Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 33


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: ANP

Gevaarlijke situaties op het water

Binnenvaartschippers zijn bezorgd over de veiligheid op de Nederlandse vaarwegen, zegt Sunniva Fluitsma van de Algemeene Schippers Vereeniging. "Het gaat heel vaak bijna fout, en soms helemaal." Fluitsma, zelf schipper in de beroepsvaart, merkt dat de regels op het water lang niet voor iedereen duidelijk zijn, vertelt ze aan RTV Utrecht. Ook ziet ze dat het drukker is geworden op het water. Ze wijst erop dat gebruikers van de vaarwegen niet allemaal een vaarbewijs hebben. En dat leidt soms tot hachelijke situaties.


Integrale handhavingsactie

Op donderdag 11 augustus vond er een grote integrale handhavingsactie (IHA) plaats op Scheveningen. De acties vonden plaats op het water, het strand, in de duinen, in de haven en op de boulevard. Dit was de derde integrale handhavingsacties van het seizoen. Tijdens deze integrale handhavingsactie werkten de gemeente Den Haag samen met politie, Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, Rijksbelastingdienst, HEIT, NVWA, Stedin, HTM, Inspectie Leefomgeving en Transport, Agentschap Telecom, Omgevingsdienst Haaglanden en de brandweer om de problemen in het gebied aan te pakken.

De Koninklijke Marechaussee, politie, het handhavingsteam, de NVWA en het Agentschap Telecom controleerden diverse schepen. Maar ze traden ook op tegen de zogeheten havenspringers vanwege de grote risico's die dit met zich meebrengt. Er werden tientallen boten en schepen gecontroleerd waarbij in veel gevallen de regelgeving voldoende werd nageleefd. Het Agentschap Telecom treedt bestuurlijk op tegen eigenaren van drie schepen omdat de regels rondom het gebruik van marifoons onvoldoende werd nageleefd.


Watersporters kennen de regels niet

Watersporters kennen de regels op het water niet. Wie even meevaart met de handhavers ziet hoe een ongeluk kan gebeuren. Ook op het water wordt het steeds voller. Op de drukste dag van de drukste vaarweek op pad met Rijkswaterstaat. De meeste watersporters doen maar wat.
Dagblad NRC voer mee met de handhavers op het Sneekermeer.

Niet zo maar een willekeurige selectie van drie berichten uit de media van de afgelopen weken. Een jaarlijks terugkerend verhaal, maar de feiten zijn niet te onderkennen. Het wordt steeds drukker op het water, hoewel deze drukte zich wel lijkt te concentreren op de bekende populaire vaarwateren en rond de dagen met heel mooi weer. Het ontbreekt veel watersporters aan voldoende kennis en ervaring. En er schort nog wel wat aan de voorbereiding voor men het water op gaat. Met als gevolg ontbrekende vaarpapieren, geen kennis van het vaarwater en een uitrusting die niet compleet is.

En dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Opleidingen voor het vaarbewijs zijn er meer dan voldoende en zelfs als u het examen niet gaat doen is het doorlezen van een cursusboek of een keer een online cursus volgen een kleine moeite. Alle boeken en vaarkaarten zijn ruim voorhanden en hoewel het aantal watersportwinkels daalt kunt u tegenwoordig zelfs een basis watersportassortiment vinden in de bouwmarkt en werkelijk alles is online te vinden.


Beeld: NASA

In de sterren geschreven

Waarschijnlijk iedereen zag afgelopen maand de indrukwekkend en vooral mooie beelden van de nieuwe James Webb ruimtetelescoop. Maar wist u dat één van de eerste beelden is gemaakt een planetaire nevel in het sterrenbeeld Zeilen? Op ongeveer 2.000 lichtjaar van de aarde.

Het sterrenbeeld Zeilen of Vela is een sterrenbeeld in onze Melkweg. Vanuit onze wateren is alleen het noordelijke deel te zien. Samen met de sterrenbeelden Kiel (Carina), Achtersteven (Puppis) en Kompas (Pyxis) maakt Zeilen deel uit van het klassieke sterrenbeeld Schip Argo, wat tegenwoordig geen officieel sterrenbeeld meer is. Bron: Wikipedia

In de scheepvaart worden nog steeds veel schepen naar sterren genoemd. Rigel, Deneb, Sirius en Castor om er maar een paar te noemen. Toevallig allemaal namen van voormalige Nederlandse loodsvaartuigen, waarvan de Rigel en Castor overigens nog steeds in de vaart zijn. 


Kustwachtcentrum valt duurder uit

De Kustwacht Nederland staat elke dag 24-uur per dag klaar voor dienstverlening, hulpverlening, crisisbeheersing en handhaving op de Noordzee. Zij voert deze taken uit vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Noordzee wordt steeds drukker: het scheepvaartverkeer neemt toe en op zee worden nieuwe windmolenparken gebouwd. De bewaking van de EU-grens wordt intensiever en veiligheid is van steeds groter belang. De huidige middelen van de Kustwacht zijn verouderd, een innovatieslag is hard nodig. Het huidige Crisis- en Coördinatie Centrum (CCC) en Maritiem Informatie Knooppunt (MIK) worden daartom geïntegreerd in het  nieuw op te zetten Maritiem Operatie Centrum (MOC) Kustwacht en de informatiesystemen van de Kustwacht worden gemoderniseerd. De nieuwe huisvesting voor de Kustwacht wordt gerealiseerd op de marinebasis De Nieuwe Haven in Den Helder. 

In een kamerbrief liet de minister van Defensie onlangs weten dat het project vertraging oploopt en dat de kosten aanzienlijk hoger uitvallen. Men gaat nu uit van een einddatum in 2026 en € 128 miljoen aan kosten. De bedoeling was dat het project in 2022 zou worden afgerond en de kosten ongeveer € 97 miljoen zouden bedragen.
Een belangrijke reden voor de vertraging en stijging van de kosten is dat er meer windmolenparken op zee gepland worden en dat er meer werk en diverse extra taken naar de Kustwacht verplaatst worden. Hiervoor is meer ruimte en ook meer geld nodig. Het nieuwe kustwachtcentrum moet dus groter worden dan oorspronkelijk gepland. Dat op het terrein van de marine gebouwd gaat worden maakt het er uiteraard ook niet makkelijker (en dus niet goedkoper) op. Ook het automatiseringsproject valt duurder uit door strengere veiligheidseisen en uiteraard het stijgende prijspeil.


Foto: Michael Rhebergen

Fotoboek De laatste riviervissers

'De laatste riviervissers' vertelt het verhaal van vader en zoon Komen uit Terwolde (Gelderland). Zij zijn één van de laatste riviervissers in Nederland. Ieder dorp en iedere stad had wel een aantal vissers dat de lokale bevolking voorzag van riviervis. Een bijna verdwenen beroepsgroep. Door aankoop van soms eeuwenoude rechten konden vader en zoon Komen als enige op de Oost-Nederlandse wateren hun werk en passie blijven uitvoeren. Vorig jaar werden zij zelfs opgenomen in de collectie Immaterieel Erfgoed.

Fotograaf Michael Rhebergen volgde de vissers gedurende enkele jaren. Hij ging mee het water op, leerde over de invloed van de maanstand op de visvangst, maar vooral dat het hedendaagse vissersbestaan meer betekent dan het vangen van vis. Zijn boek is daarmee een indringend portret van twee mannen in hun bestaan op het water, in het kleine en tegelijk grote landschap van de Nederlandse rivieren. Met prachtige foto's en korte anekdotes geeft Rhebergen een unieke kijk in een bijna uitgestorven wereld.


Voor recordbedrag aan werk

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.
De orderportefeuille van Damen stond eind vorig jaar op 8,8 miljard euro, meldde 's lands grootste scheepsbouwer vrijdag. Daarmee werd voor 800 miljoen euro aan opdrachten binnengehaald. Bij de Workboats-divisie moeten nog zeker 99 schepen worden gebouwd zoals sleepboten, binnenvaartschepen, pontons, fregatten en vissersboten. Ook bij Damen Yachting is het drukker dan ooit.


Foto: Theo Stocker

Imray blijft trouw aan papier

Nadat de Britse Hydrografische Dienst onlangs bekendmaakte dat zij in 2026 zal stoppen met het maken van papieren kaarten laat Imray, maker van onder andere vaarkaarten voor de pleziervaart, weten dat zij trouw zullen blijven aan papier. Hoewel Imray vrij recent begonnen is haar publicaties van pilots en vaargidsen ook digitaal beschikbaar te stellen op het eigen Explorer platform en vrijwel alle kaarten tegenwoordig ook in digitale vorm leverbaar zijn, benadrukt Imray dat het geen plannen heeft om te stoppen met het produceren van papieren kaarten.

Imray heeft het productieproces van de kaarten gemoderniseerd en gestroomlijnd. De losse kaarten worden tegenwoordig in huis door Imray zelf gedrukt, eigenlijk geprint. Steeds in kleine oplages, waardoor men niet met onverkoopbare voorraden blijft zitten en correcties sneller hun weg vinden naar de papieren edities. Nadeel van deze werkwijze is wellicht dat een editie ook sneller uitverkocht is en winkels en gebruikers vaker rekening moeten houden met een iets langere levertijd. De actualiteit en efficiëncy staan hier tegenover.

Our focus is the leisure and small craft sector, which has different conditions and requirements to the UKHO's primary commercial shipping market, aldus Lucy Wilson, algemeen directeur van Imray Laurie Norie & Wilson Ltd.. Zij geeft ook aan dat er nog steeds veel vraag is naar papieren kaarten en bevestigt nogmaals dat zij door zullen gaan met het ontwikkelen van zowel papieren als digitale publicaties en kaarten.


Zeiler overleden na wespensteek

Een opvarende van een Duits zeilschip is afgelopen dinsdag overleden nadat hij gestoken werd door een wesp op het IJsselmeer. Een grote reddingsoperatie van onder meer de KNRM mocht niet meer baten. De man was met vier anderen aan het varen op het IJsselmeer tussen Enkhuizen en Stavoren toen het misging. De man werd gestoken door een wesp, waar hij erg allergisch voor was. De andere opvarenden belden direct de hulpdiensten. 


Varen in Amsterdam voor de elite?

Met de energietransitie in volle gang zullen ook de watersporters aan vergroening moeten geloven. Hoe staan de zaken ervoor, en wordt er ook nog een beetje geld verdiend? De redactie van Quote dook in het elektrisch varen en zag een groot verschil in aanpak tussen Friesland en Amsterdam.


Crowdfunding voor Abraham Fock

Het Reddingmuseum is haar eerste crowdfundingsactie gestart. Hiermee wordt een nieuwe weg ingeslagen. Met de pagina op de website en actie lift het museum mee op het crowdfund platform van de KNRM. De eerste wens van het Reddingmuseum is het terugverdienen van de restauratie van motorreddingboot Abraham Fock.

De Abraham Fock is één van de historische reddingboten die sinds 2020 in handen is van het Reddingmuseum. Tijdens haar dienstjaren is de reddingboot in totaal 45 keer uitgevaren en redde hierbij zeventien mannen, een vrouw en een kind. Dit maakt de Abraham Fock tot een belangrijk onderdeel van de historische museumcollectie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.