Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 31


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Beeld: ANWB Wateratlas

Friesland blijft populair

Aan de verkopen van de ANWB Waterkaart Friesland en de Wateratlas voor hetzelfde gebied konden wij het al zien. Friesland blijft ongekend populair. En ook onze oosterburen weten na twee jaar corona de weg naar de meren en kanalen van Friesland weer te vinden.

Een groot aantal toeristen heeft plannen om dit jaar nog op vakantie te gaan in Waterland van Friesland. De echte coronagekte is eraf, maar Nederlanders willen nog steeds graag in eigen land op vakantie. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Zuidwest Friesland is in trek. Ondernemers in de regio zien dat de boekingen en verhuur in de lift zitten, maar er is zeker nog ruimte om een vakantie te plannen.
VVV Waterland van Friesland verwacht een goed toeristenseizoen. De toeristen die accommodaties boeken in Zuidwest Friesland, zijn ook niet alleen afkomstig uit eigen land. Duitsers, Belgen, Engelsen en Fransen weten de weg naar Zuidwest Friesland weer te vinden. Volgens de Internationale Vakantiemonitor is een groot aantal mensen, in elk geval de helft van alle Nederlanders, dit jaar al op vakantie geweest. Zij hebben plannen om in 2022 nog een keer te gaan.


Watertekort

Sinds gisteren geldt er in Nederland een feitelijk Watertekort. Het regent al lange tijd onvoldoende met als resultaat dat er nu echt water te weinig is. Wat betekent dit? Van niveau 1 (dreigend watertekort) is opgeschaald naar niveau 2; de volgende stap zou een nationale crisis zijn. Op de site van de NOS vindt u vijf vragen en antwoorden over de waterproblemen.

Vaart u over de Nederlandse binnenwateren. Bereidt u goed voor. Informeer u voor vertrek over waterstanden en of sluizen wel te passeren zijn. Veel informatie is te vinden in de scheepvaartberichten op Vaarweginformatie.nl of in de Waterkaarten app. Maar niet alle informatie wordt in de scheepvaartberichten opgenomen. Kijk ook op website van de betreffende plaatselijke  vaarwegbeheerders, zoals de provincie, het waterschap en in enkele gevallen ook de gemeente.


Voor het eerst in Nederland: de Watersport Carrièredag, de kans om u te verdiepen in een carrière rondom het werken met boten. Werken in de watersport is allang geen seizoensbaan meer. In nagenoeg alle watersportbedrijven wordt het hele jaar voluit gewerkt. Denk aan het bouwen van schepen, het uitvoeren van reparaties en onderhoud, als administratief medewerker en zeker ook in commerciële banen: het gaat allemaal het hele jaar door. U kunt hier dus een prachtige carrière in opbouwen. En het is algemeen bekend: als u er éénmaal werkt, wilt u ook nooit meer weg. Want wat is er mooier dan om mee te werken aan de hobby van miljoenen Nederlanders? Zorgen dat zij van hun boot, vakantie en ontspanning kunnen genieten.

Tijdens de Watersport Carrièredag vindt u alle informatie over opleidingen én vacatures. Een vacturebank bij de Hiswa. Opleidingen. En bij alle exposerende bedrijven wordt met gekleurde ballonnen aangegeven welke vacatures er zijn. Op het Podium aan het Water vinden de hele dag gesprekken, voorlichting en presentaties plaats over het vinden van een baan in de watersport. Demonstraties over boten bouwen, onderhouden van schepen en andere technische uitvoering vindt u op diverse plekken op de beurs.

Initiatiefnemers Hiswa te Water, Vaarplezier.nl en HISWA-RECRON willen het op deze manier makkelijk maken voor iedereen: alle watersportbedrijven bij elkaar, dus alle vacatures en opleidingen in één dag te vinden.
Kortom, alles wat u wilt weten over werken in de watersport vindt u tijdens de Watersport Carrièredag op donderdag 1 september tijdens de Hiswa te Water in Lelystad.


Passeerverbod op Geldersche IJssel

Op delen van de Geldersche IJssel geldt een passeerverbod voor schepen. De waterstand in de rivier is zo laag dat er maar één schip tegelijk door de smalle vaargeul kan, aldus Rijkswaterstaat. De maatregel blijft gelden totdat het waterpeil in de rivieren weer gaat stijgen.


Beeld: Wouter van Dusseldorp

De wereld van skûtsjes en lemsteraken

Veel vermogenden kiezen ervoor hun vrije tijd afgezonderd te spenderen op een jacht. Zonder meer een indrukwekkend gezicht, maar voor veel vermogenden uit Nederland gaat er niets boven een oud-Hollands vaartuig. De redactue van Quote dook in de wereld van lemsteraken en skûtsjes. 'Hij is lomp, groot, gevaarlijk en snel.'

Als het waait, wordt er gezeild. Is het windstil, dan voor anker op het meer, opblaasbedjes overboord en zwemmen. Een jacht is een varend vakantiehuis. Gelukkig zijn er ook rijken die kiezen voor varend erfgoed om vakantie te vieren in eigen land. Platbodems zijn pure Hollands glorie. Charmante schepen met kunstig houtsnijwerk, glimmend van de lak. Maar ook stoere, brede bakken die snoeihard varen. Van sierlijke lemsteraken tot snelle skûtsjes.

Quote spreekt ondernemers die deze vloot in de vaart houden. De een staat dagenlang zelf het hout te lakken, de ander laat zich volledig ontzorgen en stapt een paar weekends per jaar aan boord met een schipper.


Door drone gered

Een veertienjarige jongen uit Spanje is onlangs voor de kust van Valencia van de verdrinkingsdood gered door het optreden van een voortvarende dronepiloot. Met behulp van een speciaal voor dat doel ontwikkelde reddingsdrone kon een zwemvest afgeworpen worden. De jongen kon zich daaraan vastklampen totdat reddingswerkers per jetski ter plaatse kwamen.

Het incident vond begin juli plaats aan de populaire Costa Blanca. Als gevolg van heftige golfslag raakte een jonge badgast in de problemen. Dronepiloot Miguel Angel Pedrero van het bedrijf General Drones werd tijdig ingeseind. Hij twijfelde geen moment en stuurde direct een drone op de jongen af. Het lukte om een zwemvest vlakbij de tiener te droppen.


Meetpalen in de Waddenzee meten slib

Rijkswaterstaat heeft in de week van 4 juli 2022 twee meetpalen geplaatst in de Waddenzee, tussen Holwerd en Ameland. Eén nabij de vaargeul en één in het Dantziggat. De meetpalen zijn bedoeld voor een meerjarig onderzoek naar het slibgehalte in de vaarweg Ameland-Holwerd. De meetpalen maken onderdeel uit van een breder onderzoek naar het verduurzamen van het baggerwerk voor het vaargeulonderhoud.

De vaarweg Holwerd–Ameland kent een toenemende mate van dichtslibbing, de komende decennia. Op dit traject moet nu steeds meer gebaggerd worden. Dit heeft een negatief effect heeft op de natuurwaarden van het gebied, door bijvoorbeeld vertroebeling. Daarnaast groeien de kosten.


Nieuwe noodhulpsleper

De Kustwacht beschikt sinds juli 2022 over een nieuwe noodhulpsleper: Multraship Commander. Deze noodhulpsleper ligt bij het windpark Borssele om de scheepvaartveiligheid te bewaken.
In het geval dat een schip de voorstuwing verliest en op een windmolen afdrijft, is het noodzakelijk dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse is om schade aan het schip en het windpark te voorkomen. Daarom ligt de noodhulpsleper preventief op zee om ongelukken te voorkomen. Het schip kan daarnaast assistentie verlenen bij zoek- en reddingsacties.

In opdracht van de betrokken ministeries heeft de Kustwacht sinds 1 januari 2021 een noodhulpsleper bij het windpark Borssele tot haar beschikking. Dit windpark ligt voor de kust van Zeeland en is op dit moment het grootste Nederlandse windpark op zee. Tot 1 juli werd deze rol vervuld door tijdelijke schepen. De Multraship Commander gaat de taak voor een periode van 4,5 jaar op zich nemen, met mogelijkheid tot verlenging. De Multraship Commander, voorheen de Alp Ace, is door het sleepvaart- en bergingsbedrijf Multraship overgenomen om 24/7 beschikbaar te zijn voor de Kustwacht.

Met de komst van de Multraship Commander heeft de Kustwacht nu twee vaste noodhulpslepers tot haar beschikking. Naast de Multraship Commander en de Guardian komt hier per 1 augustus nog een derde schip bij: Multraship Protector (voorheen de Alp Ippon). Deze noodhulpsleper wordt gepositioneerd bij de windparken Hollandse Kust. De Kustwacht heeft dan drie noodhulpslepers beschikbaar voor haar taakuitvoering.

Met de komst van de noodhulpslepers hebben we de komende jaren een goede oplossing gevonden om de veiligheidsrisico's van deze windmolenparken op zee voor de scheepvaart te beperken, licht Nicole Kuipers, Directeur Kustwacht toe. Met name het windpark Borssele en de windparken Hollandse Kust worden ingesloten door scheepvaartroutes en ankergebieden. Daar zal de inzet van deze twee extra ERTV's zich dan ook primair op richten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.