Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 47

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Morgen vrijdag de 26e is zogenaamde 'Black Friday'. Een traditie die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Doe er uw voordeel mee !
Dit jaar houden wij het eenvoudig. Tien procent kassa korting op alles bij een minimale bestelling van 30 euro. U kiest dus zelf uit wat u wilt bestellen en wij verrekenen de korting bij de kassa als u de hierboven getoonde kortingscode gebruikt.

En speciaal voor de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief werkt de kortingscode al vanaf deze donderdagavond 18:00.


Drukte in beeld

Met windturbines, zandwinning en drijvende zonneparken lijkt er weinig ruimte over op de Noordzee. Maar hoe vol is het daar eigenlijk? Promovendus Solange van der Werff ontwierp met haar team van de TU Delft een gedetailleerde kaart van de drukte op de Noordzee. Alle scheepvaart in vier maanden tijd is met behulp van AIS (Automatisch Identificatie Systeem) erin verwerkt. Speciaal voor de redactie van Zeilen maakte ze ook nog een kaart van enkel de pleziervaart.


Lachend naar Walhalla

Er heerst veel valse romantiek over de 'echte' Vikingen. De mythe bestaat uit clichés: gehoornde helmen, Walkuren, berserkers. Maar wat is daarvan waar? In Lachend naar Walhalla worden feiten en fictie over de Vikingen besproken en wordt hun ware aard gepresenteerd. Dat doet hoogleraar en Tolkienkenner Tom Shippey door de waarde van de Oudnoordse literatuur af te wegen tegen archeologische vondsten en de bronnen van slachtoffers.

Tom Shippey duikt in de psychologie en de denkwereld van de Vikingen. Hun saga's en legenden worden gekenmerkt door heldhaftige sterfscènes, doodsliederen en grimmige humor. De manier waarop deze noorderlingen naar de dood keken doet tegenwoordig vreemd aan. Was het juist het geloof in de heroïsche dood de reden waardoor de Vikingen zo lang succesvol waren tegen vaak sterkere tegenstanders? Met Lachend naar Walhalla wordt een eerste aanzet gedaan om de Vikingen te doorgronden. Dat doet Shippey met kennis, humor en verve.


De meeste van ons gaan het water op om te ontspannen en voor hun plezier. Zeg maar 'om je zorgen achter je te laten'. Dan moet de boot en het varen natuurlijk niet zelf reden zijn voor nieuwe zorgen. Daarom is het zaak om goed voorbereid het water op te gaan. De laatste tijd verschijnen er veel boeken die u daarbij helpen. Zowel de beginnende als de meer ervaren watersporter vindt in deze boeken bruikbare en praktische informatie.

'Zorgeloos varen' maakt beginnende watersporters wegwijs in de wondere wereld van het varen. Waarom hebben boten bepaalde vormen, waar zijn ze van gemaakt, wat voor onderdelen zitten er op en aan, wat kan er stuk gaan? Wat komt er allemaal bij kijken als je een boot gaat kopen of huren en als je er voor het eerst mee gaat varen? Zorgeloos varen laat zien hoe leuk varen is; soms heel gemakkelijk en soms verdraaid lastig. Met de kennis in dit boek heb je een uitstekende basis voor een leven vol vaarplezier.

In 'Zeilen zonder zorgen' leren zeilers op jachten met een kleine bemanning hoe je een leuke, veilige en ontspannen zeiltocht kan maken. Speciaal toegespitst op stellen die samen varen, solozeilers of opstappers, behandelt dit boek stap voor stap alle manoeuvres en handelingen aan boord van een zeiljacht. Van zeilen hijsen, reven, zonder problemen in de haven manoeuvreren tot ankeren, en alles daartussenin. Met de handige tips en oplossingen uit dit uitgebreide naslagwerk ben je verzekerd van zeilen zonder zorgen!

'Handboek motorboot varen' biedt alle kennis die je als motorbootvaarder nodig hebt om alleen of met z'n tweeën te gaan varen. Het boek behandelt stap voor stap alle voorkomende manoeuvres en handelingen en geeft uiterst bruikbare tips en oplossingen om deze makkelijk, overzichtelijk en zonder stress te laten verlopen. Naast een groot aantal verhelderende tekeningen vind je in dit boek QR-codes naar handige instructievideo's die laten zien hoe alles er in de praktijk uitziet. Van aan- en afmeren tot ankeren en in de haven manoeuvreren, en alles daartussenin – met de handige tips uit dit zeer uitgebreide naslagwerk blijft het voor iedereen aan boord leuk, veilig en ontspannen.

Met het boek '35 Toertochten voor motorboot en sloep' heeft Frank Koorneef al voor u uitgezocht wat de mooiste vaartochten van Nederland (en een paar in België) zijn. Met heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is dit boek een echte publieksfavoriet. De vaartochten zijn geschikt voor dagtochten en meerdaagse tochten van verschillende lengte. Een onmisbare gids aan boord van elke motorboot en sloep. In deze nieuwe editie zijn de gps-routes voor onderweg te downloaden voor je navigatie-app of kaartplotter.


Sport Vlaanderen zet in op de toekomst

Elke beleidsperiode geeft Sport Vlaanderen de federaties de kans om naast hun basiswerking in te zetten op innovatie en laagdrempelig sporten. Vlaanderen trekt heel bewust de kaart van innovatie. De regering wil initiatieven realiseren die origineel en vernieuwend zijn, om het bestaande vrijetijdsaanbod te verruimen en te verdiepen. Op die manier wil ze meer mensen bereiken en aanzetten tot sportieve vrijetijdsbesteding. Voor de periode 2021-2024 zet WWSV in op verschillende innovatieve projecten, zoals Geopeddel, Golf van Verandering en Foil Class.

Naast innovatie zet men in op laagdrempelig. Laagdrempelige sporttrajecten zijn trajecten waarbij initiatieven genomen worden die de niet-georganiseerde, licht- of andersgeorganiseerde sportparticipatie promoten. Met andere woorden: projecten die het diversiteitsbeleid van de sportfederatie en haar sportclubs bevorderen, maar ook projecten waarbij de focus ligt op het wegwerken van drempels die voor bepaalde doelgroepen de weg naar het reguliere sportaanbod belemmeren.


Laat zien wat je van plan bent

Iemand postte een verhaaltje op Facebook. Over een hachelijke situatie tussen een jacht en een veerboot. Schrijver Eric de Groot las de post en bij toeval kwam dat ter sprake op de brug van een veerboot, twee dagen later, toen hij daar werd uitgenodigd tijdens een overtocht naar Terschelling.

Eric de Groot is schrijver van het zeer lezenswaardige boek Het Fransche Gaatje; vrijf kolderverhalen over geulen op het Wad.


Tip van Sinterklaas

Bestel nu de leerzame Knopenbox. Leuk voor jong en oud en beslist een leuke verrassing op pakjesavond. Bestel nu dan heeft u de box voor 5 december in huis.

Zwarte, gekleurde en roetveeg Pieten. In alle soorten en maten. De oplettende kijker zag dat er dit jaar vooral heel veel nieuwe Pieten aan dek van de pakjesboot stonden. Al die nieuwe Pieten moesten natuurlijk voor vertrek uit Spanje nog knopen leren maken. Met als gevolg dat de voorraad van Knopenboxen dit jaar bijna op is. Gelukkig hebben wij nog een aantal exemplaren weten veilig te stellen. Er komt wel weer nieuwe voorraad, maar de fabrikant laat ons weten dat deze pas de week voor Kerst verwacht wordt. Daarom; bestel snel want op is voorlopig even op!


Een onontdekt verleden

Het is vroeg in de ochtend op 15 september 1778 wanneer de haven van Willemstad (Curaçao) wordt opgeschrikt door een reeks luide knallen. De lucht vult zich met een regen van houtijzer en menselijke lichaamsdelen. Matrozen op verschillende schepen springen uit paniek overboord. Anderen zien dat het niet hun schip is dat ontploft. Wat er precies is gebeurd? Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie. En wat ligt er daar nog meer verborgen op de Caraïbische zeebodem?


Zandhonger en verzilting

De rijksoverheid grijpt in bij het baggeren in de Waddenzee en op het IJsselmeer. Vanaf volgend jaar wordt geen zand meer onttrokken bij het vaargeulonderhoud in de Waddenzee, want dat leidt enkel tot extra zandhonger.

Dat antwoordt minister Barbara Visser van infrastructuur en waterstaat op een vraag van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema over houdbaarheid van het baggersysteem. De invloed van baggeren op het kwetsbare natuurgebied staat al langer ter discussie. Aan de zuidkant van de Afsluitdijk zet minister Visser een rem op het uitbaggeren van de vaargeul tussen Kornwerderzand en Urk. Daar speelt een ander probleem.


De trompetkalkkokerworm

De trompetkalkkokerworm maakt watersporters het leven zuur en het diertje lijkt Zeeland steeds leuker te vinden. Het is een 'prachtig beestje', maar níet als-ie in de buurt van havens komt. De trompetkalkkokerworm rukt op. Bij watersportvereniging Herkingen, aan de noordkant van de Grevelingen, hebben ze al jaren last van de worm die complete riffen van kalkbuisjes maakt. Maar het diertje laat zich op steeds meer plaatsen zien. Oók in de Oosterschelde. De club uit Herkingen onderzoekt hoe wijd verspreid het probleem is.


We vertrouwen de laatste jaren steeds vaker blindelings op de moderne techniek, maar voor een veilige en leuke zeiltocht is basiskennis over veilig varen nodig. Wat doet u als de gps of plotter een black-out heeft? Wat doet u als u midden op zee bent vastgelopen? Hoe redt u het leven van een bemanningslid als de hulpdiensten mijlenver weg zijn?

De 'Zeilen veiligheidsgids' staat vol met de kennis en praktische tips die elke schipper moet weten om uit een noodsituatie te komen. Man overboord, brand, lekkage, problemen met de mast of de zeilen, stormtactiek, EHBO en nog veel meer.

Geschreven door ervaren reddingbootschippers en medisch specialisten. U leert snel wat u moet weten om uzelf te redden op het water én om noodsituaties te voorkomen. Midden op het water bent u uw eigen 'back-up'. Dus dan moet u wel weten wat te doen.

Prachtig geïllustreerd en conform de nieuwste inzichten van internationale reddingsorganisaties. Een nuttig en praktisch boek. Voor uzelf of om kado te doen.


Elektriciteit aan boord

Volgende week verschijn een compleet nieuwe en herziene editie van het boek Elektriciteit aan boord. Eindelijk is er dan weer een goed book over elektriciteit en het boordnetwerk in het Nederlands.

Maar .... volgende week is Black Friday al weer voorbij. Daarom bieden wij u nu vast de mogelijkheid om vooruit te bestellen. U kunt dan toch de kortingscode bovenin de nieuwsbrief gebruiken. Zodra het boek dan volgende week leverbaar is gaat uw bestelling op de post.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.