Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 44

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Motorboot Sneek gaat door

Na bijna twee jaar stilstand door de coronapandemie wordt de internationale indoor en outdoor bootshow Motorboot Sneek weer opgetuigd. Dit meldt Pieter Bosma, manager van De Valk Yacht Brokers in Sneek, met honderd zeer luxe gebruikte plezierjachten één van de twintig deelnemers aan de najaarsshow die vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november 2021 wordt gehouden op watersportbedrijvenpark 't Ges en op het terrein van Aquanaut Yachting aan de Selfhelpweg. Hij, Bosma, is voorzitter van de organiserende club Sneker werven.

In totaal worden meer dan 400 jachten getoond, nieuw en tweedehands. Veertien jachtwerven, die meerdere binnen- en buitenlandse botenbouwers vertegenwoordigen, doen mee. Verder is er een tiental toeleveranciers en zijn er verkopers van scheepsaccessoires.

Er gelden strenge coronaregels, aldus Bosma: anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen waar gewenst en looprichtingen volgen. "Motorboot Sneek is geen evenement, maar eigenlijk een open huis van werven in Sneek en gastbedrijven van elders met uitsluitend geïnteresseerde potentiële kopers."

Bij de foto: Het op het watersportbedrijvenpark 't Ges gebouwde motorjacht Kalista, een Argos-Line 1250 van Veldman Yacht Charters aan de Zwolsmanweg in Sneek, passeert de 17-de eeuwse Waterpoort van Sneek. Foto: Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.


Maritime Awards 2021

De Nederlandse scheepvaart sector is nog steeds toonaangevend in de wereld, zeker op het gebied van innovatieve oplossingen. Tijdens de Europort beurs in Rotterdam deze week waren het vooral twee zaken die opvielen: autonoom varen en duurzaamheid.

Toen eerder dit jaar het Suezkanaal geblokkeerd was bleek maar weer eens hoe belangrijk de scheepvaart eigenlijk is voor het functioneren van de wereldhandel en onze samenleving. Ongeveer 90% van alle goederen die vervoerd worden gaan per schip. Trein, vrachtverkeer en luchtvracht te samen nemen slechts 10% voor hun rekening. Innovatie en duurzaamheid in de scheepvaart zijn daarom van groot belang voor de wereldhandel en onze welvaart. De Nederlandse scheepvaartsector speelt hierbij nog steeds een belangrijke rol.

De lijst van winnaars van de Maritime Awards 2021 illustreert waar de focus op dit moment ligt: duurzaamheid en bemanning. Of beter het gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel.

  • Demcon voor een electrisch vaartuig dat onbemand zelf kan varen
  • Dr. Lex Keuning voor windaandrijving van vrachtschepen met het Magnus Rotor systeem
  • RIVM voor een vacinatie en certificatie programma voor zeevarenden
  • Luitenant Noah Stam voor zijn onderzoek naar de interceptie van ballistische raketten en 3D simulatie
  • Scheepswerf Damen voor de electrische veerpont Bryggen gemaakt voor Arriva in Kopenhagen

De kennis om jezelf te redden als er midden op zee problemen ontstaan is deels vergeten. Hoe uw positie te bepalen als de GPS het niet meer doet, hoe los te komen als u aan de grond loopt. Kortom hoe u zelf te redden midden op zee. Te veel en te vaak vertrouwen we op technologie om te navigeren en ons schip te varen. Dit mooi geïllustreerde handboek is dé back-up als de techniek u in de steek laat. Een praktisch boek over modern zeemanschap, boordevol met de basiskennis die elke schipper moet kennen. Ook als er helemaal geen nood aan de man is.

Oorspronkelijk uitgegeven door de Zweedse Cruising Association en sindsdien zijn er al meer dan 25.000 exemplaren verkocht. Lees dit boek en leer hoe u uzelf, uw bemanning en uw schip uit problemen kunt helpen of - nog beter - hoe deze te voorkomen.

L.J. Harri vertrek uit Amsterdam

De winkel van L.J. Harri in Amsterdam is voor vele generaties watersporters een begrip. Gevestigd in de Schreierstoren kent de winkel een zeer lange verbondenheid met deze stad. Maar daar komt nu een eind aan. Plannen van de gemeente, lastig parkeren en afnemend winkelbezoek zijn de spreekwoordelijke druppels. Daarom heeft men besloten de winkel te verhuizen naar die van zusterbedrijf Observator op het Noordereiland in Rotterdam. 

L.J. Harri kent een zeer lange en soms onstuimige geschiedenis. In 1730 begonnen in Delft, in 1841 verhuisd naar Amsterdam. In de jaren '80 werd het bedrijf verkocht en onderdeel van Sailtron. In die tijd verhuisde het bedrijf ook naar de Schreierstoren. In 1996 ging de firma failliet, maar wist met een nieuwe eigenaar toch een doorstart te maken. 


Zeilen zonder zorgen

Deze week verscheen de nieuwe editie van 'Zeilen zonder zorgen' Het boek staat vol tips en technieken voor short-handed zeilen.

In 'Zeilen zonder zorgen' leren zeilers op jachten met een kleine bemanning hoe je toch een leuke, veilige en ontspannen zeiltocht kan maken. Speciaal toegespitst op stellen die samen varen, solozeilers of opstappers, behandelt dit boek stap voor stap alle manoeuvres en handelingen aan boord van een zeiljacht.

Vol met foto's, illustraties en stap-voor-stap handelingen. Dit is een onmisbare gids voor zowel nieuwkomers als ervaren zeilers. - SAIL Magazine

Met de handige tips en oplossingen uit dit uitgebreide naslagwerk ben je verzekerd van zeilen zonder zorgen!


Malta populair als fiscale vluchthaven

Europese opsporingsdiensten speuren al sinds 2011 naar belastingontduiking en witwasconstructies rond superjachten, zo schrijft Follow The Money in een artikel waarin een actueel beeld wordt geschetst van de ondoorzichtige offshore deals in jachten. Met name Malta moet het ontgelden als Europees centrum van btw-drukkende constructies bij de aankoop en verhuur van jachten.

De Nederlandse Belastingdienst worstelt al een tijdje met gesjoemel met (super)jachten. Eigenaren voeren het schip op als bedoeld voor zakelijke doeleinden vanwege de btw-besparing, terwijl het eigenlijk privébezit is. Daarnaast noemt de FIOD de handel in superjachten fraudegevoelig.

Ook als bij u alles netjes en goed geregeld is heeft u toch te maken met de consequenties van dergelijke praktijken. De roep om alle jachten te registreren keert steeds terug vanwege het vermoeden dat jachten massaal gebruikt worden om belasting te ontwijken of ontduiken en om gelden wit te wassen. Het feit dat een jacht een BTW verklaring nodig heeft is weer een gevolg van de genoemde praktijk dat jachten in het buitenland zogenaamd een zakelijke investering zijn.


Inwoners eisen brugwachter terug

Lange files van auto's met draaiende motoren, die telkens meer dan 10 minuten moeten wachten wanneer een schip voorbij komt. Volgens inwoners van Leimuiden is dat volledig te wijten aan de afstandbediening op de Leimuiderbrug. Ze stuurden een boze brief aan Provinciale Staten in Noord-Holland. 'De brugwachter moet in ere worden hersteld.'

Bron: SchuttevaerZelfvarende 'Roboat' getest

Zelfvarende 'Roboat' getest die verkeersdrukte in binnensteden moet verminderen. Deze kan personen en goederen vervoeren en tegelijkertijd rotzooi uit de grachten verwijderen. Zelfs een schipper is overbodig op de eerste 'Roboat' die afgelopen week met succes werd getest in de Amsterdamse grachten.
Vorig jaar testte het team een schaalmodel met een lengte van 2 meter. Dit jaar zijn er twee Roboats op ware grootte gelanceerd die tot vijf personen kunnen vervoeren.


Vis wordt duur betaald

De Nederlandse vissers staan onder druk. Door de bouw van windmolens op zee blijft er steeds minder ruimte om te vissen. Tegelijk vragen de overheid, visverkopers en consumenten om duurzaam gevangen vis. Vissers willen daar wel aan tegemoet komen, maar de vraag is: hoe? Want het vraagt om flinke investeringen terwijl ze nu vaak al moeite hebben hun hoofd boven water te houden. Hoe kunnen vissers verder verduurzamen en hoe maken we de visserij toekomstbestendig? De redactie van Pointer dook er in.


Nieuwe kalenders van Rick Tomlinson

De nieuwe kalenders van Rick Tomlinson voor 2022 zijn binnen en uit voorraad leverbaar. Zeiljachten in actie tijdens zeilwedstrijden. Tomlinson reist het hele jaar langs de diverse zeilwedstrijden en schiet daar de beste actiefoto's. Elk jaar selecteert hij de beste foto's voor zijn kalenders. Verkrijgbaar in twee uitvoeringen: voor aan de muur en voor op het bureau.


Erratum voor boek met Oefenvragen

Er is een erratum gepubliceerd bij het boek Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen (1e druk, 2020). In de eerste druk van dit boek zijn helaas toch enkele fouten en omissies geslopen. Met dit erratum wil de uitgever deze fouten corrigeren en de lezer informeren over de juiste antwoorden. 


HP2 Lichtenlijst

De HP2 Lichtenlijst van de Nederlandse Dienst der Hydrografie geeft een beschrijving van kustverlichting en mistseinen. De uitgave heeft aparte hoofdstukken over radiobakens, AIS-bakens, racons (radarbakens), verkenningslichtboeien en lichtvlotten. De Hydrografie heeft besloten de HP2 voortaan alleen nog maar als digitaal PDF bestand uit te brengen. Het goede nieuws is echter dat deze download gratis is en dat 28 oktober er een nieuwe editie is verschenen.

U kunt de download ook gratis ophalen op de website van de Vaarwinkel ...


Superjacht Phi begint aan proefvaarten

Het nieuwe superjacht van scheepswerf Royal Huisman uit Vollenhove werd 26 oktober met duw- en sleepboten op weg geholpen naar de werf in Amsterdam. Binnenkort begint Project 403, Phi, aan proefvaarten op de Noordzee. Het nieuwe jacht heeft een lengte van 58,5 meter en een gewicht van onder de 500 gt. Het is daarmee een lichtgewicht, maar wel verreweg het langste motorjacht in deze categorie. Het ontwerp is gebaseerd op de welbekende Gulden Snede, waarbij de vormen in verhouding staan met de natuur, laat de werf weten. De dekniveaus zijn ingericht op drie thema's: de melkweg, het oceanoppervlak en de onderwaterwereld.


Gedreven door de wind

Kiran Badloe, Nicholas Heiner, Maxime Jonker en Lilian de Geus zijn vier passievolle topzeilers die allen een en dezelfde droom hebben: olympisch goud. Gepakt door hun drive volgt Tjerry van Schijndel sinds 2017 het viertal op weg naar de Spelen van Tokyo. Het levert het mooie boek Gedreven door de wind op. Een sportief (en management) boek vol verhalen over successen, teleurstellingen, uitgebalanceerde trainingscampagnes, media en mentale kwetsbaarheid. Maar ook over hoe om te gaan met corona, frustraties, rivaliteit, de waarde van familie, het stoppen met trainers, blessures en de keuze tussen vrienden en sport.

Gedreven door de wind biedt de lezer volop mogelijkheden om in te zetten als middel voor het realiseren van de eigen zakelijke, persoonlijke en sportieve doelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.