Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 9

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Bijzondere vuurtorenkaart

Deze wereldkaart toont niet alleen alle vuurtorens over de hele wereld maar geeft ook de realistische karakteristieken van de lichtbakens. Het is een project van Geodienst, een groep geologen van de Rijksuniversiteit Groningen. Wat opvalt is dat ons land een flink aantal zeer sterke lichten heeft staan langs de kust. Zo heeft de Brandaris op Terschelling een bereik van 29 mijl, meer dan 50 kilometer. Ook de toren van Scheveningen en de Zeeuwse vuurtorens Westhoofd op Goeree Overflakkee, Wester-schouwen op Schouwen en Westkapelle Hoog op Walcheren halen de 30 mijl.


Yanmar investeert in GetMyBoat

Scheepsmotorenfabrikant Yanmar investeert in het botenverhuurplatform GetMyBoat. In de zogenaamde B-ronde financiering heeft Yanmar $ 21 miljoen geïnvestereerd en krijgt daarmee een meerderheidsaandeel in het platform. Beide bedrijven werken al samen sinds 2018 en ondanks de uitdagingen van de laatste jaren is het platform uitgegroeid tot marktleider wereldwijd.

In Nederland en België is GetMyBoat aanwezig met een vrij beperkt aanbod van huurboten.


Klussen aan de boot

Kriebelt het bij u ook al? Schoonmaken, poetsen, nieuwe laag antifouling, motoronderhoud, kardanisch kooktoestel plaatsen, tuigage nalopen, marifoon weer monteren. Het lijstje klussen voor de eigen boot wordt ongemerkt steeds langer. Nu staat zij nog hoog en droog en ik hoop snel wat tijd vrij te kunnen maken. Met het mooie weer begint het bij elke watersporter weer te kriebelen. En eerlijk gezegd is er natuurlijk niets zo leuk als in de vroege voorjaarszon lekker buiten aan de boot te werken. Behalve dan natuurlijk de eerste keer van het seizoen dat de trossen weer los kunnen.

Bij de voorbereiding van de diverse klussen had ik veel baat aan twee leuke boeken uit de eigen Vaarwinkel. Het boek Klussen aan je boot en het praktische Handig aan Boord.

Klussen aan je boot is een leuk doe-het-zelf boek met alle voorkomende klussen die aan een boot te doen zijn. Van regulier onderhoud tot de wat meer ingrijpende klussen. Stap voor stap uitgelegd en ook voor de minder ervaren klusser goed te volgen.

Het boek Handig aan boord bevat vele tips en suggesties voor praktische aanpassingen en oplossingen die het varen en leven aan boord makkelijker maken. Duidelijke uitleg en veel verhelderende illustraties. Diverse tips neem ik vast mee als ik de boot klaar ga maken en een aantal anderen staan op mijn lijstje om in de loop van het jaar toe te passen. Heerlijk om na een lekkere dag varen in de haven nog één of twee van die tips beet te pakken.

Ik kan niet wachten tot het seizoen weer begint en ik mijn werkkleren aan mag.


Antwerp Nautical Event

Na de succesvolle editie van 2021 zal het Antwerp Nautical Event opnieuw plaatsvinden op 12 en 13 maart 2022. Samen met enkele gespecialiseerde partners verwelkomt de organisatie u op het Antwerp Nautical Event bij Nassau Scheepsbenodigdheden in de Antwerpse stadshaven. Kom en geniet van het uitgebreide pakket aan demonstraties, rondvaarten, bezoek aan diverse schepen en jachten, gratis advies en lezingen voor zowel de pleziervaarder als de binnenvaarder.


Logboek voor zeilers

Een logboek is en blijft onmisbaar aan boord van elk jacht. Ter voorbereiding van uw vaartocht, tijdens het varen en ook later om terug te kijken. Onlangs verscheen een compleet nieuw logboek op de markt; het Nautisch Logboek voor Zeilers. Een logboek in een stevige kaft en een praktische indeling.


Beroep tegen beperking doorvaart

Het Watersportverbond gaat in beroep tegen het besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat om de doorvaart van windpark Borssele te beperken tot een corridor. Het Watersportverbond bepleit omwille van de veiligheid een volledige doorvaart overdag voor boten tot 24 meter. Het beroep is opgesteld in samenwerking met de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) en de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers.


Ben Ros overleden

Afgelopen week bereikt ons het bericht dat auteur en opleider Ben Ros is overleden. Ben was oprichter van Watersportcursussen (voorheen VBO Vaarbewijsopleidingen) en auteur van diverse cursusboeken voor het Klein Vaarbewijs, Marifonie, Stuurbrevet en Kustnavigatie.

Ben had al een hele carriere achter de rug in het onderwijs toen hij begon met het geven van opleidingen voor het Klein Vaarbewijs. Bijzonder was dat hij over heel Nederland lessen organiseerden in samenwerking met plaatselijke opleiders. Deze zorgden voor de locatie en de verzorging van de lessen en Watersportcursussen zorgde dat de klassen vol zaten. Vele watersporters hebben op deze manier hun Klein Vaarbewijs gehaald.

Als één van de eersten zag Ben in dat kandidaten minder zin hadden om hele dagen in een klasje te zitten, maar veel liever in hun eigen tempo wilde leren. Dankzij de opkomst van het internet werd het mogelijk om afstandsonderwijs aan te bieden door middel van online cursussen.

Maar de leerstof neem je toch beter tot je vanuit een boek en dat is de reden dat Ben ook eigen leerboeken schreef die uiteraard in de eigen (online) opleidingen werden gebruikt. De boeken van Ben onderscheiden zich van andere boeken dat zij direct to-the-point zijn en de leerstof in voor iedereen begrijpelijke taal uitleggen. Zijn onderwijsachtergrond kwam daarbij goed van pas.

Wij hebben vele jaren met Ben mogen samenwerken. Zo ontwikkelde wij samen met hem diverse online cursussen en ander lesmateriaal en toen Ben wilde stoppen met de online cursus TKN hebben wij deze overgenomen. Met grote regelmaat hingen wij lange tijd aan de telefoon om de laatste ontwikkelingen in vaarbewijs land te bespreken of hoe wij over een bepaald onderwerp dachten. Gesprekken die ik nog steeds mis.

Ben werd al weer enige tijd terug getroffen door een zware infarct en moest noodgedwongen zijn werk neerleggen. Gelukkig dat zijn dochter Sanne zijn werk naadloos weet voort te zetten en zijn opleidingen en boeken dus blijven bestaan. 

Ben is overleden op 22.02.2022.


Proef Pampus

Van 27 mei tot en met 5 juni is het zover: de Dutch Water Week. Een evenement waarin de watersport in al zijn pluriformiteit samenkomt. Nu Proef Pampus, een meerdaags culinair festival op het eiland voor Amsterdam, aanhaakt, heeft het alles in zich om een publieksevenement van formaat te worden. De Dutch Water Week is een initiatief van het Watersportverbond, TIG Sports en wordt ondersteund door Allianz.

De Dutch Water Week vindt plaats in de wateren voor Amsterdam, Almere en Lelystad. Op verschillende plekken op het water zijn wedstrijden in moderne, maar ook in de langer bestaande zeilklassen. De Allianz Regatta is daarvan het bekendste voorbeeld. Ook zijn er demonstraties van nieuwe watersporten en is er gelegenheid om zelf te sporten als nieuwkomer en als liefhebber. Het wordt dé watersportweek van het jaar.


Nieuwe versie 2022 komt eraan

De nieuwe edities van de Waterkaarten app komen er aan. De 2022 edities voor iOS en Android zijn sinds vandaag beschikbaar en de compleet vernieuwde Windows versie volgt komende week. Op de website leest u hier meer over.


BaZ1 editie 2022 verschenen

Elke week verschijnen de weekberichten van de Nederlandse Dienst der Hydrografie met daarin de Berichten aan Zeevarenden (BAZ). Ook verschijnt elk jaar BAZ nummer 1. Dit is een meer algemeen bericht met ook veel relevantie informatie voor de pleziervaart. Zoals bijvoorbeeld de uitzendtijden en frequenties van de scheepsberichten en waarschuwingen, gebiedsindeling van de kustwacht, de werking van de Radio Medische Dienst, GMDSS alarmeringen, de werking van de Kustwacht, oefengebieden van de Marine, meetboeien, en nog meer.

BAZ1 is gratis te downloaden van de website van de Hydrografie.


Met enige vertraging is vandaag de ANWB Wateralmanak deel 2 voor 2022 verschenen. Boordevol informatie over bruggen, havens, sluizen en vaarwegen in Nederland en België. Alle jachthavens en hun faciliteiten. Vaarwegen met de bedieningstijden van sluizen en bruggen. Compleet herzien en vernieuwd. Klaar voor het nieuwe watersportseizoen.

Nu direct uit voorraad leverbaar.


Oorlog

Dat de vreselijke oorlog in Oekraïne het leven van vele onschuldigen raakt mag duidelijk zijn. Wij wensen dat er een snel einde aan komt.
De oorlog raakt op diverse manieren aan de scheepvaart en watersport. Zonder compleet te kunnen zijn geven wij toch een overzicht.

Op vele koopvaardijschepen varen bemanningsleden afkomstig uit Oekraïne en Rusland. Russen en Oekraïners zijn zelfs de grootste groep onder de buitenlandse bemanningsleden op schepen van Nederlandse reders. Op veel schepen gaat dat gelukkig goed en blijven de collega's solidair. Aan de andere kant kunnen de spanningen voor sommigen ook te veel worden. In Spanje probeerde een motordrijver uit Oekraïne het superjacht van zijn Russische baas, directeur van een grote wapenfabrikant, tot zinken te brengen. De andere Oekraïnse bemanningsleden voorkwamen erger. Door corona konden bemanningleden wereldwijd maar lastig gewisseld worden. Nu komen daar voor de Oekraïnse en Russische bemanningen weer een oorlog en reisbeperkingen overheen. De vakbonden voor zeevarenden roepen reders en overheden op om gestrande zeevarenden zo goed mogelijk te helpen.

Al ruim voor de inval haalde Poetin zijn eigen jacht weg van de werf in Duitsland en liet het schip overvaren naar de marinebasis in de Russische enclave Kaliningrad. Achteraf een heel duidelijk signaal dat er iets aan zat te komen. Hackers wisten echter deze week in te breken op het AIS signaal van het jacht en plaatsten het nabij Slangeneiland in de Zwarte Zee. Een symbolische verwijzing naar de Oekraïnse kustwachters op het kleine eiland die heldhaftig de Russische marine te kennen hadden gegeven zich niet te willen overgeven.

Ongetwijfeld dat meer oligarchen zich zorgen maken om hun bezit, want juist onder deze puissant rijke Russen is het bezit van één of meerdere superjachten erg populair. Diverse jachten worden snel verplaatst naar landen waar men het bezit veilig acht. In Amerika wordt ondertussen gewerkt aan een wet om bezit van oligarchen waaronder jachten af te pakken. Heel toepasselijk BOATS genoemd; Bringing Oligarch Accountability Through Seizure. In Duitsland werd inmiddels al beslag gelegd op het jacht Dilbar en ook Frankrijk laat weten minimaal één jacht te hebben aangehouden.
Luxe problemen overigens, want waar de machtshebbers niet in staat zijn conflicten op te lossen zijn de gewone mensen het slachtoffer. En dat aan beide zijden van de grens. 

In Oekraïne zijn diverse fabrieken en andere watersportbedrijven gevestigd. Het is uiteraard erg lastig om informatie te krijgen. Bouwer van ribs, Brig liet in ieder geval weten dat hun personeel op dat moment veilig was. Ook twee andere makers van ribs liggen in de gebieden waar momenteel gevochten wordt. Ook deze bedrijven lieten weten dat het personeel op dat moment nog veilig was. Uit andere watersportbedrijven en vestigingen van westerse merken in het land komen vergelijkbare geluiden, terwijl bedrijven die ver van de gevechten gevestigd zijn proberen nog zo goed als het gaat door te werken.

Oekraïne kent een lange kustlijn met de Zwarte zee en ook daar is er watersport. Zeilers draaien ook mee in de internationale wedstrijdcircuitsen er zijn ook jeugdopleidingen. World Sailing laat weten dat zij zich grote zorgen maken over de zeilgemeenschap in Oekraïne. In 2022 worden er in ieder geval geen evenementen in Oekraïne, Rusland of Belarus georganiseerd. Elders in de wereld worden sponsorrelaties met Russische (staats)bedrijven verbroken. Het Watersportverbond laat weten zich aan te sluiten bij de lijn die ook andere bonden volgen. Teams en individuele deelnemers uit Rusland en Belarus worden uitgesloten. 

Aangezien de kust nadrukkelijk in beeld is van het Russische leger is de scheepvaart van en naar Oekraïne tot staan gebracht en de Russische marine heeft ook al diverse vrachtschepen onder Oekraïnse vlag voor de kust aangehouden. Het noorden van de Zwarte Zee is nu voor alle scheepvaart gevaarlijk en aangewezen als oorlogsgebied.

Er zijn nog geen berichten dat de Verenigde Staten of Rusland aanpassingen hebben gedaan aan eigen systemen voor satellietnavigatie (GPS en Glonass). In tijden van oorlog is het mogelijk dat de signalen van GPS wereldwijd of in een specifiek gebied minder betrouwbaar worden. Hetzij doordat de operator aanpassingen doet om de vijand te benadelen of omdat een tegenstander de signalen kan proberen te verstoren. Het is bekend dat Rusland in tijden van oorlog kan overschakelen over een eigen Loran-C netwerk dat werkt met basisstations en zenders op het land. Dit netwerk dekt ook het conflictgebied in Oekraïne. Chips voor gebruik van het Russische Glonass satellietnavigatie netwerk zitten tegenwoordig in veel smartphones, tablet en ook in ontvangers die in de watersport gangbaar zijn. Veelal kunnen deze moderne systemen werken met verschillende systemen inclusief het Amerikaanse GPS en bijvoorbeeld het Chineese Beidou. Het is daardoor niet te verwachten dat moderne GPS'en op korte termijn problemen zullen ondervinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.