Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 6


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Opnieuw leren zeilen

Dat vliegen over het water met je zeilboot of plank, is het nu echt zo gaaf? En hoe werkt dat eigenlijk precies? We mogen wel een opfriscursus natuur- en wiskunde doen om het écht goed te begrijpen. Jorden van Rooijen geeft op de site van Zeilwereld alvast een voorproefje op deze cursus met zijn uitleg over foilen.

De America's Cup deed het in Bermuda in 2017, maar hiervoor zagen we al steeds meer boten en planken over het water zweven. Het foilen heeft een ware toevlucht genomen de laatste jaren, en nu we op de Olympische Spelen ook steeds meer foilende klassen terugzien, vonden wij het hoog tijd eens in de wereld van foilen te duiken.


Weer vervuild slib op Marker Wadden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) neemt maatregelen tegen een aannemer die vuile bagger heeft gebruikt op de Marker Wadden. Als de aannemer de partij niet voor 15 april heeft weggehaald, krijgt het bedrijf een dwangsom opgelegd.

Gebiedsbeheerder Natuurmonumenten maakte maandag bekend dat ook in 2021 een kleine partij te vuile bagger is gebruikt. Het vieze slib kwam boven water toen Natuurmonumenten de papieren van de grond op de Wadden liet controleren door ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.


Elfstedentocht in acht dagen

De Elfstedentocht met een boot was al 'hot', maar staat nu helemaal in de belangstelling sinds de start van het Omroep Max televisieprogramma Denkend aan Holland waarin Janny van der Heijden en André van Duin vanaf 2 januari 2022 (eerste uitzending) met een kajuitmotorjacht langs de Friese Elfsteden voeren. U kunt vanaf april 2022 hun spoor volgen en wel op een heel bijzondere, comfortabele en veilige manier: met een luxe Friese sloep van Elfstedenhotel naar Elfstedenhotel.


Superjacht passeert De Hef

Vorige week schreven wij over de geplande passage van het nieuwe zeiljacht van Amazon oprichter Jeff Bezos en dat daarvoor De Hef in Rotterdam tijdelijk en deels gedemonteerd moet worden. Dit bericht werd wereldnieuws en de emoties liepen hoog op. Zo ver dat zelfs een columnist in het AD het onzalige idee ventileerde om maar straks met rotte tomaten en eieren langs de oever te gaan staan. Curieus dat een columnist in één van de grootste dagbladen van Nederland zo'n oproep kan plaatsen en laten we hopen dat het omgekeerde gebeurt. De Nederlandse jachtbouw is iets om trots op te zijn. En laten we de bouw van superjachten in Nederland koesteren. Er is al zo veel naar andere landen vertrokken.

De ophef om De Hef was zo groot dat vrijwel niemand merkte dat een ander superjacht onlangs door de brug voer om te beginnen aan haar proefvaarten op de Noordzee. Gelukkig dat Dutch Yachting mooie beelden maakte. Voor even mag Project Y719 zicht het grootste ooit in Nederland gebouwde jacht noemen. Tot het jacht van Bezos uitvaart dan.


Lek én stuurloos

Het is 18 januari en de Nederlandse bemanning van de 'Brainstorm', een X-Yachts X4.9, zeilen gemoedelijk voor de wind, tot er ineens een probleem ontstaat met het roer. Het gebeurt tijdens de ARC January, een zeiltocht van 2700 mijl die begint in Gran Canaria en eindigt in Saint Lucia. Precies halverwege de reis raakt de roerkoning uit de bovenste lager. Dit zorgt ervoor dat de roeras ruimte krijgt om te bewegen en zo is een lekkage ontstaan.

Weet u wat te doen als u in de problemen komt en hulp ver weg is?
Kennis die te vatten valt onder de term 'zeemanschap'. Er zijn drie praktische boordboeken over zeemanschap die u eigenlijk niet mag missen.

Boordboek Buitengaats zeemanschap

Boordboek Solo Zeemanschap

Boordboek Zelfredzaam Zeemanschap


Toeristische highlights op Texel

Bent u wel eens op Texel geweest? Dan herkent u vast één of meer van de toeristische highlights die in deze dronevideo in sneltreinvaart voorbij komen. De video toont in een dynamische rondvlucht zeven locaties die vaste bezoekers van Texel vast wel herkennen, waaronder Ecomare, het Juttersmuseum en Karting Texel. John Smit van Videolux is trots op het eindresultaat: "De FPV drones (First Person View) zoals de racedrones ook wel worden genoemd, geven de kijkers van de beelden de indruk dat ze in de cockpit zitten."


Roep om speciaal 'veer vaarbewijs'

Er moet op korte termijn een speciaal vaarbewijs komen voor de veerdienstsector. Daarvoor pleit Johan Hania, manager van regionaal veerdienstbedrijf Riveer en voorzitter van het Landelijk Veren Platform (LVP): De veren staan onder druk. Het wordt steeds lastiger om personeel te vinden. Pontschippers in Nederland moeten nu beschikken over een groot vaarbewijs. En dat krijg je niet zomaar. Behalve een theoretische cursus moet je ook 3-4 jaar vaartijd hebben. Dat duurt veel te lang, stelt Hania. De opleiding tot piloot van een Boering 747 duurt vele malen korter. En dat meevaren is bovendien onzinnig, want het zegt dus niets over je kwaliteit als schipper, maar het zorgt er helaas wel voor dat zo'n opleiding voor pontschippers niet aantrekkelijk is. Juist vanwege het feit dat het 4 jaar duurt voordat je zelf een pont mag varen. Bovendien sluit het groot vaarbewijs op bepaalde punten helemaal niet aan op dat wat pontschippers dagelijks doen. Hania: In de theoretische opleiding leer je bijvoorbeeld alles over laden en lossen. Dat is heel zinvol voor binnenvaartschippers, maar als kapitein op een pont heb je daar helemaal niets aan. Daar hebben we te maken met dienstverlening en klanttevredenheid.

Voor schepen die meer dan 12 passagiers mogen vervoeren geldt dat de schipper een groot vaarbewijs moet hebben. Die verplichting geldt dus ook voor veerponten en rondvaartboten.

In Nederland bestaat voor schippers van rondvaartboten al langer de mogelijkheid een speciaal vaarbewijs te halen. Dit vaarbewijs geldt dan alleen voor rondvaartboten die in een vast gebied varen. In de opleiding voor deze schippers wordt bijvoorbeeld ook aandacht gegeven aan het omgaan met 'de menselijke lading'. Het Handboek voor Rondvaartschippers is ook een aanrader voor schippers van kleinere rondvaartboten waarvoor geen speciaal of groot vaarbewijs verplicht is.

Met de invoering van de nieuwe Europese regels wordt het Groot Vaarbewijs vervangen door het Europese kwalificatiecertificaat schipper. Het is momenteel nog onzeker of speciale vrijstellingen zoals het vaarbewijs voor schippers van rondvaartboten kunnen blijven bestaan en of het gewenste vaarbewijs voor veerponten binnen de nieuwe regels mogelijk blijft.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.