Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 17


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Varen over de Diepen

Vanaf de diepen ziet de stad Groningen er toch echt heel anders uit. De pakhuizen op de kade lijken ineens zo groot, en de brug oogt plotseling heel klein. Ontdek gebouwen die u vanaf de weg niet ziet. Vanaf het water kijkt u anders naar de omgeving en ziet u meer, dat moet u zelf er-varen.

De Diepenring is de aanduiding voor de ring van diepen met natuurlijke afwatering rond de Nederlandse stad Groningen. Een diep is de benaming die zowel aan sommige kanalen als aan natuurlijke vaarwaters wordt gegeven. Bron: Wikipedia

Voor het Varen in Groningen en omgeving gebruikt u de Waterkaarten app of de ANWB Waterkaarten 2 en 3 in combinatie met de ANWB Wateralmanak deel 2.

Voor diverse vaarroutes is het boek Toertochten voor Motorboot en Sloep beslist een aanrader.


Leren varen voor de baas

Werkenden konden voorheen elk jaar opleidingskosten voor hun beroep aftrekken. Daarvoor in de plaats is de STAP regeling gekomen. Een vorm van een persoonlijk budget dat u elk jaar kunt gebruiken om bij of om te scholen. Deze regeling geldt ook voor werknemers in de watersport of zij die dat willen worden. 

Vaarplezier speelt hier nu handig op en biedt speciale opleidingen voor professionals in de watersport. De opleiding 'Medewerker Watersport-/ bootbedrijf' is een driedaagse training, waarvan twee dagen de stof van het Klein Vaarbewijs 1 theoretisch en praktisch wordt geoefend. De derde dag is een veiligheidstraining bij STC-KNRM, waarbij brandenblussen, het redden van drenkelingen en veiligheid aan boord centraal staan. De opleiding is bovendien toegespitst op het kunnen halen van Klein Vaarbewijs 1 (extern examen bij het CBR).

Voor het NauPro Vaarbewijs is de basis een tweedaagse praktijktraining voor RYA Powerboat Level 2 en een aanvullende theoriedag. Met het NauPro Vaarbewijs (in combinatie met 'medewerkers watersport-/ bootbedrijf') voldoet het bedrijf bovendien aan het 'terzake kundig' zijn van varende medewerkers volgens de ARBO-wetgeving.

Arjen Bergijk van Vaarplezier: "het is erg mooi dat Vaarplezier het intensieve kwalificatieprogramma voor het STAP-budget heeft doorlopen en nu deze zeer praktijkgerichte vaaropleidingen kan aanbieden. Iedereen die in de watersport of bij een bootbedrijf werkt – of wil werken – kan het STAP-budget gemakkelijk aanvragen. Wordt het toegekend, dan kosten de opleidingen niets. Wordt het niet toegekend, dan is de deelnemer tot niets verplicht.

Juist ook medewerkers die op kantoor zitten of in de productie, of werken bij bedrijven die met boten/ watersport te maken hebben (verzekeraars, toeleveranciers, werven, reparateurs, media etc.) kunnen met deze opleidingen zeer vakgericht meer leren over hun eigen werkveld. En bovendien – binnen deze opleidingen - mooie diploma's halen die altijd handig zijn, zoals Klein Vaarbewijs 1 en 2."


Wedstrijdzeilen is een sport vol uitdaging en spanning. Daarom is er nu deze handige Zeilen wedstrijdgids, vol tips van ervaren wedstrijdzeilers die u op weg helpen. Deze gids is handig voor zowel ervaren als beginnende zeilers. Van start tot finish, deze wedstrijdgids maakt u wegwijs in de wereld van het wedstrijdzeilen. 

In deze gids komen alle aspecten van het wedstrijdzeilen aan bod. Wat zijn de regels, waar moet u op letten, hoe bereid u zich voor op een wedstrijd en welke soorten zeilwedstrijden zijn er?
Het doel: beter worden en winnen.


Protest tegen zeeboerderij

Voor de kust van Nieuwpoort (BE) komt een mosselboerderij. Te dicht bij het watersportgebied. Dit stootte al op heel wat protest bij de jachtclubs in Nieuwpoort. De drie Nieuwpoortse clubs: VYN, WSKLUM en KYCN organiseren daarom een protestactie en gaan een rondje varen. De zwarte vlag wordt gehesen op 8 mei en gaat over een uitgezet traject.

De start is voorzien omstreeks 13.00u. tussen de havenhoofden. Meer informatie bij de organiserende clubs.

Eerder waren er ook al protesten die tot op heden niets opleverden.


Stremming Driebondsbrug gevaarlijk

De Driebondsbrug over het Eemskanaal in Groningen is voorlopig gestremd. Alleen voor hoge beroepsvaartschepen zal er eventueel incidenteel gedraaid worden met de brug, omdat de werking niet helemaal betrouwbaar verloopt. Eerder dit jaar deed Rijkswaterstaat onderzoek naar de software die de brugbediening aanstuurt. Daaruit bleek dat deze niet goed werkt en voor onvoorspelbaar en onveilig gedrag zorgt tijdens een opening van de brug. Rijkswaterstaat stopte daarom met de normale bediening van de brug en is over gegaan op bediening op afspraak. Dat betekent dat alleen bijzondere transporten en zeeschepen de brug mogen gebruiken. Andere schepen die te hoog zijn om de brug te passeren, krijgen het advies om te varen.

Slecht nieuws voor ondernemers in de stad Groningen en ook voor de recreatievaart. De brug is onderdeel van de Staande Mastroute door Groningen naar Delfzijl. Deze route volgen is dus nu niet mogelijk. U moet via Lauwersoog en over zee.

De Staande Mastroute (SMR) is een veilige doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. De route biedt zo een doorgaande route door heel Nederland. De Staande Mast route wordt bevaren door zowel beroepsvaart als de recreatievaart. De route is een veilig alternatief voor de tocht buitenom over de Noordzee.

De Staande Mastroute en de alternatieve routes staan in de ANWB Wateratlas voor de Staande Mastroute. In principe bevat deze atlas alle informatie nodig om de route te varen. Toch adviseren wij wel om ook de ANWB Wateralmanak deel II aan boord te hebben. Hierin vindt u meer informatie en deze bevat alle informatie over bruggen, sluizen, vaarwegen en havens in Nederland en België.

Het boek Met staande mast door Nederland is een mooi boek met daarin allerlei suggesties voor vaartochten met staande mast over de Nederlandse binnenwateren. Buiten en aansluitend op de Staande Mastroute is er namelijk nog veel meer te ontdekken zonder de mast te strijken.Waterkaarten App - 20% korting in april

Nog een paar dagen; 20% korting op een jaarabonnement voor de vernieuwde Waterkaarten App 2022.

  • Nieuwe almanakgegevens voor Nederland, België, Duitsland én Engeland
  • Zie u zelf over de kaart varen. Zie anderen op de kaart varen met AIS+ 
  • Bijgewerkte kaarten die offline zijn te gebruiken
  • Alle gegevens van bruggen, sluizen, havens, bunkerstations, restaurants en andere watersportbedrijven
  • Beschikbaar op iOS, Android en Windows

De compleet vernieuwde software voor Windows is verschenen. Hierin nog geen AIS+ (AIS via internet), maar wel directe mogelijkheid om uw computer aan te sluiten op de GPS en AIS bij u aan boord.

U kunt de Waterkaarten App kopen met bovenstaande knop, maar u kunt nu ook een kadokaart bestellen met dezelfde korting. Leuk om kado te geven .... Klik hier ...

20% korting !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.