Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 10


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Drukke week

Aan alle kanten is te merken dat het vaarseizoen er weer aan zit te komen. De temperatuur stijgt, de krokussen en narcissen staan in bloei en in de havens en stallingen wordt het weer drukker en zijn mensen druk in de weer met trapjes, potten verf en schoonmaakmiddelen.

Ook bij de Vaarwinkel in het magazijn is het een drukte van belang. Niet alleen wat betreft bestellingen die de deur uitgaan, maar ook wat betreft leveringen van nieuwe edities van boeken en kaarten. Vooral Hollandia wist ons deze week te verrassen met een groot aantal nieuwe boeken. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.


Bom onder nautische evenementen

De stikstofregels dreigen een populair evenement als de Nationale Sleepbootdagen onmogelijk te maken. En kunnen ook roet in het eten gooien voor vele andere evenementen.

De Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis staan op losse schroeven. Door de aangescherpte stikstofregels in Nederland staat de vergunningsaanvraag van het evenement onder grote druk. Het baart voorzitter Roel Schurink grote zorgen. "Maar we zetten gewoon door, in Zwartsluis zijn we creatief." Het evenement wordt traditiegetrouw gehouden tijdens het Hemelvaartsweekend en trekt enkele tienduizenden bezoekers naar het dorp.

Toch liep Schurink twee maanden geleden tegen het probleem aan: "De vergunningen voor het evenement op zich waren geen probleem, maar bij de provincie moesten wij een berekening indienen voor de stikstofuitstoot. Maar tijdens het evenement komen hier een paar honderd sleepboten en cijfers over de uitstoot zijn simpelweg niet beschikbaar."

De Nationale Sleepbootdagen is niet het enige evenement dat dreigt ten onder te gaan aan de administratieve druk die op de schouders van de veelal vrijwillige organisatoren rust. Diverse nautische evenementen zijn in het verleden al eens niet doorgegaan omdat de organisatie de veiligheidseisen van de gemeente niet kon invullen. En ook andere organisaties die draaien op vrijwilligers hebben continu te maken met steeds verder toenemende administratieve lasten.

Een voorbeeldje. In sommige organisaties is het wenselijk dat vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen laten zien. Bijvoorbeeld omdat een penningmeester met geld moet omgaan of omdat de leiding voor jongeren zeilkampen. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kan je via de gemeente aanvragen, maar is dan niet gratis. Speciaal voor vrijwilligersorganisaties bestaat de mogelijkheid om een gratis VOG aan te vragen. Omdat te kunnen doen moet de organisatie echter wel een zogenaamde E-Herkenning (soort DigiD voor organisaties) hebben. Deze kosten weer geld en worden alleen door commerciële organisaties verstrekt.

Een ander voorbeeld is dat organisaties bij de Kamer van Koophandel moeten registreren wie de uiteindelijke belanghebbenden zijn. Bij een organisatie met een ideële doelstelling niet zo makkelijk, maar het wordt natuurlijk gewoonweg vreemd dat je als organisatie dan inlogt met de E-Herkenning (die je gelukkig al hebt) en dan als bewijs dat je echt bent wie het certificaat zegt dat je bent ook nog 1 cent moet overmaken. Wie bedenkt zo iets?

Net als de situatie waarin de Nationale Sleepbootdagen zich nu bevinden; overleg de CO2 uitstoot terwijl die niet bekend is waarmee de provincie in dit geval het probleem op het bord legt van een aantal vrijwilligers die graag een evenement willen organiseren waar zo velen plezier aan beleven.

Er is een petitie gestart om de onnodige regeldruk voor vrijwilligers te verminderen. U kunt deze ook tekenen.


Europa naar Antarctica

Tall Ship Bark Europa vertrekt op dinsdag 7 september, na ruim een jaar in Nederland, weer naar Antarctica. Zeilend met gasten via Tenerife en Montevideo is de bemanning zo'n drie maanden onderweg naar Ushuaia, waar in december het expeditieseizoen naar Antarctica start.

Tijdens de Atlantische oversteek varen er twee internationale studenten mee om onderzoek te doen naar de groei van lichtgevend plankton en microplastics. Volgend jaar zomer is de Europa terug in Nederland om deel te nemen aan de Tall Ships Races Harlingen 2022. Tevens een unieke mogelijkheid om ervaring en kennis te delen op het gebied van duurzaamheid en bescherming van de oceanen.

Het is mogelijk om aan boord op speciale trajecten mee te varen

Toen de wereld in maart 2020 op slot ging, begon het honderd jaar oude schip Bark Europa noodgedwongen aan de langste tocht ooit: non-stop van Argentinië naar Scheveningen, ruim 17.500 kilometer. Terwijl de crew stormen trotseerde met golven van 7 meter hoog en de voedselvoorraad opraakte, kwamen de berichten binnen van alle surrealistische ontwikkelingen in de wereld. Dit is het verhaal van een uitzonderlijke reis, gezien door het perspectief van de kok, de kapitein en de scheepsarts, waarbij een schip de meest geïsoleerde plek tijdens de pandemie werd.

Over deze tocht verscheen destijds een mooi boek; De reis van de bark Europa. Dus als u niet de kans hebt om zelf eens mee te varen is dit boek beslist een aanrader.


Nieuwe Vaarwijzer Deltagebied

Wie van open water houdt moet beslist een keer de steven wenden richting het gebied van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen. Hier vindt u uitdagende en maar ook beschutte vaargebieden, leuke historische plaatsjes, veel natuur en havens met heel veel goede faciliteiten.

Auteurs Olav Cox en Erna Vader zeilden rond de wereld om uiteindelijk weer terug te keren naar hun thuiswater. Zij maken van de nieuwe Vaarwijzer Deltagebied een bijzonder bruikbaar en ook mooi boek. Het weer, varen op getijdenwater, toeristische voorzieningen, planning komen aan bod. Compleet met uitgebreide beschrijvingen per vaarwater en vaargebieden.

De nieuwe editie is weer helemaal bijgewerkt en up-to-date. Zowel de ervaren als beginnende watersporter zal veel plezier beleven aan het ontdekken van de prachtige stromingen waar ons land bekend om staat. De variatie in het Deltagebied is ongekend. Van de mooie getijdenwateren en afgesloten zeearmen tot een uitdagend deel van de Noordzee: het Deltagebied is een prachtig vaargebied.


Strop voor bouwers van luxejachten

De westerse sancties tegen Russische oligarchen zorgen er niet alleen voor dat superjachten aan de ketting worden gelegd. In Nederland merken ook bouwers van luxejachten de gevolgen. Uit onderzoek van radiozender BNR blijkt dat twee grote Russische klanten van Nederlandse scheepswerven op een nieuwe Europese sanctielijst staan. Het gaat om de miljardairs Andrei Skoch en topbankier Andrei Kostin.

BNR verwijst verder naar data van de site superyachtfan.com, waaruit blijkt dat de Nederlandse superjachtindustrie de afgelopen tien jaar 19 schepen bouwde voor Russische klanten met een totale waarde van ongeveer 2 miljard dollar. De helft van de kopers staat op een Amerikaanse lijst van potentiële doelwitten van sancties. Het kan niet anders dan dat de industrie op termijn de gevolgen gaat voelen van de sancties.


Naar het Kanaal

Het Kanaal is een vaargebied dat eigenlijk iedere schipper gezien en ervaren moet hebben. Clemens Kok neemt de lezer mee langs de kusten van Bretagne en Normandië, de Engelse zuidkust, de Scillies en uiteraard ook IJmuiden. De afwisselende weersomstandigheden en prachtige land- en zeeschappen maken dit een uniek gebied. De herziene Vaarwijzer Het Kanaal staat boordevol praktische tips voor de beginnende en ervaren watersporter. Hiermee wordt dit uitdagende vaargebied een 'fluitje van een cent'.

Auteur Clemens Kok neemt de lezer mee, maar brengt vooral zijn tomeloze enthousiasme over voor bijzondere ankerplaatsen en pittoreske haventjes. Hij beschrijft per gebied de routes, de waypoints, de havens en allerlei bezienswaardigheden. Veel anekdotes ook; de schrijver spreekt uit eigen ervaring.

De nieuwe druk is compleet herzien en uitgebreid met nieuwe havens, ankerplaatsen en tips buiten de gebaande wegen. Van het rustieke Gravelines in het Nauw van Calais tot verborgen juweeltjes bij de Kanaaleilanden als Chausey, Les Minquiers en Les Ecréhous en uiteraard ook de Engelse kant van Het Kanaal komen uitgebreid aan bod. Inclusief de mogelijke routes er naar toe vanuit Nederland en langs de Belgische kust.


Examentraining cd gaat online verder

Steeds minder computers kunnen nog een CD-rom lezen en aan de andere kant zijn we bijna altijd online. Naast Windows zijn ook Apple Mac, Google Chromebook, tablets of smartphones met elk hun eigen besturingssysteem sterk in opkomst. Daarom is de ANWB Examentraining Klein Vaarbewijs vervangen door een nieuwe online examentraining. Deze werkt op elke computer, laptop, smartphone en tablet met internet en is altijd helemaal up-to-date.

Het boek ANWB Cursusboek Klein vaarbewijs I en II blijft uiteraard gewoon beschikbaar en is zojuist weer in een nieuwe editie verschenen. Nieuw is dat voortaan elke gebruiker van het boek toegang krijgt tot een beperkt aantal gratis online oefenvragen. Dit als aanvulling op de oefenvragen die in het boek zelf staan.

Voor wie zich nog beter wil voorbereiden op het examen, is er de Online Examentraining Klein Vaarbewijs 1 en 2. Deze is los te koop of in combinatie met het boek. De voordelige combinatie van ANWB boek met CD-rom is voortaan dus boek met de complete online examentraining.

Het grote voordeel van de online oefenvragen en de online examentraining is dat de inhoud altijd up-to-date is en dat deze op alle devices (smartphone, tablet, laptop en computer) toegankelijk is.

De examentraining voor het Klein Vaarbewijs werd 25 jaar lang gemaakt door Promanent, ook de uitgever van de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Eind vorig jaar hebben wij de examentraining verkocht aan Hollandia die ook het Cursusboek Klein Vaarbewijs van de ANWB uitgeeft en eigenaar is van het Vaarbewijs Academy platform voor online leren.
Volgende week komen wij terug op 25 jaar examentraining voor het Klein Vaarbewijs en de toekomst.


Meer nieuwe vaarbewijsboeken

Niet alleen verscheen deze week het nieuwe ANWB Cursusboek voor het Klein Vaarbewijs. Ook verschenen de nieuwe edities van de Leidraad voor het Vaarbewijs en het Vaarbewijs Academy Cursusboek.

Conform de exameneisen van het CBR voor 2022 en weer helemaal bijgewerkt. Nieuw is dat u bij elk boek toegang krijgt tot een aantal online oefenvragen. Dit als aanvulling op oefenvragen die al in het boek staan.

Daarnaast zijn alle drie de nieuwe boeken nu ook leverbaar in combinatie met een volledige online examentraining. Deze bestaat uit een groot aantal oefenvragen en biedt de mogelijkheid om vrijwel onbeperkt oefenexamens te maken.

Drie nieuwe boeken met en zonder examentraining; dus 6 nieuwe producten plus de losse online examentraining. Zeven nieuwe uitgaven voor het Klein Vaarbewijs in één week. Daarnaast zijn er ook nog de leerboeken van Theorieboek en van Watersportcursussen, welke ook als boek en in combinatie met training en die laatste zelfs met volledige online cursus te koop zijn. Er is dus voldoende keuze aan lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs. In een volgende editie van de Vaarwijzer Nieuwsbrief zullen we ingaan op de onderlinge verschillen en hoe uw keuze te maken.

Het is nog steeds druk bij het CBR en er zal niet meteen volgende week plaats zijn op één van de examenlocaties. Ons advies is om eerst een examenmoment af te spreken bij het CBR en uw studieplanning daar op af te stemmen. Leren en oefenen voor het examen kost tijd en wacht dus ook niet te lang met het bestellen van de leermiddelen of het boeken van een cursus.


Zeilen om te winnen

Wedstrijdzeilen is een sport vol uitdaging en spanning. Wedstrijdzeilen is anders dan gewoon zeilen. Daarom is er nu deze handige 'Zeilen wedstrijdgids', vol tips van ervaren wedstrijdzeilers die je op weg willen helpen om kampioen te worden. Deze gids is handig voor zowel ervaren als beginnende zeilers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.