Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 16


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Extra bediening brug in de A9

De brug Rijksweg 9 over het Zijkanaal C gaat in juli en augustus vaker open voor scheepvaart. Rijkswaterstaat test hiermee of files van auto's dan korter worden. De brug Rijksweg 9 over Zijkanaal C is onderdeel van de Staande Mast Route. In juli en augustus is het druk op de weg met (vakantie)verkeer. Daarom ontstaan er lange files wanneer de brug open staat. De file loopt zelfs op tot in de Wijkertunnel. Dit is voor Rijkswaterstaat (RWS) onaanvaardbaar. Daarom doet RWS een proef. In juli en augustus gaat de brug op werkdagen twee keer extra open: één keer in de ochtend en één keer in de middag. Doordat de brug vaker en korter open is, hoopt RWS dat auto's minder lang hoeven te wachten en de files korter worden.

De Staande Mastroute (SMR) is een veilige doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. De route biedt zo een doorgaande route door heel Nederland. De Staande Mast route wordt bevaren door zowel beroepsvaart als de recreatievaart. De route is een veilig alternatief voor de tocht buitenom over de Noordzee.

De Staande Mastroute en de alternatieve routes staan in de ANWB Wateratlas voor de Staande Mastroute. In principe bevat deze atlas alle informatie nodig om de route te varen. Toch adviseren wij wel om ook de ANWB Wateralmanak deel II aan boord te hebben. Hierin vindt u meer informatie en deze bevat alle informatie over bruggen, sluizen, vaarwegen en havens in Nederland en België.

Het boek Met staande mast door Nederland is een mooi boek met daarin allerlei suggesties voor vaartochten met staande mast over de Nederlandse binnenwateren. Buiten en aansluitend op de Staande Mastroute is er namelijk nog veel meer te ontdekken zonder de mast te strijken.


Bron: Gemeente Utrecht

Utrecht wil meer over water

Vrachtauto's en bestelbussen door de smalle straatjes en steegjes van de Utrechtse binnenstad: de gemeente wil ervan af. Er zou veel meer vervoer over de grachten moeten gaan in plaats van over de weg. Net zoals vroeger. Een slim idee?

Wie weleens in Utrecht komt kent ze maar al te goed, de grachten door de binnenstad met de aangrenzende werfkelders. Vroeger werden de grachten gebruikt om via de werfkelders de panden in de binnenstad te bevoorraden. En dat zou volgens de gemeente nu ook veel vaker moeten gebeuren. "Utrecht heeft door de grachten een goede infrastructuur om per boot bevoorrading te organiseren", zegt havenmeester Frank van Kleef tegen EditieNL. "Aan de grachten zit veel horeca onderaan de kade. Als je de bevoorrading op straatniveau doet moet je ook nog eens met de hele lading naar beneden lopen."


Scheepswrakkenpaspoort

Op 16 maart werden in Batavialand scheepswrakkenpaspoorten overhandigd aan hun eigenaren. De wrakken vertellen hun eigen verhaal en zijn onderdeel van het Flevolands erfgoed. Maritiem archeoloog Wouter Waldus verzorgde over één van die wrakken een inspirerende lezing. Eigenaren en beheerders die scheepswrakken op hun land hebben liggen ontvingen de paspoorten van 'hun wrak' van gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman en directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Arjan de Zeeuw.

In de bodem van Flevoland zijn meer dan 450 vergane schepen gevonden. Na onderzoek zijn 73 daarvan bewaard gebleven. Voor de (land)eigenaren en terreineigenaren bij wie een wrak is gevonden, maakten we speciale scheepswrakkenpaspoorten. Deze paspoorten laten hen kennis maken met de geschiedenis van hun scheepswrak.
Gedeputeerde Kunst en Cultuur Michiel Rijsberman: "Juist het verder vertellen van de verhalen achter de scheepswrakken is van belang, want die laten zien in wat voor een uniek gebied wij wonen en werken. Hier voeren de schepen over een soms woeste Zuiderzee en verbonden steden, gebieden en landen met elkaar door handel en uitwisseling."


Nieuwe directeur Kustwacht Nederland

Nicole Kuipers is per 21 april de nieuwe directeur Kustwacht Nederland. Ze volgt Jan van Zanten op die uit dienst gaat. "Vol trots en met groot enthousiasme neem ik de functie van directeur Kustwacht op me. De Kustwacht is een belangrijke organisatie in een dynamische omgeving." aldus Kuipers.
Nicole Kuipers is de eerste vrouwelijke directeur van de Kustwachtorganisatie zoals die sinds 1987 bestaat. Kuipers: "De Kustwacht is nog steeds volop in beweging. Ik ga mij inzetten om de organisatie verder uit te bouwen. Maar ik vind het voor de medewerkers ook belangrijk om hier een juiste balans in te vinden tussen ontwikkelingen, oude én nieuwe taken voor de Kustwacht."

De Kustwacht is een samenwerkingsverband. Hierin werken zes ministeries en verschillende diensten samen aan de veiligheid op de Noordzee en diverse ruime binnenwateren. Defensie is als beheerder verantwoordelijk voor de organisatie en het beheer van de Kustwachtorganisatie. De Koninklijke Marine levert daarom de directeur Kustwacht Nederland.


Reddingbootdag 2022

Het is weer zover! Op zaterdag 30 april organiseert de KNRM opnieuw de Landelijke Reddingbootdag. Dé dag om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materiaal van de KNRM.

Geen tijd op 30 april, maar wilt u toch laten zien dat u het werk van de redders van de KNRM steunt? Hijs dan de KNRM Wimpel in top. Ze zijn er in verschillende maten en soorten.

En speciaal voor de verzamelaars hebben wij nog een beperkt aantal van voorgaande jaren. Op = op!


Varend Corso last van hoge energieprijzen

Dat de glastuinbouwsector het momenteel moeilijk heeft vanwege de torenhoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne merkt ook de organisatie van het Varend Corso. Diverse bedrijven zijn om die reden al afgehaakt als deelnemer aan het evenement. Toen de organisatie van het Varend Corso aan de slag ging om deelnemers te werven voor de bontgekleurde botenstoet van vier dagen was er heel veel positivisme. Na twee jaar kon het evenement eindelijk weer gehouden worden. "Maar we merken nu wel dat we er flink aan moeten trekken om iedereen over de streep te krijgen", zegt woordvoerder Sander Nieuwenhuizen van het Varend Corso. "We hadden een mooie stoet boten op de planning, maar het is knap lastig om die vast te houden. Nog niet alle deelnemers hebben hun definitieve deelname toegezegd en we hadden onlangs ook een afvaller waarvan we dachten dat die zeker mee ging doen."


Compenstieregeling brandstof

Samen met Scouting roept het Zeekadetkorps Nederland de leden van de Tweede Kamer om tot een compensatie te komen voor het brandstofverbruik van korps- en wachtschepen, waardoor het voor de organisaties mogelijk blijft om laagdrempelige activiteiten voor de jeugd te kunnen organiseren. Een structurele oplossing hierbij is het weer gebruik kunnen maken van rode diesel.
Scouting Nederland en het Zeekadetkorps Nederland leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van jongeren en hun fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast zorgen hun activiteiten ervoor dat jongeren enthousiast worden voor een opleiding of beroep in de nautische sector. Er zijn vele Zeekadetkorpsen en Scoutinggroepen actief op en rond het water. Een groot aantal Zeekadetten en waterscouts stroomt door naar deze sector en daarmee zijn beide organisaties een belangrijke 'toevoer' van jonge mensen. Zowel de binnenvaart, de zeevaart als de Koninklijke Marine zien jongeren uit onze organisaties graag instromen; ze zijn gewilde arbeidskrachten in de maritieme sector die kampt met een nijpend tekort aan personeel.

Twintig zeekadetkorpsen nemen zaterdag 23 april deel aan de Nationale Zeekadettendag 2022 in wereldhaven Rotterdam.

Normaal gesproken ontmoeten de verschillende korpsen elkaar tijdens het nationale Zomerkamp. Door corona is dat al twee jaar niet doorgegaan. Daarom verzamelt Zeekadetkorps Nederland alle korpsen zaterdag 23 april bij het Scheepvaart- en Transport College in Rotterdam.

Alle zeekadetten en begeleidende kaderleden kijken uit om aan de bijzondere dag deel te nemen. Er worden zo'n vierhonderd zeekadetten verwacht voor een boeiend programma. Dat omvat een kennismaking met verschillende schepen en scheepstypen (zoals binnenvaartschepen, sleepboten, reddingsboten, zeeschepen) rederijen en opleidingsmogelijkheden.

Zowel de binnenvaart als de zeevaart en het Loodswezen zijn met schepen aanwezig. Een aantal zeekadetkorpsen, dichtbij of in de haven van Rotterdam gevestigd komen met hun eigen schepen. Het Loodswezen komt in de middag met een tender en de KNRM is met een snelle RIB aanwezig.


Eerste elektrische boatshow van Nederland

Op koningsdag gaat 's lands eerste elektrische boatshow van start. De Zeeland Electric Boatshow (ZEBS) staat in het teken van elektrisch varen. U ontdekt er de nieuwste ontwikkelingen en producten op het gebied van elektrisch varen met je zeilboot, maar ook met andere vaartuigen zoals tenders, SUPs en de elektrische draagvleugelboot Candela.

Volgens Evelien Baartmans van The Green Wave, de organisator van de ZEBS, is het opmerkelijk dat de watersport achterloopt op de auto-industrie. "De omslag naar elektrisch rijden heeft even geduurd, maar begint nu echt van de grond te komen. De watersport blijft achter, daarom willen we met de ZEBS mensen onderdompelen in alle mogelijkheden die elektrisch varen nú al biedt."


Waterkaarten App - 20% korting in april

Het weer is mooi en er komt een lang weekend aan. Of te wel het vaarseizoen weer begonnen. Daarom deze maand 20% korting op een jaarabonnement voor de vernieuwde Waterkaarten App 2022.

  • Nieuwe almanakgegevens voor Nederland, België, Duitsland én Engeland
  • Zie u zelf over de kaart varen. Zie anderen op de kaart varen met AIS+ 
  • Bijgewerkte kaarten die offline zijn te gebruiken
  • Alle gegevens van bruggen, sluizen, havens, bunkerstations, restaurants en andere watersportbedrijven
  • Beschikbaar op iOS, Android en Windows

De compleet vernieuwde software voor Windows is verschenen. Hierin nog geen AIS+ (AIS via internet), maar wel directe mogelijkheid om uw computer aan te sluiten op de GPS en AIS bij u aan boord.

U kunt de Waterkaarten App kopen met bovenstaande knop, maar u kunt nu ook een kadokaart bestellen met dezelfde korting. Leuk om kado te geven .... Klik hier ...

20% korting !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.