Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 12


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Antifouling ... alles wat je moet weten

Bijna iedere booteigenaar krijgt er aan het begin van het nieuwe seizoen mee te maken: antifouling. Welke antifouling is voor jouw boot het meest geschikt? Hoe moet je het aanbrengen en bereik je het beste resultaat. En hoe kun je jezelf beschermen bij de werkzaamheden aan het onderwaterschip? In de driedelige serie 'Alles onder de waterlijn' geeft Sissy Traa-De Groot, expert bij International, tekst en uitleg voor WatersportTV.

Een mooi boek voor het onderhoud van uw schip en dus ook het onderwaterschip is de Bijbel voor Bootonderhoud. Een must-have nu het weer mooi is en de boten al weer bijna het water in kunnen.


Tall Ship Race door Zeeland

De jaarlijkse Tall Ships Races voeren dit jaar door Zeeland. Tientallen grote zeilschepen, waaronder vier- en zelfs vijfmasters varen half juli van het Deens Esbjerg naar Harlingen. De tweede race gaat van Antwerpen naar Aalborg, Denemarken. De tocht van de Friese haven naar de start van de tweede race in Antwerpen voert langs de Zeeuwse havensteden die de deelnemers van harte heeft uitgenodigd. De schepen worden verwacht rond 19 juli, op 22 juli worden ze in Antwerpen verwacht.


Gratis Zeilen lezen

Het seizoen staat voor de deur en we kunnen wel wat goed nieuws in de (zeil)wereld gebruiken. Daarom start de redactie van Zeilen het seizoen goed met 6 nummers Zeilen gratis. Digitaal beschikbaar voor alle zeilers en andere watersporters natuurlijk ook.
Op de site leest u hoe u gratis kunt lezen.


CBR zet Res Nova in voor examen

Om met een groot pleziervaartuig te varen heeft u een Groot Pleziervaartbewijs nodig. Een groot pleziervaartuig is elk recreatievaartuig langer dan 25 meter of met een blokmaat groter dan 100 m3. Voor het Groot Pleziervaartbewijs doet u zowel een theorie als een praktijkexamen. 

Het CBR kan daarvoor beschikken over diverse grote pleziervaartuigen die uiteraard groter zijn dan 25 meter en die hiervoor ook uitgerust zijn. De schepen zijn niet in eigendom van het CBR, maar van particulieren en bedrijven die hun schip daarvoor ter beschikking stellen. De compleet restaureerde Res Nova is zo'n schip.

Jaarlijks doen er enkele tientallen schippers examen voor het Groot Pleziervaartbewijs. Meestal zijn dat eigenaren van een oud bedrijfsvaartuig of mensen die een dergelijk schip willen kopen. Ook zijn er beroepsschippers die hun Groot Vaarbewijs na hun pensioen omzetten naar een Groot Pleziervaartbewijs. Het voordeel is dat deze de rest van hun leven geldig blijft en er geen medische keuringen verplicht zijn.

Er bestaat helaas niet veel lesmateriaal voor het Groot Pleziervaartbewijs en er zijn ook maar een klein aantal opleiders die opleidingen voor dit vaarbewijs kunnen verzorgen. Scheepswijs is eigenlijk de enige bij ons bekende opleider die deze mogelijkheid biedt. En daarnaast zijn er kandidaten die met zelfstudie zich voorbereiden.

Voor het theorie examen (ook wel CWO Groot Motorschip genoemd) adviseren wij het Praktijkboek Binnenvaart als goede basis. Hier staat vrijwel alles in en voor het Groot Pleziervaartbewijs kunt u de hoofdstukken over belading en arbeidsregels overslaan. Aan boord van een pleziervaartuig is immers geen lading en zijn geen werknemers. Verder moet u het complete BPR en RPR en de andere in Nederland geldende vaarregels kennen. Dus een keer het BPR en RPR doorlezen kan nooit kwaad. Vervolgens kunt u oefenen met de examentraining. De software laat duidelijk zien op welke onderwerpen u minder punten haalt en welke onderwerpen dus nog extra studie behoeven.


Tips om brandstof te besparen

Met de huidige hoge brandstofprijzen en met het nieuwe watersportseizoen voor de boeg geeft Epco Ongering voor WatersportTV zeven tips waarmee u eenvoudig brandstof kunt besparen.


Elk nadeel

... heeft zijn voordeel. Nu bouwers van luxe jachten te maken hebben met sancties tegen hun soms Russische opdrachtgevers denken andere rijken de wachtlijst te bekorten door de al lopende opdrachten over te nemen. Scheepsbouwers krijgen steeds meer aanbiedingen op superjachten die ze bouwen voor rijke Russen, nu Russische klanten misschien niet langer in staat zullen zijn om de luxe schepen aan te schaffen als gevolg van westerse sancties. Dat vertellen bronnen uit de markt voor superjachten.

De sancties verbieden scheepsbouwers om betalingen te aanvaarden van iedereen op wie de maatregelen betrekking hebben. Ook superjachten vallen onder de nieuwe sancties van de G7-landen en de EU, aangezien de uitvoer van luxegoederen naar Rusland verboden wordt.


Open huis bij Veldman Sneek

In dé watersportstad van Friesland, Sneek dus, kunt u dit weekend uitgebreid kennismaken met het varen met een luxe vaarbewijsvrij motorjacht dat ook te gebruiken is als een vakantiehuis op het water. Richard en Jaqueline Veldman van Veldman Yacht Charters, Zwolsmanweg 18 op het watersportbedrijvenpark 't Ges in Sneek houden zaterdag 26 maart en zondag 27 maart 2022 van 10.00 tot 17.00 uur onder schitterende weersomstandighden een open huis.

Een greep uit de activiteiten: Gratis proefvaren met 20 super cruisers (max. 15 meter lang) op de Houkesloot en de Snitsermar (het Sneekermeer), proefvaarlessen van Vaarschool Friesland, een rondleiding in de nieuwbouwloods waar nummer 18 uit de eigen Argos serie VIP-ships in aanbouw is, informatie over een vaarvakantie op een rolstoelvriendelijk motorjacht (de Quincy ligt altijd bij Veldman), investeren in een motorjacht voor de verhuur (uw boot als bank die wél rente uitkeert), informatiestand over het halen van een vaarbewijs en last but not least een grote presentatie van SAR Nederland en 112-Water.


Sprong over het IJ

Jaarlijks varen zo'n 160.000 schepen door het IJ. En zo'n 70.000 mensen nemen dagelijks de pont voor de oversteek. Het is dus druk op en rondom het IJ en het wordt alleen maar drukker. Tot 2030 zal het aantal passagiers toenemen met 70 procent tot circa 120.000 per etmaal. Met het programma Sprong over het IJ wil Amsterdam de oversteek structureel verbeteren voor fietsers, voetgangers en mogelijk ook voor Openbaar Vervoer. Dit wil de gemeente doen door, naast de bestaande en nieuwe veren, twee nieuwe bruggen en een tunnel aan te leggen.


Motorboot Sneek gaat los

Dolblij was de organisatie van Motorboot Sneek dat na twee jaar afwezigheid de Najaarsshow in november 2021 weer plaats mocht vinden. Toen nog met inachtneming van corona-preventies zoals mondkapjes en eenrichtingsroutes. Nu is de vreugde opnieuw groot. Want als in het tweede weekend van april de Voorjaarseditie van Motorboot Sneek op de watersportagenda staat, zijn er geen preventieve maatregelen meer nodig. Op 8, 9 en 10 april mag de grootste motorbootshow van Noord-Nederland ouderwets losgaan.


Let's SUP

'Let's SUP' is hét boek voor zowel beginnende als ervaren suppers. SUP staat voor stand-up paddleboard. 'Suppen' is de sterkst groeiende watersport in Nederland en België. Van grachten en rivieren tot meren en op zee: suppen is de watersport voor iedereen. Dit praktische boek staat vol instructies, oefeningen, tips en tricks voor iedereen die van suppen houdt. Zo kun je yoga beoefenen op je board, kun je meedoen aan SUPclean-up-acties en kun je suppen op zee. Suppen is dé trendy watersport van het moment die iedereen kan beoefenen. 'Let's SUP' is de praktische gids voor iedereen die zich wil verdiepen in deze leuke sport.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.