Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 43

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Online aanmelden brug- en sluisbediening

 Bij steeds meer bruggen en sluizen bestaat al langer de mogelijkheid om te passeren door middel van 'bediening op afroep'. Vanaf 1 november kunnen schippers hun wensen voor extra openingen en passages voortaan online doorgeven. Daardoor is het mogelijk om de vaarroute en de laad- en losmomenten vooraf zo nauwkeurig mogelijk in te plannen. Ook de recreatievaart kan gebruikmaken van het systeem.

Bij de aanmelding dient onder andere vermeld te worden voor welk object de bediening wordt aangevraagd. Uiteraard is ook het tijdstip van passeren van belang. Rijkswaterstaat plant de aangevraagde bediening zo goed mogelijk in. In enkele gevallen kan het voorkomen dat een ander tijdstip wordt voorgesteld.

Het gaat dus in principe om openingen buiten de normale bedieningstijden, zoals genoemd in bijvoorbeeld de ANWB Wateralmanak of in de Waterkaarten app. Of openingen in tijden dat de brug of sluis alleen op afroep bediend wordt. En is daarmee dus ook geen vervanging voor het aanvragen van een reguliere opening via bijvoorbeeld de marifoon. Het online aanmelden is dus  voornamelijk een aanvulling om het de schippers makkelijker te maken.

De Hoge Gouwespoorbrug bij Gouda in de Staande Mastroute is bijvoorbeeld zo'n brug die alleen op bepaalde tijden opengaat en buiten het seizoen dan alleen op afroep. Voorheen moest u op een specifieke tijd bellen om u voor een opening aan te melden. Dat kan vanaf 1 november dus gemakkelijk en snel online.


Bijmengen biodiesel voorlopig van tafel

De verplichte extra bijmenging van biodiesel voor de binnenvaart is voorlopig van tafel. Dat heeft minister Barbara Visser besloten. Volgens de bewindsvrouw is er nog te weinig bekend over de risico's die bij het bijmengen van met name afgewerkte frituurolie (FAME) voor scheepsmotoren betekenen. Vanuit diverse belangenorganisaties van de binnenvaart wordt al langer 'strijd gevoerd' tegen de verplichting om extra biodiesel bij te mengen.

Bunkeraars vrezen vernietiging

De Nederlandse leveranciers van brandstof aan de binnenvaart vrezen voor hun voortbestaan door de manier waarop het kabinet nieuwe eisen wil invoeren om de CO2-uitstoot terug te brengen. Volgens branchevereniging NOVE dreigen 'desastreuze gevolgen' voor de Nederlandse binnenvaart-leveranciers en zal 70 tot 80% van de omzet naar de buurlanden België en Duitsland verschuiven als het beleid niet wordt bijgesteld.


Isolijnen

Een isopleet of isolijn is een lijn die punten met een gelijke waarde met elkaar verbindt (isos is Grieks voor 'gelijk', en plèthos voor 'grootte' of 'omvang'). Er zijn verschillende soorten, zoals een dieptelijn: een uiterst handige variant om beschikbaar te hebben voor het navigeren in kustwateren. Van de Nederlandse landmeter Pieter Bruinsz weten we dat hij in 1584 al dieptelijnen intekende op een kaart van het Spaarne. De bekendere ingenieur Nicolaas Cruquius maakte later op die wijze de dieptes van de rivier de Merwede zichtbaar. In 1702 publiceerde Edmund Halley een kaart met een geheel nieuw soort lijnenspel, namelijk die van de magnetische variatie.

Het gebruik van isolijnen is door de geschiedenis heen op verschillende momenten door meerdere mensen heruitgevonden. Zo bestaan er ook isothermen (temperatuur), isohyeten (neerslag) en isotachen (windsnelheid), om er een paar te noemen. Hoogte- en dieptelijnen zijn vanaf het begin van de negentiende eeuw gemeengoed geworden bij topografische diensten in Europa. Als je weerberichten bekijkt op televisie of internet, dan ben je bekend met isobaren. Dat zijn de isolijnen die punten met elkaar verbinden waar op een gegeven moment een gelijke luchtdruk is. Luchtdruk wordt vaak uitgedrukt in hoeveelheid bar, vandaar de naam van de lijn.

Dit is een tekstfragment uit het informatieve boek Honderd Maritieme Uitvindingen.


Motorboot Sneek terug

Na drie afgelaste edities vanwege de corona-pandemie is het op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november eindelijk weer zover! Motorboot Sneek keert dan na twee jaar terug op de watersportagenda. De grootste motorbootshow van Noord-Nederland pakt flink uit bij haar rentree in het eerste weekend van november. Ruim 400 nieuwe en jong gebruikte jachten kijken in de watersporthoofdstad van Nederland uit naar een nieuwe eigenaar.


Nederlands grootste superjacht

De Y721 komt steeds dichterbij de afronding. Dit 127-meter lange superjacht is het grootste ooit in Nederland gebouwd. Oceanco bouwt het zeiljacht voor Amazon-oprichter Jeff Bezos. Het verhaal gaat dat hij daarnaast ook nog een ondersteuningsvaartuig van 75 meter lang laat bouwen.

De rijken der aarde nemen graag veel speeltjes mee aan boord, maar die nemen natuurlijk wel kostbare ruimte in. Vandaar dat een supportvessel als varende opslag voor jetski's, surfboards, tenders en soms zelfs kleine duikboten dan wel zo handig is. Het moederschip kan dan in afmetingen 'beperkt' blijven zodat er meer havens bereikbaar blijven. Zij die het kunnen betalen hebben zo ook hun kopzorgen en gelukkig dat het de Nederlandse jachtbouwers zijn die vaak gevraagd worden een oplossing te bedenken.

Project Y721 is overigens straks niet het grootste zeiljacht ter wereld. Dat is en blijft het superjacht met de naam A. Niet te verwarren met motorjacht A. De lengte  van zeiljacht A bedraagt maar liefst ruim 142 meter.

Regelmatig verschijnen berichten over de oplevering van nieuwe superjachten. Buiten een paar foto's en afmetingen zijn vaak weinig details bekend. Zelfs de naam is niet meer dan 'Project' gevolgd door een getal of een term. Die superjachten worden niet zomaar gebouwd. Wie zijn die mensen die de Nederlandse jachtbouwers bezighouden? Dataplatform Pointer van KRO-NCRV vroeg zich dat eind 2020 ook af en maakte een database van alle superjachten gebouwd voor miljardairs tussen 2000 en 2020. Schuttevaer zet de opvallendste op een rijtje en voegt er ook eentje aan toe.


Gezamenlijk Groot Pleziervaartbewijs halen

Er zijn steeds meer scheepseigenaren die met veel plezier aan boord wonen maar het varen met hun schip nog niet onder de knie hebben. In een gezamenlijk project met ScheepsWijs en de liggers wil Stichting Erfgoedhavens Rotterdam daar wat aan doen.
Het is voor elk schip goed als er mee gevaren wordt. Dat geldt ook voor een schip waar je op woont. Maar hoe kom je aan de benodigde ervaring? Misschien heb je zelfs het Groot Pleziervaartbewijs nodig? Als je schip langer dan 25 meter is, mag je zonder dat papier niet het water op. In de Erfgoedhavens van Rotterdam liggen steeds meer scheepseigenaren die heel graag willen varen, maar dat niet kunnen of niet mogen. Dat is niet goed voor de haven en niet goed voor het behoud van de historische schepen.


De paalsteek, de platte knoop, de trompetsteek – iedere zeiler, surfer of visser doet er goed aan de belangrijkste knopen te beheersen. Welke knoop kunt u snel losgooien als het moet, welke houdt het eeuwig? Hoe knoopt u een tent vast tegen een storm en een boot veilig aan de steiger? De Knopenbox biedt het antwoord op deze en nog vele andere vragen rond de 24 meest gebruikte knopen en steken. En u kunt de knopen meteen zelf oefenen met de bijgevoegde ring en twee lijnen. Een ideale oefenset om u tot een knopenexpert te maken. En heel erg leuk om kado te geven.


Hoe diep is de Oceaan?

Er zijn minder mensen op het diepste punt van de Stille Oceaan geweest dan er op de maan hebben gelopen. En langzaam aan realiseren wij ons dat wij eigenlijk minder weten van de diepten in de Oceanen dan van de ruimte.
Op Reddit kwamen wij een informatieve video tegen die heel duidelijk laat zien hoe onmetelijk diep de oceanen en vele zeeën eigenlijk zijn. Wist u dat de Oostzee, Zwarte Zee en bijvoorbeeld de Middellandse Zee vele malen dieper zijn dan onze eigen Noordzee? En hoewel diep dat niet in verhouding staat tot de absolute diepten van de Stille Oceaan.


Robot wedstrijdboeien

De technologie in de zeilsport staat nooit stil en wordt steeds slimmer. Zo is er tegenwoordig een zelf positionerende boei die je met een app op je telefoon bedient. Waar dat goed voor is, leest u op de site van Zeilwereld ...


Beken kalenders 2022

De nieuwe kalenders van Beken of Cowes voor 2022 zijn werkelijk schitterend. Mooie actiefoto's van de wedstrijdbanen en andere zeilevenementen van het afgelopen jaar. Leuk om (aan uzelf) kado te doen.

Wacht niet te lang met bestellen. De ervaring van voorgaande jaren laat helaas zien dat de kalenders ook bij de uitgever op kunnen raken en het is natuurlijk jammer als de kalender van uw keuze dan net niet meer leverbaar is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.