Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 50

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Boot Dusseldorf gaat door

Afgelopen week maakte de organisatie van Boot Dusseldorf bekend dat de beurs van 22 tot en met 30 januari 2022 'gewoon' door kan gaan. Uiteraard met inachtneming van de dan geldende Corona maatregels. Op dit moment betekent dat vacinatie- of herstelbewijs en mondkapje verplicht zijn. De organisatie wijst er verder op dat zij diverse extra maatregels heeft genomen, zoals verbeterde ventilatiesystemen, om het een veilige beurs te laten zijn voor zowel bezoekers, standhouders als het eigen personeel.

Vrijwel direct na het bekend worden van dit nieuws maakte diverse standhouders, waaronder Nautor Swan, X-Yachts en Bente, bekend dat zij niet aanwezig zullen zijn. Opmerkelijk omdat zij wel al een stand gereserveerd hadden. Vooral bij de zeilboten haken deelnemers af. Onder andere de Beneteau groep met merken als Lagoon, Jeanneau en Beneteau had eerder al een dringend beroep gedaan de beurs te verzetten naar 2023. Deelname aan een beurs betekent zeker voor deze grote bouwers een forse investering. Met de huidige onzekere tijden verwachten zij dat de investering dan niet opweegt tegen de mogelijke opbrengsten. Dat dus los van de gezondheidsrisico's voor personeel en bezoekers. Andere grote merken als Bavaria, Hallberg Rassy en ook Princess en Sunseeker geven aan wel aanwezig te zullen zijn.

De kans dat de beurs alsnog niet doorgaat neemt daarmee wel toe. Als grote merken met diverse introducties van nieuwe modellen afhaken betekent dat logischerwijs dat er minder bezoekers op de beurs afkomen waardoor het voor andere standhouders weer minder interessant is om deel te nemen. En de snelle verspreiding van de nieuwe Omikron variant in Duitsland kan uiteraard ook nog steeds roet in het eten gooien.


Salon Nautic Paris Boat Show

Inmiddels zit Salon Nautic, de watersportbeurs van Parijs er weer op. En ondanks of juist dankzij Corona bezochten ruim 171.000 mensen deze beurs. In 2019 bezochten 147.000 mensen de beurs. In 2020 kon de beurs niet doorgaan. In 'normale' jaren trekt Salon Nautic zo'n 200.000 bezoekers.

Wel ontbraken in Parijs ook een aantal bekende merken en was de beurs aanzienlijk kleiner in omvang; 100.000 vierkante meter tegenover 130.000 m² in 2019. Group Beneteau was in eigen land nog wel aanwezig.

Volgend jaar staat Salon Nautic gepland van 3 tot en met 11 december 2022.


Tall Ship Races op de Noordzee

Tijdens de Tall Ships Races 2022 komt de internationale vloot van Tall Ships en Small Ships terug naar de Noordzee. Van 7 juli-7 augustus bezoeken ze Esbjerg, Harlingen, Antwerpen en Aalborg. Het evenement zal een welkome terugkeer zijn voor alle vier de gasthavens. Op 14 juli 2022 zullen de schepen Harlingen aandoen.


Betonning Houtribsluizen verplaatst

De betonning bij Houtribsluizen in Lelystad wordt 100 meter verplaatst om meer ruimte te creƫren naast de vaargeul voor de zeilboten. Dit heeft Rijkswaterstaat besloten nadat het regioteam IJsselmeer van het Watersportverbond een zienswijze had ingediend om aandacht te vragen voor de onveilige situatie die daar was ontstaan.
In juni van dit jaar was de betonning op zo'n manier neergelegd die gevaarlijke was voor zeilboten. De ruimte naast de vaargeul was zo klein geworden dat er geen mogelijkheid meer was om je zeilen te heisen of strijken buiten de betonning


Een regeeraccoord

Eindelijk is er in Den Haag witte rook en werd gisteren een nieuw regeeraccoord gepresenteerd. De nieuwe regering of zo u wilt doorstart van het vorige kabinet wil vooral investeren. Het is nog te vroeg om te voorspellen hoe dat zal uitpakken voor de koopkracht en de maritieme sector.

Ik zal mij daarom beperken tot een meer 'algemene economische beschouwing'. En omdat dit wat te ver gaat voor deze Vaarwijzer Nieuwsbrief kunt u verder lezen op onze website ...


Een baken in de nacht

Is een lichtschip wel een echt schip? Ze is namelijk niet gemaakt om te varen, maar om te dobberen. Tot eind vorige eeuw markeerden lichtschepen gevaarlijke zandbanken op zee en vormden ze een belangrijk herkenningspunt voor zeevarenden voor de Nederlandse en Belgische kust. Een van die schepen is Lichtschip 12, beter bekend als de Noord Hinder. De redactie van Zeilen schreef een leuk artikel over dit vertrouwde baken in de nacht dat momenteel in het dok licht voor het nodige onderhoud.


Mega-investering voor Zoutkamp

Met het besluit van het Waddenfonds, afgelopen vrijdag genomen, om 1,8 miljoen beschikbaar te stellen, is de mega-investering in Zoutkamp beklonken. In totaal 31 miljoen wordt de komende twee jaar een grootschalig investeringsprogramma van ruim € 31 miljoen uitgevoerd voor een nieuw gemaal, de restauratie van de monumentale Hunsingosluis en een groot aantal toeristische en recreatieve voorzieningen. Met het beschikbaar stellen van de laatste €1,8 miljoen door het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied van de drie waddenprovincies is de financiering nu helemaal rond. Waterschap Noorderzijlvest neemt met € 22 miljoen het grootste deel van de investering voor zijn rekening. De werkzaamheden van het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp starten midden volgend jaar.


Fusie tuigerij en zeilmakerij

Tuigerij Masten en zo..! en zeilmakerij UK – De Vries Sails gaan samen. Marcel de Jong en Willem Stroo staan per 1 januari 2022 samen aan het roer van Zeilmakerij UK -De Vries Sails waarbij de onderneming van Marcel de Jong, Masten en zo..!, zal integreren als derde onderdeel; jachttuigerij. 
Na een nauw overleg nemen de heren de Jong en Stroo het stokje over van Jan de Vries en Renze Runia die met hart en ziel de afgelopen jaren de leiding hebben gehad.

UK Sailmakers is een grote, internationaal opererende zeilmaker organisatie waarbij ruim 50 zelfstandige zeilmakerijen uit alle werelddelen zijn aangesloten. Hiermee behoort UK Sailmakers tot de top drie wereldwijd.
Masten en zo..! gespecialiseerd in jachttuigerij en is al 25 jaar gevestigd in Sneek maar  zal nu met name op locatie zijn expertise uitdragen.


Jeugd WK Zeilen in Oman

De olympisch zeilkampioenen van de toekomst zijn deze week verzameld in Mussanah, Oman voor het jaarlijkse Jeugd wereldkampioenschap van 13-17 december 2021. Nederland is daar vertegenwoordigd in zes van de 10 jeugd zeildisciplines. Het Jong Oranje van de zeilsport bestaat dit jaar uit negen meisjes en jongens en worden op de locatie begeleid door drie coaches. Team leader is talentcoach en ex-Laser zeiler Marc de Haas. Naast sporters zijn er ook twee Nederlandse wedstrijd officials actief op het Jeugd WK. Rob Hoogstra en Remco de Goederen zijn in functie en tevens aan het meedraaien om ervaring op te doen voor het jeugd WK dat in 2022 gehouden wordt in Den Haag.

Foto van de NLse ploeg voor het Jeugd WK, met vlnr Dirk Bennen (coach), Marlies Schouten, Maud Lodewijk, Frank Boer, Robbert Huisman, Olivier Jaquet, Femme Rijk, Hidde Schraffordt, Roos Wind, Marc de Haas (Coach / Team leader) Niet op de foto Jis van Hees en Casper Bouman (fotograaf Sander van der Borch)


Houten botenbouwers

Zeven bouwers van bijzondere houten schepen vertellen hun verhaal in een nieuw boek geschreven door Klaas Smit. Volgende week worden in Batavialand in Lelystad de eerste exemplaren aangereikt aan de botenbouwers.
In 'Houtenbotenbouwers 2' vertellen zeven markante mannen over hun grote liefde voor hout, voor onze nautische geschiedenis en voor het zo precies mogelijk reconstrueren van houten schepen. Hoe hebben ze die verdwenen schepen gebouwd? Wat kwam daar allemaal bij kijken? Welke hoogte-en dieptepunten maakten ze mee? Op al deze vragen en meer geven ze antwoord in het boek.

Het boek is uitsluitend te bestellen op de website van Spiegel der Zeilvaart ...


Coenbrug lange tijd buiten gebruik

Reparatie van de kapotte Coenbrug gaat mogelijk twee jaar duren. De scheepvaart is de klos. Zeilschepen en hoge transporten moeten omvaren. Het wordt steeds erger in Nederland voor de binnenvaart. De zoveelste brug die niet meer open kan. De Coenbrug blijft nu zeker twee jaar dicht. Maar wanneer die brug was vast komen te zitten toen die open stond, had je iedereen er over gehoord. Dan kon het autoverkeer niet meer over de A8. Nu is de binnenvaart de klos en worden de schouders een beetje opgehaald, vat Andries de Weerd van BLN-Schuttevaer afdeling Noord-Holland het sentiment in de sector samen.


Koers houden met stuurzeilen

Een lijn, twee blokken en een elastiek; meer heb je niet nodig om je boot zelfsturend te maken. Solozeiler Dick Huges ontdekte bij toeval deze vergeten zelfstuurtechniek en raakte gefascineerd.
Omdat ik op zee meestal alleen vaar, is de zelfsturing van mijn boot belangrijk. De windvaan en de elektrische stuurautomaat zijn daarom mijn beste vrienden. Maar beide kunnen stuk gaan en wat dan, dag en nacht handsturen? Onmogelijk. Wat ontbreekt, is een gemakkelijk te installeren zelfstuurback-up.

Sheet-to-tiller boek

Dick Hughes schreef ook een zeer praktisch boek over de sheet-to-tiller techniek. Duidelijk en met duidelijke illustraties. Wat ons betreft aan aanrader.


Stijgende prijzen

Van steeds meer uitgevers krijgen wij door dat de prijzen van al hun uitgaven in 2022 in prijs zullen stijgen. Stijgende kosten en vooral ook stijgende prijzen voor grondstoffen, waaronder papier maken dit noodzakelijk. Er zijn ook uitgevers die alleen de prijzen van nieuwe uitgaven verhogen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.