Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 13


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Naar Frankrijk

Slecht nieuws voor iedereen die het komende jaar met de boot de Franse kanalen wil bevaren. De bekende uitgever van mooie vaargidsen voor Frankrijk, Fluviacarte, heeft besloten er mee te stoppen. Fluviacarte maakte kaarten van de Franse kanalen en rivieren in boekvorm en bevatten een schat aan praktische informatie, vaaraanwijzingen, informatie over faciliteiten, bruggen, sluizen, tunnels en ook toeristische informatie.

Omdat Fluviacarte er nu mee gestopt is zullen er geen nieuwe vaargidsen meer verschijnen en is er inmiddels een ware run ontstaan op de resterende voorraden die in de winkels liggen. Samen met de groothandel hebben wij een deel van de resterende voorraad van Fluviacarte overgenomen.
Daar kunt u uw voordeel mee doen. Maar wel geldt op is op!

Fluviacarte was de enige uitgever die nog een overzichtskaart maakte van alle vaarwegen in België. Voor België bestaat er dus op dit moment geen alternatief op papier. Wel is België tegenwoordig opgenomen in de Waterkaarten App en software. Zie elders in deze nieuwsbrief.

Voor de Franse binnenwateren bestaan er gelukkig nog wel alternatieven. Zo zijn er de drie delen van Imray die recent nog in een nieuwe editie zijn verschenen. Ook is er nog één andere uitgever in Frankrijk zelf actief. Binnenkort kunnen wij deze titels ook leveren.


Evenementen Bataviahaven op los zand

Letterlijk dan, want het blijkt dat de kades van Bataviahaven in Lelystad niet veilig zijn. En als de gemeente daar niets aan doet dan staan verschillende evenementen, zoals de Hiswa te water op losse schroeven. Mag het eindelijk weer na corona en dan nu dit.

Het bestuur van Bataviahaven heeft geen vertrouwen in de veiligheid van de haven. Op verschillende plekken zijn zogenoemde sinkholes gevonden. Dat zijn gaten die plotseling ontstaan in de weg. Het is één van de problemen die Sven Westerink van de havendienst ziet bij zijn dagelijkse rondes door de haven. Een ander probleem zijn de verschoven sluitbanden in de kade. Dat zijn grote stenen die de kade bij elkaar houden. "Je ziet gewoon goed dat dit naar buiten wordt gedrukt. Het is eigenlijk gewoon wachten tot het naar beneden valt. Het is levensgevaarlijk." Verder zijn ook meerdere houten pilaren aan het wegrotten en zit er geen anti-sliplaag op de houten steigers.


Hiswa te Water gaat door

De Hiswa te Water gaat door in Lelystad, de opnamen van tv-programma Bommetje! ook. Stichting Batavia Haven dreigde met het afblazen van deze grote evenementen uit onvrede over het achterstallig onderhoud. Zie ook hierboven.
Na toezeggingen van de gemeente is de kou uit de lucht. ,,We zijn opgelucht'', zegt directeur Joop van Diest.

De stichting trekt volgens hem al jaren aan de bel bij de gemeente om te wijzen op mankementen in de haven. Zo doen zich meerdere keren per jaar verzakkingen voor, aldus Van Diest. ,,Het zand spoelt weg onder de bestrating en na verloop van tijd ontstaat een gat.

Aan de ketting

Het in Vollenhove gebouwde superjacht Phi is door de Britse justitie aan de ketting gelegd. Het schip is eigendom van een onbekende Rus. De werf Royal Huisman bouwde het ruim 58 meter lange schip voor €45 miljoen in opdracht van een onbekende opdrachtgever. De Phi is ontworpen door Oossanen Naval Architects, dat kantoren heeft in Wageningen en Workum. Aan boord zijn een wijnkelder en een zoetwaterbasin.


Dubbel zoveel windparken nodig

Het kabinet wil nieuwe windparken in de Noordzee: tot 2030 moet er 10 gigawatt vermogen bij komen, het dubbele van wat het nu is. De windparken moeten tientallen kilometers vanaf Noord- en Zuid-Holland en ver boven de Waddeneilanden komen. Het kabinet zou miljarden willen investeren in nieuwe windparken op zee en het vergroenen van industrie, zo schrijft het AD op basis van meerdere Haagse bronnen. Daarvoor wordt dus ook gekeken naar de gebieden ver boven de eilanden.


Vangrails voor schepen

En rond al die nieuwe en bestaande windparken moeten dan vangrails, vanglijnen of wellicht vangnetten komen. Niet voor vis of vogels, maar voor op drift geraakte schepen. Aan de ene kant wordt er voorzichtig nagedacht om doorvaart door windparken onder voorwaarden toe te staan. Aan de andere kant moeten de parken juist afgeschermd worden.

Vooral dat laatste komt een beetje over als een oplossing bedenken voor een niet of nauwelijks bestaand probleem. Op de druk bevaren Noordzee raken er jaarlijks altijd wel een aantal schepen op drift. Motorproblemen, problemen met de besturing, een verloren anker of een in slaap gevallen stuurman. Hoeveel van dergelijke incidenten er jaarlijks zijn is niet precies te zeggen. Volgens recent onderzoek een stuk of 80 in 2030, maar over het aantal dat vervolgens daadwerkelijk offshoreconstructies als windmolens of productieplatforms bedreigt geven de onderzoekers geen antwoord. Mogelijk 1,5 tot 2,5 keer per jaar. En door 2030 als horizon te nemen houdt men het toch wat vaag. Uiteraard als de zee verder volloopt en de scheepvaart verder toeneemt, neemt de kans op ongelukken ook toe.
Vermoedelijk is echter de kans dat twee schepen tegen elkaar varen groter dan dat een schip tegen een vaste constructie aanvaart. En daarvoor moeten parken en andere constructies dan beschermd worden met miljoenenkostende constructies? Die ook weer schade kunnen oplopen. En met als bijkomend gevolg dat doorvaart voor kleine schepen ook niet meer mogelijk is.

Is een extra sleepboot standby misschien niet goedkoper? En die kan tegelijk ook voor andere calamiteiten worden ingezet. En goede gekwalificeerde bemanningen, betrouwbare schepen die goed onderhouden worden en toezicht op afstand. Ook voor de windparken. De meeste olie- en gasplatformen op zee worden al op afstand vanaf de wal bewaakt. Elk jaar worden hierdoor bijna ongelukken voorkomen. Dat moet toch ook kunnen voor de windparken; een soort van virtueel vangnet van AIS en radar? 


Waterkaarten App - 20% korting in april

Hoewel het weer soms anders zegt is het vaarseizoen weer begonnen. Daarom in de maand april 20% korting op een jaarabonnement voor de vernieuwde Waterkaarten App 2022.

  • Nieuwe almanakgegevens voor Nederland, België, Duitsland én Engeland
  • Zie u zelf over de kaart varen. Zie anderen op de kaart varen met AIS+ 
  • Bijgewerkte kaarten die offline zijn te gebruiken
  • Alle gegevens van bruggen, sluizen, havens, bunkerstations, restaurants en andere watersportbedrijven
  • Beschikbaar op iOS, Android en Windows

De compleet vernieuwde software voor Windows is verschenen. Hierin nog geen AIS+ (AIS via internet), maar wel directe mogelijkheid om uw computer aan te sluiten op de GPS en AIS bij u aan boord.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.