Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 4

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


De musea zijn weer open

Het mag weer, we kunnen weer naar een museum. Alle scheepvaart- en maritieme musea van Nederland zijn weer open. En er is wat dat betreft zoveel moois te zien. De mensen die in al die musea werken hebben u ook gemist. Laten we hen een hart onder de riem steken en de komende tijd eens een keer een bezoekje brengen aan één (of meerdere) musea bij u in de buurt.


Jachtwerf naar Chinese investeerder

Het familiebedrijf Balk Shipyards uit Urk is overgenomen door een investeerder uit China. Balk Shipyards is actief in de markt voor superjachten tot 65 meter. Bij de werf worden nieuwe jachten gebouwd, krijgen bestaande schepen een refit en worden uiteenlopende aanpassingen en reparaties aan jachten gedaan.

Het CDA heeft al Kamervragen gesteld over de overname. De partij wil weten hoeveel er bekend is van de overnamepartij en of Balk gevestigd blijft op Urk. Een vertegenwoordiger van het bedrijf laat weten dat het bedrijf gewoon in Urk gevestigd blijft en dat het investeringsbedrijf in China al eigenaar is van een andere werf. De investeerder is dus al bekend in de sector en men verwacht nu makkelijker te kunnen opereren op de groeiende markt voor superjachten in China en Azië.


Wrak door fout van servicebedrijf

Het niet goed lezen van een gebruiksaanwijzing kan grote gevolgen hebben. Dat blijkt uit een zaak die onlangs werd behandeld bij de rechtbank in Rotterdam. Een onderhoudsbedrijf ging in de fout met het aanbrengen van antifouling op een zeiljacht. Dat pakte desastreus uit. De eigenaar van een aluminium zeiljacht wilde zijn schip tegen aangroei beschermen. Hij vroeg een offerte aan bij een all-round watersportbedrijf en liet zijn trotse bezit netjes in de diverse lagen verf zetten.

Corossie op een aluminium jacht is een ongewikkeld onderwerp en kan vergaande consequenties hebben. Diverse geraardpleegde deskundigen zijn het wel met elkaar eens wat er aan de hand is, maar niet wat nu eigenlijk de oorzaak is. Uiteindelijk blijkt dat het verfsysteem niet op de juiste wijze is toegepast met in dit geval desastreuze gevolgen.


Stiekem gedoe bij gemeentes

Hoewel de meningen daar ongetwijfeld over zullen verschillen wordt er naar de mening van het Watersportverbond door de landelijke overheid duidelijk gecommuniceerd over een onderwerp als corona. Zo troebel blijken lokale overheden soms in hun informatie over bijvoorbeeld een 'doorvaartvignet' of 'toeristische waterbelasting'. Drie gemeentes maakten het de afgelopen maanden wel erg bont: Zaanstad, Wijdemeren en Amsterdam. Als watersporters niet hadden opgelet, waren er bedenkelijke maatregelen genomen.

Toevallig stuitte het regioteam Noord-Holland-zuid op informatie uit correspondentie tussen de raadscommissie en het college van burgemeester en wethouders.


Onbemande mini-schepen bij Moerdijk

Ze lijken op uit de kluiten gewassen modelbouwboten, maar in werkelijkheid gaat het om kleine onbemande onderzoeksschepen van maritiem dienstverlener Van Oord in Moerdijk. Deze week worden de geavanceerde bootjes voor het eerst getest in de Brabantse zeehaven. Tussen de enorme zeeschepen zorgen de zelfstandig varende peilboten voor een opmerkelijk gezicht. "We hebben al heel veel mooie reacties ontvangen over onze vaartuigjes", vertelt operations manager Wim Balvert van de onderzoeksafdeling van Van Oord.


Maritime Delta Student Challenge

Op 14 maart 2022 hebben bedrijven in de maritieme sector de kans om gericht in contact te komen met 2e-jaars technische mbo-studenten tijdens de Maritime Delta Student Challenge. De studenten gaan op deze dag graag aan de slag met een 'challenge', ingebracht door een bedrijf, om te leren van de technologische innovaties en uitdagingen in de maritieme sector. De Maritime Delta Student Challenge is dit jaar speciaal gericht op 2e-jaars studenten die een technische mbo-opleiding volgen op het STC of het Da Vinci College. Dankzij dit event komen zij buiten de muren van het klaslokaal op een informele manier in aanraking met maritieme innovaties en innovatieve technieken.


Motor klaarmaken

Het duurt nog even voor het seizoen los barst, maar het is al weer tijd om plannen te maken. Plannen voor nieuwe bestemmingen, nieuwe avonturen en mooie vaartochten. Maar eerst is er misschien nog een lijst van klussen die afgewerkt moet worden. Verbeteringen aan uw schip, onderhoud, een grote schoonmaak en natuurlijk ook de motor en andere technische installaties klaarmaken.

De DVD Zelf je scheepsdiesel onderhouden is één van onze bestsellers op dat gebied. In handige lessen op video leert u hoe zelf de belangrijkste onderhoudsklussen aan de motor te doen. Met deze lessen en wellicht één van de handige boeken die wij ook verkopen komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan als uw schip straks weer in het water mag.

Maar misschien vindt u het nog te vroeg om aan de boot te werken. Het is nooit te vroeg om nu thuis met een warme kop koffie vast plannen te maken voor het komende seizoen. Waar gaat u straks heen?

Het boek Toertochten voor Motorboot en Sloep is een goede bron van inspiratie voor mooie vaartochten in Nederland en een paar door België. En denkt u dat u met een staande mast beperkt wordt in uw vaarmogelijkheden. Dan is het boek Met Staande Mast door Nederland vast iets voor u.

Denkt u aan heel andere vaargebieden. Laat het ons eens weten. Dan kunnen wij in een volgende Vaarwijzer Nieuwsbrief daar eens aandacht aan besteden.


Akzo Nobel top werkgever

De Nederlandse fabrikant van onder andere jachtlakken en verven Akzo Nobel is door het Top Employer Institute beoordeelt als top werkgever. Het bedrijf haalde al eerder hoge beoordelingen en erkenningen als goede werkgever en is daar terecht erg trots op.


Einde aan lichten op windmolens?

De rode knipperlichten op windmolenparken kunnen uit, zeggen de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Tests in het Zeeuwse windpark Krammer zijn succesvol afgerond: zo branden de lichten enkel wanneer er vliegtuigen naderen. Een Fries windpark op het IJsselmeer is nu aan de beurt.
Windmolens hoger dan 150 meter zijn wettelijk verplicht heel de nacht een rood knipperlicht te dragen. Ook op zee is dit het geval. Met de twee geteste systemen zou dit niet meer nodig zijn.

Het gaat overigens om de lichten die speciaal voor de luchtvaart bestemd zijn en dus geen lichten voor de scheepvaart.


Flexiteek koopt Flexiteek

Flexiteek neemt Flexiteek over. Flexiteek kent u van de kunststof dekbekleding als duurzaam alternatief voor een teakdek. Het bedrijf komt van oorsprong uit Zweden en maakte onlangs bekend dat het het Nederlandse F3 Flexiteek Friesland overneemt. Dit bedrijf zal als volle dochteronderneming verder gaan onder de naam Flexiteek Superyacht en opent binnenkort een nieuwe productiefaciliteit in Sneek.


Winnen

'Je moet altijd voor de winst gaan. Winnaars accepteren geen verlies, daarom zijn het winnaars. Het is net als met zeilen, je maakt wel eens een verkeerde slag, maar dan is de wedstrijd nog niet verloren.' Aan het woord is Rob Heilbron de man achter succesvolle merken als Sapph en O'Neill en zeiler.

De zeiler Heilbron haalde in de jaren tachtig het surfmerk O'Neill naar Nederland en maakte begin deze eeuw furore met zijn lingeriemerk Sapph. Journalisten Joost van Kleef en Henk Willem van Smits schreven een zeer lezenswaardige biografie over zijn leven. Een verhaal vol successen als sportman, "knikkers" en veel mooie vrouwen. 

In het boek spreek Rob voor één keer vrijuit over zijn zaken, en ook over zijn leven. Hoe heeft hij de dingen gedaan, wat voor trucs heeft hij gebruikt? Welke loeren heeft hij gedraaid en welke rol heeft de Koninklijke familie in zijn leven gespeeld? Het leven van Rob is een jetsetbestaan vol (sport)successen, geld en vrouwen. Maar ook: hoogoplopende ruzies in boardrooms, rechtszaken en afpersers. Schrijvers Joost van Kleef en Henk Willem Smits hebben het roerige leven van de man achter O'Neill en Sapph op levendige wijze vast weten te leggen, je hebt het gevoel dat je Rob het verhaal zelf hoort vertellen. In het voorwoord omschrijft Jort Kelder hem als een man met een grote mond en een klein hartje. Lees het boek en oordeel zelf!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.