Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 14


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


America's Cup komt naar Europa

De America's Cup komt naar Barcelona en dat zonder dat een Europees land de cup heeft gewonnen. Ondanks dat Nieuw-Zeeland de afgelopen editie van de America's Cup heeft gewonnen, zal de organisatie niet in hun handen komen te liggen. In plaats daarvan reist het bekende zeilcircus voor de 37ste editie af naar Barcelona. De reden? Barcelona belooft meer subsidie aan Team New-Zealand. En dat is spijtig, vinden gemeente Auckland en minister-president Jacinda Ardern.


Blijf uit de buurt

Over de veiligheid van windparken is de laatste tijd veel te doen. Waren er eerst nog voorzichtige plannen om de doorvaart door kleine schepen onder voorwaarden mogelijk te maken. Vervolgens werd er juist meer gedacht aan het compleet afschermen met netten en zelfs 'vangrails'. Nu adviseert Ørsted, een Deense bouwer van windparken om, voorlopig in ieder geval, goed vrij te houden van hun parken. 

De reden is dat onlangs de rotor en de wieken van een molen losraakte en met grote kracht en in verschillende stukken in het water terechtkwam. Er wordt nog ionderzocht wat de oorzaak was van dit incident, maar zo lang wordt een ieder aangeraden om windparken beter te mijden.

Fibersail, een startup die de conditie van windturbinebladen in de gaten houdt, heeft 5 miljoen euro opgehaald. Windmolens worden krachtiger en groter, met bladen van meer dan 100 meter lang. Fibersail weet met zijn sensoren desondanks de vervorming en veroudering van die bladen nauwkeurig te controleren. De startup werkt vanuit Rotterdam en Porto, voormalige Olympisch zeilcoach Pedro Pinto en zijn Portugese medeoprichters begonnen Fibersail ooit vanuit hun liefde voor zeilen en windkracht.


Duitsland beperkt Wadvaren

De Vereniging Wadvaarders schiet haar Duitse zusterorganisatie te hulp die worstelt met nieuwe wetgeving van de Duitse regering die het varen op de Waddenzee sterk wil inperken. Duitsland wil het recreatief gebruik van de Waddenzee onder invloed van natuur- en milieuorganisaties bijna verbieden. Zo moet het aantal gebieden waar recreanten niet meer mogen komen, fors worden uitgebreid. Ankeren en droogvallen worden door de nieuwe wetgeving al helemaal verboden activiteiten. De Duitse zusterorganisatie Wattsegler probeert de krachten te bundelen om deze wetgeving tegen te gaan.

Voorzitter Rob Leemans van de Vereniging Wadvaarders zegt dat de Duitse zusterorganisatie niet een sterke lobby heeft zoals de Nederlandse club wel heeft. "Samen met de Deense wadvaardersorganisatie, reiken wij hun de helpende hand door gedrieën hiertegen op te trekken."


Derde noodhulpsleper op komst

Er komt vanaf juli dit jaar een derde noodhulpsleper voor incidenten op de Noordzee, laat minister Mark Harbers weten in beantwoording op Kamervragen. Naast een sleper bij Den Helder en een sleper bij Borssele komt er ook een bij windpark Hollandse Kust Zuid.

Een extra sleepboot die op station ligt lijkt ons inderdaad een betere oplossing dan netten of 'vangrails' rond de windparken, zoals onlangs door deskundigen gesuggereerd werd.


Het praktische boek Vaarroutes door Amsterdam toont en beschrijft de tien mooiste routes door Amsterdam en omgeving. Varen door Amsterdam is een belevenis. Gezellig, boordevol historie en elke keer verrassend. Met de gedetailleerde kaarten uit deze vaargids ontdekt u de leukste plekken in Amsterdam en omgeving.

De waterwegen van Amsterdam hebben een enorme aantrekkingskracht op motorboot- en sloepvaarders. Tijdens het hele vaarseizoen verkennen allerlei bootjes de Amsterdamse grachten, de Amstel en het IJ. Er valt echter nog veel meer te ontdekken in de omgeving van de stad. Deze handige gids bevat de mooiste dag- en weekendtochten door Amsterdam én omstreken.

Het mooi en in kleur uitgevoerd boek is nu tijdelijk in de aanbieding. Geen € 15,99 maar slechts € 12,50.


Waterstof aan boord

Aan boord is meestal genoeg water in de buurt, maar waterstof (de H uit H2O) is niet zo maar beschikbaar. Waterstof is een relatief schone brandstof en een goede energiedrager. Bij verbranden komt waterdamp vrij en geen verdere schadelijke stoffen. Als Waterstof met bijvoorbeeld zonne- of windenergie wordt gemaakt is het een erg schone brandstof. Niet voor niets dat velen Waterstof zien als een belangrijke oplossing voor de energietransitie.

Power Up Energy Solutions uit Estonië is maker van brandstofcellen op basis van Waterstof. Het bedrijf heeft onlangs de firma Belship aangewezen als Nederlandse vertegenwoordiger.


Eerste 3D geprint plezierjacht

Alex Shifman levert met Tanaruz donderdag het eerste 3D-geprinte zeiljacht af dat is gemaakt van gerecycled plastic. Het betreft een 4,5 meter lang zeilbootje, in één stuk geprint door een industriële machine. Die doet daar een week over, nog een week vergt de montage van alles wat de boot vaarklaar maakt. De Rotterdamse startup achter Tanaruz claimt de eerste Europese scheepsbouwer te zijn die op deze manier werkt: van ontwerp tot productie gebeurt alles in eigen huis.


Superjachten aan de ketting

Terwijl al op veel plaatsen superjachten van Russische eigenaren in beslag werden genomen, bleef het in superjachtbouwland Nederland verbazingwekkend stil. Tot gisteren, toen breed bekend werd gemaakt dat er vooralnog beslag is gelegd op 14 superjachten. Het gaat hier om jachten die mogelijk eigendom zijn van rijke Russen die op internationale sanctielijsten staan vanwege de oorlog in Oekraïne. Jachten die op diverse Nederlandse werven in aanbouw zijn, net gereed zijn of die in Nederland zijn voor onderhoud of een refit.

Schepen die 'aan de ketting zijn gelegd' worden overigens niet letterlijk met een grote ketting vastgeketend aan de kade. Er wordt administratief beslag gelegd op een dergelijk schip en het krijgt een verbod om het land te verlaten en kan bijvoorbeeld niet verkocht of overgedragen worden. Als een schip bij het Kadaster staat ingeschreven en er een hypotheek op rust dan wordt het beslag daar ook ingeschreven.

Na een beslaglegging volgt meestal nog een administratief en juridisch traject. Een jacht dat in aanbouw is, is meestal niet volledig betaald en het eigendom kan dan nog heel goed bij de werf liggen. En ook is het eigendom van superjachten vaak omgeven door geheimzinnigheid en structuren met buitenlandse vennootschappen. Niet alleen om het eigendom te verhullen, maar vooral ook om fiscale redenen.
De bij de bouw betrokken bedrijven mogen meestal ook niet openbaar maken wie de opdrachtgever is en soms worden opdrachten ook via bemiddelaars tot stand gebracht en heeft de werf niet eens direct contact met de eigenaar.


Het weer in kaart

Het weer in kaart is hét standaardwerk voor elke schipper die meer wil weten van het weer. Vijf jaar geleden verscheen de eerste druk en nu weer toe aan een nieuwe druk. Een boek dat niet in uw boordbibliotheek mag ontbreken.

Dat het weer van groot belang is voor zeilers spreekt natuurlijk voor zich. Maar dat het weer bestuderen ook leuk kan zijn en dat iedereen weerkaarten, GRIB-files en allerlei andere, moderne weertechnieken kan gebruiken voor zijn of haar voordeel, hebben veel zeilers pas geleerd van Henk Huizinga. Met Het weer in kaart halen alle schippers het hoogste rendement uit de beschikbare weersinformatie. Of het nu het winnen van een zeilwedstrijd is of gewoon veilig aankomen in de volgende haven. Met deze herziene en uitgebreide druk kunnen nog meer watersporters profiteren van de klare taal van Huizinga.


RiverGuide Recreant app stopt

De RiverGuide Recreant app is vanaf 1 april 2022 gestopt. De app RiverGuide Recreant is ontstaan uit de samenwerking tussen vaarwegbeheerders met de doelstelling om publiek beschikbare vaarweginformatie te ontsluiten voor de vaarweggebruikers. Er zijn in de markt alternatieven beschikbaar en daarom is besloten de app RiverGuide Recreant te stoppen.

In het verleden hebben wij al wel eens onze vraagtekens bij deze app geplaatst. De app bood namelijk ongeveer hetzelfde als commercieel verkrijgbare app's en software ook al kunnen. Het was ons dan ook altijd een raadsel dat overheden met geld van de belastingbetaler een concurrerende app in de markt wilde zetten. Gelukkig dat dit nu ook wordt ingezien.

Gebruikers van de Riverguide app die een goed alternatief zoeken kunnen denken aan de Waterkaarten app. Een jaarabonnement is deze maand extra voordelig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.