Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 5

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Volle Noordzee

Tijdens storm Corrie kwam het vrachtschip Julietta D in aanvaring met een ander schip en liep de machinekamer vol met zeewater. Daarop besloot de bemanning het stuurloze schip te verlaten en kwam een grote reddingsoperatie op gang. Waarschijnlijk dat u de indrukwekkende beelden heeft gezien. Hoe dat kon gebeuren en of er wel voldoende noodzaak was het schip al direct te verlaten is nog onderwerp van discussie.

Indrukwekkend is toch vooral de rol van de vrijwilligers van de reddingsmaatschappij KNRM. Zodra alarm werd geslagen voeren zij in de storm uit naar het schip in nood en op verzoek van de kustwacht bleven zij de hele tijd standby. Ook toen de bemanning het schip al lang had verlaten. En ook toen later die dag sleepboothulp arriveerde bleef de reddingsboot er bij en trotseerde de redders de kracht van de golven en wind. Diep respect voor de inzet van de reddingsboten uit IJmuiden, Schevingen en Hoek van Holland die bij toerbeurt de wacht hielden en voor de bemanning van de reddingshelikopters die de bemanning van het onbestuurbare schip veilig hebben opgepikt. 

Ook maakte deze gebeurtenis maar eens heel erg duidelijk hoe vol de Noordzee voor onze kust eigenlijk is. Er lagen diverse schepen voor anker voor IJmuiden met als gevolg dat een gebroken ankerketting of krabbend anker direct tot een aanvaring kan leiden. En het barst van de offshore constructies, windmolens en scheepvaartroutes. Als daar dan een schip op drift raakt dan is het niet vreemd dat er een object geraakt wordt. Dit keer - geluk bij een ongeluk - een platform in aanbouw. En gelukkig wisten redders en bergers erger te voorkomen, want de Julietta D dreigde ook nog even in de buurt van andere objecten te geraken.

Waar liggen tegenwoordig de stoere sleepboten op station? Maassluis, IJmuiden, Terschelling zo maar een paar havens waar vroeger altijd een sleepboot op stoom lag als het stormde. De reguliere noodhulpsleper Guardian bleek met technische problemen in Den Helder te liggen en de vervangende sleper ALP Ippon was te ver weg. Gelukkig dat Boskalis, tegenwoordig eigenaar van bergingsbedrijf Smit, de Belgische sleper Sovereign in de buurt had en de Multratug 18 van Multraship uit Terneuzen ook niet al te ver weg was. Uiteindelijk wisten zij de Juliette D de volgende dag de veilige haven van Rotterdam binnen te brengen.

Laat zien dat u ook het werk van de KNRM een warm hart toedraagt en hijs komend seizoen een wimpel van de KNRM in top!


Jaaroverzicht 2021

Het Watersportverbond maakte een video als jaaroverzicht over het vorige jaar. Het jaar 2021 was een jaar waarin de kracht van het collectief goed zichtbaar werd. Er werd veel gevraagd van vrijwilligers en verenigingen om slim in te spelen op steeds veranderende omstandigheden.
Het jaaroverzicht laat zien welke onderwerpen er speelden bij de verschillende platformen. Ook laten een aantal regioteams zien hoe ze dit jaar te werk zijn gegaan. Verder geeft men een korte terugblik over het verloop van de Olympische Spelen. En kijkt men terug op het eerste jaar samen met hoofdsponsor Allianz.


Rotterdamse brug moet wijken

Amazon-oprichter Jeff Bezos laat momenteel een luxejacht bouwen door de Nederlandse scheepsbouwer Oceanco. Het wordt zo'n enorm gevaarte dat het niet onder de Rotterdamse Koningshavenbrug door kan. Daarom wordt die brug tijdelijk gedemonteerd. Het middenstuk van de brug, die ook wel bekendstaat onder de naam De Hef, wordt aankomende zomer tijdelijk tussen de dragers uitgehaald. Dat bevestigt woordvoerster Frances van Heijst van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van regionale zender Rijnmond.

De doorvaarthoogte van de Koninghavenbrug is ruim 45 meter. Van de werf richting Rotterdam moet het jacht ook nog een hoogspanningsleiding passeren. Deze heeft echter een doorvaarthoogte van 66 meter. De alternatieve route via de Oude Maas is niet mogelijk omdat daar ook een hoogspanningskabel loopt die 'slechts' 43 meter hoog hangt en ook de hefbrug bij Spijkenisse en de Botlekbrug niet hoger komen. Deze bruggen zijn in gebruik en het brugdek 'even' weghalen is geen optie.

Wel vragen wij ons af of de doorvaarthoogte van het jacht echt beperkt is tot de genoemde 66 meter? De kleinere Black Pearl van dezelfde werf heeft bijvoorbeeld masten van 70 meter. En in de wereld van de superjachten geldt groter is beter en in geval van een zeiljacht tellen de lengtes van de masten dan ook mee.

Het nieuws is inmiddels ook wereldnieuws, want in in vele talen verscheen het bericht overal in nieuwsmedia op het internet.


Nog te weinig afgiftepunten

De Conferentie der Verdragsluitende Partijen (CVP) heeft het voorstel tot de uitbreiding van het lozingsverbod tot schepen met meer dan 12 passagiers onlangs aangenomen. Het Centraal Bureau Rijn- & Binnenvaart (CBRB) maakt zich zorgen om de beperkte mogelijkheden voor afgifte.
CVP heeft besloten Deel C te wijzigen om het verbod op lozing van huishoudelijk afvalwater uit te breiden tot passagiersschepen van 12 tot 50 personen. Dit lozingsverbod geldt zowel grijs water (huishoudelijk afvalwater) als zwart water (water afkomstig van een toilet) en gaat in per 1 januari 2025. Dit zou betekenen dat passagiersschepen bij de eerste certificaatvernieuwing na 2030 een eigen opvang aan boord moeten hebben, een vuilwatertank of boordzuiveringsinstallatie. Eigenlijk is dit nu al een impliciete eis, omdat in de meeste havens een lozingsverbod geldt. Dat houdt in dat in de havens vuilwater in een vuilwatertank opgevangen moet worden en pas op open water geloosd mag worden.
Het probleem is dat de meeste havens de voorzieningen voor afgifte nog niet hebben.


Werken van de Linschoten-Vereeniging

Al eeuwenlang zijn Nederlanders een reislustig volk. Onze reizende voorouders legden tijdens talloze land- en zeereizen hun ervaringen vast voor het nageslacht. Deze beschrijvingen uit eerste hand inspireerden in 1908 een aantal historici en oud-zeevarenden tot het uitgeven van deze fascinerende bronnen en zo richtten zij de Linschoten-Vereeniging op. De journalen en reisbeschrijvingen gepubliceerd door de vereniging bestrijken de Nederlandse reisgeschiedenis vanaf eind 16de tot eind 19de eeuw. Iedere uitgave bevat de originele tekst van een zeldzaam, historisch belangrijk reisverslag, die dankzij een inleiding en uitgebreide annotatie toegankelijk gemaakt is voor de hedendaagse lezer.

Nog elk jaar wordt door Walburg Pers tenminste één deel aan de reeks "Werken van de Linschoten-vereeniging" toegevoegd. Afgelopen maand verscheen deel 120: Kunstenaar op Sumatra, door Andreas Weber en Sylvia van Zanen. Kunstenaar op Sumatra is het vervolg op het in juni 2021 uitgebrachte Kunstenaar op Java.

Pieter van Oort was een van de meest getalenteerde Nederlandse tekenaars van dieren en planten in de vroege 19de eeuw. Vanwege zijn bijzondere talent stuurde koning Willem I hem in 1825 naar de toenmalige Nederlandse koloniën in Zuidoost-Azië, om daar de flora en fauna vast te leggen. Tussen 1832 en 1834 was hij op Sumatra, waar hij werd geconfronteerd met het oorlogsgeweld van de Padri-oorlogen. Van Oorts dagboeken zijn een bijzonder ooggetuigenverslag van een eiland dat verscheurd werd door gewelddadige confrontaties tussen de padri's enerzijds en het lokaal en koloniaal gezag anderzijds.

De boeken van de Linschoten-vereeniging zijn ook te bestellen in de Vaarwinkel ...


Duitsland en Nederland vullen examen matroos verschillend in

Matrozen in opleiding hebben in Duitsland aan een theorie- examen voldoende om matroos te worden. Zij hoeven geen praktijkexamen te doen, zoals dat wel in Nederland geregeld gaat worden in navolging van de nieuwe Europese richtlijn. Navraag bij Andrea Beckschäfer, secretaris van de commissie Sociaal en Educatie van het Europese binnenvaartplatform Inland Waterway Transport (IWT) in Brussel, leert dat in Duitsland voor een theorie-examen wordt gekozen. 'De nieuwe richtlijn bepaalt niet of het om een theorie-examen of praktijkexamen moet gaan. In Duitsland kiezen we voor een theorie-examen.'

Voorlopig is een praktijkexamen om matroos te worden nog niet verplicht in Nederland, maar dat gaat wel geregeld worden in de komende noodregeling.


Bootverhuurplatform Barqo verkocht

Het Amsterdamse botenplatform Barqo, waarmee particulieren hun boot kunnen verhuren, wordt overgenomen door de Britse branchegenoot Borrow a Boat. Wat is betaald voor de startup van Floris van Hoogenhuyze, Thijs Janssen en Sebastian de Groot is onbekend. Tegenover Quote laat Janssen weten blij te zijn met de exit, maar nog niet met pensioen te kunnen. 

Quote noemde Barqo eerder al eens "Eén van de meest overgewaardeerde startups van Nederland.". 


Sleepbootdagen blijven in Vianen

Sleepbootfans zaten de afgelopen tijd met de handen in het haar: hoe zorgen ze ervoor dat het populaire evenement niet uit Vianen verdwijnt? Het oude organisatieteam hield ermee op, maar opvolgers kwamen er niet. Tenminste, tot nu. Want er is goed nieuws voor liefhebbers van historische boten: de Nationale Sleepbootdagen blijven – door de Vianese Oranjevereniging – gewoon in de Vrijstad.


Vacatures bij de Waterkaarten

De Waterkaarten App en software wordt gemaakt door TheMobileCompany samen met Promanent, de uitgever van onder andere de Vaarwijzer Nieuwsbrief. Vorige week wezen wij u al op een vacature voor een ontwikkelaar (mobile app developer). Deze week is er ook nog een vacature voor een projectmanager opengesteld.

De projectmanager Waterkaarten werkt bij TheMobileCompany in Amsterdam en stuurt onder andere het team van ontwikkelaars, marketing en de redactie van de inhoud aan. Daarnaast zorgt hij of zij voor de support van de klanten en onderhoudt de contacten met leveranciers, partners en is het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld de havens en andere watersportbedrijven die in de Waterkaarten App staan. Naast de technische kennis, een hands-on mentaliteit en communicatievaardigheden die voor deze functie nodig zijn beschikt de ideale kandidaat over relevante nautische en kartografische kennis.

Interesse; neem dan even contact op ...


Vacatures bij Hollandia en Zeilen

Uitgever van watersportboeken Hollandia en het blad Zeilen zijn net als het Vaarbewijs Academy platform onderdeel van Uitgeverij Gottmer in Haarlem. Bij Gottmer zijn een aantal vacatures opengesteld die een leuke uitdaging bieden voor kandidaten die van hun passie voor de watersport hun werk willen maken.


Volgende week op 11 februari verschijnt de nieuwe editie van de ANWB Wateralmanak deel 2 met daarin alle gegevens van havens, vaarwegen, bruggen en sluizen voor Nederland en België. Ook dit jaar is de almanak weer helemaal bijgewerkt met de meest recente gegevens.

U kunt de nieuwe Wateralmanak nu vast bestellen. Wij sturen deze dan op zodra deze leverbaar is.

Wateralmanak deel 2 verschijnt elk jaar in een nieuwe editie. ANWB Wateralmanak deel 1 met alle vaarregels voor Nederland en België verschijnt elke twee jaar. De editie 2021-2022 is dus de meest actuele editie. U bent verplicht de geldende vaarregels aan boord te hebben. Met deel 1 aan boord voldoet u dus overal aan deze verplichting. En als u een marifoon aan boord heeft dan moet u het Handboek Marifonie aan boord heben. In deel 1 staat een speciale versie die voor de pleziervaart bedoeld is. Daarmee voldoet u dan gelijk aan deze verplichting.


OneOcean verkoopt BookHarbour

Het Engelse OneOcean verkoopt de activiteiten van BookHarbour. BookHarbour is in Nederland minder bekend, maar is Engelands grootste webwinkel voor kaarten en boeken voor watersport en scheepvaart. In Nederland is BookHarbour, onder de naam OneOcean, actief als groothandel voor de watersport en agent voor de British Admiralty en A-Agent voor de Dienst der Hydrografie.

Koper is het eveneens Engelse Stanfords. Stanfords is de grootste Engelse boekverkoper gespecialiseerd in kaarten en reisboeken en heeft ook een bedrijfsonderdeel dat (digitale) kaarten maakt. De verkoop van maritieme boeken en kaarten zijn een belangrijk onderdeel van de activiteiten. Het bedrijf dat in 1853 werd opgericht begon als kaartenmaker en heeft onder andere een grote winkel in Convent Garden, London. Ontdekkingsreizigers als David Livingstone en Ernest Shackleton waren al klant, maar ook Florence Nightingale, Sherlock Holmes (*) en meer recent Michael Palin.

OneOcean is destijds voortgekomen uit Kelvin Hughes en legt zich vooral toe op digitale producten voor de zeegaande beroepsvaart. Met de verkoop van BookHarbour laten zij de distributie van fysieke producten los om zich volledig op de digitale oplossingen te richten.

Vaarwinkel.nl was al klant toen het bedrijf nog onderdeel was van Kelvin Hughes. De overname van onze leverancier Bookharbour door een bedrijf met een dergelijke lange traditie op het gebied van kaarten en boeken biedt weer mooie nieuwe kansen voor onze klanten

(*) Eigenlijk was het Dr. Watson die in het boek The Hound of the Baskervilles naar Stanfords wordt gestuurd om een kaart van Dartmoor te kopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.