Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 51

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Verzegelingsplicht uitgesteld tot 2023

Booteigenaren hoeven de afsluiter waarmee toiletwater direct in het oppervlakte geloosd kan worden komend seizoen nog niet te verzegelen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de besluitvorming rondom de verzegelingsplicht uitgesteld naar januari 2023. Er is daarnaast een overgangstermijn bepaald, maar hoe lang die termijn is, is nog onduidelijk.

Het is goed nieuws dat de verzegelingsplicht is uitgesteld en dat een overgangstermijn ook een zekerheid is. Het Watersportverbond zal blijven pleiten dat termijn minimaal vijf jaar wordt. Die vijf jaar zijn onmiskenbaar nodig om de voorzieningen op de wal, zoals voldoende uitpompstations in havens en langs de vaarweg, te kunnen realiseren. Daarnaast hebben watersporters die tijd nodig om hun boot gereed te maken met een alternatief. Het voornaamste probleem is dat het alternatief, bijvoorbeeld een zuiveringsinstallatie, nog niet op de markt verkrijgbaar is, aldus het Watersportverbond dat met een aantal organisaties waaronder de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club (KNMC), de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers en het Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM) een klankgroep vormt dat het Ministerie probeert te adviseren.

Lees ook nog het standpunt van het Watersportverbond ...


Op zoek naar boordzuiveringsinstallaties

Niet alleen de pleziervaart hangt nieuwe regelgeving voor het lozen van toiletwater boven het hoofd. Ook de kleine passagiersvaart en charterschepen krijgen op termijn te maken met regelgeving die het zo maar overboord pompen van zogenaamd zwart water onmogelijk moet maken.

Net als voor de pleziervaart nu al het geval is wil de overheid het mogelijk maken dat charterschepen het afvalwater aan boord eerst zuiveren en dan wel mogen lozen. Voor de pleziervaart is dat nu al mogelijk, maar bestaan er geen betaalbare en praktisch toepasbare zuiveringsinstallaties die voldoen aan de Nederlandse eisen. BBZ, de belangenorganisatie voor de charterschepen, is voor haar achterban nu ook op zoek. Helaas blijkt vooralsnog dat de installaties die er bestaan geschikt zijn voor de grote riviercruiseschepen, maar niet voor de veel kleinere charterschepen van de bruine vloot. Van de 6 fabrikanten van dergelijke systemen hebben er inmiddel 4 al aangegeven geen interesse te hebben. Eén fabrikant heeft mogelijk wel een passende oplossing en gaat kijken of hun systeem geschikt is.

Voor de pleziervaart waar nog minder ruimte is, hebben zich tot op heden geen fabrikanten gemeld die een oplossing hebben. Niet alleen de prijs, de specifieke Nederlandse eisen en de omvang van de installaties maakt het moeilijk. De grotere bestaande systemen voor de passagiersvaart moeten dagelijks ook een bepaalde hoeveelheid afvalwater verwerken om hun werk goed te kunnen doen. Hoeveelheden die op een schip van de bruine vloot en zeker op een pleziervaartuig nooit door het toilet gespoeld worden.


Route The Ocean Race 2022-2023 bekend

The Ocean Race heeft de definitieve route bekendgemaakt. De start is als voorheen in Alicante, Spanje op 15 januari 2023. Daarna volgt een race over 32.000 zeemijl en 6 maanden in twee verschillende klassen. De VO65 en IMOCA. De eerste leg voert over 1.900 mijl naar Kaap Verdië. De eerste keer dat de race deze eilandengroep aandoet. De komst van de schepen valt samen met de Ocean Week met duurzaamheid als thema. Vandaar gaat het naar Kaapstad en dan in één monsterleg van 12.750 mijl over de Zuidelijke Oceaan naar het Braziliaanse Itajaí. Van Brazilië vaart men naar New Port, Rhode Island. Hierna volgt een oversteek van de Atlantische Oceaan naar Aarhus in Denemarken. Via een 'sail-by' in Kiel zetten de schepen vervolgens koers naar ons eigen Scheveningen (11-15 juni 2023). De laatste leg voert naar Genua in Italië. In elke stopplaats worden ook zogenaamde in-port races georganiseerd. Hiermee verdienen de deelnemers punten voor een extra klassement en de uitslag daarvan kan meetellen voor het overall resultaat als schepen exact gelijk finishen.

Vooruitlopend op de race worden er van september tot en met december 2022 nog diverse evenementen georganiseerd. Vandaar dat men officieel spreekt van editie 2022-2023 van The Ocean Race, voorheen Volvo Ocean Race.


Bijmengverplichting jaar uitgesteld

Nederland voert de CO2-reductieplicht voor brandstofleveranciers aan de binnenvaart pas in 2023 in. Dat hebben minister Barbara Visser en staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) besloten. Eerder zou deze verplichting al in 2022 ingaan. De binnenvaartbranche, bunkeraars en verzekeraars hebben zwaar gelobbyd om in invoering uit te stellen. Met name schippersvereniging ASV heeft meerdere malen de problematiek van 'vieze' fame en het gevaar op vastlopende motoren aangekaart.


Wilt u ook dat de lijnen en vallen 's nachts niet meer tegen de mast klingelen? Bent u op zoek naar extra bergruimte of het perfecte zeevaste kinderzitje voor op uw boot? Neem dan het boek Handig aan Boord mee. Boordevol inspiratie om op een slimme manier oplossingen te bedenken voor de meest voorkomende grote en kleine zaken aan boord.

De beste tips en trucs van zeilers verzameld in één boek – een ideale verzameling kennis, ervaring en zeemanschap, rechtstreeks uit de praktijk. Alle tips zijn bedacht en uitgewerkt door medezeilers en inzichtelijk geïllustreerd, zodat ze makkelijk in praktijk kunnen worden gebracht. U komt talloze handigheidjes tegen voor de meest uiteenlopende zaken aan boord: van een schoenenvakje in de kajuittrap tot een slimme truc om met maar één lijn snel af te meren.


Bark Europa getroffen door bliksem

De Nederlandse Bark Europa is eerder dan gepland teruggekeerd naar Ushuaia (Argentinië). Tijdens de reis van Montevideo naar South Georgia sloeg de bliksem in de top van de hoofdmast. Niemand raakte daarbij gewond en het schip is in goede staat. Wel ontstonden er technische mankementen in het navigatie- en communicatiesystemen.
Terugkeren naar Ushuaia was geen gemakkelijke beslissing.


Nieuwe HP33 Waterstanden en Stromen

De nieuwe HP33 en de digitale versie HP33D / NL Tides met alle getijdetabellen, stroomkaarten etc. voor 2022 verschijnt komende week en is vanaf nu alvast in de Vaarwinkel te bestellen. In dit handige naslagwerk vindt u alle waterstanden en stromen langs de Nederlandse kust en aangrenzend gebied, tijden van hoog en laag water en de grafieken met het verloop van de getijden. Handige stroomkaarten tonen voor alle zeegaten hoe de stroom loopt op welk tijdstip.
Kortom de HP33 is onmisbaar voor het varen op getijdenwater.

Bestel nu dan sturen wij de HP33 of NL Tides op zodra de 2022 editie binnen is. U heeft deze dan al eerste in huis.

Een goed boek met alle kennis nodig voor het varen op getijdenwater is het boek Zeilen op getijdenwater. Zowel de theorie als de praktijk komen uitgebreid aan bod. 


Boekhouder het schip in

Een boekhouder probeert al enkele jaren een geldlening aan een klant terug te krijgen van een klant. De klant, botenbouwer Kranswaard "Het Bosch", gebruikte de lening van ruim € 26.000 om zendtijd te kopen in het televisieprogramma Yacht Vision van RTL4, maar betaalde nooit terug. De rechtbank Noord-Holland bepaalt dat de vennoot die namens de klant tekende niet bevoegd was de leningovereenkomsten namens de botenbouwer te sluiten. Diens toenmalige zakenpartner is daar daarom niet aan gebonden. De vennoot die het geld leende wel, hij wordt dan ook veroordeeld de geldleningen met een deel van de rente aan zijn voormalige boekhouder terug te betalen.


Wat is Nehalennia zonder schip?

De Thoolse visser Bout vond begin april 1970 in zijn visnet een drietal stenen. Samen vormden die stenen een votief/altaar van de godin Nehalennia. Vanaf augustus dat jaar werd er jarenlang op die vindplaats gedoken en werden talrijke resten boven water gehaald waaronder 330 votief geschenkstenen van Nehalennia. De vondst uit de Schaar van Colijnsplaat is de meest complete Romeinse tempelvondst in Europa. Auteur en onderzoeker Dimp Nelemans meende: dat verdient een boek.

Op 6 december is op het Provinciehuis Zeeland het eerste boek over de vroegste mariene geschiedenis van Zeeland overhandigd aan Gedeputeerde Harry van der Maas. Het boek getiteld "Wat is Nehalennia zonder schip?" vertelt met wetenschappelijke onderbouwing het complete verhaal over de Romeinse vaarroute welke vanaf de eerste eeuw tot de tweede helft van de derde eeuw na Chr. vanuit de monding van de Schelde op Britannia voer. Nehalennia, godin van de Zeevaarders heeft daarin een hele bijzondere rol gespeeld. Het is een boek voor zeevarenden, watersporters en iedereen die de zee als oversteek van A naar B kent. Na grondige studie van tweëenhalfjaar wordt hier, over de historie van de Nederlandse mariene wereld, nog niet bekende kennis ontsloten.

'Wat is Nehalennia zonder schip?' is een gewichtig essay over Nehalennia, godin van de Zeevaarders, wier beschermende hand verder reikte dan tot nu toe werd aangenomen.

Het boek is niet in de boekhandel te koop, maar zo lang de voorraad strekt te koop bij GalleryMaritime Voorstraat 45, Colijnsplaat voor € 14,95 incl. geschenkdoos excl. porto. Mere informatie en bestellen van het boek kan via email: info@caudicaria.nl


Vaarbewijs voor rondvaart- en veerbootschippers

Voor het varen met een rondvaartboot of veerpont is een Groot Vaarbewijs straks niet meer nodig. Minister Barbara Visser, Infrastructuur en Waterstaat, werkt samen met de sector aan een aangepast kwalificatiecertificaat. Volgens de Europese richtlijn die op 18 januari 2022 in zou gaan moeten schepen die meer dan 12 personen vervoeren een Europees groot vaarbewijs hebben. Naar aanleiding van kamervragen van Tjeerd de Groot (D66 - inderdaad die van de aanscherping van het lozingsverbod) antwoordt Visser dat er onder strikte voorwaarden een mogelijke vrijstelling van de EU richtlijn kan komen.

Op dit moment is het nog zo dat schippers van rondvaartboten die altijd in een zelde gebied varen een speciale ontheffing kunnen krijgen voor het verplichte Groot Vaarbewijs. Om die ontheffing te krijgen volgen de betreffende schippers een speciale opleiding. De nieuwe Europese regels maken de huidige praktijk onmogelijk. Vandaar dat er kamervragen werden gesteld, waarop de minister nu geantwoord heeft. In juni echter schreef de (voorganger van de huidige) minister ook al aan de Kamer dat zij hierover met de sector in overleg was.

Voor veerponten is nu een Groot Vaarbewijs verplicht. De exploitanten en schippers hebben de minister echter gevraagd om een vergelijkbare ontheffing mogelijk te maken. De mininister heeft aangegeven hier aan mee te willen werken. 


IBI Magazine overgenomen

International Boat Industry (IBI) magazine is over genomen door BOAT International Media BIM). IBI Magazine is een zakelijk magazine en website voor de internationale watersportsector. Met de acquisitie wil BIM haar positie in de 'business to business' markt versterken. BIM is vooral actief als uitgever van diverse bladen, websites, boeken en evenementen speciaal voor eigenaren van superjachten en mensen werkzaam in de superjacht sector.


Knopenbox weer leverbaar

De populaire Knopenbox, die u ook ziet in het plaatje hieronder is weer leverbaar. De Knopenbox is een mooie bewaardoos met daarin twee verschillende lijnen, een ring en een boekje met de meest gebruikte knopen. Erg leuk om zelf knopen te oefenen of om het aan anderen voor te doen.

Tip: Bestel gelijk ook de Ultieme Knopengids. Een dik knopenboek met een groot aantal bekende en minder bekende knopen. Geillustreerd met mooie foto's. Het boek is uitgevoerd als ringband en blijft dus makkelijk openliggen terwijl u oefent met de lijnen uit de Knopenbox.


Gelukkig Kerstfeest

Graag wensen wij u en uw naasten een heel goed Kerstfeest. Dit jaar helaas met een 'lock down' en daardoor ook in kleinere kring dan gewenst. Het Kerstdiner zal er hopelijk niet minder door smaken.

Nog iets meer dan een week en het jaar 2021 zit er weer op. Om meerdere redenen een bijzonder jaar, maar daar hebben wij het volgende week in laatste Vaarwijzer Nieuwsbrief van dit jaar nog over.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.