Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 52

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Boot Düsseldorf toch nog afgelast

Graag hadden wij deze laatste Vaarwijzer Nieuwsbrief van 2021 afgesloten zonder nieuws dat veroorzaakt wordt door het corona virus. De realiteit is echter dat we er voorlopig nog niet van af zijn.
Boot Düsseldorf 2022, Europa's grootste indoor bootshow, is afgelast vanwege corona. De organisatie wil wel en denkt ook dat het veilig kan, maar de deelstaat waarin Düsseldorf ligt heeft besloten dat er tot eind januari geen grote indoor publieksevenementen mogen plaatsvinden.

Ondanks de vele afzeggingen van met name zeiljachtbouwers, bleef de organisatie tot op het laatste moment optimistisch. De minister van gezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen maakte na de kerst bekend dat er vanwege de huidige coronacijfers geen grote publieksevenementen kunnen plaatsvinden in januari. De maatregel is genomen vanwege de verwachte sterke verspreiding van de omikron-variant van het coronavirus.


Spullen uit boten gevonden

Een inwoner van Serooskerke (Schouwen-Duiveland) is afgelopen week aangehouden op verdenking van meerdere diefstallen uit (zeil)boten. De politie zag sinds september dit jaar een stijging van het aantal aangiftes van diefstallen uit jachthavens op Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland.
Een politieonderzoek leidde naar deze verdachte. Bij een huiszoeking in zijn woning vonden agenten meer dan honderd goederen die vermoedelijk van verschillende diefstallen afkomstig zijn. Bijvoorbeeld navigatie-apparatuur, lieren, snelheidsmeters, maar ook zeiloveralls en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.


André en Janny doen Elfstedentocht

Janny van der Heijden en André van Duin stapten weer in de boot voor het tv-programma Denkend aan Holland. Ditmaal staan er liefst vier afleveringen volledig in het teken van Friesland, want het duo legt de elfstedenroute per boot af. Op 4 januari 2022 is het 25 jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst verreden werd. De vier afleveringen van Denkend aan Holland zijn dus een ode aan de Tocht der Tochten.

Denkend aan Holland is op zondag 2, 9, 16 en 23 januari rond 21.30 uur op NPO1 te zien.


Zonder scheepvaart gebeurt er niets

'Zonder scheepvaart gebeurt er niets meer in Nederland', zegt RWS-directeur Nancy Scheijven in een interview dat Schuttevaer met haar had. Nancy Scheijven is directeur Scheepvaart & watermanagement en CEO drones bij Rijkswaterstaat. Elke schipper heeft direct of indirect vrijwel dagelijks met Rijkswaterstaat te maken. Aan het eind van 2021 geeft Scheijven antwoord op prangende vragen van schippers. 'Nog grotere sluizen? Die komen er niet.'


De beste stuurlui

Het boek 'De beste stuurlui staan aan boord', behandelt op een nieuwe manier concrete voorbeelden uit de vaarpraktijk. Tijdens de lessen klein vaarbewijs merkte auteur en opleider John Coenders dat cursisten de oefenstof vaak erg theoretisch vonden. Dus begon hij met het tekenen van vaarsituaties. Dat werkt zeer verhelderend. Het bleek een goede manier om theorie en praktijk bij elkaar te brengen en het zet de cursisten aan het denken.

Voor het nieuwe boek verzamelde hij een veertigtal goede voorbeelden van vaarsituaties. Voorzien van duidelijke uitleg en verwijzingen naar de relevante vaarregels een zeer praktisch boek voor een ieder die aan het leren is voor het Examen Klein Vaarbewijs 1 of voor de meer ervaren schippers die hun eigen kennis willen testen en kunnen onderbouwen.


Kiran Badloe voor tweede keer winnaar

Voor de tweede keer is Olympisch windsurfer Kiran Badloe tot zeiler van het jaar benoemd, de Conny van Rietschoten Trofee is weer voor hem. De jury vond Badloe's gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio, samen met zijn Wereld- (derde keer op rij) en Europese titel in de RS:X klasse in 2021, zwaarder wegen dan de prestaties van de twee andere genomineerden.

Door de Franse kanalen

Het boek Through the French Canals heeft waarschijnlijk meer mensen weten te verleiden om de mooie vaarwegen van Frankrijk te verkennen dan elk ander boek. Voor het eerst verschenen in 1970 is dit boek dé autoriteit voor het varen door de Franse kanalen en binnenwateren. Inmiddels al weer toe aan de 14e druk.

Deze herziene nieuwe editie is een onmisbare hulp bij het voorbereiden van uw vaartochten over de Franse waterwegen. Dwars door Frankrijk naar de Middellandse Zee, naar Parijs, het Canal du Midi of een rondje door de talrijke kanalen met ontelbare sluizen en spannende tunnels. In deze vaargids vindt u 50 vaarroutes compleet uitgewerkt en voorzien van duidelijke illustraties.

In aanvulling op het boek met 50 vaarroutes door Frankrijk is de reeks Inland Waterways of France een aanrader. In drie delen worden alle Franse kanalen en andere binnenwateren besproken. 

Ideaal voor het voorbereiden van uw vaartochten door de kanalen en binnenwateren van Frankrijk. De negende druk van Inland Waterways of France heeft een nieuwe opzet gekregen. Drie delen in A4 paperback formaat. Deel 1 van de reeks bespreekt het netwerk van vaarwegen in het noordwesten en midden van Frankrijk. Deel 2 de vaarwegen in het Oosten van Luxemburg helemaal tot de Middellandse Zee in het Zuiden. Deel 3 pakt het Westelijke deel en echte Zuiden met onder andere het Canal du Midi.

Auteur David Edwards-May beschrijft een gedetailleerd overzicht van alle waterwegen door de binnenlanden van Frankrijk. Vele pagina's met kleuren foto's, gedetailleerde kaarten van knooppunten, overzichtskaarten van elke vaarweg of kanaal en beschrijvingen van vaarroutes compleet met duidelijke vaaraanwijzingen. Een unieke mix van praktische informatie, kaarten, achtergronden en historische informatie geïllustreerd met mooie foto's in full colour.

De delen zijn los van elkaar te bestellen.


Agentschap Telecom geeft waarschuwing

Het Agentschap Telecom geeft een serieuze waarschuwing dat veel apparatuur gekocht op buitenlandse websites vaak niet voldoet aan de Nederlandse of Europese regels.
Internet staat vol met webshops die elektronische artikelen verkopen. Het aantal producten dat aangeboden wordt, is gigantisch en neemt nog dagelijks toe. Veel van deze apparatuur is afkomstig van webshops uit het Verre Oosten, zoals Alieexpress en Lightinthebox. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat apparatuur die dergelijke webshops verkopen vaak niet aan de Europese eisen voldoet.
Aanvullend op deze bevindingen heeft Agentschap Telecom ook andere aspecten van dergelijke apparatuur onderzocht. Dertien apparaten zijn getoetst op hun storingsgevoeligheid en frequentiegebruik. Ook zijn ze gecontroleerd op brandveiligheid. Geen enkel apparaat bleek te voldoen aan alle Europese eisen.

De waarschuwing van het Agentschap Telecom betreft elektronische apparatuur in het algemeen en niet specifiek apparatuur voor gebruik aan boord. Toch is hier zeker ook een waarschuwing op zijn plaats. Immers als 'gewone' apparatuur al niet voldoet dan is de kans groot dat ook apparatuur die aan boord gebruikt kan worden niet voldoet.

Specifiek voor maritieme zendapparatuur geldt dat deze moet zijn toegelaten op de Europese markt alvorens deze aan boord gebruikt mag worden. Apparatuur die u bij een Nederlandse of Europese winkel koopt zal aan die eisen voldoen. De leverancier moet u daar ook over kunnen informeren en bij twijfel kunt u altijd navraag doen bij het Agentschap Telecom.

Op sociale media staat het vol van watersporters die via het internet voor een spotprijs een normaal duur apparaat hebben weten te bestellen. Sommigen zweren er bij en anderen zijn zwaar teleurgesteld. Onafhankelijk onderzoek is er helaas nog maar weinig. Watersportbladen nemen wel eens de proef op de som en installeren bijvoorbeeld een hetelucht kachel gekocht via een website in het Verre Oosten. Dan blijkt vaak dat veel installatiematerialen niet passen of de set net niet compleet is waardoor er toch nog extra geld nodig is om alles passend aan te sluiten. Duurtesten zijn ons nog niet bekend.

Bent u voldoende technisch en houdt u van een gokje, dan is een dergelijke aankoop op buitenlandse sites een optie. In andere gevallen is ons advies om te kiezen voor een plaatselijke leverancier of installateur.


Prettige jaarwisseling en gelukkig 2022

'Het jaar 2021 zit er weer bijna op' klinkt bijna als een straf. Met de verschillende inperkingen van onze gebruikelijke vrijheden is het verleidelijk om zo op dit jaar terug te kijken. Toch is er ook veel moois gebeurt en voldoende reden om positief naar het nieuwe jaar uit te kijken. Het vaarseizoen 2021 verliep redelijk normaal en zeker in de zomer leken coronamaatregelen ver weg. In het eerste corona jaar hebben veel mensen de watersport (her)ontdekt en voor velen lijkt het ook een blijver. 

Zakelijk was dit jaar voor ons een goed jaar. De omzetgroei noteerde in dubbele cijfers. Er verschenen genoeg nieuwe boeken en kaarten. Nieuwe uitgaven die veel van u inmiddels in de boordbibliotheek hebben staan. Voor de komende maanden zit er nog meer in het vat en wij houden u uiteraard op de hoogte. Afgelopen jaar hebben wij ook elke week weer een Vaarwijzer Nieuwsbrief kunnen vullen met relevant watersportnieuws en wij merken dat dit goed gelezen wordt. Inmiddels meer dan 11.000 trouwe lezers heeft onze gratis nieuwsbrief. Om precies te zijn 11.111 lezers op het moment van schrijven (30.12.2021, 17:09). En natuurlijk gaan wij volgend jaar gewoon  door. Volgende week al weer de eerste van 2022!

Graag wensen wij u en uw naasten een heel fijne jaarwisseling, een goed begin van het nieuwe jaar en een gelukkig en vooral gezond 2022.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.