Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 8

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Kijkje achter de schermen

"Het is niet zo dat die sluis open vliegt als je ervoor gaat liggen en drie keer toetert", roept een van de medewerkers van het HOC. Gebogen over een portie kibbeling in de kantine van het Haven Operationeel Centrum wordt er vooral tijdens de lunch veel gelachen. Leken, filmfans of landrotten zouden dit 'de verkeerstoren' noemen. De redactie van Zeilen neemt een kijkje achter de schermen van de verkeersleiding in IJmuiden waar onlangs de nieuwe zeesluis in gebruik werd genomen.


Eeuwenoud wrakhout aangespoeld

Op het strand van Callantsoog is wrakhout aangespoeld dat na onderzoek van historische waarde blijkt. Dat meldt de gemeente Schagen. Het is zeer oud hout van een schip dat enkele eeuwen geleden over de zeeën voer. Op donderdag 3 februari 2022, na storm Corrie, hield Maarten Hollander van de KNRM een inspectie rit over het strand. Tussen Callantsoog en Sint Maartenszee vond hij een stuk wrakhout van een groot zeegaand schip.


Gemeenten publiceren zero-emissiezone

De eerste negentien gemeenten hebben de grenzen van hun zero-emissiezone gepubliceerd. Dertig tot veertig gemeenten voeren in 2025 een dergelijke zone in. Omdat er binnen deze zones ook vaarwegen en -wateren vallen blijven wij dit voor u in de gaten houden. Vooralsnog lijkt het er echter op dat alleen Amsterdam van plan is alle brandstofmotoren uit de grachten te bannen. En de overige zones vooral betrekking hebben op het gemotoriseerd verkeer op de weg.


Waarom zijn Nederlandse bouwers zo succesvol?

De vraag naar Nederlandse superjachten is groter dan ooit. Waarom zijn Nederlandse bouwers zo succesvol, en waarom zijn deze 'drijvende paleizen' juist nu zo populair?

Als je superjachtverkoper Victor Caminada vraagt wat het meest extravagante verzoek is dat hij kreeg in de vijfentwintig jaar dat hij meedraait in dit wereldje, moet hij even nadenken. Want luxe went, dus van een badkamer van geïmporteerd marmer, een zwembad of helikopterplatform kijkt hij niet zo snel op. „Ik denk dan toch die keer dat een klant vroeg of we een grasveld voor zijn hondje konden aanleggen, zodat die een eigen buitentuin aan boord had."


Energie uit zee vooral nog risicovol

Ruim 50 procent van de oppervlakte van Nederland bestaat uit Noordzee. Dat biedt kansen voor hernieuwbare energie uit water, vinden ze bij het Haagse Dutch Marine Energy Center (DMEC). Maar krijg als startup maar eens een pilot op de zee klaargespeeld. 'Het slagingspercentage van dit soort aanvragen is 5 procent.'

Pal naast het strand is het Dutch Marine Energy Center (DMEC) gehuisvest, een accelerator voor startups in de zogeheten 'mariene energie', oftewel: energievormen waarbij je gebruikmaakt van golven, stromingen en getijden. Speelt energie uit water momenteel nog slechts een figurantenrol in onze energievoorziening, uit onderzoek uit 2021 blijkt dat de branche straks zo'n 10 procent van al onze energie kan opwekken. 'Er is een ontzettend marktpotentieel, maar het is onbekend. En onbekend, maakt onbemind.'


450 deelnemers uit 69 landen

Meer dan 450 van 's werelds beste jeugdzeilers uit 69 landen hebben hun deelname bevestigd aan de 2022 Allianz Jeugd WK Zeilen. De kampioenschappen voor jeugd tot 19 jaar vinden plaats voor de kust van Scheveningen in Den Haag van 8-15 juli. Deelnemers aan de kampioenschappen vertegenwoordigen hun land als enige deelnemer in hun klasse, net als op de Olympische Spelen. Het prestigieuze evenement wordt gezien als een opstapje naar de wereldkampioenschappen zeilen en een belangrijke indicator voor toekomstig succes in de sport.

Kitefoiling is voor de tweede keer opgenomen in het wedstrijdprogramma, wat de groei van de Kite-klasse in de afgelopen jaren weerspiegelt. De discipline zal zijn langverwachte debuut als olympisch evenement maken op de Olympische Spelen van Parijs 2024.


Waterpeil in IJsselmeer gestegen

Het is lastig om het waterpeil in het IJsselmeer naar beneden te krijgen. De waterstand steeg afgelopen dagen ongeveer een halve meter. Dat zegt Deon Slagter van het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat in Lelystad. Door de stormen en de hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen, wordt veel water aangevoerd naar het IJsselmeer. Het water komt onder meer uit de IJssel, de Vecht en alle gemalen die op het meer uitkomen. Daardoor ligt het peil net boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP), terwijl het normaal gesproken 0,4 meter onder NAP ligt.


Werkstraf voor schipper

De schipper die in 2019 op de Nieuwe Maas in Rotterdam een dodelijke aanvaring veroorzaakte, is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Tegen de 49-jarige Christiaan K. was eerder door het Openbaar Ministerie 22 maanden celstraf geëist.
Bij de aanvaring tussen de snelle rubber(speed)boot van de Werkendammer en een sloep met toeristen kwam een 56-jarige vrouw uit België om het leven. Zij viel na de fatale botsing, waarbij het vaartuig van K. over de sloep schoot, samen met alle anderen opvarenden overboord. Twee mensen raakten zwaargewond; een persoon is zwaar invalide geraakt.

"U hebt niet alles gedaan wat goed zeemanschap vereist. U had anders kunnen en moeten varen en de sloep moeten zien", aldus de rechters, die K. schuldig bevonden aan "aanmerkelijk onachtzaam en onoplettend" vaargedrag.


Drie maritieme kunstschilders

GalleryMaritime in Colijnsplaat exposeert in februari en maart 'DRIE MARITIEME KUNSTSCHILDERS'.

Wim Vaarzon Morel. Hij volgde de familietraditie in kunstenaarschap. Zijn entree in de
kunst in Veere was vanzelfsprekend. Zijn grootvader Vaarzon Morel streek in de negentiende
eeuw zoals zovele kunstenaars neer in Veere. Zijn zoon volgde hem in het voetspoor.
Vervolgens koos ook kleinzoon Wim voor het beroep van kunstschilder. Als derde generatie
verwierf Wim Vaarzon Morel internationale roem en bekendheid met zijn zachte touch in
aquareltechniek.

Ronny Moortgat. De Vlaamse schilder die in de UK en USA een grote schare verzamelaars
geniet. Het zijn de verbeeldde wolken en luchten die de rimpelingen in zijn waterpartijen doen
schitteren. En, Ronny ontpopte zich enkele jaren geleden als fervent zeiler in de Cows Week
Waar hij vervolgens, in beeldende zin, zijn artistieke beeldverslag van maakt. Het hier getoond werk is van zijn hand: Cowes week.

Peter de Rijcke. Beeldend kunstenaar uit Hoorn en voorbeeld voor velen die zijn trainingen
volgden waarin hij de kunst van het werken met een gedurfd en ongebruikelijk kleurenpallet
aan overdroeg. Hij exposeerde met zijn werk in Azië, Duitsland, Curaçao en New York.


Nieuwe boatshow in Zeeland

Watersport in eigen land is populairder dan ooit. Iedereen die zich dit voorjaar nog wil oriënteren op een nieuwe boot mag daarom de nieuwste watersport beurs in Nederland in Tholen niet missen; Oesterdam Aqua. De focus bij Oesterdam Aqua ligt op de snel varende en sportieve watersport. Toegang voor bezoekers is gratis. Het watersportevent vindt plaats van zaterdag 2 tot en met maandag 4 april 2022 in Oesterdam Resort, Tholen. De maandag van het event is gereserveerd voor het maken van proefvaarten.

Initiatiefnemer van de nieuwe bootshow zijn Bart Kempers van Kempers Watersport, Buro 10 Events en resort Oesterdam. Bart Kempers: "We zien dat er veel vraag is naar nieuwe boten. Met het wegvallen van de voorjaarsbeurzen, willen we het gat wat daarmee ontstaan is opvullen zodat de consument zich goed kan oriënteren" Gertjan Roos, Buro 10 Events 'Na de succesvolle introductie van Boatshow Hollandse Plassen in 2021, willen we met dit event ook de watersporters in Zeeland en België bereiken met dit live event.


Rotterdam Boatshow in april

Jachthaven De Rotterdamsche Admiraliteit wordt van 14 tot en met 18 april omgetoverd tot een chique beurslocatie waar de meest prestigieuze jachten, tenders en toeleveranciers van internationale scheepswerven worden gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens de eerste editie van de Rotterdam Boatshow. Uniek in het centrum van Rotterdam. Direct aan de Maas.


Mondkapjesplicht blijft bij CBR

De mondkapjesplicht blijft ook vanaf 25 februari nog gelden bij de tussentijdse toetsen, rijtesten en examens bij het CBR. Wel wordt de capaciteit voor het theorie-examen weer opgeschaald. Dat beteken dat ook voor de examens voor het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs een mondkapje verplicht blijft, maar dat er wel meer examenmomenten beschikbaar komen. Hierdoor moeten de wachttijden verder teruglopen./p>


Vaarbewijs boeken 2022

Uitgeverij Hollandia kiest er voor om alle leerboeken voor het vaarbewijs in één keer te vernieuwen. Nieuw is dat van alle boeken er twee uitvoeringen komen; een los boek (met gratis toegang tot een beperkt aantal online oefenvragen) en een combinatie van boek met online examentraining.
De nieuwe edities worden verwacht rond 4 maart te verschijnen.

Naast genoemde boeken is ook het Cursusboek Klein Vaarbewijs van Ben Ros veel gebruikt. En Leertheorie, maker van leermiddelen voor onder andere het rijbewijs, heeft twee verschillende leerboeken. Eén voor Klein Vaarbewijs 1 en één voor Klein Vaarbewijs 2. Zowel het boek van Ben Ros als de boeken van Leertheorie zijn ook verkrijgbaar in combinatie met online examentraining.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.