijvoorbeeld de Kooybrug.
Complimenten voor alle professionals die de scheepvaart in goede banen helpen leiden.

Onmisbaar natuurlijk de Staande Mastroute Atlas van de ANWB. En wat zijn wij blij met het boek Met staande mast door Nederland met allerlei suggesties langs de staande mastroute. Zo kan je nog eens van de geëigende paden afwijken.


Sensoren en camera's langs 't IJ'

Rijkswaterstaat (RWS) vindt het de hoogste tijd rivier 't IJ in Amsterdam veiliger te maken. Daartoe worden sensoren, camera's en drones ingezet die alle bewegingen in beeld brengen zodat op afstand kan worden bekeken of de veiligheid in gevaar komt op plekken waar recreatie- en beroepsvaart elkaar veelvuldig tegenkomen.

Programmamanager Digitale Rivier Benno Bultink van RWS in De Telegraaf: "Daarmee verzamelen we data over het aantal schepen dat er vaart. Aan de hand van die gegevens, en natuurlijk informatie die via de beroepsvaart binnenkomt, kunnen wij als vaarwegbeheerders een inschatting maken van de (verwachte) drukte en aan 'crowdmanagement' op het water doen."


Dure energie uit zee

Ruim 50 procent van de oppervlakte van Nederland bestaat uit Noordzee. Dat biedt kansen voor hernieuwbare energie uit water, vinden ze bij de Haagse investeerder DMEC. Maar krijg als startend bedrijf maar eens een pilot op de zee klaargespeeld. 'Het slagingspercentage van dit soort aanvragen is 5 procent.'

Wind-, zonne- en zelfs CO2-arme kernenergie krijgen veel aandacht, maar aan de kust in Den Haag wijzen ze op een andere energiebron: water. Hier, pal naast het strand is het Dutch Marine Energy Center (DMEC) gehuisvest, een accelerator voor startups in de zogeheten 'mariene energie', oftewel: energievormen waarbij je gebruikmaakt van golven, stromingen en getijden. Speelt energie uit water momenteel nog slechts een figurantenrol in onze energievoorziening, uit onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat de branche straks zo'n 10 procent van al onze energie kan opwekken.

Hoe dan precies? Voorbeelden te over, zoals de turbines in de Zeelandse Oosterscheldekering, die energie uit het stromende water opwekken. Of de miniboeien van het Zweedse bedrijf CorPower Ocean, die door middel van een dynamo energie uit de golvende zeebewegingen kunnen opwekken.


Binnenvaartdagen komen er aan

Of de "Binnenvaartdagen Zwijndrecht 2019" een vervolg zou hebben, was gezien het succes vanzelfsprekend. Om het jaar zo'n topper vond de organisatie! Echter het ongenode Corona 'nam plaats' aan de vergadertafel en maakte er 2022 van. Elk nadeel heeft ... , ofwel kreeg de organisatie nu de 'lengte' het evenement groter te maken en dat was precies wat er gebeurde. Op vrijdag 9 september 12 uur staan voor de opening van het evenement Bernard van Welzenes naast burgemeester Hein van der Loo, Koninklijke Binnenvaart Nederland e.a. op het podium. De Aalmoezenier zal zeker zijn moment kiezen om de binnenvaart en haar publiek met rivierwater rijkelijk in te zegenen. Hij beloofde mooi weer te regelen, waarmee men de rond 15.000 bezoekers van 2019 royaal hoopt te overtreffen.

Het terrein is uitgebreid, zo'n 10 scholengemeenschappen komen met hun leerlingen een kijkje nemen of binnenvaart met al haar diversiteit, techniek en duurzaamheid in hun toekomstige carrière past. Een flink aantal maritiem gerelateerde bedrijven presenteren zich voor de werving van medewerkers. Ondernemers en bedrijven etaleren hun product, of de kennis die ze in huis hebben. 14 schepen groot en klein liggen hier en daar voor de wal ter bezichtiging.
Naast de vele stands is er vermaak o.a. een duiktank- formule 1 simulator- draaimolen- flightboard show- rondvaarten en pendeldienst naar het Binnenvaart Museum. Het podium is 3 dagen bezet door koren en o.a. de Wannebiezz, OG3ENE en Joël Borelli met een brede mix op de piano. Bands zoals de Tiny Little Bigband met hun swing and sound in het nummer You Put the X in X-mas brengen een "North Sea festival" sfeertje naar het Zwijndrechtse Maasplein.

Kortom: Zwijndrecht ademt Binnenvaart!


Lozingsverbod uitgebreid

Het lozingsverbod van afvalwater wordt per 1 januari 2025 aangescherpt. Passagiersschepen en hotelschepen vanaf 12 personen mogen dan geen huishoudelijk afvalwater meer lozen. Nu ligt die grens nog op 50 personen. Het verbod gaat op twee momenten in, afhankelijk van het bouwjaar van het schip. Schepen die na 2008 zijn gebouwd moesten al een vuilwatertank aan boord hebben. Voor hen gaat het verbod om afvalwater te lozen op het oppervlaktewater 1 januari 2025 in. Schepen van voor 2008 krijgen wat langer de tijd en moeten vanaf 1 januari 2030 bij vernieuwing van het certificaat een vuilwatertank aan boord hebben. Huishoudelijk afvalwater is afvalwater uit keukens, eetruimten, wasruimten en bijkeukens, en ook toiletwater.

Het lozingsverbod voor passagiersschepen is strenger dan het lozingsverbod voor de pleziervaart. De pleziervaart mag geen toiletwater van de grote boodschap lozen. De kleine boodschap en huishoudelijk afval water weer wel. Veel gehoorde kritiek op dit lozingsverbod is dat andere schepen nog wel mogen lozen. Dat is straks dus niet meer zo en voor passagiersschepen geldt straks een strenger lozingsverbod.


Beeld: plugboats.com

Sterren investeren in elektrisch varen

Wat hebben sterren als acteur Will Smith, basketballer Kevin Durant en rapper Sean 'Diddy' Combs gemeen. Ze zijn bekend, verdienen veel geld en al dat geld wordt door hen weer geïnvesteerd. Onder andere in Arc Electric Boats. Maar nu is Arc wel opgericht door enkele voormalige medewerkers van ruimtevaartbedrijf Space-X. Space-X is weer eigendom van Elon Musk, de eigenaar van Tesla. Met zo'n achtergrond lukte het Arc om een flink aantal investeerders aan boord te krijgen.

Inmiddels, slechts elf maanden na de oprichting, wordt een prototype van de Arc One getest in de wateren rond Los Angeles. En dit najaar verwacht men al de eerste exemplaren te kunnen leveren. 

Acteur Will Smith houdt in ieder geval van varen en huurt regelmatig een superjacht. P Diddy is eigenaar van een jacht van 54 meter. En ook de bekende basketbalspeler is meermaals aan boord van superjachten gezien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.