Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 48

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Nieuwste snufjes voor op de boot

Elk jaar in november vindt in Amsterdam de Mets Trade Show plaats. De jaarlijkse business-to-business beurs voor bedrijven in de watersport. Bedrijven van over heel de wereld komen dan naar de Rai in Amsterdam om hun nieuwste producten aan professionals uit de sector te tonen. Een uitgelezen kans om trends te ontdekken en innovaties van dichtbij te bekijken.

Werd de beurs vorig jaar nog afgelast. Dit jaar ging het wel door. Met minder deelnemers en ook met lege stands van bedrijven die op het laatste moment toch nog besloten hadden niet te komen. 

De collega's van Zeilen namen ook een kijkje en maakten wat beelden van interssante nieuwe producten. Klik hier ...

Dit jaar was er vooral ook aandacht voor duurzaamheid. Zeilen schreef daar apart nog een stuk over. Klik hier ...

De gewone uitvoering van de draadloze windmeter zonder bewegende delen van Calypso is te koop bij de firma Vrolijk in Scheveningen

De avontuurlijke Noorse zeiler Eric Anderaa vaart met een Oscar camera boven in de mast. Op zijn kanaal op Youtube laat hij de voordelen van dit systeem zien. Onderweg op zee ...


AIS onder de loep

De redactie van Zeilwereld neemt AIS onder de loep.

De Noordzee, een veel te koude zomernacht. De wind is aangetrokken tot een respectabele 25 knopen terwijl er toch echt minder voorspeld was. De plotter geeft aan dat jullie precies haaks voor de eerste shipping lane liggen. Om deze over te steken is het noodzakelijk de schepen die er doorheen varen verdomd goed in de gaten te houden. Dankzij de moderne techniek die je net in jullie schip hebt aangesloten, weet je precies waar jullie je bevinden. Toch zou het nog een groot verschil maken als je ook zou weten waar de rest precies vaart. Of, nog beter: dat de andere schepen kunnen zien waar jullie eigenlijk uithangen.

Meer weten over AIS? Het Boordboek Radar en AIS geeft een compact maar volledig overzicht van wat u moet weten over AIS (en radar).


Falls of Clyde naar Glasgow

Na het COP26-evenement, dat onlangs in Glasgow is gehouden, heeft Falls of Clyde International Ltd bekend gemaakt dat hun bod om het historische grote schip Falls of Clyde uit de haven van Honolulu te verwijderen, is aanvaard. Falls of Clyde is het laatste nog bestaande volledig getuigde schip met een ijzeren romp en vier masten, en de enige overgebleven olietanker met zeilaandrijving. Het schip was de laatste jaren een museumschip in Honolulu. Haar toestand is dermate verslechterd dat ze de haven van Honolulu moet verlaten omdat de autoriteiten bang zijn dat ze zinkt.


Opletten en geduld tonen

Wederzijds begrip en respect. Dat is volgens sluis- en brugwachter Mirjam Rikken-Stoffels van Rijkswaterstaat het geheim van vlot doorstromend verkeer op het water en op de weg. En ze moet goed blijven opletten. Bij de Meppelerdiepsluis bedient ze niet alleen de plaatselijke brug en sluis. Ze doet dat ook op afstand.


Al meer dan honderd jaar worden de getijtafels uitgegeven voor een breed publiek. Zowel voor de beroepsvaart als ook voor de tienduizenden recreanten zijn deze getijtafels een onmisbare leidraad en bron van informatie, het vertrouwde 'maatje' dat hen door de getijdewateren loodst. De nieuwe editie van de Getijtafels voor 2022 is verschenen.

De editie voor het jaar 2022 omvat de direct afleesbare getijtafels voor 21 meetstations aan de kust van Nederland, essentiële informatie voor de tussenliggende stations en uitleg over het getij zelf.


Opkomst autonome schepen

De binnenvaart bereikt in 2030 het derde automatiseringsniveau: dat betekent dat het schip autonoom vaart met menselijke assistentie. Dat voorspelt Smash!, het Nederlandse forum voor Smart Shipping, dat 3 november op de vakbeurs Europort in Rotterdam een zogenoemde roadmap heeft gepubliceerd voor autonoom varen tot 2030.

Verwachting is dat ferry's als eerste in staat zijn om compleet autonoom te varen varen, maar ook de binnenvaart heeft dan dus al grote stappen in die richting gezet. Tessa Luijben van Smash! presenteerde de nieuwe roadmap. 'We willen alles op een rijtje hebben, elkaar vinden en steunen in deze ontwikkeling. Maar het is een richtlijn, geen doel.'


Zeldzame witte potvis gespot

Kapitein Leo van Toly vaart de hele wereld over in zijn tankerschip. Als hij bijzondere dieren ziet, zoals walvissen, dan filmt hij ze en stuurt de beelden naar zijn vrouw Annemarie. Gisteren voer hij met zijn schip langs Jamaica toen hij wel een heel bijzonder dier zag: een witte potvis. 


Waterkaarten steunt Vaarwens

De Waterkaarten app steunt Stichting Vaarwens. Inmiddels hebben vele honderden ongeneeslijk zieke en uitbehandelde mensen ervaren hoe het is om er nog één keer een dag uit te zijn in een geweldige omgeving en ambiance. Dankzij Stichting Vaarwens. Biggerworks, het bedrijf achter de Waterkaarten app, steunt deze stichting.

Iedereen die een Waterkaarten bootvlag kocht, heeft daar mede aan bijgedragen. Biggerworks heeft het daarmee opgehaalde bedrag aangevuld en kon daardoor Stichting Vaarwens een cheque aanbieden van 2.000 euro.

Wilt u dit goede doel ook steunen? Koop ook een bootvlag of doe een directe donatie ...


Hr.Ms. De Ruyter mogelijk museumschip

Door veel oud-marinemannen wordt met nostalgie teruggekeken op de kruiser Hr.Ms. De Ruyter die in de jaren zeventig aan Peru verkocht werd. Peru besloot na de uitdienststelling van de kruiser in 2017 dat het een museumschip zou worden. Toen bleef het lang stil, maar nu is er sprake van dat het schip onderdeel wordt van Inka Park. Inka Park moet in Peru een groot pretpark plus een duurzame stad worden. Het is een initiatief van onder meer Nederlandse bedrijven en er zijn ook kennisinstituten als Wageningen Universiteit & Research aan verbonden. In een maritiem deel van Inka Park zou de voormalige De Ruyter passen.


Webinar Marifoongebruik terugkijken

Vorige week organiseerde Varen doe je Samen het webinar 'Marifoongebruik – Tips, regels en afspraken'. Dit webinar is geschikt voor mensen die wel eens overwogen hebben een marifoon aan te schaffen, of voor wie er één aan boord heeft maar twijfelt om deze te gebruiken. Het webinar is opgenomen en kunt u online terugkijken.

In het laatste deel van de video wordt een voorbeeld gegeven van marifoonverkeer tussen een motorjacht en de verkeerspost van de sector Dordrecht. Hierin wordt een duwcombinatie genoemd bij kilometer 975. In de binnenvaart worden kilometeraanduidingen veel gebruikt. Kilometeraanduiding, -paal of -raai worden geteld stroomopwaarts. Soms vanaf de bron of het begin van het vaarwater. De kilometeraanduidingen staan op de Waterkaarten, zoals de ANWB Waterkaarten of de Waterkaarten app en op witte borden met zwarte letters langs de kant van de vaarweg. Het is dus belangrijk om te weten waar u bent en op de kaart te kunnen vinden waar welke kilometeraanduidingen staan.


Vaarbewijs boeken 2022

Uitgeverij Hollandia kiest er voor om voor het nieuwe jaar 2022 alle leerboeken voor het vaarbewijs te vernieuwen. Eind februari worden alle nieuwe edities verwacht. Nieuw is dat van alle boeken er twee uitvoeringen komen; een los boek (met gratis toegang tot een beperkt aantal online oefenvragen) en een combinatie van boek met online examentraining.

Vooral voor de Leidraad voor het Vaarbewijs is dat een welkome vernieuwing aangezien er voor dit boek nog geen examentraining bestond. Voor de ANWB Examentraining bekent dit dat de uitvoering op CD-Rom ophoudt te bestaan. Deze is vanaf de nieuwe editie alleen nog leverbaar als online examentraining.


Voor de perfecte dag op het water

De werf Bavaria introduceert een nieuw model in de succesvolle SR Serie; na de SR 41 maakt de BAVARIA SR36 haar debuut op de Boot 2022 in Düsseldorf. Een intelligent ruimteconcept, een sportief en elegant design, in combinatie met uiterst veilige vaareigenschappen maken de BAVARIA SR36 uniek en uitermate geschikt om perfecte dagen door te brengen op het water met familie en vrienden.
Samen met het BAVARIA ontwikkelingsteam tekende de Italiaanse ontwerper Marco Casali de sportieve, elegante lijnen van het motorjacht, dat 11,68 m lang en 3,89 m breed is en standaard over een zwemplatform beschikt. Opvallend zijn de vloeiende rompvorm, de grote raampartijen in de opbouw en de royale ruimte in het voor- en achterschip.

Meer informatie is te verkrijgen via de importeur in Nederland: Jansma Jacht


Nominaties Nationale Motorbootvaren Prijs

Watersport-TV is genomineerd voor de Nationale Motorbootvaren Prijs 2021. De prijs is een initiatief van de Stichting Bevordering Motorbootvaren en bedoeld als blijk van waardering en steuntje in de rug voor initiatieven en activiteiten ter bevordering van het motorbootvaren in Nederland.

Voor de prijs, die op 9 maart 2022 tijdens Boot Holland zal worden uitgereikt, waren ditmaal acht organisaties/ kandidaten voorgedragen. Uit deze voordrachten zijn door de jury drie genomineerd. De genomineerden zijn: de Tasmanroutes.nl voor de vaarkaart 'Ontdek en beleef Groningen.' Omroep Max voor het programma 'Denkend aan Holland' dat het motorbootvaren volgens de jury bij een breed publiek bekend heeft gemaakt. Ten slotte Watersport-TV vanwege de brede informatie over veiligheid, vaartechniek en het plezier van het motorbootvaren.


Wanneer ga je weer weg

Zware Kees is wereldberoemd in de zeevaart. Het is het pseudoniem van de Noord-Hollandse kapitein Kees Wiersum, gezagvoerder van een Nederlands zware-ladingschip, dat wereldwijd wordt ingezet voor het vervoer van projectlading. En wie verre reizen doet, kan veel verhalen. Kees heeft er een bijzondere literaire vorm voor gevonden. Geen reisverslagen, maar korte anekdotische verhalen, uit het leven gegrepen.

Kees laat met een knipoog zien hoe kleine voorvallen ingrijpen in het leven aan boord. Hoe belangrijk eten en planning bijvoorbeeld zijn en hoe onbegrijpelijk en bureaucratisch de mensenwereld soms is georganiseerd.

Zware Kees voert ons via het alledaagse mee over de wereld, van de Zuid-Chinese Zee tot diep in het Amazonegebied en het onafzienbare drijfijs boven Siberië. Daarbij is ook het nieuwe boek van Zware Kees prachtig geïllustreerd met foto's uit alle windstreken. Een absolute aanrader voor varenden en iedereen die kennis wil maken met het leven op zee.


Startdatum The Ocean Race vastgesteld

De startdatum voor de volgende The Ocean Race (voorheen Volvo Ocean Race) is vastgesteld. De deelnemende jachten zullen in de Kerstvakantie eind 2022 verzamelen in het Spaanse Alicante. De start zal plaatsvinden 15 januari 2023. De vloot zal bestaan uit twee klassen van wedstrijdjachten. De VO65 en IMOCA.

In het laatste kwartaal van 2022 worden er verschillende activiteiten gepland. Wedstrijden voor de deelnemende teams en voor de The Ocean Race Legends, een vloot van deelnemers aan de Volvo Ocean en Whitbread Race. Ook worden er activiteiten voor de jeugd en rond het thema Duurzaamheid georganiseerd. De race zal in de zomer van 2023 ook Scheveningen aan doen om uiteindelijk in Genua in Italië te finishen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.